Pondelok, 23. apríl, 2018 | Meniny má Vojtech
Pridajte si svoje mesto
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Šéfkuchár orlovského kaštieľa prehovoril

V kaštieli zo 17.storočia v Orlovom pri Považskej Bystrici, v ktorom sídli Hotel Gino Park Palace**** si jeho návštevníci môžu vychutnať príjemnú atmosféru z jedla a chuti. Šéfkuchár hotela Ján Adámik nám odpovedal na niekoľko otázok.

Šéfkuchár Hotela Gino Park Palace**** Ján Adamík.

Aká bola vaša cesta v gastronómii?

- K tejto vášni ma od malička inšpirovala moja mama a stará mama v mojej rodnej dedine Lehote pod Vtáčnikom, kde som vyrastal. Počas štúdia som mal naozaj šťastie a dostal som sa na stáž do Švajčiarska. Vlastne to nebola celkom náhoda, prešiel som výberovým konaním.

Aj napriek tomu, že som na Slovensku pôsobil krátko, prax vo Švajčiarsku ma naučila, že chod kuchyne má vyzerať inak, ako sme tu zvyknutí.

Kde všade ste pôsobili po skončení štúdia a stáži vo Švajčiarsku?

- Po ukončení školy som začal pracovať v zahraničí. Najskôr v Anglicku a neskôr som opäť pôsobil vo Švajčiarsku. Vždy som hľadal niečo iné, niečo, čo ma bude inšpirovať a napĺňať tak, aby moja práca vždy napredovala. Nechcel som zostať na jednom mieste a „zaškatuľkovať sa“. Neskôr som sa vrátil na Slovensko do reštaurácií Camouflage, Tri studničky a Fach.

Momentálne vediem tím kuchyne Hotela Gino Park Palace a zúročujem svoje dlhoročné skúsenosti. Podstatou mojej práce aj tu je rešpekt pred surovinami, z ktorých jedlá pripravujeme. Čerstvosť, rôznorodosť a inovácie sú základom mojej kuchyne, rovnako s trochou patriotizmu a úcty k tradičným jedlám slovenskej kuchyne.

V jedálnom lístku reštaurácie hotela nájdete tradíciu i prvky zahraničných kuchýň. Priaznivci slovenskej kuchyne si u nás pochutia na staroslovenskej hríbovej polievke, či tekvicovom krupote.

Čím sa riadite pri zostavovaní jedálneho lístka?

- Jedlá navrhujem podľa sezónnosti. Znie to jednoducho, no za kalendárny rok pripravujem štyri rozličné jedálne lístky. Akonáhle odprezentujem jedlá aktuálneho lístka, už mám predstavu o tom ďalšom a teším sa, ako sa s ním potrápim.

Príroda nám dáva veľa produktov, surovín, ktoré sú prostriedkom na zhmotnenie mojej fantázie o chuti a radosti z jedla. Je to častokrát náročné. Hostia našej reštaurácie sú z regiónu, ale i firemní klienti zo zahraničia. Snažím sa vyhovieť všetkým a zostaviť jedlá tak, aby boli spokojní. Pritom dôležitá je kvalita, a nie kvantita. Ten, kto varí profesionálne, vie, o čom hovorím. Na jedálnom lístku nemusí byť kuracina na päť spôsobov.

Máme aj takých zákazníkov, ktorí sa vracajú práve kvôli jednému či dvom jedlám. Preto vždy v ponuke a la carte nájdete steaky, či tradičné slovenské jedlá ako napríklad domáce pirohy. Ale aby som sa vrátil k otázke. Inšpirujem sa aj knihami o gastronómii a cestovaním po svete. Patrím medzi tzv. „gastroturistov“. Neviem si predstaviť dovolenku bez ochutnávania a hľadania nových jedál a chutí.

Hovoríte aj o slovenskej kuchyni. Aký máte názor na smerovanie slovenskej gastronómie?

- Je to na dobrej ceste. V žiadnom prípade sa nemôžem pasovať do pozície kritika, no tým, že som v centre diania si myslím, že môžem povedať, ako to vidím ja. Gastronómia nie je len varenie a jedenie. Je to o ľuďoch, dopyte, ponuke, svete a výchove. Alebo prevýchove? Čo je náročnejšie. Jej vývoj majú na svedomí aj zákazníci, ktorí vytvárajú dopyt, čo znie možno povrchne, ale ide o obchod. Uspokojuje ma, že svojím jedlom robím radosť iným.

Aktuálnym trendom je návrat Slovákov zo zahraničia späť na Slovensko, sám som toho súčasťou. Vybudovalo sa tu viacero dobrých reštaurácií a vďaka za to, že majú aj dosť zákazníkov, ktorí ocenia ich kvalitu. Varme z čerstvých surovín, využívajme produkty našej krajiny, podporme farmárov tu na Slovensku. To však znamená, že hostia musia vedieť, že jedlá sú pripravené z čerstvých surovín a ich príprava trvá dlhšie ako vyprážanie mrazených polotovarov.

Počet hostí v reštauráciách, ktorí si chcú vychutnať jedlo pre jeho chuť, a nie kvantitu, našťastie, rastie. Keď komunikujem so zákazníkom a preberáme plánovanú akciu a jedlo, ktoré sa bude na nej podávať, nepreberáme gramáže, ale suroviny, spôsoby prípravy a servírovania.

Čo je pre šéfkuchára najnáročnejšie?

- Šéfkuchár varí, no nie sám. Vedie tím ľudí, s ktorými musí vedieť pracovať, odovzdávať im svoje nápady, naučiť ich pochopiť filozofiu aktuálneho jedálneho lístka a ako dodržiavať receptúry, aby jedlá z jeho kuchyne vychádzali vždy v rovnakej kvalite. Stretávam sa s rôznymi povahami ľudí, každý z nich má svoje nálady a život, ktorý ho ovplyvňuje. Niekedy nie je jednoduché nechať všetky svoje starosti za dverami.

Momentálne sa však teším stabilnej zostave ľudí, ktorí zdieľajú moje ciele a veria im. Dôkazom je kvalita jedla a záujem mladších, možno menej skúsenejších kuchárov naučiť sa niečo nové. Každý, kto v tomto biznise pracuje, vie, aká je fluktuácia ľudí v prevádzke, a preto som s aktuálnym stavom veľmi spokojný. Základom je pohoda nielen v kuchyni, ale aj v celom hoteli, všetky oddelenia pracujú synchronizovane na spoločnom cieli – spokojný zákazník.


  1. Ak neviete, čo sú háfery alebo gľamčo, nevadí. Bude pomôcka Foto 665
  2. Turistov čaká návrat na staré miesta a prekvapenie Foto 328
  3. Kríž a studnička pripomínajú aj zatopenú obec 285
  4. V okolí Pružiny je množstvo krasových jaskýň 204
  5. Neperú, nevaria, svietia baterkou. V nových mestských bytoch nemajú elektrinu 173
  6. Futbalový program na nedeľu Foto 151
  7. Ukoristil lietadlo, neskôr zahynul. Nezabúdajú 122
  8. Hádzanári sa postarali o málo vídaný obrat Foto 121
  9. V Púchovskej doline bolo veselo 115
  10. Hokejbalisti bojovali o postup do finále Foto 90

Najčítanejšie správy

Považská Bystrica

Ak neviete, čo sú háfery alebo gľamčo, nevadí. Bude pomôcka

Viete, čo sú háfery, paňacká alebo bavjačky ? Alebo kto je gľamčo a čo znamená culingovac? Nič vám to nehovorí? Potom určite nie ste z Marikovej. Tam to vedia, a ak aj zabudli, nevadí. Staré výrazy sa zachovajú. V obci totiž pripravujú vydanie špeciálneho slovníka.

Turistov čaká návrat na staré miesta a prekvapenie

Manínska úžina privíta v nedeľu peších aj cyklistov.

Kríž a studnička pripomínajú aj zatopenú obec

Od spustenia Vodného diela Nosice do prevádzky uplynie tento rok už 60 rokov. Pri výstavbe zanikli aj niektoré obce, zaujímavá spomienka na jednu z nich je pri ceste z Púchova do Považskej Bystrice.

V okolí Pružiny je množstvo krasových jaskýň

Menšie jaskyne puklinového charakteru nie sú prístupné verejnosti. Jaskyniari ich objavili už asi stopäťdesiat.

Neperú, nevaria, svietia baterkou. V nových mestských bytoch nemajú elektrinu

Ľudia dostali začiatkom apríla kľúče od nájomných bytov. Nemajú však elektrinu a ešte si na ňu počkajú. Sprchujú sa pri sviečke alebo baterke, variť, prať, zapnúť chladničku nemôžu. Na niečo sa vraj zabudlo.

Blízke regióny

Bystrickí fanúšikovia sa snažili vniknúť do kabíny domácich, lietali päste

Po šiestom finálovom zápase medzi Banskou Bystricou a Trenčínom prišlo v útrobách štadióna k nechutnej dohre.

FOTO: Ulica Adolfa Hitlera je čiernou škvrnou novomestských názvov

Novomestskí zastupitelia sa 
v roku 1939 neslávne vyznamenali. 
K päťdesiatke Adolfa Hitlera pomenovali po ňom najdlhšiu ulicu 
v meste.

Bojnicami pochodovali strašidlá (+FOTO)

Sprievodu sa zúčastnili viac ako dve stovky masiek.

Futbalisti Trenčína nestačili na Slovan Bratislava

Nadstavbová časť o titul sa prehupla do druhej polovice. Trenčín v dôležitom zápase o Európsku ligu privítal ŠK Slovan Bratislava.

Prvých kandidátov na primátora poznáme

O post trenčianskeho primátora sa bude opätovne uchádzať Richard Rybníček, kandidatúru potvrdila aj Danica Birošová. Miloš Mičega a Renata Kaščáková sa zatiaľ nerozhodli. Komunálne voľby budú v novembri.

Všetky správy

Odborník na výchovu: Mama má právo povedať dosť a nemať výčitky

Marek Herman hovorí, že dnešní rodičia majú na seba príliš vysoké nároky a potom to nezvládajú.

Bystrica nevyužila ani tretí mečbal, Trenčín si vynútil rozhodujúci siedmy zápas

Trenčania prehrávali v sérii už 0:3, vyrovnali však na 3:3.

Bystrickí fanúšikovia sa snažili vniknúť do kabíny domácich, lietali päste

Po šiestom finálovom zápase medzi Banskou Bystricou a Trenčínom prišlo v útrobách štadióna k nechutnej dohre.

Sagan: Môj fanklub a moji fanúšikovia sú dve veci

Majster sveta prišiel na Slovensko, aby sa stretol s VIP fanúšikmi a podporil deti na Detskej Tour Petra Sagana.