Šéfkuchár orlovského kaštieľa prehovoril

V kaštieli zo 17.storočia v Orlovom pri Považskej Bystrici, v ktorom sídli Hotel Gino Park Palace**** si jeho návštevníci môžu vychutnať príjemnú atmosféru z jedla a chuti. Šéfkuchár hotela Ján Adámik nám odpovedal na niekoľko otázok.

Šéfkuchár Hotela Gino Park Palace**** Ján Adamík.Šéfkuchár Hotela Gino Park Palace**** Ján Adamík.

Aká bola vaša cesta v gastronómii?

- K tejto vášni ma od malička inšpirovala moja mama a stará mama v mojej rodnej dedine Lehote pod Vtáčnikom, kde som vyrastal. Počas štúdia som mal naozaj šťastie a dostal som sa na stáž do Švajčiarska. Vlastne to nebola celkom náhoda, prešiel som výberovým konaním.

Aj napriek tomu, že som na Slovensku pôsobil krátko, prax vo Švajčiarsku ma naučila, že chod kuchyne má vyzerať inak, ako sme tu zvyknutí.

Kde všade ste pôsobili po skončení štúdia a stáži vo Švajčiarsku?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

- Po ukončení školy som začal pracovať v zahraničí. Najskôr v Anglicku a neskôr som opäť pôsobil vo Švajčiarsku. Vždy som hľadal niečo iné, niečo, čo ma bude inšpirovať a napĺňať tak, aby moja práca vždy napredovala. Nechcel som zostať na jednom mieste a „zaškatuľkovať sa“. Neskôr som sa vrátil na Slovensko do reštaurácií Camouflage, Tri studničky a Fach.

Momentálne vediem tím kuchyne Hotela Gino Park Palace a zúročujem svoje dlhoročné skúsenosti. Podstatou mojej práce aj tu je rešpekt pred surovinami, z ktorých jedlá pripravujeme. Čerstvosť, rôznorodosť a inovácie sú základom mojej kuchyne, rovnako s trochou patriotizmu a úcty k tradičným jedlám slovenskej kuchyne.

V jedálnom lístku reštaurácie hotela nájdete tradíciu i prvky zahraničných kuchýň. Priaznivci slovenskej kuchyne si u nás pochutia na staroslovenskej hríbovej polievke, či tekvicovom krupote.

Čím sa riadite pri zostavovaní jedálneho lístka?

- Jedlá navrhujem podľa sezónnosti. Znie to jednoducho, no za kalendárny rok pripravujem štyri rozličné jedálne lístky. Akonáhle odprezentujem jedlá aktuálneho lístka, už mám predstavu o tom ďalšom a teším sa, ako sa s ním potrápim.

Príroda nám dáva veľa produktov, surovín, ktoré sú prostriedkom na zhmotnenie mojej fantázie o chuti a radosti z jedla. Je to častokrát náročné. Hostia našej reštaurácie sú z regiónu, ale i firemní klienti zo zahraničia. Snažím sa vyhovieť všetkým a zostaviť jedlá tak, aby boli spokojní. Pritom dôležitá je kvalita, a nie kvantita. Ten, kto varí profesionálne, vie, o čom hovorím. Na jedálnom lístku nemusí byť kuracina na päť spôsobov.

Máme aj takých zákazníkov, ktorí sa vracajú práve kvôli jednému či dvom jedlám. Preto vždy v ponuke a la carte nájdete steaky, či tradičné slovenské jedlá ako napríklad domáce pirohy. Ale aby som sa vrátil k otázke. Inšpirujem sa aj knihami o gastronómii a cestovaním po svete. Patrím medzi tzv. „gastroturistov“. Neviem si predstaviť dovolenku bez ochutnávania a hľadania nových jedál a chutí.

Hovoríte aj o slovenskej kuchyni. Aký máte názor na smerovanie slovenskej gastronómie?

- Je to na dobrej ceste. V žiadnom prípade sa nemôžem pasovať do pozície kritika, no tým, že som v centre diania si myslím, že môžem povedať, ako to vidím ja. Gastronómia nie je len varenie a jedenie. Je to o ľuďoch, dopyte, ponuke, svete a výchove. Alebo prevýchove? Čo je náročnejšie. Jej vývoj majú na svedomí aj zákazníci, ktorí vytvárajú dopyt, čo znie možno povrchne, ale ide o obchod. Uspokojuje ma, že svojím jedlom robím radosť iným.

Aktuálnym trendom je návrat Slovákov zo zahraničia späť na Slovensko, sám som toho súčasťou. Vybudovalo sa tu viacero dobrých reštaurácií a vďaka za to, že majú aj dosť zákazníkov, ktorí ocenia ich kvalitu. Varme z čerstvých surovín, využívajme produkty našej krajiny, podporme farmárov tu na Slovensku. To však znamená, že hostia musia vedieť, že jedlá sú pripravené z čerstvých surovín a ich príprava trvá dlhšie ako vyprážanie mrazených polotovarov.

Počet hostí v reštauráciách, ktorí si chcú vychutnať jedlo pre jeho chuť, a nie kvantitu, našťastie, rastie. Keď komunikujem so zákazníkom a preberáme plánovanú akciu a jedlo, ktoré sa bude na nej podávať, nepreberáme gramáže, ale suroviny, spôsoby prípravy a servírovania.

Čo je pre šéfkuchára najnáročnejšie?

- Šéfkuchár varí, no nie sám. Vedie tím ľudí, s ktorými musí vedieť pracovať, odovzdávať im svoje nápady, naučiť ich pochopiť filozofiu aktuálneho jedálneho lístka a ako dodržiavať receptúry, aby jedlá z jeho kuchyne vychádzali vždy v rovnakej kvalite. Stretávam sa s rôznymi povahami ľudí, každý z nich má svoje nálady a život, ktorý ho ovplyvňuje. Niekedy nie je jednoduché nechať všetky svoje starosti za dverami.

Momentálne sa však teším stabilnej zostave ľudí, ktorí zdieľajú moje ciele a veria im. Dôkazom je kvalita jedla a záujem mladších, možno menej skúsenejších kuchárov naučiť sa niečo nové. Každý, kto v tomto biznise pracuje, vie, aká je fluktuácia ľudí v prevádzke, a preto som s aktuálnym stavom veľmi spokojný. Základom je pohoda nielen v kuchyni, ale aj v celom hoteli, všetky oddelenia pracujú synchronizovane na spoločnom cieli – spokojný zákazník.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  3. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  4. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  5. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  6. Čo bude toto leto in?
  7. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  8. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  1. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  2. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  3. LESY SR hostili prestížne udeľovanie cien CIC
  4. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  5. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo?
  6. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  7. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 8 392
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 7 082
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 156
  4. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo? 3 500
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 3 420
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 223
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 3 029
  8. Čo bude toto leto in? 2 712
  1. František Kukura: Keď sa moc mení na inštinkt prežitia
  2. Viktor Pamula: 83 rokov od Operácie Anthropoid
  3. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 4
  4. Júlia Piraňa Mikolášiková: Otázky pre Jána Čurillu
  5. Tomáš Čajda: Čo sa s tebou stalo Nové Mesto?
  6. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  7. Marian Vojtko: Zrušenie transakčnej dane
  8. Andrea Bérešová: Kosecký kalendár 2025
  1. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 915
  2. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 043
  3. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 6 889
  4. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 757
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 4 972
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 828
  7. Soňa Kallová: Národný dopravca zvýšil cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%. 4 581
  8. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 508
  1. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  2. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  3. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  4. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  5. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?
  6. Roman Kebísek: Pilárik: Harpha Davidica, 1651, slovenský literárny barok
  7. Marcel Rebro: Na Slovensku s jeho pomocou lovia medvede, v Ukrajine Rusov
  8. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Návrhy zmlúv zo strany miest krajskí poslanci napokon neschválili.

Poslanci prechod nemocníc pod mestá neschválili.


1
Do súťaže sa prihlásila aj obec Dolná Súča v Trenčianskom okrese.

Víťazná obec získa okrem titulu aj 15-tisíc eur.


Tomáš Tatar počas zápasu Montreal Canadiens - New Jersey Devils.

Slovenský hokejista Tomáš Tatar sa po šestnástich rokoch sťahuje zo zámoria naspäť do Európy.


TASR
Ilustračné foto.

Policajt je obvinený z viacerých trestných činov.


TASR
  1. František Kukura: Keď sa moc mení na inštinkt prežitia
  2. Viktor Pamula: 83 rokov od Operácie Anthropoid
  3. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 4
  4. Júlia Piraňa Mikolášiková: Otázky pre Jána Čurillu
  5. Tomáš Čajda: Čo sa s tebou stalo Nové Mesto?
  6. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  7. Marian Vojtko: Zrušenie transakčnej dane
  8. Andrea Bérešová: Kosecký kalendár 2025
  1. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 915
  2. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 043
  3. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 6 889
  4. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 757
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 4 972
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 828
  7. Soňa Kallová: Národný dopravca zvýšil cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%. 4 581
  8. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 508
  1. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  2. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  3. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  4. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  5. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?
  6. Roman Kebísek: Pilárik: Harpha Davidica, 1651, slovenský literárny barok
  7. Marcel Rebro: Na Slovensku s jeho pomocou lovia medvede, v Ukrajine Rusov
  8. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu