Sobota, 23. marec, 2019 | Meniny má Adrián
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Šéfkuchár orlovského kaštieľa prehovoril

V kaštieli zo 17.storočia v Orlovom pri Považskej Bystrici, v ktorom sídli Hotel Gino Park Palace**** si jeho návštevníci môžu vychutnať príjemnú atmosféru z jedla a chuti. Šéfkuchár hotela Ján Adámik nám odpovedal na niekoľko otázok.

Šéfkuchár Hotela Gino Park Palace**** Ján Adamík.Šéfkuchár Hotela Gino Park Palace**** Ján Adamík.

Aká bola vaša cesta v gastronómii?

- K tejto vášni ma od malička inšpirovala moja mama a stará mama v mojej rodnej dedine Lehote pod Vtáčnikom, kde som vyrastal. Počas štúdia som mal naozaj šťastie a dostal som sa na stáž do Švajčiarska. Vlastne to nebola celkom náhoda, prešiel som výberovým konaním.

Aj napriek tomu, že som na Slovensku pôsobil krátko, prax vo Švajčiarsku ma naučila, že chod kuchyne má vyzerať inak, ako sme tu zvyknutí.

Kde všade ste pôsobili po skončení štúdia a stáži vo Švajčiarsku?

- Po ukončení školy som začal pracovať v zahraničí. Najskôr v Anglicku a neskôr som opäť pôsobil vo Švajčiarsku. Vždy som hľadal niečo iné, niečo, čo ma bude inšpirovať a napĺňať tak, aby moja práca vždy napredovala. Nechcel som zostať na jednom mieste a „zaškatuľkovať sa“. Neskôr som sa vrátil na Slovensko do reštaurácií Camouflage, Tri studničky a Fach.

Momentálne vediem tím kuchyne Hotela Gino Park Palace a zúročujem svoje dlhoročné skúsenosti. Podstatou mojej práce aj tu je rešpekt pred surovinami, z ktorých jedlá pripravujeme. Čerstvosť, rôznorodosť a inovácie sú základom mojej kuchyne, rovnako s trochou patriotizmu a úcty k tradičným jedlám slovenskej kuchyne.

V jedálnom lístku reštaurácie hotela nájdete tradíciu i prvky zahraničných kuchýň. Priaznivci slovenskej kuchyne si u nás pochutia na staroslovenskej hríbovej polievke, či tekvicovom krupote.

Čím sa riadite pri zostavovaní jedálneho lístka?

- Jedlá navrhujem podľa sezónnosti. Znie to jednoducho, no za kalendárny rok pripravujem štyri rozličné jedálne lístky. Akonáhle odprezentujem jedlá aktuálneho lístka, už mám predstavu o tom ďalšom a teším sa, ako sa s ním potrápim.

Príroda nám dáva veľa produktov, surovín, ktoré sú prostriedkom na zhmotnenie mojej fantázie o chuti a radosti z jedla. Je to častokrát náročné. Hostia našej reštaurácie sú z regiónu, ale i firemní klienti zo zahraničia. Snažím sa vyhovieť všetkým a zostaviť jedlá tak, aby boli spokojní. Pritom dôležitá je kvalita, a nie kvantita. Ten, kto varí profesionálne, vie, o čom hovorím. Na jedálnom lístku nemusí byť kuracina na päť spôsobov.

Máme aj takých zákazníkov, ktorí sa vracajú práve kvôli jednému či dvom jedlám. Preto vždy v ponuke a la carte nájdete steaky, či tradičné slovenské jedlá ako napríklad domáce pirohy. Ale aby som sa vrátil k otázke. Inšpirujem sa aj knihami o gastronómii a cestovaním po svete. Patrím medzi tzv. „gastroturistov“. Neviem si predstaviť dovolenku bez ochutnávania a hľadania nových jedál a chutí.

Hovoríte aj o slovenskej kuchyni. Aký máte názor na smerovanie slovenskej gastronómie?

- Je to na dobrej ceste. V žiadnom prípade sa nemôžem pasovať do pozície kritika, no tým, že som v centre diania si myslím, že môžem povedať, ako to vidím ja. Gastronómia nie je len varenie a jedenie. Je to o ľuďoch, dopyte, ponuke, svete a výchove. Alebo prevýchove? Čo je náročnejšie. Jej vývoj majú na svedomí aj zákazníci, ktorí vytvárajú dopyt, čo znie možno povrchne, ale ide o obchod. Uspokojuje ma, že svojím jedlom robím radosť iným.

Aktuálnym trendom je návrat Slovákov zo zahraničia späť na Slovensko, sám som toho súčasťou. Vybudovalo sa tu viacero dobrých reštaurácií a vďaka za to, že majú aj dosť zákazníkov, ktorí ocenia ich kvalitu. Varme z čerstvých surovín, využívajme produkty našej krajiny, podporme farmárov tu na Slovensku. To však znamená, že hostia musia vedieť, že jedlá sú pripravené z čerstvých surovín a ich príprava trvá dlhšie ako vyprážanie mrazených polotovarov.

Počet hostí v reštauráciách, ktorí si chcú vychutnať jedlo pre jeho chuť, a nie kvantitu, našťastie, rastie. Keď komunikujem so zákazníkom a preberáme plánovanú akciu a jedlo, ktoré sa bude na nej podávať, nepreberáme gramáže, ale suroviny, spôsoby prípravy a servírovania.

Čo je pre šéfkuchára najnáročnejšie?

- Šéfkuchár varí, no nie sám. Vedie tím ľudí, s ktorými musí vedieť pracovať, odovzdávať im svoje nápady, naučiť ich pochopiť filozofiu aktuálneho jedálneho lístka a ako dodržiavať receptúry, aby jedlá z jeho kuchyne vychádzali vždy v rovnakej kvalite. Stretávam sa s rôznymi povahami ľudí, každý z nich má svoje nálady a život, ktorý ho ovplyvňuje. Niekedy nie je jednoduché nechať všetky svoje starosti za dverami.

Momentálne sa však teším stabilnej zostave ľudí, ktorí zdieľajú moje ciele a veria im. Dôkazom je kvalita jedla a záujem mladších, možno menej skúsenejších kuchárov naučiť sa niečo nové. Každý, kto v tomto biznise pracuje, vie, aká je fluktuácia ľudí v prevádzke, a preto som s aktuálnym stavom veľmi spokojný. Základom je pohoda nielen v kuchyni, ale aj v celom hoteli, všetky oddelenia pracujú synchronizovane na spoločnom cieli – spokojný zákazník.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  2. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  3. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  4. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  5. Investment Advisory Guide for Slovakia
  6. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  7. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  8. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  9. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  10. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  1. Vaše umenie bude hýbať Tatrami. Zapojte sa do súťaže ZSSK
  2. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  3. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  4. Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?
  5. Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU
  6. Počet ochorení na rakovinu stále stúpa. Nepodceňujte prevenciu
  7. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  8. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  9. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou
  10. Slávnostná inaugurácia rektora a dekanov fakúlt EU v Bratislave
  1. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 26 302
  2. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 23 178
  3. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 19 765
  4. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 16 049
  5. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 15 421
  6. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci 12 215
  7. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 8 982
  8. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo 8 147
  9. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 6 780
  10. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 6 170

Hlavné správy z MY Považská

Mladý študent odštartoval rozhovory Do pohody

Nový typ kultúrneho programu mal premiéru v púchovskom Župnom dome. Do svojej talk show si gymnazista pozval semfinalistu Superstar.

Stravu v nemocnici budú čoskoro podávať celkom inak

V považskobystrickej nemocnici dokončujú prestavbu kuchyne a jedálne.

Rekonštrukcia kuchyne a jedálne.

Mladý muž sa zasekol v kontajneri na textil a zomrel

Tragický koniec mala snaha 21-ročného muža zohnať si niečo na oblečenie. Zasekol sa v kontajneri na textil a zomrel.

Kontajner na textil.

Odišiel na nákup, odvtedy ho nevideli

Policajti žiadajú o pomoc občanov pri pátraní po nezvestnej osobe.

Ilustračná fotografia.

Nezvestnú ženu našli žiaľ mŕtvu

Polícia odvolala pátranie po nezvestnej žene, ktorú hľadali od jesene minulého roka.

Ilustračná fotogradfia. Portrét hľadanej osoby v článku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Rimavskosobotský okres zamorila nebezpečná droga

Polícii rozviazal ruky fakt, že sa herba dostala do zoznamu zakázaných drog.

Po údere mal mladík vážne poranenia, polícia žiada o pomoc

Policajti z Prievidze žiadajú o pomoc pri stotožnení svedkov ublíženia na zdraví a výtržníctva.

Prepáč, Robo. Trenčín a Nitra ohlásili mier. Čo Branko veští Bučekovi?

Štvrťfinálová vojna končí. Corgoni v stredu vyhrali 2:0, v súčte dobyli Duklu 4:2 na zápasy a tiahnu do Zvolena.

Dve obrovské tragédie vo Svrčinovci, pri jednej dieťatko zrazil vlastný dedko

Obyvatelia Svrčinovca neveriacky krútia hlavami. V jeden deň sa v obci odohrali dve tragické udalosti.

Vybrali SME

Už ste čítali?