Streda, 18. júl, 2018 | Meniny má Kamila

Boli šikovní mäsiari, počuli sme aj príbeh o túlavom prasati

Jaternice, klobásky, tlačenka a výborné mäsko. Bez toho sa nezaobíde fašiangové obdobie. Ak sú dobrí majstri , mäsiari, vydarí sa vždy aj obecná zabíjačka. A býva veselo.

Mladý mäsiar Rudo a starší Ondrej sú už zohraná dvojka. (Zdroj: BERNADETTA PITOŇÁKOVÁ)

PREČÍN. Počas fašiangov organizujú v obci už tradične zabíjačku. Býva na nej veselo. Porozpráva sa totiž kadečo.

Článok pokračuje pod video reklamou

Už bola v plnom prúde

Na obecnú zabíjačku do Prečína sme prišli, keď už bola v plnom prúde. „Máme bôčik a krájame ho na pečenie. Predchvíľou sme rezali kožky, ktoré pôjdu do tlačenky a do jelítok. Tu máme pripravené suroviny na topenie na škvarky," opisuje, čo všetko robia aj stihli urobiť, mladý mäsiar Rudolf Briestenský.

Od rána už prasa zabili, rozobrali a čakajú pokiaľ sa všetko uvarí. Budú ešte robiť tlačenku, jaternice, klobásky.

Pri druhom stole stojí starší pán a tiež má plné ruky práce. „Šľamujem tenké bravčové črevá. Zbavujem ich vnútornej sliznice a blany, až zostane len vlastná stena. Musia byť čisté," hovorí Ondrej Bírošík. Je starší a zažil už množstvo zabíjačiek.

Nedá sa odolať, keď sú šikovní majstri

Prečítajte si tiež: Ako sa vyrábali na dedine zabíjačkové špeciality

Gazdiné v kuchyni už urobili pečienku, mozočky. „Koštujeme pečienku. Je to tradičné jedlo, ktoré sa ponúka v polovici zabíjačky pre majstrov a pomocníkov,“ hovorí Jaroslav Kopáč, ktorí prišiel na zabíjačku pomáhať.

Okrem pečienky sa však vždy teší aj na pečené mäso, alebo len také uvarené v paráku.

„Robí sa z neho tlačenka a človek si na ňom pochutná rád, keď sa ešte len chystá,“ hovorí. Keď vraj zavonia, nedá sa odolať. Vtedy sa žiada zahryznúť každému. Na zabíjačke však musia byť majstri. „Títo sú zohraná dvojica," hovorí o Rudovi Briestenskom a Ondrejovi Bírošíkovi Jaro.

Remeslo vraj zaniká

Ondrej Bírošík robí mäsiara už od roku 1973. Pamätá si veru tých zabíjačiek poriadne veľa. „Aj zimy som si pri nich užil poriadne. Raz som zabíjal, keď bolo 26 stupňov pod nulou. Čo som chytil, všetko sa mi na ruky prilepilo,“ spomína si starý mäsiar.

Teraz chodí akurát na obecnú zabíjačku, keď ho zavolajú. „Už 66 rok ťahám, tak čo už dnes budem smrdieť pri koryte,“ dodáva so smiechom. Je to veselá kopa, stále všetko obracia na žart. Klobásky aj iné mäsové výrobky má rád. „Hlavne však vtedy, keď ich nemusím robiť ja," opäť zažartuje. Za mäsiara sa učil v Žiline a po roku 1989 sa vraj všetko pokazilo. Remeslo zaniká.

Aj prsty mal porezané, jeden si pomlel

Keď si pýtame špeciálny recept na klobásy, pán Ondrej sa len smeje a hovorí, že taký je ak je dobrá peňaženka, keď sa nešetrí. Zabrúsi trochu aj do politiky a konštatuje, že teraz máme demokratické peňaženky, tak aj klobásky sú demokratické. „To sú také, no neporiadne,“ hovorí Ondrej Bírošík.

Synovec Rudo bol učňom pána Ondreja. Chodieval s ním po mnohých zabíjačkách. Zaujímalo ho to. „Je už včiľ lepší ako ja,“ dodáva pán Bírošík. Prezrádza tiež, čo je najhoršie pre mäsiara. „Keď ochorie. Vtedy nič nezacíti. Viete ako sa zle robí bez chuti. Na kočku,“ hovorí s tým, že všetko musí robiť veľmi opatrne. Tiež radiť sa s pomocníkmi a ľuďmi dookola, koľko prichutiť.

Prsty mal vraj pán Ondrej tiež porezané často. Ukazuje jeden a smeje sa. „Aha, skončil v mlynku." Veru, je akýsi čudne pokrútený. Mäsiarčina nie je vraj ľahká robota. „Mal som ísť radšej za mnícha, spočítaval by som babám hriechy a nenaháňal by som sa toľko,“ robí si opäť žarty Ondrej Bírošík.

Na remeslo sa dal synovec

Synovia pána Bírošíka sa dali na iné remeslo ako otec, po dedovi. Sú stavbári a tesári. Prečo sa Rudo Briestenský vybral v Ondrejových stopách, to najprv nevie zdôvodniť. Neskôr však dodáva. „Aj doma sme chovávali kadečo. Kedysi to tak bolo. Dve prasce do roka, dvadsať kačíc, morky a tak. A vzťah k mäsiarskemu remeslu máme v rodine. Bolo treba pokračovať,“ hovorí mladý mäsiar.

Manželka ho aj hreší

Za robotou sa mladý tatko dosť nachodí. „Manželka už ma hreší, som preč skoro každú sobotu,“ hovorí Rudo Briestenský. Najlepší je na zabíjačke vraj fajront. „Keď si pobalím veci, dám si kávu a idem domov.“

„Zle je hlavne na fašiangy. Nebýva doma celé dni, nevidíme ho. Je to ťažká práca. Aj pri nej poriadne vymrzne,“ hovorí Viera Briestenská, Rudova manželka. Ona by nechcela, aby bol syn mäsiarom. Ale ktovie, lebo na zabíjačke sa motkal Tomáško pri tatovi od rána. Len mäso mu veľmi nechutí. Prezradil, že radšej si dá nejaký dobrý koláčik. Zato jeho sestrička Tatianka má veľmi rada hlavne dobrú tatovu slaninu a pečené jaterničky.

Príbehy

Mäsiari majú vždy aj pomocníkov. Jeden z nich na obecnej zabíjačke, Milan Dubec, si rád aj zaspomínal na to, ako sa u nich na zabíjačke kadečo prihodilo. „Zavolali sme si raz k svokrovi mäsiara. Choval čínske prasce. Jeden sa volal Mišo a druhé Marína,“ začína s opisom príhody Dubec. Bude asi veselá, lebo chlapi, čo stoja dookola, sa odrazu začnú akosi viac usmievať a krútia hlavami. No a pán Dubec pokračuje, ako mu ten mäsiar pri zabíjaní „dobre" poradil, aby zobral dvere a tlačil prasce do rohu. „Lenže prasa nečakalo, vyskočilo na dvere. Zaskočilo ma to a odrazu som bol na zemi. Ležal som na chrbte. Nado mnou dvere. Nuž a milé prasa si pekne ako po mostíku prebehlo, a poď ho na dvor. Bola naháňačka,“ spomína si Milan Dubec. Dodáva, že potom zavolali iného majstra mäsiara. No a koho iného, ako Ondreja Bírošíka. „Ten to rýchlo vyriešil,“ dodáva Dubec.

V Prečíne si veru pamätajú aj na slávnu dvojku, pravdepodobne Dubkáčika a Budkáčika. Pred šiestimi rokmi viezli totiž na zabíjačku prasa z Rajca do Prečína. Na prívesnom vozíku. To však akoby vytušilo, že je zle-nedobre a po ceste sa mu podarilo ujsť. „Ľudia ho potom videli pobehovať medzi Malou a Veľkou Čiernou,“ spomína Dubec. Vtedy však ušlo ešte jedno prasa, ktoré zase pobehovalo pri malých Ledniciach. Nuž, ktovie, možno potomkovia dvoch slávnych prasiatok, ktoré mali túlavé ratičky. Všetci poznáme ich príbeh z rozprávkovej knižky od Jozefa Cígera Hronského.

Pomáhajú aj ženy

Na zabíjačke pomáhajú vždy aj ženy. „Začalo sa mozočkami, dali sme ich chlapom, ktorí robili prípravu. Potom prišla na rad pečeň. Teraz čakáme na vývary. Idú sa variť krúpy. Popripravovali sme si aj cesnak, keď pán mäsiar pôjde robiť výrobky. Teraz sa bude mäso na plechy ukladať tak, aby mali návštevníci aj mastné aj plané, ako má kto rád,“ hovorí Jarmila Briestenská o tom, čo všetko robia šikovné gazdiné.

U pani Jarmily doma už nezabíjajú. „Kupujeme si hotové. Ale dobre padne aspoň takáto obecná zabíjačka. Mäsko, huspenina, tlačenka. To patrí k fašiangom. Veru je v tom čase nedostatok paprčiek a koží v mäsiarstve,“ smeje sa pani Jarmila.

Na obecnú zabíjačku chodí stála partia ženičiek zo školskej jedálne a obecného úradu. „Všetko fičí, ako má. Ale chlapi sú dnes akísi pomalí,“ dodáva. Na zabíjačku mali toho roku viac času ako zvyčajne. Tak sa nemuseli veľmi ponáhľať, čo je dobre. Veď pri robote sa treba trochu aj porozprávať, zasmiať sa. A tak sme sa aj my všeličo zaujímavé dozvedeli. Na prečínskej zabíjačke býva jednoducho fajn.

.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 21 634
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 275
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 15 210
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 344
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 699
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 4 980
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 249
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 358
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 194
  10. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 089

Hlavné správy z MY Považská

Pokúsili sa platiť falošnými peniazmi, polícia ich ihneď zadržala (+FOTO)

Ivan a Božena mali vyrábať bankovky v hodnote sto a päťsto eur.

Výstraha platí pre všetky tri okresy

Až do štvrtka meteorológovia upozorňujú na vystrájanie počasie. Výstraha platí aj v okresoch Považská Bystrica, Púchov a Ilava.

Dráma po nehode v Púchove: Hasiči vyslobodzovali zakliesnené osoby. Medzi nimi aj dieťa (+FOTO)

Včera krátko pred pol desiatou večer bola ohlásená dopravná nehoda osobného motorového vozidla.

FOTO: Slávnosti v Hornej Marikovej

V nedeľu mali v Hornej Marikovej tradičné podujatie, na ktorom sa stretli folkloristi, remeselníci aj návštevníci z viacerých kúrov regiónu. Účasť bola opäť výborná. Ľudia si pochvaľovali.

Poslancov bude menej, ušetria tisícky eur

Mestské zastupiteľstvo v Dubnici nad Váhom sa zmenší. Rozhodli o tom poslanci na júnovom rokovaní.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel známy horský záchranár Rudolf Chalupek

Rodák z Nemiec pri Banskej Bystrici pomohol na horách mnohým ľuďom v ťažkých situáciách. Odišiel do večnosti vo veku nedožitých 35 rokov.

Koše na papier v Martine zamkli, kradlo sa z nich

​​​​​​​Kontajnery na separovanie papiera sa v Martine stali terčom zlodejov. Ich uzamknutie teraz ľuďom trošku komplikuje vhadzovanie kartónov dovnútra, a tak niektoré z košov už našli zničené.

Liptáci majú na námestí starú lanovku z Chopku

Jediným mestom s lanovkou priamo v centre je Liptovský Mikuláš. Okamžite sa z nej stala pútavá atrakcia námestia.

Vybrali SME

Už ste čítali?