Pondelok, 22. október, 2018 | Meniny má Sergej

Pálené zbierajú masky, aby sa vyhodnotilo to najlepšie

Vo fašiangovom sprievode, ktorý putoval Mestečkom, sa objavilo aj jedno nezvyčajné vozidlo. Zbieralo vzácne tekuté príspevky. Jeho prítomnosť súvisela s tradíciou, ktorú udržiavajú už dlhšie.

Ľudia odovzdajú fľaštičku páleného počas fašiangového sprievodu. Naj destilát sa potom vyhodnocuje počas zábavy. (Zdroj: BERNADETTA PITOŇÁKOVÁ)

MESTEČKO. K fašiangom patrí okrem zabíjačkových špecialít a tradičných koláčov aj niečo tradičné tekuté. O tom majú v Púchovskej doline jasnú predstavu. Musí byť domáce pálené. V Mestečku dokonca súťažia, kto ho má najlepšie.

Prečítajte si tiež: „Úradovalo“ aj komando na likvidáciu alkoholu, z Oklahomy
Článok pokračuje pod video reklamou

Zaujímavá tradícia

V Mestečku usporadúvajú už tradične na fašiangovej zábave súťaž o najlepšiu domácu pálenku. Podujatie sa volá Koštfest a príspevky do neho zbierajú masky počas sprievodu po domoch. „Vymyslel to Miroslav Václavík starší, je to už 11. ročník. Medzi ľuďmi sa nápad výborne ujal. Na zábave hodnotí destiláty nezávislá komisia,“ vysvetľuje Zuzana Ofúkaná, členka kultúrnej komisie obce. Ľudia odovzdajú maskám svoj destilát, ktorý vypálili či už v miestnej pálenici alebo inej. Väčšinou ide o pollitrové fľašky. Označia ich číslom. To sa zapíše do zoznamu spolu s menom a číslom domu, odkiaľ je vzorka. Podľa čísla sa potom hodnotí. Nikto teda nevie, z akého páleného koštuje.

Vždy sa nejaká nájde

Aj Zuzana Gajdošíková odovzdala do súťaže fľaštičku pálenky počas pochodu masiek. „Každý rok dávame. Páliť chodíme už tradične do pálenice tu v obci. Pálené patrí k fašiangom. Máme ovocný sad, slivky bývajú, žiaľ, už menej a tak aj slivovičky býva skromnejšie. Vždy sa však nejaká fľaštička odkladá,“ prezradila pani Zuzana.
Jozef Zigo získal v súťaži dvakrát prvú cenu. Prispel aj teraz. „Musia byť dobré slivky a tie sú, len ak sa vydarí pekný rok. To je raz za desať rokov. Ak už sú, vždy je úspech,“ hovorí pán Jozef. Keď je dobrá domáca, poteší vraj na revanš viac ako peniaze. Tak to bolo kedysi a aj teraz.
Bohuslav Gabčan sa posťažoval, že už druhý rok nebolo poriadne ovocia. „Čerpáme staré zásoby. Všetko na jar zmrzlo. Problém nebol len s ovocím, s úrodou, ale aj so včelami. Keď počasie vystrája, niet medu ani páleného,“ posťažoval sa.
Okrem dobrého jedla aj niečo tekuté
Jaroslav Fujerík síce neprispel, ale poučil nás, že dobrá slivovica je liek. „Ráno jeden štamprlík a je pohoda.“ Dôchodkyňa Božena Kuchtová hovorí, že na fašiangy musí byť u nich isto huspenina, šišky alebo fánky a z alkoholu určite slivovica. Domáca. „Aj my sme doma kedysi pálili, ale teraz som už sama a pália zaťovia,“ prezrádza.

Ako odmena

K fašiangom slivovica patrí aj podľa Oľgy Krchňákovej. „Nechodím síce do krčmy, tak neviem, čo sa pije tam, ale doma slivovica býva, ak je ovocie. U nás sa dá aj robotníkom z nej, keď prídu niečo urobiť, aj sa podaruje a tak,“ vysvetľuje pani Oľga. Syn Miroslav Krchňák hovorí, že je absolútne samozrejmé, že pália. „Každý chlap u nás v rodine zatiaľ pálil. Keď máte jablká či slivky, treba s nimi do suda,“ dodáva s tým, že išlo aj do súťaže. Veď ako inak.

Špeciálne vozidlo

Miroslavovi Galatovi a jeho pomocníkovi Patrikovi Ofúkanému sa ušla česť zbierať príspevky do súťaže. Mali aj špeciálne vozidlo. Dômyselne upravený fúrik. Nezbierali sa však len fľaštičky. „Máme aj do molitanu obalený päťlitrový demižónek schovaný dolu. K nemu ide hadička na víno cez štupeľ. Na druhom konci je lievik, starostlivo pripevnený, aby sa ani len nepohol. Každej kvapky je škoda. Cez ten sa leje zo štamprlíkov. Takže do suda ide fľaštička na súťaž a to po štamprlíkoch pozbierané v demižóniku vypijeme na fajront,“ prezradil Miroslav Galata.

Spoločný nápad

Miroslav Václavík tvrdí, že súťaž o naj pálené počas fašiangov bol spoločný nápad, keď začínali asi pred štrnástimi rokmi so sprievodom. „Aby bol humor, veselosť, aby sa ľudia zapojili. Potom prídu skôr aj na zábavu. A keď sa robí brigáda alebo sa ide na turistiku, tak sa poulieva z toho, čo sa donieslo. Zoberie sa aj kus slaninky a toho vyzbieraného, aby sa nebodaj nepokazilo,“ smeje sa pán Václavík. Na záver ešte dodáva, že pil už všelikde a všelijaké pálené, ale najlepšie je predsa len to ich mestecké.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  3. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  8. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  9. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  2. Company´s autumn in the High Tatras
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  4. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  5. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  6. Dva rekordy na druhý pokus
  7. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  8. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  9. Virtuálne sídlo v Bratislave
  10. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 890
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 994
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 10 071
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 758
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 445
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 609
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 304
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 050
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 721
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 981

Hlavné správy z MY Považská

Štyri kontumácie a predsa každá iná

O niekoľkých zápasoch sa rozhodovalo za zeleným stolom.

Štyri kontumácie a predsa každá iná

O niekoľkých zápasoch sa rozhodovalo za zeleným stolom.

Dubnická gólová séria skončila na východe

Sumár 14. kola 2. futbalovej ligy.

Regionálny futbal - kompletný prehľad od 3 po 8. ligu

Kometnáre a výsledky všetkých súťaží dospelých.

Aj had môže chutiť vynikajúco

Obrovský had, hlava čarodejníka, psík, kukučkové hodiny aj klasické torty plné nežnej fantázie, napríklad tá pre vílu. Všetko toto, ale aj iné diela sa objavili na súťaži o najkrajšiu tortu Slovenska.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Univerzita sa sporí s firmou pre internát. Budú sa študenti sťahovať?

Vysokoškoláci sa možno raz vrátia do budovy, ktorá je už roky prázdna. Škola ju chce zrekonštruovať.

Pardavý: Maďarské tímy? Nie som rád, že sú tu

Asistent trénera Dukly má na maďarské tímy svoj názor.

Vybrali SME

Už ste čítali?