Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Príznaky otravy sa môžu dostaviť až po niekoľkých dňoch

Huby sú výbornou pochúťkou, môžu však byť aj veľmi nebezpečné.

Ilustračná fotografia. Ilustračná fotografia. (Zdroj: PIXABAY)

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Jeseň je obdobím, keď naše lesy a lúky ponúkajú najviac húb. Niekto ich zbiera len do vianočnej kapustnice, iný zavára, prípadne konzumuje upravené inak. Treba si však dávať veľký pozor.

Problémy nielen pri jedovatých

Člen mykologickej spoločnosti a lekár Rudolf Frnčo hovorí, že paradoxne otravy nemusia spôsobiť len jedovaté huby. „Problémy môžu mať ľudia aj po konzumácii jedlých húb, ktoré môžu byť znečistené postrekom, exkrementmi živočíchov, ak zjedia staršie plodnice napadnuté parazitmi, prípadne splesnené huby, ale tiež ak ich nedostatočne tepelne upravia,“ hovorí Frnčo s tým, že u nás je obľúbené hlavne opekanie plávok na rozžeravenej platni. Huby pritom treba tepelne spracovávať minimálne tridsať minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Obzvlášť zákerná

Každá huba obsahuje iné druhy toxínov, ktoré majú aj rôzne účinky na ľudský organizmus. Najnebezpečnejšia je muchotrávka zelená. Dva toxíny, ktoré obsahuje, poškodzujú pečeňové bunky. Ďalšou veľmi nebezpečnou hubou je pavučinovec plyšový, ktorý poškodzuje obličky. „Zvlášť zákerná otrava touto hubou je v tom, že prvé príznaky sa objavujú niekedy až po 17 dňoch a pravdepodobnosť smrteľnej otravy je dosť vysoká, až 30 percent,“ hovorí Frnčo.

Prečítajte si tiež: Aké sú reakcie lekárov na otravy hubami? Čítajte 

Z ďalších nebezpečných húb je to napríklad ušiak obecný, ktorého toxíny poškodzujú pečeň, muchotrávka tigrovaná, strmelky a vláknice majú zase vplyv na centrálny nervový systém.

Príznaky

S pozorovaním otráv hubami je to, žiaľ, veľmi individuálne. Niekoľko dní môžeme byť v poriadku, a potom sa dostavia príznaky. „Pri muchotrávke zelenej to môže byť šesť, dvanásť, dokonca niekedy až dvadsať hodín po požití. Je vám nevoľno, zvraciate, dostavujú sa úporné kŕčovité bolesti, malátnosť, preháňanie, neskôr človek ožltne,“ opisuje príznaky hubár aj lekár.

Skryť Vypnúť reklamu

U pavučinovca sa však prejavuje otrava oveľa neskôr.

Otrava ušiakom sa prejaví za šesť až osem hodín a je to podobné ako u muchotrávky zelenej. Po zjedení muchotrávky tigrovanej spozorujeme otravu do pol hodiny či hodiny.

Prečítajte si tiež: Jozef Buček chodil na huby aj na Štedrý deň Čítajte 

„Bolí vás hlava, je vám nevoľno, pociťujete alkoholické opojenie, u niekoho sa objavujú pocity zúrivosti a niekomu sa chce spať,“ opisuje Frnčo. Najskôr spozorujete účinky po požití vláknice – do desiatich až tridsiatich minút. Človeku je nevoľno, potí sa, má dvojité videnie.

Vraj dobré rady

Na rozpoznávanie jedovatých húb od tých jedlých majú ľudia rôzne zaručené recepty, ktoré druhým s obľubou odporúčajú. Mnohé sú podľa Rudolfa Frnča absurdné.

Nesprávne panuje medzi ľuďmi napríklad názor, že huby, ktoré púšťajú „mlieko,“ sú jedovaté. Napríklad rýdziky pravé patria k veľmi chutným jedlým hubám. Nedá sa tiež držať toho, že lupenaté huby sú jedovaté a rúrkovité sú všetky jedlé, alebo toho, že strieborný predmet pri styku s nejedlou hubou očernie a že slimáky a červíky ohrýzajú len jedlé huby.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Huby sa nesmú odrezávať. Sušiť ich treba na site či záclone, radí odborníčka Čítajte 

Niektorí hubári rozoznávajú jedovatosť podľa toho, či po oliznutí huba štípe. Frnčo hovorí, že sa to robí napríklad u plávok. Ak štípe, je jedovatá. „Nikomu to však neodporúčam, aj keď viem, že hubári to takto skúšajú,“ dodáva.

Čo teda robiť?

Aby sme predišli nejakému omylu, zbierať treba vždy celé huby a dobre odsledovať všetky rozlišujúce znaky. Zvlášť u muchotrávky zelenej, ktorú si môžeme pomýliť s plávkou alebo pečiarkou.

„Muchotrávka má vždy kalich smrti, sukničku a biele lupene. Plávka nemá kalich a sukničku. Pečiarka nemá kalich a má ružové alebo až tmavohnedé lupene,“ vysvetľuje Frnčo. U nás sa často zbiera muchotrávka ružovkastá, čo je veľmi dobrá jedlá huba, ale dá sa pomýliť s muchotrávkou tigrovanou. „Dajú sa rozlíšiť podľa farby, ale lepšie je zistiť to podľa toho, či je báza hlúbika červivá. Červivý ho má len muchotrávka ružovkastá.“

Ak chceme zbierať ostatné huby, treba sa riadiť tým, že všetky rozlišujúce znaky by sme mali vedieť rozpoznať. Ak si nie sme istí, huby by sme radšej brať nemali.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 25 879
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 128
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 098
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 977
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 603
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 383
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 597
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 480
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 305
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 302
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Ilustračné foto

V súvislosti s pandémiou nového koronavírusu vykonali hasiči v Trenčianskom kraji v roku 2020 celkovo 581 výjazdov.

4 h

Kvôli havárií stavebného stroja v Milochove uzatvorili cestu na dve hodiny. Dialo sa tak v exponovanej dobe, kedy sa ľudia vracali z práce. Konflikty kvôli stavbe sa vyostrujú, havárie sú častejšie.

3 h
Odberné miesto na covid.

V Trenčianskom kraji 160.

5 h
ilustračné foto

Plošné skríningové testovanie prebehlo uplynulý víkend vo väčšine obcí. Celkovo však trvá deväť dní, aj počas utorka 26. januára. Poznáme priebežné výsledky za víkend v niektorých obciach regiónu.

7 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

23 h

Podľa aktuálne nastavených parametrov a údajov len z MOM, zriadených rezortom zdravotníctva, by si v Banskobystrickom kraji zopakovali testovanie v šiestich okresoch.

24 h

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Už ste čítali?