Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Prekvapenie na nitrianskom Agrokomplexe. Najlepšia bryndza je z hornej Nitry (+FOTO)

Farma pod Vtáčnikom v našom okrese sa postupne dostáva do povedomia ľudí. Nedávno sa zapojila do súťaže syrov. V čom predčila tradičných výrobcov z Liptova a Oravy?

Majiteľ farmy Marek Čepko ukazuje dozrievajúce syry. Majiteľ farmy Marek Čepko ukazuje dozrievajúce syry. (Zdroj: Igor Roško)

KAMENEC POD VTÁČNIKOM/BYSTRIČANY. Prekvapivé ocenenie získal lokálny výrobca mliečnych produktov Farma pod Vtáčnikom z hornej Nitry na tohtoročnej výstave Agrokomplex v Nitre. Priniesol si odtiaľ diplom za najlepšiu bryndzu na Slovensku.

V rámci výstavy Agrokomplex 2018 sa už po niekoľkýkrát konala súťaž výrobkov z ovčieho, kozieho a kravského mlieka pod názvom Memoriál docenta Egona Gyarmathyho. Súťaž sa koná na počesť Egona Gyarmathyho, nestora ovčiarstva a koziarstva.

Tento rok si prvé miesto v kategórii ovčia bryndza vybojovala spomedzi 85 vzoriek Farma pod Vtáčnikom.

Skryť Vypnúť reklamu

„Je to pre nás veľké ocenenie a dáva nám obrovskú motiváciu do práce. Prihlásili sme naše tradičné ovčie syry a čerstvú ovčiu bryndzu. Samozrejme, aj celé portfólio zrejúcich syrov. Spomedzi viac ako osemdesiatich vzoriek sme získali ocenenie najlepšia ovčia bryndza,“ opísal majiteľ Farmy pod Vtáčnikom Marek Čepko.

Prečítajte si tiež: V rybách z Nitrianskeho Rudna našli škodlivú látku Čítajte 

Skúsili to s viacerými druhmi

Tento rok prihlásili viacero syrov. „Aj napriek tomu, že sa špecializujeme na zrejúce syry, sme sa rozhodli, že skúsime súťažiť aj s tradičnými produktmi,“ ozrejmil.

Na to, aby sa do súťaže zapojili s viacerými produktmi, ich motivoval minuloročný úspech.

„Vlani sme prvýkrát prihlásili náš syr do súťaže. Išlo o ovčí zrejúci trojmesačný syr. Podarilo sa nám hneď v prvom roku získať ocenenie v rámci kategórie ovčie špeciality – najlepší zrejúci syr na Slovensku. Dodávalo nám to veľa motivácie a tešili sme sa na túto výstavu,“ spomenul Čepko.

Skryť Vypnúť reklamu

Laik by očakával, že najlepšie hodnotená bryndza bude pochádzať z tradičných re-giónov ako Liptov či Orava.

„Minulý rok ma prvýkrát prekvapil človek s otázkou, či mu nemôžem dodávať výrobky na Oravu. Vtedy som si povedal, že asi budú naše syry dobré, keď je o ne záujem v mekke ovčiarstva. Je však pravda, že najväčšia hustota chovu oviec a výroby bryndze je na Orave a Liptove. Ale myslím si, že kvalitná bryndza sa dá vyrobiť aj v Bratislave,“ prekvapil majiteľ farmy.

Rozlišujú kvalitu

Ľudia podľa neho začínajú rozlišovať medzi tým, čo dostávajú vo veľkých hypermarketoch a medzi zdravými syrmi, ktoré im prinášajú prospech aj pre ich zdravie.

„Robíme iba stopercentné syry. To znamená, že ak ide o ovčí syr, tak je stopercentne ovčí, ak je syr kravský, tak sme ho vyrobili iba z kravského mlieka,“ priblížil farmár.

Skryť Vypnúť reklamu

Z pohľadu kvality syra často ide hlavne o dodržiavanie hygienických podmienok.

„Začína to kvalitou dojenia. Ovce dojíme elektricky, to znamená, že kvalita je na najvyššej úrovni. Mlieko prechádza priamo z vemena zvieraťa do dojnej kanvy.

Z maštale ide priamo do syrárne, kde ešte podlieha ďalšiemu filtrovaniu a do kotla sa dostáva úplne čisté. Ďalším faktorom je čerstvosť. Mlieko spracovávame dvakrát denne, ráno a večer. Náš syrár po večernom dojení vždy ešte spracuje získané mlieko,“ opísal Čepko

Prečítajte si tiež: Hubárska sezóna je v plnom prúde, jeden človek už na otravu zomrel Čítajte 

Čerstvé výrobky vo vákuovom balení

Výrobky predávajú len vo vákuovom balení. Ľudia si podľa slov majiteľa na tento spôsob zvykli.

„Vidíme v tom väčšiu ochranu syrov. Veľakrát sa stáva, že ľudia po nakúpení produktov nejdú priamo domov, ale absolvujú ďalšie zastávky. Tam sa stáva to, že ochrana potravín zabalených len v sáčku alebo v papieri je nižšia. Preto preferujeme vákuové balenie,“ vysvetlil.

Ľudia na Farme pod Vtáčnikom najviac vyhľadávajú to, na čo sú zvyknutí.

„Je to klasický ovčí syr, bryndza, naše skvelé kravské nite a v poslednom období najmä camembert a zrejúce syry, ktoré robíme ako jediní v regióne. Som veľmi rád, že návštevníci vyhľadávajú aj nové chute. Je jedno, či sú to mladí, alebo starí. Akonáhle je niečo dobré a poctivo vyrobené tak sa to predáva,“ dodal s úsmevom Marek Čepko.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  2. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  3. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  4. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  5. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  6. Aj matematika sa dá skrotiť
  7. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  2. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  3. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  4. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  5. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  6. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  7. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  8. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  9. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  10. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 286
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 22 175
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 324
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 11 932
  5. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 505
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 422
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 999
  8. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 883
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 743
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 645
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Skromný hrdina z baráže o Euro. Šatka je v poľskom lechu lídrom

Dostal šancu vo veľkom zápase a nesklamal. Dubnický odchovanec ĽUBOMÍR ŠATKA vytvoril vo finále baráže o futbalové ME stopérsku dvojičku s Milanom Škriniarom.

Obvinili 36-ročného muža, ktorý mal pod schodiskom drogové laboratórium

Považskobystrický vyšetrovateľ obvinil 36-ročného muža z Považskej Bystrice z drogovej trestnej činnosti a prečinu všeobecného ohrozenia.

Drogy v Považskej Bystrici.

Pribudlo takmer 2000 prípadov, 322 z nich je z Trenčianskeho kraja

Dnes do oficiálnych štatistík pribudlo 1 953 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 z 10 723 PCR testov, čo predstavuje pozitivitu na úrovni 18,21 percenta.

Požiar záhradnej chaty v Podmaníne

V stredu večer horela drevená chatka v Podmaníne. Príčina vzniku požiaru je v štádiu zisťovania.

Oheň chatu takmer úplne zničil.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

FOTO: Po obrovských tolstolobikoch prišli na rad skutoční králi priehrady Ružiná

Vo vodnom diele Ružiná prebieha už štvrtý deň záchranný odlov rýb.

Pri inštalácii vianočnej výzdoby v Mlynoch prišiel mladý muž o nohu

Pracovník spadol z výšky približne 20 metrov. Utrpel množstvo zranení.

Demänovská dolina už nevládze, na petíciu nie je neskoro

Nestíha elektrika, už ani zdroje pitnej vody.

Investícia železníc významne zmení tvár Žiliny aj dopravu v centre

Takto bude vyzerať vynovená železnica a nadjazd na žilinskou stanicou.

Už ste čítali?