Sobota, 23. február, 2019 | Meniny má Roman, Romana

Varil aj obávaný porotca z Master chef

Festival chutí Big Green Egg´s Slovensko 2018 bol o skvelom jedle a chuti života. Pozvanie do Považskej Bystrice prijalo 34 šéfkuchárov zo Slovenska i zahraničia, ktorí prekvapili originálnymi spôsobmi prípravy jedál.

Pre holanského šéfkuchára Elembasa bola účasť na festivale premiérou.Pre holanského šéfkuchára Elembasa bola účasť na festivale premiérou.(Zdroj: Dana Valachová)

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Štvrtého ročníka festivalu sa zúčastnilo o 17 kuchárov viac než v predošlom roku. Usporiadateľ Dušan Divko spomenul také mená, ako Leonard Elenbaas, Michal Konrád, Peter Ďurčo či Peter Frolo.

Otvorenú školu varenia absolvovalo 600 záujemcov, ktorí od jednotlivých stánkov odchádzali plní nápadov a inšpirácií.

Na griloch šéfkuchári a hobby šéfovia pripravili nielen mäsité a zeleninové jedlá, ale i sladké koláčiky, záviny a chrumkavú pizzu.

Zúčastniť sa a neochutnať pokrmy významných osobností gastronómie, by bolo podľa viacerých gurmánskym barbarstvom.

Master chef v akcii

Podeliť sa o skúsenosti prišiel do Považskej Bystrice aj obávaný porotca svetoznámej kuchárskej show Master chef – Martin Korbelič.

V jeho stánku bolo možné ochutnať grilovanú chobotnicu, podávanú s pyré z tekvice, manga a marhúľ, doplnenú rôznymi omáčkami z kešu orieškov, kokosu a zázvoru. Tácka s takto pripraveným pokrmom bola hotovým umeleckým dielkom.

Martin si grilovačku spája s relaxom a stretnutiami s priateľmi a rodinou, kde sa s jedlom vyhrá podľa chuti.

Ak by mal označiť, čo mu chutí najviac, mal by problém. „Neupínam sa na jedno jedlo. Rád experimentujem a vymýšľam nové chute. V poslednom čase mám úchylku na ázijskú kuchyňu, lebo je zaujímavá a inšpiratívna. Ale taktiež mám rád francúzsku a taliansku gastronómiu.

Zvolil klasiku

Šéfkuchár Peter Ďurčo zvykne pre hostí pripraviť až dvanásť chodov. Na festivale chutí si vystačil s dvoma ukážkami z mäsovej i zeleninovej verzie.

„Zvolil som klasiku, aby aj ústa aj ruky boli mastné,“ povedal s úsmevom sympatický šéfkuchár, ktorý na tácky nakladal bravčové grilované rebierka, omáčky na báze kečupu a horčice s fermentovanou zeleninou.

Pre tých, čo mäso nejedia, pripravil ragú so zeleninou v žĺtkovej omáčke.

Prezradil, že na grilovanie vyberá vždy tie najlepšie kúsky mäsa a podáva ich napríklad so zemiakmi v pahrebe.

Presvedčil nás, že aj v takto pripravených zemiakoch je skrytá chuť, ktorá nikdy nezovšednie.

Odhalené tajomstvo prípravy

František Sedlák je známa tvár z relácie Moja mama varí lepšie, kde bol pravidelným súťažiacim.

Zo Sabinova do Považskej Bystrice prišiel hosťom ukázať správnu prípravu hunger steakov.

„Hunger steak je na Slovensku pomerne málo známy,“ hovorí František. „Aj keď je z domácej produkcie, zohnať ho je ťažké. Ak je správne pripravený, jeho chuti odolá len málokto,“ povedal a prezradil aj vlastný spôsob prípravy. „Odležaný kus hovädziny marinujem v soľnom roztoku asi hodinu a pol. Potom mäso nechám v chladničke odpočinúť. Takto pripravený steak grilujem asi 2,5 minúty z každej strany na drevenom uhlí, čo dodá mäsku nezameniteľnú chuť a arómu,“ vysvetľuje.

Ľudia pri príprave steakov robia najväčšiu chybu v tom, že kupujú lacné kusy mäsa a očakávajú ohromujúci výsledok. Hunger steak pripravený Františkovým tímom, podávaný so zemiakmi okorenenými údenou paprikou, restovanou cibuľkou a pastou jalapeňo bol gurmánskym zážitkom.

So slaným karamelom išli na dračku

Fit marokánky, mandľové sušienky či koláčiky so slaným karamelom.

Aj tieto dobroty z cesta boli pripravené na grile. Podľa hobby šéfky zo Skalice Tatiany Olejník Leovej je to jednoduchý proces.

Stačí papier na pečenie a vopred pripravené cesto. O ostatné sa postarajú maškrtníci, ktorých sa na grilovačkách nájde vždy dosť.

„Koláčiky mi miznú rovno pred očami,“ smeje sa Tatiana, ktorá neustále vymýšľa nové recepty a pretvára ich do zdravšej podoby.

Je úspešnou blogerkou, ktorá sa so skúsenosťami z pečenia podelila aj počas akcie.

Splynutie chutí

Gril v tvare vajíčka bol u holanského šéfkuchára Leonarda Elembasa naložený doplna cviklou v alobale.

Griloval ich dve hodiny pri teplote 200 stupňov Celzia. Výsledok stál za to.

Takto pripravená cvikla s jahňacími rebierkami a grilovanou figou bola dokonalým splynutím chutí.

„V reštaurácii v Roterdame, kde pripravujem osemchodové menu, je to najžiadanejšia špecialita,“ prezradil šéfkuchár, ktorý na festival chutí zavítal do Považskej Bystrici po prvýkrát.

Premiéra majstra Frola

Kto neochutnal pštrosa, prišiel o veľa. Aj takáto veta odznela pri stánku šéfkuchára Petra Frola z Belej.

Stačil jediný pohľad do rozpáleného grilu a predsudky išli bokom.

Grilované pštrosie klobásy a krásne prepečené filety boli dôkazom toho, že pštros je výnimočný.

Jeho výživovú hodnotu vyzdvihol aj šéfkuchár Peter Frolo, ktorý mäsko pripravuje na rôzne spôsoby.

Konkrétne na túto akciu ho varili 11 hodín vo vákuu, zagrilované na drevenom uhlí. O výsledok bol zo strany návštevníkov veľký záujem, rovnako ako o príležitosť stretnúť sa s gurmánskym majstrom, ktorý šéfoval rôznym kuchyniam sveta.

Na Slovensko prišiel s cieľom pozdvihnúť gastronómiu na vyššiu úroveň. Ako zhodnotil na záver, festival chutí v Považskej Bystrici je výmenou skúseností majstrov a skvelou ukážkou toho, ako naučiť ľudí experimentovať a dostať do povedomia rozmanitosť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Štefánka by Pulitzer
  2. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  6. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  8. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  9. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  10. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  1. Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov
  2. Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?
  3. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  4. Štefánka by Pulitzer
  5. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  6. Konferencia - EU support for research
  7. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  8. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  9. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  10. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 24 506
  2. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 17 699
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 8 935
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 6 937
  5. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 6 423
  6. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 5 283
  7. Štefánka by Pulitzer 5 169
  8. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 4 369
  9. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 538
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 2 944

Hlavné správy z MY Považská

Za päť rokov župa znížila zdedený dlh o 8,7 milióna eur

Trenčiansky samosprávny kraj vďaka lepším úrokom teraz ušetrí ďalších 200 tisíc eur ročne.

V sobotu je v Domaniži Šujanského memoriál

Na 9. ročníku budú hrať štyri futbalové tímy.

Na snímke z vlaňajška Kvašov (v bielom) proti Domaniži.

VIDEO: Američan ukázal policajtom obscénne gesto a unikal veľkou rýchlosťou

Trenčianski diaľniční policajti namerali vodičovi automobilu Audi A6 poriadne prekročenie rýchlosti.

Američan poriadne prekročil rýchlosť.

Chrípková vlna pokračuje: Osem nemocníc v TSK dostalo pre chrípku odporúčanie na zákaz návštev

Lekári v Trenčianskom samosprávnom kraji nahlásili tento týždeň viac ako desaťtisíc akútnych respiračných ochorení.

Ilustračné foto.

Trojica futbalistov ohlásila koniec reprezentačnej kariéry

Mesiac pred začiatkom novej kvalifikácie na ME 2020 sa traja z najskúsenejších slovenských reprezentantov rozhodli ukončiť kariéru v národnom tíme.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pátranie po nezvestnom

V prípade možných info kontaktujte 0907 885 866, 0905 964 521 alebo políciu.

Vybrali SME

Už ste čítali?