Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Huby sa nesmú odrezávať. Sušiť ich treba na site či záclone, radí odborníčka

Stalo sa vám niekedy, že sa vám pokazili huby v mrazničke alebo splesniveli sušené hríby? Odborníčka okrem toho, ako správne huby zbierať, vysvetlila aj to, ako ich správne spracovať. Vyskúšali ste už hubový prášok?

Hubu treba jemne vziať zo zeme, nie ju odrezávať.Hubu treba jemne vziať zo zeme, nie ju odrezávať. (Zdroj: facebook.com/Huby a hubári)

SLOVENSKO. Bohatá nádielka hríbov teší nejedného hubára. Nie všetci však vedia, ako správne huby zbierať a čo s nimi následne spraviť. Mykologička nám poradila, ako huby čo najlepšie usušiť aj to, ako ich spracovať pred zmrazením.

Prečítajte si tiež: U nás si ich nevšímame. Na Slovensku sa objavili huby, za ktoré v zahraničí platia tisíce Čítajte 

Správna technika

Hubári sa podľa mykologičky Ivony Kautmanovej delia na dve skupiny. Jedna skupina tvrdí, že huby treba odrezávať, druhá, že ich treba odtrhávať. „Tí čo tvrdia, že odrezávať, si myslia, že pri odtrhnutí sa poškodia nejaké korienky huby. Ale huba vyrastá z podhubia, ktoré je obrovské. Je ako strom v zemi. Čiže je to podobné, ako keby sme oberali jabĺčka zo zeme. Podhubie nepoškodíme,“ vysvetlila.

Práve na spodku hlúbika sú dôležité určovacie znaky, ktoré nám pomôžu rozoznať hubu, aby sme nenazbierali napríklad muchotrávku zelenú.

„Treba jemne vybrať zo zeme celú plodnicu. Vzniknutú jamku treba zahnúť zeminou a jemne pritlačiť. Potom očistiť hlinu zo spodku huby,“ opísala správny postup pri zbere Kautmanová.

So spracovaním je najlepšie začať už v teréne. „Očistiť všetky červivé alebo nahnité časti. Brať len zdravé huby. Nebrať si také, ktoré už sú staršie a už by sa mohli začať rozkladať po ceste,“ pokračovala.

Prečítajte si tiež: Hubárov v lesoch je stále viac. Škodia, alebo je to naopak? Čítajte 

Pozor na igelitky

Huby odporúča zbierať do košíkov, plátenej tašky alebo do podobných vzdušných nádob. Nie do igelitky.

Po príchode domov ich treba čo najskôr spracovať, alebo aspoň vysypať na širšiu misku alebo do pekáča a dať do chladničky. Tam to pár hodín vydrží. Potom spracovávať, sušiť, variť, mraziť alebo konzumovať.

Huby by sa mali sušiť čo najrýchlejšie, ale tak, aby teplota nepresiahla 40 stupňov Celzia. „Stáva sa, že ľudia si ich dosušujú v rúre, ale tá sa dá nastaviť na minimálne 50 stupňov. Tam sa môžu trošku pripáliť. Dobré a cenné látky, ktoré huby obsahujú, sa tak pri teplotách nad 40 stupňov ničia. V sušičkách na ovocie sa huby sušiť môžu. Na rozdiel od byliniek sa huby môžu sušiť aj na priamom slnku,“ ozrejmila.

Prečítajte si tiež: Hubárska sezóna je v plnom prúde, jeden človek už na otravu zomrel Čítajte 

Sitko alebo záclona

Najlepšie je ich sušiť na sitku, záclone či na niečom vzdušnom. Ak na papieri, tak na čistom baliacom papieri. „Ale huby sa tam zvyknú prilepiť. Dobrou technikou, ak nemáme nič na sušenie, je huby navliecť na nitku. Naťahané reťazce sa potom sušia,“ odporučila mykologička.

Huby treba sušiť dovtedy, kým nie sú suché. Mali by sa usušiť za 24 hodín, dlhšie ako dva dni nie. Ak sa do dvoch dní neusušia, sú stále mokré, tak začnú hniť a začnú sa kaziť.

„Sušené huby vydržia veľmi dlho. Už som mala aj desaťročné. To prišla do mykologickej poradne pani, ktorá sa pýtala, či sú ešte jedlé. Boli dobre uložené a krásne voňali. Nič im nebolo,“ spomenula Kautmanová.

Sušené huby by sme nemali prechovávať v igelitových vrecúškach. „Najlepšie je dobre ich presušiť a keď sú suché, uskladniť ich do dobre zavretej a utesnenej sklenenej nádoby a uchovávať ich v tme,“ povedala odborníčka.

Na sušenie sú najvhodnejšie hríbovité huby, dubáky, teda hríb smrekový, hríb dubový, hríb borový, biele hríby. Ale aj modráky, čo je hríb zrnitohlúbikový a hríb siný. „Výborné sú aj sušené masliaky, ale s tým sa málokomu chce hrať, pretože tam sa musia šúpať klobúčiky, ale keď sa to podarí, tak sú vynikajúce. Okrem toho aj suchohríby, kozáky. Dajú sa sušiť aj bedle a niektoré plávky. Nevhodné na sušenie sú tuhšie huby, napríklad kuriatka. Tie keď usušíte, tak ich už nikdy nerozmočíte. Zostanú stále tuhé,“ vymenovala.

Prečítajte si tiež: Orava, ani Liptov. Najlepšia bryndza je z hornej Nitry Čítajte 

Hubový prášok ako ochucovadlo

Pri spracovaní húb sušením ponúkla aj zaujímavý tip. „Keď sú tuhšie huby, tak sa dajú usušené rozmixovať, napríklad v kávovom mlynčeku, na hubový prášok. A to ľudia používajú ako prísadu do polievok alebo omáčok, jednoducho na dochucovanie pri varení.

Treba si však uvedomiť, že prášok je hydroskopický, čiže nasakuje vlhkosť. Tým pádom je oveľa chúlostivejší na splesnivenie ako sušené huby. Treba s ním narábať veľmi opatrne. Spotrebovať by sa mal do jedného roka,“ upozornila.

Prečítajte si tiež: Bojnická ZOO zmenila cenník. Koľko po novom zaplatíte za vstup? Čítajte 

Mrazené huby spracujte do pol roka

Huby sa podľa odborníčky môžu dávať aj do mrazničky. Spracovanie pred ich zamrazením je rôzne. „Keď si chcete bedlové klobúky alebo veľké rezy dubákov odložiť na vyprážanie, tak tie sa zamrazujú surové. Dokonca si môžete spraviť polotovar, že si ich vopred obalíte v trojobale a zamrazíte ich také. Potom už idú rovno do panvice.

Lepší spôsob je huby podusiť, aj keď bez oleja, len posoliť a dať do panvičky. Alebo obvariť, nahádzať do horúcej vody, zliať, schladiť a tak dať do mrazničky. Blanšírovaním sa v hubách zabijú enzýmy, ktoré aj pri mínus dvadsať stupňov Celzia v mrazničke pracujú a huby rozkladajú. Čerstvé huby nevydržia v mrazničke tak dlho a strácajú chuťové vlastnosti aj vôňu. Podusené huby vydržia oveľa dlhšie,“ vysvetlila.

K hubám by sa podľa mykologičky malo pristupovať ako k rybám. „Najlepšie je, aby sa spotrebovali tak do pol roka. Od jesene do jari a podobne. Vtedy sú najchutnejšie. Ale ak máte spoľahlivý mraziak, že sa nerozmrazí a stále drží mínus dvadsať stupňov, tak vydržia aj rok,“ dodala Ivona Kautmanová.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 557
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 108
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 180
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 862
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 261
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 334
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 879
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 960
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 792
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 770
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Sme v obrazoch

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Fotky, Fotografie a fotogalérie

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

V autobuse sa viezlo osem ľudí, hasiči z osobného vozidla vyslobodili jednu osobu.

Na diaľničnom privádzači sa zrazil autobus s osobným autom

Hasiči z Dubnice nad Váhom a Trenčína zasahovali pri dopravnej nehode na diaľničnom privádzači v Ilave.

Považskobystrická nemocnica má akútny nedostatok krvi!

Darovať vzácnu červenú tekutinu môže každý, kto dovŕšil vek 18 rokov, má minimálnu hmotnosť 50 kg a v zahraničí bol naposledy pred mesiacom.

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Mestský úrad bude celý budúci týždeň pre verejnosť zatvorený

Púchovský mestský úrad bude na budúci týždeň pre verejnosť zatvorený.

(ilustračné foto)

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V piatok zachytili takmer 1 700 pozitívnych (minúta po minúte)

Na Orave sa začala pilotná časť celoplošného testovania na Covid-19.

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Už ste čítali?