Streda, 24. apríl, 2019 | Meniny má Juraj

Prekvapenie na nitrianskom Agrokomplexe. Najlepšia bryndza je z hornej Nitry (+FOTO)

Farma pod Vtáčnikom v našom okrese sa postupne dostáva do povedomia ľudí. Nedávno sa zapojila do súťaže syrov. V čom predčila tradičných výrobcov z Liptova a Oravy?

Majiteľ farmy Marek Čepko ukazuje dozrievajúce syry. Majiteľ farmy Marek Čepko ukazuje dozrievajúce syry. (Zdroj: Igor Roško)

KAMENEC POD VTÁČNIKOM/BYSTRIČANY. Prekvapivé ocenenie získal lokálny výrobca mliečnych produktov Farma pod Vtáčnikom z hornej Nitry na tohtoročnej výstave Agrokomplex v Nitre. Priniesol si odtiaľ diplom za najlepšiu bryndzu na Slovensku.

V rámci výstavy Agrokomplex 2018 sa už po niekoľkýkrát konala súťaž výrobkov z ovčieho, kozieho a kravského mlieka pod názvom Memoriál docenta Egona Gyarmathyho. Súťaž sa koná na počesť Egona Gyarmathyho, nestora ovčiarstva a koziarstva.

Tento rok si prvé miesto v kategórii ovčia bryndza vybojovala spomedzi 85 vzoriek Farma pod Vtáčnikom.

„Je to pre nás veľké ocenenie a dáva nám obrovskú motiváciu do práce. Prihlásili sme naše tradičné ovčie syry a čerstvú ovčiu bryndzu. Samozrejme, aj celé portfólio zrejúcich syrov. Spomedzi viac ako osemdesiatich vzoriek sme získali ocenenie najlepšia ovčia bryndza,“ opísal majiteľ Farmy pod Vtáčnikom Marek Čepko.

Prečítajte si tiež: V rybách z Nitrianskeho Rudna našli škodlivú látku

Skúsili to s viacerými druhmi

Tento rok prihlásili viacero syrov. „Aj napriek tomu, že sa špecializujeme na zrejúce syry, sme sa rozhodli, že skúsime súťažiť aj s tradičnými produktmi,“ ozrejmil.

Na to, aby sa do súťaže zapojili s viacerými produktmi, ich motivoval minuloročný úspech.

„Vlani sme prvýkrát prihlásili náš syr do súťaže. Išlo o ovčí zrejúci trojmesačný syr. Podarilo sa nám hneď v prvom roku získať ocenenie v rámci kategórie ovčie špeciality – najlepší zrejúci syr na Slovensku. Dodávalo nám to veľa motivácie a tešili sme sa na túto výstavu,“ spomenul Čepko.

Laik by očakával, že najlepšie hodnotená bryndza bude pochádzať z tradičných re-giónov ako Liptov či Orava.

„Minulý rok ma prvýkrát prekvapil človek s otázkou, či mu nemôžem dodávať výrobky na Oravu. Vtedy som si povedal, že asi budú naše syry dobré, keď je o ne záujem v mekke ovčiarstva. Je však pravda, že najväčšia hustota chovu oviec a výroby bryndze je na Orave a Liptove. Ale myslím si, že kvalitná bryndza sa dá vyrobiť aj v Bratislave,“ prekvapil majiteľ farmy.

Rozlišujú kvalitu

Ľudia podľa neho začínajú rozlišovať medzi tým, čo dostávajú vo veľkých hypermarketoch a medzi zdravými syrmi, ktoré im prinášajú prospech aj pre ich zdravie.

„Robíme iba stopercentné syry. To znamená, že ak ide o ovčí syr, tak je stopercentne ovčí, ak je syr kravský, tak sme ho vyrobili iba z kravského mlieka,“ priblížil farmár.

Z pohľadu kvality syra často ide hlavne o dodržiavanie hygienických podmienok.

„Začína to kvalitou dojenia. Ovce dojíme elektricky, to znamená, že kvalita je na najvyššej úrovni. Mlieko prechádza priamo z vemena zvieraťa do dojnej kanvy.

Z maštale ide priamo do syrárne, kde ešte podlieha ďalšiemu filtrovaniu a do kotla sa dostáva úplne čisté. Ďalším faktorom je čerstvosť. Mlieko spracovávame dvakrát denne, ráno a večer. Náš syrár po večernom dojení vždy ešte spracuje získané mlieko,“ opísal Čepko

Prečítajte si tiež: Hubárska sezóna je v plnom prúde, jeden človek už na otravu zomrel

Čerstvé výrobky vo vákuovom balení

Výrobky predávajú len vo vákuovom balení. Ľudia si podľa slov majiteľa na tento spôsob zvykli.

„Vidíme v tom väčšiu ochranu syrov. Veľakrát sa stáva, že ľudia po nakúpení produktov nejdú priamo domov, ale absolvujú ďalšie zastávky. Tam sa stáva to, že ochrana potravín zabalených len v sáčku alebo v papieri je nižšia. Preto preferujeme vákuové balenie,“ vysvetlil.

Ľudia na Farme pod Vtáčnikom najviac vyhľadávajú to, na čo sú zvyknutí.

„Je to klasický ovčí syr, bryndza, naše skvelé kravské nite a v poslednom období najmä camembert a zrejúce syry, ktoré robíme ako jediní v regióne. Som veľmi rád, že návštevníci vyhľadávajú aj nové chute. Je jedno, či sú to mladí, alebo starí. Akonáhle je niečo dobré a poctivo vyrobené tak sa to predáva,“ dodal s úsmevom Marek Čepko.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Od mája sa mení definícia kilogramu
  2. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  3. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  4. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  5. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  6. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  7. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  9. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  10. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  1. Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  2. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  3. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  4. Recenze autokamery Mio MiVue J60 WIFI - youtuber Bazim hodnotí!
  5. Od mája sa mení definícia kilogramu
  6. Spready a poplatky pri obchodovaní
  7. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  8. Gemerský expres priblíži nádherný kraj
  9. Takto sa môžete najlepšie chrániť pred výtlkmi
  10. Dokonalá záhrada? Nezabudnite na prísun vody
  1. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 24 120
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 208
  3. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 8 540
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 5 464
  5. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 5 141
  6. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 4 561
  7. Od mája sa mení definícia kilogramu 4 255
  8. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 224
  9. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 2 862
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 537

Hlavné správy z MY Považská

Futbal oblasť: Praznov zosadil lídra z prvej priečky

Sumáre oblastných futbalových súťaží mužov, dorastu a žiakov

V plnom prúde sú aj žiacke ligy.

Museli sa schovať. Obyvateľom bytovky sa vyhrážal zabitím

Z prečinu „Násilie proti skupine obyvateľov“ poverený príslušník Obvodného oddelenia PZ z Bánoviec nad Bebravou obvinil 40-ročného Stanislava z okresu Bánovce nad Bebravou.

Opitá vodička narazila do auta a ušla. O ulicu ďalej poškodila aj dopravnú značku (+FOTO)

Prečinu ohrozovania pod vplyvom návykovej látky čelí 63-ročná Antónia z Trenčína.

Sviatky zas nesklamali. Dôchodca pri cestnej kontrole poriadne nafúkal

Policajti Obvodného oddelenia PZ z Trenčína na Veľkonočnú nedeľu pred 18.00 hodinou na Hasičskej ulici v Trenčíne predpísaným spôsobom zastavili a kontrolovali vozidlo Opel Corsa.

Ilustračné foto.

Zvyšky jedla lákajú aj potkany

Ľudia sa zámerne zbavujú nedojedených potravín a nechávajú ich na verejnom priestranstve. Chcú prikrmovať zvieratá. Je to však nebezpečné.

Pokazené zemiaky na trávniku za panelákom na sídlisku v centre mesta.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Žiline robili nábor na policajtov, vybrali len troch kandidátov

Mestská polícia v Žiline je dlhodobo poddimenzovaná.

Opitá vodička narazila do auta a ušla. O ulicu ďalej poškodila aj dopravnú značku (+FOTO)

Prečinu ohrozovania pod vplyvom návykovej látky čelí 63-ročná Antónia z Trenčína.

AKTUALIZOVANÉ 10:55

Auto na streche, prevrátený kamión. Cesta bola pre vážnu nehodu hodiny uzavretá

Vážna dopravná nehoda sa stala pred horským priechodom Biela hora.

Vo Svrčinovci spustili petíciu, žiadajú aj o odklonenie kamiónov

Najväčším problémom je kritická dopravná situácia a častá neprejazdnosť obce.

Vybrali SME

Už ste čítali?