Štvrtok, 6. máj, 2021 | Meniny má HermínaKrížovkyKrížovky

Najlepší kuchári prišli z Dolných Kočkoviec

Vôňa gulášu, hudba, spev a najmä dobrá nálada sprevádzali štvrtý ročník súťaže vo varení gulášu v Mojtíne.

Partia dvanástich ľudí bola na akcii po prvý raz.Partia dvanástich ľudí bola na akcii po prvý raz. (Zdroj: Viera Žaludková)

MOJTÍN. Z malej obecnej súťaže, kde boli len traja súťažiaci, sa stáva veľká, dokonca aj medzinárodná.

Partizánsky guláš tento rok pritiahol dve desiatky súťažiacich. Prišla i dvojica Slovákov zo Srbska.

Nezabudli ani na koníka

V Mojtíne sa väčšinou stretávajú partie, ktoré sa počas štyroch rokov už na súťaži udomácnili. Tento rok k nim pribudli aj nové tímy.

Nováčikom bola aj štvorica žien z púchovského CVČ Včielka. Tím Nelly Ladies, ktorý tvoria Tatiana Brozáková, Marianka Škulcová, Jarmila Halušková a Ivetka Solíková, nie je na gulášových súťažiach neznámy. „Spolu sa ich zúčastňujeme už asi šesť rokov a aj sa nám podarilo niektoré vyhrať,“ hovorí Tatiana Brozáková.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Čo im chýba v kondícii, to dotiahnu dobrou náladou a chuťou zabojovať Čítajte 

Pre toto družstvo je charakteristické, že sa vždy oblečú podľa nejakej témy. Tento rok z nich boli kovbojky. Oblečené v rifľovine a s klobúkmi na hlave sa starali o svoj kotlík, ale popritom sa stihli aj zabaviť s ostatnými. „Je tu výborná nálada, aj prostredie je výborné. Hoci je to súťaž, pre nás nie je dôležité vyhrať, ale zabaviť sa, zaspievať si, zatancovať. A tu sa nám všetko splní. Dokonca aj náš koník je spokojný,“ smejú sa, ukazujúc na háčkovaného koníka.

Ďalší nováčikovia

Do mojtínskej kategórie nováčikov pribudol aj tím z Dolných Kočkoviec. Mária Filová prezradila, že majstrami kuchármi sú muži. „My ich len kontrolujeme, aby dobre navarili. Veľmi sa nám tu páči. Je tu pekné prostredia, aj deti sa majú kde zabaviť, keďže v areáli je i detské ihrisko,“ doplnila.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Cement spojil Slovensko materiálne, pútnické miesto Butkov duchovne Čítajte 

K nováčikom patrila aj partia dvanástich ľudí z Koval systems. Ladislav Zobek tvrdil, že neprišli vyhrať. „Konzistencia nášho mäsa a celkového prípravku disponuje takým spôsobom, že vieme sa zaradiť na prvé miesta,“ skonštatoval s úsmevom. Ani pre nich nebolo dôležitá výhra, hoci by potešila. Viac na nich zapôsobila priateľská atmosféra podujatia. „Je tu dobrá nálada, dobré pivo, dobrí ľudia. Určite sa ešte vrátime,“ povedal.

Hostia zo Srbska

Mojtínsku súťaž si po druhýkrát vyskúšala aj partia dolnozemských Slovákov zo Srbska. Iniciátorom bol Ján Makan, ktorý na Slovensko chodieva ku kamarátom i k rodine. Tento rok si zobral so sebou kamaráta Pavla Saba.

Ján a Pavel varili guláš, ktorý bol trochu odlišný od nášho slovenského. „U vás je to guláš, u nás paprikáš. Trochu sa podobá na maďarský guláš, ale na náš nedáme dopustiť, pretože je to guláš dolnozemských Slovákov a robíme ho lepšie,“ s hrdosťou ukazuje na kotlík. „Je tam viac druhov mäsa, záväzne sa musia v ňom variť svinské nôžky, ktoré mu dávajú zahustenie.“

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Festival nezmarilo ani počasie Čítajte 

Ani im nešlo o víťazstvo. „Je tu dobrá atmosféra, veľa kamarátov, napríklad Dušan Riecky, ktorý je motorkárom a navštevuje ma v Srbsku. Náš tím mohol byť väčší, ale dvom to nevyšlo. Hádam o rok. A vyhrať? To nemusíme. Hlavne, že sa dobre zabavíme. Veď dôležité je zúčastniť sa, nie vyhrať,“ dodal Ján.

Receptúru treba dodržať

O pár „kotlíkov“ ďalej bol Ján Kojiš, ktorý je na partizánskom guláši ako doma. Spočiatku bol v porote, teraz vymenil bodovanie za varešku. Spolu s ním sa okolo kotlíka zvŕtali ďalší dvaja kamaráti. „Používame hlavne domáce suroviny. Varíme jelení guláš z našich domácich surovín a chýbať nesmú ani tatranské huby,“ prezradil Ján.

A vraj zvlášť dbal na dodržiavanie rád, ktoré dával súťažiacim ako porotca. „„Veľmi dôležité je dobre orestovať cibuľu a tiež, z akej cibule sa robí základ. Najlepšia je šalotka, má iné chuťové vlastnosti ako obyčajná cibuľa. Vhodná je pri príprave mäsa aj vnútorností, pretože je jemná, nie je veľmi aromatická a jedlo sa dobre spojí s cibuľkou. Do gulášu nepatrí múka, radšej treba zahustiť zemiakom,“ upozornil.

Kto vyhral?

O víťazoch štvrtého ročníka rozhodovala porota. Podľa jej verdiktu najviac bodov získalo družstvo Hostinec u rybára z Dolných Kočkoviec. Len tri body za nimi zaostal tím KOKD Mojtín a z tretieho miesta sa tešila partia DVP-Dívky Vysoké Pole.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Chcete mať pasívny príjem vďaka investovaniu? Ako začať?
  2. Prieskum odhalil slabiny slovenských firiem. Na čo si dať pozor?
  3. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd?
  4. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  5. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  6. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  7. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  8. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál
  9. Deti sa počas pandémie vrátili dozadu, hovorí pedagogička
  10. Ste finančný guru? Otestujte sa a investujte s mobilom
  1. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  2. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  3. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  4. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  5. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd?
  6. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál
  7. Ako zabezpečiť vhodné podmienky na dôstojnú prácu?
  8. Moderná drevostavba s vlastným rukopisom
  9. Prieskum odhalil slabiny slovenských firiem. Na čo si dať pozor?
  10. Máte 30 a začínate investovať? Týchto 6 vecí potrebujete vedieť
  1. Zaočkovaní dostávajú pivo zdarma alebo 350 eur 57 873
  2. Zaujímavé príležitosti po kríze. Analytici radia, kam investovať 21 478
  3. Ste finančný guru? Otestujte sa a investujte s mobilom 17 942
  4. Deti sa počas pandémie vrátili dozadu, hovorí pedagogička 13 964
  5. Minerálky pod lupou. Kedy nám škodia a kedy prospievajú? 9 635
  6. BUBO ponúka zľavu pre zaočkovaných 8 393
  7. Investuje od dvanástich. Najväčší rast dosiahol o 1 600 percent 7 583
  8. Tipy od delegátky: Egypt má veľa turistami neobjavených miest 6 829
  9. Čo ľuďom chýba počas práce z domu najviac? Káva to nie je 6 479
  10. Máte 30 a začínate investovať? Týchto 6 vecí potrebujete vedieť 6 322
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Matej Tóth

Čo hovorí olympijský víťaz na očkovanie športovcov a politické napätie okolo letnej olympiády?

6 h
ilustračná foto

Klientov a zamestnancov obecného zariadenia opatrovateľskej služby v Beluši zaočkovali prvou dávkou vakcíny proti COVID-19 zdravotníci z Ilavy.

10 h
Šéf Inštitútu zdravotníckych analýz Matej Mišík počas tlačovej konferencie k aktuálnej epidemiologickej situácii po 8. rokovaní vlády SR 5. mája 2021 v Bratislave.

Situácia sa zlepšuje, uvoľnovanie opatrení však nechcú podceniť. V najbližších týždňoch dorazí na Slovensko státisíce vakcín.

10 h
Regionálny kovid automat platný od 10. mája.

Covid automat na budúci týždeň priniesol viaceré zmeny. Ostatné okresy Trenčianskeho kraja budú mať výraznejšie uvoľnenie najmä v prípade testovania.

12 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mercedes vyletel zo zákruty. Na mieste, kde sa stala nehoda, osadili bicykel duchov.

2. máj

Dlho očakávaný úsek má byť dokončený v roku 2023. Cesta zo Žiliny do Martina sa má skrátiť o 20 minút.

4. máj

Ľudia berú zdravie na ľahkú váhu a sú málo informovaní o možných rizikách, tvrdí Oleksandr Olashyn.

4. máj

Martin Spano, rodák z Čaky.

16. apr

Už ste čítali?