Utorok, 18. september, 2018 | Meniny má Eugénia

Varil aj obávaný porotca z Master chef

Festival chutí Big Green Egg´s Slovensko 2018 bol o skvelom jedle a chuti života. Pozvanie do Považskej Bystrice prijalo 34 šéfkuchárov zo Slovenska i zahraničia, ktorí prekvapili originálnymi spôsobmi prípravy jedál.

Pre holanského šéfkuchára Elembasa bola účasť na festivale premiérou.(Zdroj: Dana Valachová)

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Štvrtého ročníka festivalu sa zúčastnilo o 17 kuchárov viac než v predošlom roku. Usporiadateľ Dušan Divko spomenul také mená, ako Leonard Elenbaas, Michal Konrád, Peter Ďurčo či Peter Frolo.

Otvorenú školu varenia absolvovalo 600 záujemcov, ktorí od jednotlivých stánkov odchádzali plní nápadov a inšpirácií.

Na griloch šéfkuchári a hobby šéfovia pripravili nielen mäsité a zeleninové jedlá, ale i sladké koláčiky, záviny a chrumkavú pizzu.

Zúčastniť sa a neochutnať pokrmy významných osobností gastronómie, by bolo podľa viacerých gurmánskym barbarstvom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Master chef v akcii

Podeliť sa o skúsenosti prišiel do Považskej Bystrice aj obávaný porotca svetoznámej kuchárskej show Master chef – Martin Korbelič.

V jeho stánku bolo možné ochutnať grilovanú chobotnicu, podávanú s pyré z tekvice, manga a marhúľ, doplnenú rôznymi omáčkami z kešu orieškov, kokosu a zázvoru. Tácka s takto pripraveným pokrmom bola hotovým umeleckým dielkom.

Martin si grilovačku spája s relaxom a stretnutiami s priateľmi a rodinou, kde sa s jedlom vyhrá podľa chuti.

Ak by mal označiť, čo mu chutí najviac, mal by problém. „Neupínam sa na jedno jedlo. Rád experimentujem a vymýšľam nové chute. V poslednom čase mám úchylku na ázijskú kuchyňu, lebo je zaujímavá a inšpiratívna. Ale taktiež mám rád francúzsku a taliansku gastronómiu.

Zvolil klasiku

Šéfkuchár Peter Ďurčo zvykne pre hostí pripraviť až dvanásť chodov. Na festivale chutí si vystačil s dvoma ukážkami z mäsovej i zeleninovej verzie.

„Zvolil som klasiku, aby aj ústa aj ruky boli mastné,“ povedal s úsmevom sympatický šéfkuchár, ktorý na tácky nakladal bravčové grilované rebierka, omáčky na báze kečupu a horčice s fermentovanou zeleninou.

Pre tých, čo mäso nejedia, pripravil ragú so zeleninou v žĺtkovej omáčke.

Prezradil, že na grilovanie vyberá vždy tie najlepšie kúsky mäsa a podáva ich napríklad so zemiakmi v pahrebe.

Presvedčil nás, že aj v takto pripravených zemiakoch je skrytá chuť, ktorá nikdy nezovšednie.

Odhalené tajomstvo prípravy

František Sedlák je známa tvár z relácie Moja mama varí lepšie, kde bol pravidelným súťažiacim.

Zo Sabinova do Považskej Bystrice prišiel hosťom ukázať správnu prípravu hunger steakov.

„Hunger steak je na Slovensku pomerne málo známy,“ hovorí František. „Aj keď je z domácej produkcie, zohnať ho je ťažké. Ak je správne pripravený, jeho chuti odolá len málokto,“ povedal a prezradil aj vlastný spôsob prípravy. „Odležaný kus hovädziny marinujem v soľnom roztoku asi hodinu a pol. Potom mäso nechám v chladničke odpočinúť. Takto pripravený steak grilujem asi 2,5 minúty z každej strany na drevenom uhlí, čo dodá mäsku nezameniteľnú chuť a arómu,“ vysvetľuje.

Ľudia pri príprave steakov robia najväčšiu chybu v tom, že kupujú lacné kusy mäsa a očakávajú ohromujúci výsledok. Hunger steak pripravený Františkovým tímom, podávaný so zemiakmi okorenenými údenou paprikou, restovanou cibuľkou a pastou jalapeňo bol gurmánskym zážitkom.

So slaným karamelom išli na dračku

Fit marokánky, mandľové sušienky či koláčiky so slaným karamelom.

Aj tieto dobroty z cesta boli pripravené na grile. Podľa hobby šéfky zo Skalice Tatiany Olejník Leovej je to jednoduchý proces.

Stačí papier na pečenie a vopred pripravené cesto. O ostatné sa postarajú maškrtníci, ktorých sa na grilovačkách nájde vždy dosť.

„Koláčiky mi miznú rovno pred očami,“ smeje sa Tatiana, ktorá neustále vymýšľa nové recepty a pretvára ich do zdravšej podoby.

Je úspešnou blogerkou, ktorá sa so skúsenosťami z pečenia podelila aj počas akcie.

Splynutie chutí

Gril v tvare vajíčka bol u holanského šéfkuchára Leonarda Elembasa naložený doplna cviklou v alobale.

Griloval ich dve hodiny pri teplote 200 stupňov Celzia. Výsledok stál za to.

Takto pripravená cvikla s jahňacími rebierkami a grilovanou figou bola dokonalým splynutím chutí.

„V reštaurácii v Roterdame, kde pripravujem osemchodové menu, je to najžiadanejšia špecialita,“ prezradil šéfkuchár, ktorý na festival chutí zavítal do Považskej Bystrici po prvýkrát.

Premiéra majstra Frola

Kto neochutnal pštrosa, prišiel o veľa. Aj takáto veta odznela pri stánku šéfkuchára Petra Frola z Belej.

Stačil jediný pohľad do rozpáleného grilu a predsudky išli bokom.

Grilované pštrosie klobásy a krásne prepečené filety boli dôkazom toho, že pštros je výnimočný.

Jeho výživovú hodnotu vyzdvihol aj šéfkuchár Peter Frolo, ktorý mäsko pripravuje na rôzne spôsoby.

Konkrétne na túto akciu ho varili 11 hodín vo vákuu, zagrilované na drevenom uhlí. O výsledok bol zo strany návštevníkov veľký záujem, rovnako ako o príležitosť stretnúť sa s gurmánskym majstrom, ktorý šéfoval rôznym kuchyniam sveta.

Na Slovensko prišiel s cieľom pozdvihnúť gastronómiu na vyššiu úroveň. Ako zhodnotil na záver, festival chutí v Považskej Bystrici je výmenou skúseností majstrov a skvelou ukážkou toho, ako naučiť ľudí experimentovať a dostať do povedomia rozmanitosť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  2. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  3. Najužitočnejšia appka
  4. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  6. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  7. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  8. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  9. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  10. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 28 801
  2. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 12 586
  3. Najužitočnejšia appka 12 345
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 8 755
  5. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 8 672
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 6 529
  7. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 395
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 4 318
  9. Osem dovolenkových destinácii, kde leto ešte nekončí 3 529
  10. Zmenky a dlhopisy s fixným výnosom 5 – 6,6 % p.a. 2 634

Hlavné správy z MY Považská

V Cigli hral Kvašov o prvú priečku

Sumár 5. futbalovej ligy.

Cyklobusy v Trenčianskom kraji tento rok odviezli 251 bicyklov

Trenčianska SAD-ka previezla cyklobusmi za tri mesiace 251 bicyklov.

FOTO: Na jarmoku v Púchove

Púchov ožil cez víkend jarmočnou atmosférou. Každý si prišiel na svoje, či už pri nákupe špeciálnych remeselných výrobkov, prípadne si pochutnal na tradičných špecialitách. Pestrý bol aj kultúrny program.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Trenčín nie je pripravený hrať skupinu Európskej ligy, tvrdí Rybníček

Vypadnutie z Európskej ligy vníma ako dobrý koniec.

Huby by sa nemali odrezávať. Sušiť ich treba na site či záclone, radí odborníčka

Stalo sa vám niekedy, že sa vám pokazili huby v mrazničke alebo splesniveli sušené hríby? Odborníčka okrem toho, ako správne huby zbierať, vysvetlila aj to, ako ich správne spracovať. Vyskúšali ste už hubový prášok?

Po nehode na kruhovom objazde skončilo auto na streche

Dve ženy boli po kolízii jednorazovo ošetrené. Na autách vznikla niekoľkotisícová škoda.

Vybrali SME

Už ste čítali?