Varil aj obávaný porotca z Master chef

Festival chutí Big Green Egg´s Slovensko 2018 bol o skvelom jedle a chuti života. Pozvanie do Považskej Bystrice prijalo 34 šéfkuchárov zo Slovenska i zahraničia, ktorí prekvapili originálnymi spôsobmi prípravy jedál.

Pre holanského šéfkuchára Elembasa bola účasť na festivale premiérou.Pre holanského šéfkuchára Elembasa bola účasť na festivale premiérou. (Zdroj: Dana Valachová)

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Štvrtého ročníka festivalu sa zúčastnilo o 17 kuchárov viac než v predošlom roku. Usporiadateľ Dušan Divko spomenul také mená, ako Leonard Elenbaas, Michal Konrád, Peter Ďurčo či Peter Frolo.

Otvorenú školu varenia absolvovalo 600 záujemcov, ktorí od jednotlivých stánkov odchádzali plní nápadov a inšpirácií.

Na griloch šéfkuchári a hobby šéfovia pripravili nielen mäsité a zeleninové jedlá, ale i sladké koláčiky, záviny a chrumkavú pizzu.

Zúčastniť sa a neochutnať pokrmy významných osobností gastronómie, by bolo podľa viacerých gurmánskym barbarstvom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Master chef v akcii

Podeliť sa o skúsenosti prišiel do Považskej Bystrice aj obávaný porotca svetoznámej kuchárskej show Master chef – Martin Korbelič.

V jeho stánku bolo možné ochutnať grilovanú chobotnicu, podávanú s pyré z tekvice, manga a marhúľ, doplnenú rôznymi omáčkami z kešu orieškov, kokosu a zázvoru. Tácka s takto pripraveným pokrmom bola hotovým umeleckým dielkom.

Martin si grilovačku spája s relaxom a stretnutiami s priateľmi a rodinou, kde sa s jedlom vyhrá podľa chuti.

Ak by mal označiť, čo mu chutí najviac, mal by problém. „Neupínam sa na jedno jedlo. Rád experimentujem a vymýšľam nové chute. V poslednom čase mám úchylku na ázijskú kuchyňu, lebo je zaujímavá a inšpiratívna. Ale taktiež mám rád francúzsku a taliansku gastronómiu.

Zvolil klasiku

Šéfkuchár Peter Ďurčo zvykne pre hostí pripraviť až dvanásť chodov. Na festivale chutí si vystačil s dvoma ukážkami z mäsovej i zeleninovej verzie.

SkryťVypnúť reklamu

„Zvolil som klasiku, aby aj ústa aj ruky boli mastné,“ povedal s úsmevom sympatický šéfkuchár, ktorý na tácky nakladal bravčové grilované rebierka, omáčky na báze kečupu a horčice s fermentovanou zeleninou.

Pre tých, čo mäso nejedia, pripravil ragú so zeleninou v žĺtkovej omáčke.

Prezradil, že na grilovanie vyberá vždy tie najlepšie kúsky mäsa a podáva ich napríklad so zemiakmi v pahrebe.

Presvedčil nás, že aj v takto pripravených zemiakoch je skrytá chuť, ktorá nikdy nezovšednie.

Odhalené tajomstvo prípravy

František Sedlák je známa tvár z relácie Moja mama varí lepšie, kde bol pravidelným súťažiacim.

Zo Sabinova do Považskej Bystrice prišiel hosťom ukázať správnu prípravu hunger steakov.

„Hunger steak je na Slovensku pomerne málo známy,“ hovorí František. „Aj keď je z domácej produkcie, zohnať ho je ťažké. Ak je správne pripravený, jeho chuti odolá len málokto,“ povedal a prezradil aj vlastný spôsob prípravy. „Odležaný kus hovädziny marinujem v soľnom roztoku asi hodinu a pol. Potom mäso nechám v chladničke odpočinúť. Takto pripravený steak grilujem asi 2,5 minúty z každej strany na drevenom uhlí, čo dodá mäsku nezameniteľnú chuť a arómu,“ vysvetľuje.

SkryťVypnúť reklamu

Ľudia pri príprave steakov robia najväčšiu chybu v tom, že kupujú lacné kusy mäsa a očakávajú ohromujúci výsledok. Hunger steak pripravený Františkovým tímom, podávaný so zemiakmi okorenenými údenou paprikou, restovanou cibuľkou a pastou jalapeňo bol gurmánskym zážitkom.

So slaným karamelom išli na dračku

Fit marokánky, mandľové sušienky či koláčiky so slaným karamelom.

Aj tieto dobroty z cesta boli pripravené na grile. Podľa hobby šéfky zo Skalice Tatiany Olejník Leovej je to jednoduchý proces.

Stačí papier na pečenie a vopred pripravené cesto. O ostatné sa postarajú maškrtníci, ktorých sa na grilovačkách nájde vždy dosť.

„Koláčiky mi miznú rovno pred očami,“ smeje sa Tatiana, ktorá neustále vymýšľa nové recepty a pretvára ich do zdravšej podoby.

Je úspešnou blogerkou, ktorá sa so skúsenosťami z pečenia podelila aj počas akcie.

Splynutie chutí

Gril v tvare vajíčka bol u holanského šéfkuchára Leonarda Elembasa naložený doplna cviklou v alobale.

Griloval ich dve hodiny pri teplote 200 stupňov Celzia. Výsledok stál za to.

Takto pripravená cvikla s jahňacími rebierkami a grilovanou figou bola dokonalým splynutím chutí.

„V reštaurácii v Roterdame, kde pripravujem osemchodové menu, je to najžiadanejšia špecialita,“ prezradil šéfkuchár, ktorý na festival chutí zavítal do Považskej Bystrici po prvýkrát.

Premiéra majstra Frola

Kto neochutnal pštrosa, prišiel o veľa. Aj takáto veta odznela pri stánku šéfkuchára Petra Frola z Belej.

Stačil jediný pohľad do rozpáleného grilu a predsudky išli bokom.

Grilované pštrosie klobásy a krásne prepečené filety boli dôkazom toho, že pštros je výnimočný.

Jeho výživovú hodnotu vyzdvihol aj šéfkuchár Peter Frolo, ktorý mäsko pripravuje na rôzne spôsoby.

Konkrétne na túto akciu ho varili 11 hodín vo vákuu, zagrilované na drevenom uhlí. O výsledok bol zo strany návštevníkov veľký záujem, rovnako ako o príležitosť stretnúť sa s gurmánskym majstrom, ktorý šéfoval rôznym kuchyniam sveta.

Na Slovensko prišiel s cieľom pozdvihnúť gastronómiu na vyššiu úroveň. Ako zhodnotil na záver, festival chutí v Považskej Bystrici je výmenou skúseností majstrov a skvelou ukážkou toho, ako naučiť ľudí experimentovať a dostať do povedomia rozmanitosť.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Nové Planeo v Košiciach
  2. Nová predajňa PLANEO v Spišskej Novej Vsi
  3. Nové PLANEO už aj v Prešove! Zľava 10 % na všetko a mega tombola
  4. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna
  5. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí
  6. Plaťte, šetrite, investujte moderne – prehľadne a na pár ťuknutí
  7. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  8. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  1. Nové PLANEO už aj v Prešove! Zľava 10 % na všetko a mega tombola
  2. Nová predajňa PLANEO v Spišskej Novej Vsi
  3. Nové Planeo v Košiciach
  4. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna
  5. Plaťte, šetrite, investujte moderne – prehľadne a na pár ťuknutí
  6. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí
  7. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  8. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 8 844
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 8 470
  3. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo? 3 561
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 326
  5. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 3 052
  6. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke 2 979
  7. Čo bude toto leto in? 2 891
  8. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 2 721
  1. Štefan Šturdzík: PPA a milióny eur , kto ako a kedy ?
  2. Rastislav Puchala: Takmer polovica cieľov zahraničnej politiky splnená
  3. Marian Nanias: Jadrová energia - Tomu sa hovorí viera a dôvera...
  4. Filip Tikl: Drogy a prostitúcia: Temná dvojica, o ktorej sa (ne)hovorí nahlas
  5. Soňa Kallová: Legendárny námorník a Macháček
  6. Kristína Behúňová: Bikepacking s deťmi po Slovensku: Z Nízkych Tatier cez Muránsku planinu až do Stratenej
  7. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Pláže Lamanšskeho prielivu
  8. Tomáš Csicsó: Pellegriniho prejav pomôže len jednej osobe
  1. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 10 809
  2. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 7 196
  3. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 7 175
  4. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 5 417
  5. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 5 205
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 5 093
  7. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 791
  8. Eva Gallova: Dopadnú Ukrajinci tak ako za starých čias dopadli Indiáni? 4 496
  1. Marian Nanias: Jadrová energia - Tomu sa hovorí viera a dôvera...
  2. Tupou Ceruzou: Žiačik
  3. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy
  4. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  5. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  6. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  7. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  8. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Ponuka platí do 11. júna.


Polícia už v minulosti podobný prípad riešila.


Ako by vyzerala Považská Bystrica, keby ju nezmenil bývalý režim?

Umelá inteligencia upravila historické fotky do súčasnej podoby.


2

Spolu s Lidlom opäť odštartovali kampaň s deťmi, vtipmi a novou hviezdnou posilou.


  1. Štefan Šturdzík: PPA a milióny eur , kto ako a kedy ?
  2. Rastislav Puchala: Takmer polovica cieľov zahraničnej politiky splnená
  3. Marian Nanias: Jadrová energia - Tomu sa hovorí viera a dôvera...
  4. Filip Tikl: Drogy a prostitúcia: Temná dvojica, o ktorej sa (ne)hovorí nahlas
  5. Soňa Kallová: Legendárny námorník a Macháček
  6. Kristína Behúňová: Bikepacking s deťmi po Slovensku: Z Nízkych Tatier cez Muránsku planinu až do Stratenej
  7. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Pláže Lamanšskeho prielivu
  8. Tomáš Csicsó: Pellegriniho prejav pomôže len jednej osobe
  1. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 10 809
  2. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 7 196
  3. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 7 175
  4. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 5 417
  5. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 5 205
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 5 093
  7. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 791
  8. Eva Gallova: Dopadnú Ukrajinci tak ako za starých čias dopadli Indiáni? 4 496
  1. Marian Nanias: Jadrová energia - Tomu sa hovorí viera a dôvera...
  2. Tupou Ceruzou: Žiačik
  3. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy
  4. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  5. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  6. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  7. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  8. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu