Pondelok, 17. december, 2018 | Meniny má Kornélia
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Šéfkuchár orlovského kaštieľa prehovoril

V kaštieli zo 17.storočia v Orlovom pri Považskej Bystrici, v ktorom sídli Hotel Gino Park Palace**** si jeho návštevníci môžu vychutnať príjemnú atmosféru z jedla a chuti. Šéfkuchár hotela Ján Adámik nám odpovedal na niekoľko otázok.

Šéfkuchár Hotela Gino Park Palace**** Ján Adamík.

Aká bola vaša cesta v gastronómii?

- K tejto vášni ma od malička inšpirovala moja mama a stará mama v mojej rodnej dedine Lehote pod Vtáčnikom, kde som vyrastal. Počas štúdia som mal naozaj šťastie a dostal som sa na stáž do Švajčiarska. Vlastne to nebola celkom náhoda, prešiel som výberovým konaním.

Aj napriek tomu, že som na Slovensku pôsobil krátko, prax vo Švajčiarsku ma naučila, že chod kuchyne má vyzerať inak, ako sme tu zvyknutí.

Kde všade ste pôsobili po skončení štúdia a stáži vo Švajčiarsku?

- Po ukončení školy som začal pracovať v zahraničí. Najskôr v Anglicku a neskôr som opäť pôsobil vo Švajčiarsku. Vždy som hľadal niečo iné, niečo, čo ma bude inšpirovať a napĺňať tak, aby moja práca vždy napredovala. Nechcel som zostať na jednom mieste a „zaškatuľkovať sa“. Neskôr som sa vrátil na Slovensko do reštaurácií Camouflage, Tri studničky a Fach.

Momentálne vediem tím kuchyne Hotela Gino Park Palace a zúročujem svoje dlhoročné skúsenosti. Podstatou mojej práce aj tu je rešpekt pred surovinami, z ktorých jedlá pripravujeme. Čerstvosť, rôznorodosť a inovácie sú základom mojej kuchyne, rovnako s trochou patriotizmu a úcty k tradičným jedlám slovenskej kuchyne.

V jedálnom lístku reštaurácie hotela nájdete tradíciu i prvky zahraničných kuchýň. Priaznivci slovenskej kuchyne si u nás pochutia na staroslovenskej hríbovej polievke, či tekvicovom krupote.

Čím sa riadite pri zostavovaní jedálneho lístka?

- Jedlá navrhujem podľa sezónnosti. Znie to jednoducho, no za kalendárny rok pripravujem štyri rozličné jedálne lístky. Akonáhle odprezentujem jedlá aktuálneho lístka, už mám predstavu o tom ďalšom a teším sa, ako sa s ním potrápim.

Príroda nám dáva veľa produktov, surovín, ktoré sú prostriedkom na zhmotnenie mojej fantázie o chuti a radosti z jedla. Je to častokrát náročné. Hostia našej reštaurácie sú z regiónu, ale i firemní klienti zo zahraničia. Snažím sa vyhovieť všetkým a zostaviť jedlá tak, aby boli spokojní. Pritom dôležitá je kvalita, a nie kvantita. Ten, kto varí profesionálne, vie, o čom hovorím. Na jedálnom lístku nemusí byť kuracina na päť spôsobov.

Máme aj takých zákazníkov, ktorí sa vracajú práve kvôli jednému či dvom jedlám. Preto vždy v ponuke a la carte nájdete steaky, či tradičné slovenské jedlá ako napríklad domáce pirohy. Ale aby som sa vrátil k otázke. Inšpirujem sa aj knihami o gastronómii a cestovaním po svete. Patrím medzi tzv. „gastroturistov“. Neviem si predstaviť dovolenku bez ochutnávania a hľadania nových jedál a chutí.

Hovoríte aj o slovenskej kuchyni. Aký máte názor na smerovanie slovenskej gastronómie?

- Je to na dobrej ceste. V žiadnom prípade sa nemôžem pasovať do pozície kritika, no tým, že som v centre diania si myslím, že môžem povedať, ako to vidím ja. Gastronómia nie je len varenie a jedenie. Je to o ľuďoch, dopyte, ponuke, svete a výchove. Alebo prevýchove? Čo je náročnejšie. Jej vývoj majú na svedomí aj zákazníci, ktorí vytvárajú dopyt, čo znie možno povrchne, ale ide o obchod. Uspokojuje ma, že svojím jedlom robím radosť iným.

Aktuálnym trendom je návrat Slovákov zo zahraničia späť na Slovensko, sám som toho súčasťou. Vybudovalo sa tu viacero dobrých reštaurácií a vďaka za to, že majú aj dosť zákazníkov, ktorí ocenia ich kvalitu. Varme z čerstvých surovín, využívajme produkty našej krajiny, podporme farmárov tu na Slovensku. To však znamená, že hostia musia vedieť, že jedlá sú pripravené z čerstvých surovín a ich príprava trvá dlhšie ako vyprážanie mrazených polotovarov.

Počet hostí v reštauráciách, ktorí si chcú vychutnať jedlo pre jeho chuť, a nie kvantitu, našťastie, rastie. Keď komunikujem so zákazníkom a preberáme plánovanú akciu a jedlo, ktoré sa bude na nej podávať, nepreberáme gramáže, ale suroviny, spôsoby prípravy a servírovania.

Čo je pre šéfkuchára najnáročnejšie?

- Šéfkuchár varí, no nie sám. Vedie tím ľudí, s ktorými musí vedieť pracovať, odovzdávať im svoje nápady, naučiť ich pochopiť filozofiu aktuálneho jedálneho lístka a ako dodržiavať receptúry, aby jedlá z jeho kuchyne vychádzali vždy v rovnakej kvalite. Stretávam sa s rôznymi povahami ľudí, každý z nich má svoje nálady a život, ktorý ho ovplyvňuje. Niekedy nie je jednoduché nechať všetky svoje starosti za dverami.

Momentálne sa však teším stabilnej zostave ľudí, ktorí zdieľajú moje ciele a veria im. Dôkazom je kvalita jedla a záujem mladších, možno menej skúsenejších kuchárov naučiť sa niečo nové. Každý, kto v tomto biznise pracuje, vie, aká je fluktuácia ľudí v prevádzke, a preto som s aktuálnym stavom veľmi spokojný. Základom je pohoda nielen v kuchyni, ale aj v celom hoteli, všetky oddelenia pracujú synchronizovane na spoločnom cieli – spokojný zákazník.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  2. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  3. Nestíhate nakupovať darčeky?
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  5. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  6. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  7. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  8. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  9. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  10. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Nestíhate nakupovať darčeky?
  3. Riešenie kolízií áut - exkluzivní autokamera MiVue 766 WiFi
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  5. Problém s darčekom? 10 perfektných tipov na Vianočné darčeky!
  6. Slovensko bude vo svete reprezentovať projekt Zachráň včely
  7. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  8. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  9. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  10. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 69 144
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 17 734
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 10 808
  4. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 10 250
  5. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 613
  6. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 820
  7. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 4 035
  8. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 919
  9. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 3 638
  10. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti 2 610

Hlavné správy z MY Považská

Používanie pyrotechniky má svoje pravidlá, pozor na pokuty

Pre zákaz na používanie zábavnej pyrotechniky platia cez sviatky aj výnimky. Len na dva dni. Inokedy potrebujete povolenie.

Žiaci v Trenčíne majú najmodernejšiu učebňu v Európe

V unikátnej učebni dokážu žiaci pomocou špeciálneho softvéru nasimulovať akúkoľvek dopravnú situáciu na železnici. Špičkové zariadenie vyvíjali piati odborníci tri roky.

Mister Dolar príde pred Vianocami

Ochotníci z divadelného súboru Makyta finišujú s prípravami na premiéru. Vianočným darčekom pre Púchovčanov bude komédia Mister Dolar.

Sviňa visela sotva poldruha hodiny

Tradičná zabíjačka je na dedinách čoraz zriedkavejším divadlom. V Lúkach o túto tradíciu prísť nechcú.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

O stromčeky z Kysúc nie je záujem, nechcú ich ani domáci

Kedysi vyexpedovali Lesy SR z Kysúc vyše 20-tisíc stromčekov.

Počet obyvateľov klesá. V Trnave ich žije toľko, čo v osemdesiatych rokoch

Pred štvrťstoročím mala Trnava viac ako 72-tisíc obyvateľov, dnes ich má o osemtisíc menej.

Muža, ktorého včera prepadli vo Zvolene, zomrel

Podozriví sú už v rukách polície.

FOTO: Novorodenci z trenčianskej a myjavskej pôrodnice

Prinášame vám prehľad novorodeniatok, ktoré sme odfotili v trenčianskej a myjavskej pôrodnici. Ich fotky boli zverejnené v MY Trenčianskych novinách.

Vybrali SME

Už ste čítali?