Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Pálené zbierajú masky, aby sa vyhodnotilo to najlepšie

Vo fašiangovom sprievode, ktorý putoval Mestečkom, sa objavilo aj jedno nezvyčajné vozidlo. Zbieralo vzácne tekuté príspevky. Jeho prítomnosť súvisela s tradíciou, ktorú udržiavajú už dlhšie.

Ľudia odovzdajú fľaštičku páleného počas fašiangového sprievodu. Naj destilát sa potom vyhodnocuje počas zábavy. Ľudia odovzdajú fľaštičku páleného počas fašiangového sprievodu. Naj destilát sa potom vyhodnocuje počas zábavy. (Zdroj: BERNADETTA PITOŇÁKOVÁ)

MESTEČKO. K fašiangom patrí okrem zabíjačkových špecialít a tradičných koláčov aj niečo tradičné tekuté. O tom majú v Púchovskej doline jasnú predstavu. Musí byť domáce pálené. V Mestečku dokonca súťažia, kto ho má najlepšie.

Prečítajte si tiež: „Úradovalo“ aj komando na likvidáciu alkoholu, z Oklahomy Čítajte 

Zaujímavá tradícia

V Mestečku usporadúvajú už tradične na fašiangovej zábave súťaž o najlepšiu domácu pálenku. Podujatie sa volá Koštfest a príspevky do neho zbierajú masky počas sprievodu po domoch. „Vymyslel to Miroslav Václavík starší, je to už 11. ročník. Medzi ľuďmi sa nápad výborne ujal. Na zábave hodnotí destiláty nezávislá komisia,“ vysvetľuje Zuzana Ofúkaná, členka kultúrnej komisie obce. Ľudia odovzdajú maskám svoj destilát, ktorý vypálili či už v miestnej pálenici alebo inej. Väčšinou ide o pollitrové fľašky. Označia ich číslom. To sa zapíše do zoznamu spolu s menom a číslom domu, odkiaľ je vzorka. Podľa čísla sa potom hodnotí. Nikto teda nevie, z akého páleného koštuje.

Skryť Vypnúť reklamu

Vždy sa nejaká nájde

Aj Zuzana Gajdošíková odovzdala do súťaže fľaštičku pálenky počas pochodu masiek. „Každý rok dávame. Páliť chodíme už tradične do pálenice tu v obci. Pálené patrí k fašiangom. Máme ovocný sad, slivky bývajú, žiaľ, už menej a tak aj slivovičky býva skromnejšie. Vždy sa však nejaká fľaštička odkladá,“ prezradila pani Zuzana.
Jozef Zigo získal v súťaži dvakrát prvú cenu. Prispel aj teraz. „Musia byť dobré slivky a tie sú, len ak sa vydarí pekný rok. To je raz za desať rokov. Ak už sú, vždy je úspech,“ hovorí pán Jozef. Keď je dobrá domáca, poteší vraj na revanš viac ako peniaze. Tak to bolo kedysi a aj teraz.
Bohuslav Gabčan sa posťažoval, že už druhý rok nebolo poriadne ovocia. „Čerpáme staré zásoby. Všetko na jar zmrzlo. Problém nebol len s ovocím, s úrodou, ale aj so včelami. Keď počasie vystrája, niet medu ani páleného,“ posťažoval sa.
Okrem dobrého jedla aj niečo tekuté
Jaroslav Fujerík síce neprispel, ale poučil nás, že dobrá slivovica je liek. „Ráno jeden štamprlík a je pohoda.“ Dôchodkyňa Božena Kuchtová hovorí, že na fašiangy musí byť u nich isto huspenina, šišky alebo fánky a z alkoholu určite slivovica. Domáca. „Aj my sme doma kedysi pálili, ale teraz som už sama a pália zaťovia,“ prezrádza.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako odmena

K fašiangom slivovica patrí aj podľa Oľgy Krchňákovej. „Nechodím síce do krčmy, tak neviem, čo sa pije tam, ale doma slivovica býva, ak je ovocie. U nás sa dá aj robotníkom z nej, keď prídu niečo urobiť, aj sa podaruje a tak,“ vysvetľuje pani Oľga. Syn Miroslav Krchňák hovorí, že je absolútne samozrejmé, že pália. „Každý chlap u nás v rodine zatiaľ pálil. Keď máte jablká či slivky, treba s nimi do suda,“ dodáva s tým, že išlo aj do súťaže. Veď ako inak.

Špeciálne vozidlo

Miroslavovi Galatovi a jeho pomocníkovi Patrikovi Ofúkanému sa ušla česť zbierať príspevky do súťaže. Mali aj špeciálne vozidlo. Dômyselne upravený fúrik. Nezbierali sa však len fľaštičky. „Máme aj do molitanu obalený päťlitrový demižónek schovaný dolu. K nemu ide hadička na víno cez štupeľ. Na druhom konci je lievik, starostlivo pripevnený, aby sa ani len nepohol. Každej kvapky je škoda. Cez ten sa leje zo štamprlíkov. Takže do suda ide fľaštička na súťaž a to po štamprlíkoch pozbierané v demižóniku vypijeme na fajront,“ prezradil Miroslav Galata.

Skryť Vypnúť reklamu

Spoločný nápad

Miroslav Václavík tvrdí, že súťaž o naj pálené počas fašiangov bol spoločný nápad, keď začínali asi pred štrnástimi rokmi so sprievodom. „Aby bol humor, veselosť, aby sa ľudia zapojili. Potom prídu skôr aj na zábavu. A keď sa robí brigáda alebo sa ide na turistiku, tak sa poulieva z toho, čo sa donieslo. Zoberie sa aj kus slaninky a toho vyzbieraného, aby sa nebodaj nepokazilo,“ smeje sa pán Václavík. Na záver ešte dodáva, že pil už všelikde a všelijaké pálené, ale najlepšie je predsa len to ich mestecké.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 155
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 505
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 146
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 986
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 128
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 568
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 740
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 884
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 748
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 709
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

V autobuse sa viezlo osem ľudí, hasiči z osobného vozidla vyslobodili jednu osobu.

Na diaľničnom privádzači sa zrazil autobus s osobným autom

Hasiči z Dubnice nad Váhom a Trenčína zasahovali pri dopravnej nehode na diaľničnom privádzači v Ilave.

Považskobystrická nemocnica má akútny nedostatok krvi!

Darovať vzácnu červenú tekutinu môže každý, kto dovŕšil vek 18 rokov, má minimálnu hmotnosť 50 kg a v zahraničí bol naposledy pred mesiacom.

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Mestský úrad bude celý budúci týždeň pre verejnosť zatvorený

Púchovský mestský úrad bude na budúci týždeň pre verejnosť zatvorený.

(ilustračné foto)

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V piatok zachytili takmer 1 700 pozitívnych (minúta po minúte)

Na Orave sa začala pilotná časť celoplošného testovania na Covid-19.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

Už ste čítali?