Pondelok, 22. október, 2018 | Meniny má Sergej
KOMERČNÝ ČLÁNOK

V Desme sa priemysel 4.0 stal už realitou

Desma Slovakia vykázala za minulý rok najvyšší obrat i zisk v histórii firmy. Podľa managing directora pre Slovensko Wolfganga Tarracha to bol jeden z najlepších rokov, aké v histórii firmy mali.

Zľava managing director pre Slovensko Wolfgang Tarrach a konateľ firmy Branislav Pavlík.

„Plán si vždy určujeme na päť rokov dopredu a snažíme sa ho dodržať. Vďaka výbornému predaju sme ho tento rok výrazne prekročili,“ zhodnotil Tarrach.

Desma, ako skupina

...už dlhodobo usiluje o líderstvo na svetovom trhu, čo je podmienené neustálymi inováciami produktov, vývojom a zavádzaním nových nástrojov do produktového portfólia.

Jedným z nich je aj priemysel Industry 4.0. Toto napredovanie a zlepšovanie produktu sa podľa konateľa firmy Branislava Pavlíka odráža v kvalite dodávok.

„Vždy sa snažíme priblížiť potrebám zákazníkov, aby sme pre nich boli zaujímaví a atraktívni. Pokladáme sa za celosvetového hráča. Naším cieľom je dosiahnutie 50-percentného podielu na trhu, čo sme rozložili do horizontu piatich rokov. V súčasnosti sa nachádzame na hranici 35 percent. Z hľadiska obchodu sme sa zamerali na získavanie nových zákazníkov, kde sme zaznamenali úspešnosť cca 20 percent,“ spresňuje Pavlík.

Atraktívne ohodnotenie

Desma Slovakia sa dlhodobo snaží o udržanie rovnakého počtu zamestnancov. Ako však skonštatoval Wolfgang Tarrach, sila personálu musí byť vyššia. Vyplýva to z cieľov, ktoré si firma stanovila pre tento rok.

Do výroby hľadá mladých ľudí, ktorých vie vyškoliť a pripraviť pre špecifický druh výroby. Za prácu im ponúka zaujímavú mzdu, ktorá je nad hranicou celoslovenského priemeru.

„Mladým ľuďom ponúkame nielen atraktívne miesto z pohľadu mzdy, ale aj ďalšieho odborného rastu. Ľudí z výroby, montáže alebo stredného manažmentu školíme priamo v materskej firme v Nemecku, čo sa nám za posledné roky osvedčilo najviac. Snažíme sa prihliadať na potenciál ľudí a tých najšikovnejších posúvať na úroveň riadenia.“

Benefity

...sa stali bežným nástrojom motivácie zamestnancov. Inak tomu nie je ani v Desme Slovakia. Sociálne povedomie sa vo firme snažia pozdvihnúť nielen mzdou, ale aj skvalitnením prostredia.

Najnovšie vybudovali nové parkovisko i priestor na posedenie vonku počas prestávok. Zaviedli pitný režim zdarma a prispievať budú zamestnancom aj do tretieho piliera.

„Fluktuáciu sa snažíme udržať na najnižšom možnom stupni. Samozrejme, ako každá firma v okolí, aj my máme problém s náborom nových pracovníkov. Je to novodobý trend, ktorému sa nevyhne v súčasnosti žiaden zamestnávateľ,“ konštatuje Pavlík.

Biznis model

Na Slovensko vstupovala spoločnosť Desma Fridingens určitým biznis plánom. Karty zamiešali zvýšené personálne náklady, ktoré majú priamy vplyv na cenu konečného produktu. Na to, aby bola slovenská pobočka konkurencie schopná, musí dodržať určitý kvalifikačný level, k čomu patrí i schopnosť dorozumieť sa.

„Denne komunikujeme v nemeckom a anglickom jazyku. Pre tento účel poskytujeme kurzy priamo vo firme. Samozrejme, je úloha pre mňa, pre Wolfganga a vedúcich oddelení, aby sme neustále zefektívňovali procesy a udržali cenu v priaznivej konkurenčnej hladine.

V montáži sme zaviedli ergonomické pracoviská, kde máme za cieľ urobiť za rovnaký čas a bez stresu viac práce.

K vyššej produktivite práce by mal prispieť i systém MES (Manufacturing execution systems), ktorý budeme do výroby implementovať už v tomto roku.

Vo februári 2017

...sa firme podarilo uviesť do prevádzky v poradí už štvrtú výrobnú halu o rozlohe 1100 metrov štvorcových. Spolu s ostatnými halami je to tri a pol tisíc metrov štvorcových výrobnej plochy.

„Každý rok sa snažíme účelne investovať a modernizovať prevádzky. Nová hala nie je jedinou novinkou. Do činnosti sme uviedli CNC obrábací stroj, ktorý si vyžiada odbornú obsluhu. Celkovo máme v pláne prijať štyroch až piatich nových ľudí. V porovnaní s minulým rokom máme ešte vyšší počet zákaziek, takže posilu uvítame,“ uviedol Wolfgan Tarrach.

Slovenská pobočka

...pracuje na inovácii temperačných jednotiek v spolupráci s materskou spoločnosťou v Nemecku. Vyvinula a uviedla na trh temperačné jednotky, ktoré boli dlhé roky produktom Nemecka. V súčasnosti ich okrem Slovenska a Česka dodáva pre celú Desmu Global.

Ich produkcia každoročne stúpa. Do všetkých strojov vyrobených v Desme sú osadené temperačné jednotky „Made in Slovakia“. V súčasnosti ich firma vyrába viac typov. Ich vývoj podľa Branislava Pavlíka závisí od požiadaviek zákazníka.

„Dnes pracujeme už na inovácii niektorých typov. Počas celej doby životnosti temperačky vykonávame kompletný servis. Touto cestou sa chceme uberať aj do budúcna. Neustále hľadáme pre servis a outsorcing nových zákazníkov. Služby poskytujeme v rámci Slovenska i Česka,“ povedal.

Digitalizácia procesov

...je už v Desme realitou. Vyžiadala si nemalé investície a zmenu vnímania na každej úrovni riadenia. Projekt Industry 4.0 je vo firme rozdelený na dve časti. Internú a externú.

Jedna časť má priamu väzbu na zákazníka a druhá je zameraná na optimalizáciu interných procesov vo výrobe.

Aj nový systém, ktorý zavádza materská firma v Nemecku, je postavený na základoch priemyslu Industry 4.0.

Digitálne prepojenie so strojom zabezpečuje prenos informácií priamo v čase. Všetko sa to deje bez papierov, takže proces je šetrný k životnému prostrediu.

Desma preinvestuje

...v rámci závodu na Slovensku ročne 400 až 800-tisíc eur. V investíciách do výroby chce pokračovať i v tomto roku.

„Plánovaný je nákup novej CNC brúsky a ďalšieho obrábacieho centra. Snažíme sa strategicky myslieť na budúcnosť. Inovovať a modernizovať výrobné kapacity. Našou ambíciou je neustále kontinuálne zvyšovanie výrobných kapacít podľa požiadaviek trhu.

Ďalším z cieľov je stať sa firmou, v ktorej bude implementovaný systém riadenia procesov kvality ISO 9001:2015, na čom aktívne pracujeme,“ dodal Branislav Pavlík.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  3. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  8. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  9. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  2. Company´s autumn in the High Tatras
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  4. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  5. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  6. Dva rekordy na druhý pokus
  7. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  8. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  9. Virtuálne sídlo v Bratislave
  10. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 890
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 994
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 10 071
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 758
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 445
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 609
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 304
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 050
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 721
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 981

Hlavné správy z MY Považská

Dubnická gólová séria skončila na východe

Sumár 14. kola 2. futbalovej ligy.

Regionálny futbal - kompletný prehľad od 3 po 8. ligu

Kometnáre a výsledky všetkých súťaží dospelých.

Aj had môže chutiť vynikajúco

Obrovský had, hlava čarodejníka, psík, kukučkové hodiny aj klasické torty plné nežnej fantázie, napríklad tá pre vílu. Všetko toto, ale aj iné diela sa objavili na súťaži o najkrajšiu tortu Slovenska.

FOTO: Peter Župník odfotil mačku, ktorá chcela byť tigrom

Fantazijný svet zvieracej ríše zachytil objektívom na výstave A N I M A popredný slovenský fotograf Peter Župník.

Vlado Valenta stretol v horách už trikrát Brockenské strašidlo

Brockenský prízrak alebo aj vidmo. Väčšina z nás ho počas života neuvidí ani jedenkrát. Vlado Valenta bol na dotyk zázračnej pestrofarebnej glorioly už tri razy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Univerzita sa sporí s firmou pre internát. Budú sa študenti sťahovať?

Vysokoškoláci sa možno raz vrátia do budovy, ktorá je už roky prázdna. Škola ju chce zrekonštruovať.

Pardavý: Maďarské tímy? Nie som rád, že sú tu

Asistent trénera Dukly má na maďarské tímy svoj názor.

Vybrali SME

Už ste čítali?