Pondelok, 22. október, 2018 | Meniny má Sergej

Starodávne, štyristoročné remeslo sa zachováva. Zlomové boli jedny prázdniny

Prvý cechový záznam o modrotlači na území Slovenska je z roku 1617, čo znamená, že minulý rok bolo okrúhle výročie, 400 rokov. Starodávna výroba na Slovensku takmer celkom vymizla. Púchovskú tradíciu oživil a zachováva Peter Trnka. Jeho starý otec sa venoval výrobe modrotlače.

Tvorivé dielne s Petrom Trnkom.(Zdroj: Deta Pitoňáková)

PÚCHOV. Peter Trnka sa najskôr o výrobu modrotlače veľmi nezaujímal, aj keď k dedkovi Stanislavovi chodil do dielne v Púchove často.

Viac ho lákala stolárčina. Potom prišiel životný zlom, jedny prázdniny a všetko bolo odrazu inak.

Článok pokračuje pod video reklamou

Len bežná súčasť života

Do 15 rokov býval Peter Trnka aj s rodičmi v Púchove. Neskôr sa presťahovali do Ivanky pri Dunaji.

V púchovskej dielni u dedka Stanislava Trnku trávil ako chlapec veľa času, nie však preto, že by ho dedo niečo učil alebo že by sa zaujímal v tom čase o výrobu modrotlače.

„Počas roka robil starý otec vždy minimálne dve várky modrotlače na zákazku, išlo o 500 metrov látky. Všetko však strojovo. Sedel pri tom a stroje pracovali za neho,“ spomína si Peter. Ručnú výrobu nikdy nevidel.

„Výroba bola vtedy samozrejmosťou života, ktorá súvisela s mojou rodinou, rovnako ako práca mojich rodičov. Také veci som však vtedy vôbec nerozoberal. Nenapadlo mi pýtať sa bližšie, čo dedko robí a ani on sám o tom nehovoril.“

Zámer, ktorý nevyšiel

Keď začal neskôr Peter študovať na umeleckej strednej škole, uvedomil si, čo vlastne jeho starý otec robí a že po ňom nikto jeho remeslo neprevzal.

„Dedko starol, bol ďaleko, lebo už sme bývali v Ivanke pri Dunaji. Intenzívnejšie som si začal uvedomovať, že raz tu nebude a treba s tým niečo robiť,“ hovorí Peter.

Prečítajte si tiež: Modrotlač je stále v móde

Mal v pláne po skončení školy, keď bude mať za sebou maturitu, využiť prázdniny, ktoré sú dlhšie ako zvyčajne. Chcel ich stráviť s dedkom. „Aby som mohol nahrať všetko, čo by mi vedel povedať o starej remeselnej výrobe, porozprávať sa s ním a na vlastné oči vidieť, ako sa modrotlač robí,“ dodáva Peter.

Lenže dedko v januári, v čase keď študoval vnuk posledný ročník strednej školy, zomrel. „Asi každý starý rodič sa niečomu venuje a vnúčatá väčšinou neriešia prečo. Až keď zomrel a zostalo po ňom ticho, prázdno, začal som ešte viac rozmýšľať nad tým, že by som mohol staré remeslo aspoň skúsiť,“ spomína si Peter.

Podklady na výrobu nenašiel takmer žiadne

Cez prázdniny plán mladý muž nezmenil a vybral sa do Púchova.

„V dielni som našiel formy, kypu, teda modrú farbu, ktorá sa používa pri výrobe. Aj niekoľko poznámok na rôznych útržkoch papiera,“ spomína si. Nejaké serióznejšie podklady pre technologický postup však chýbali. Jeho rodičia občas aj žartovali, že dedko robí okolo výroby dosť tajnosti. „Keď mal ísť vyrábať, údajne aj babku poslal vždy pre obed. Možno je to však len klebeta, žart v našej rodine.“

Experimentovanie

Keďže sa z návodov zachovalo máločo, musel mladý muž začať sám experimentovať. Šťastím však bolo, že mal výbavu potrebnú pre výrobu. Ako sám Peter tvrdí, nikdy nemal veľkolepé ambície zachraňovať nejaké vzácne rodinné tradície.

„Skôr to bolo o tom, že skúsim a ak to nepôjde, nechám to tak. Mal som dobrú príležitosť, lebo nie každý má prístup k modrotlačiarskym zariadeniam, “ hovorí Peter.

Našťastie aj vydarené pokusy

Prvé pokusy neboli veru vydarené. Po neúspechoch sa to však našťastie zmenilo. „V tej chvíli ma to začalo baviť a pokračoval som. Od toho, čo vyšlo, som sa posúval ďalej. Nakoniec boli látky, ako som si ich predstavoval.“

Tajomstvá modrotlače objavoval teda sám.

„Bolo to veľmi pekné a až vďaka experimentovaniu som si vybudoval vzťah k remeslu, hlbšie sa ma táto práca dotkla a stala sa mojou záľubou.“ Určite je aj peknou spomienkou na dedka.

Peter Trnka skončil Školu úžitkového výtvarníctva Jozefa Vydru v Bratislave a momentálne študuje na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave so zameraním na priemyselný dizajn.

Relaxuje v dielni v Ivanke pri Dunaji, kde sa venuje výrobe modrotlače.

Workshopy robí nielen doma, ale aj v zahraničí. Nejaké budú vraj ešte aj na Považí.

Jeden veľmi úspešný bol aj v Bruseli na podujatí September dizajn, kde prezentoval staré remeslo aj medzi belgickými študentmi.

O jeho výrobky je veľký záujem.

Nedávno dorobil 50 metrov látky pre folklórny súbor.

Ozývajú sa však hlavne drobní výrobcovia.

„Som rád, že pokračujem v niečom, čo sa oživilo a ľudia si to želajú,“ hovorí umelec Peter Trnka.

Ako sa postupuje pri výrobe modrotlače

Peter ochotne prezradil aj to, ako postupuje pri výrobe látky. „Na biele plátno nanášame pomocou foriem pap, čo je špeciálna modrotlačiarska emulzia, ktorú necháme zas-chnúť.“ Výroba emulzie je u každého remeselníka tajomstvom. Tiež, čo forma, to iný typ ornamentu. „Keď pap zaschne, ideme s látkou do indiga, teda farby alebo aj kypy. Asi šesťkrát ju namočíme a necháme zoxidovať.“ Látka je potom definitívne zafarbená. Práca však nekončí.

„Následne sa musí ešte ustaľovať, a to sa robí v kyslom roztoku. Roztok zároveň odstraňuje emulziu, ktorá je citlivá na kyslé prostredie. Vyskočí modrý ornament. Následne sa látka ešte perie v čistej vode, nechá sa potom vysušiť.“ Až teraz je naozaj hotovo.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  8. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  9. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  2. Company´s autumn in the High Tatras
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  4. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  5. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  6. Dva rekordy na druhý pokus
  7. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  8. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  9. Virtuálne sídlo v Bratislave
  10. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 890
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 994
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 10 071
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 758
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 445
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 609
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 304
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 050
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 721
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 981

Hlavné správy z MY Považská

Dubnická gólová séria skončila na východe

Sumár 14. kola 2. futbalovej ligy.

Regionálny futbal - kompletný prehľad od 3 po 8. ligu

Kometnáre a výsledky všetkých súťaží dospelých.

Aj had môže chutiť vynikajúco

Obrovský had, hlava čarodejníka, psík, kukučkové hodiny aj klasické torty plné nežnej fantázie, napríklad tá pre vílu. Všetko toto, ale aj iné diela sa objavili na súťaži o najkrajšiu tortu Slovenska.

FOTO: Peter Župník odfotil mačku, ktorá chcela byť tigrom

Fantazijný svet zvieracej ríše zachytil objektívom na výstave A N I M A popredný slovenský fotograf Peter Župník.

Vlado Valenta stretol v horách už trikrát Brockenské strašidlo

Brockenský prízrak alebo aj vidmo. Väčšina z nás ho počas života neuvidí ani jedenkrát. Vlado Valenta bol na dotyk zázračnej pestrofarebnej glorioly už tri razy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Univerzita sa sporí s firmou pre internát. Budú sa študenti sťahovať?

Vysokoškoláci sa možno raz vrátia do budovy, ktorá je už roky prázdna. Škola ju chce zrekonštruovať.

Pardavý: Maďarské tímy? Nie som rád, že sú tu

Asistent trénera Dukly má na maďarské tímy svoj názor.

Vybrali SME

Už ste čítali?