Utorok, 19. február, 2019 | Meniny má Vlasta

Najlepší kuchári prišli z Dolných Kočkoviec

Vôňa gulášu, hudba, spev a najmä dobrá nálada sprevádzali štvrtý ročník súťaže vo varení gulášu v Mojtíne.

Partia dvanástich ľudí bola na akcii po prvý raz.Partia dvanástich ľudí bola na akcii po prvý raz.(Zdroj: Viera Žaludková)

MOJTÍN. Z malej obecnej súťaže, kde boli len traja súťažiaci, sa stáva veľká, dokonca aj medzinárodná.

Partizánsky guláš tento rok pritiahol dve desiatky súťažiacich. Prišla i dvojica Slovákov zo Srbska.

Nezabudli ani na koníka

V Mojtíne sa väčšinou stretávajú partie, ktoré sa počas štyroch rokov už na súťaži udomácnili. Tento rok k nim pribudli aj nové tímy.

Nováčikom bola aj štvorica žien z púchovského CVČ Včielka. Tím Nelly Ladies, ktorý tvoria Tatiana Brozáková, Marianka Škulcová, Jarmila Halušková a Ivetka Solíková, nie je na gulášových súťažiach neznámy. „Spolu sa ich zúčastňujeme už asi šesť rokov a aj sa nám podarilo niektoré vyhrať,“ hovorí Tatiana Brozáková.

Prečítajte si tiež: Čo im chýba v kondícii, to dotiahnu dobrou náladou a chuťou zabojovať

Pre toto družstvo je charakteristické, že sa vždy oblečú podľa nejakej témy. Tento rok z nich boli kovbojky. Oblečené v rifľovine a s klobúkmi na hlave sa starali o svoj kotlík, ale popritom sa stihli aj zabaviť s ostatnými. „Je tu výborná nálada, aj prostredie je výborné. Hoci je to súťaž, pre nás nie je dôležité vyhrať, ale zabaviť sa, zaspievať si, zatancovať. A tu sa nám všetko splní. Dokonca aj náš koník je spokojný,“ smejú sa, ukazujúc na háčkovaného koníka.

Ďalší nováčikovia

Do mojtínskej kategórie nováčikov pribudol aj tím z Dolných Kočkoviec. Mária Filová prezradila, že majstrami kuchármi sú muži. „My ich len kontrolujeme, aby dobre navarili. Veľmi sa nám tu páči. Je tu pekné prostredia, aj deti sa majú kde zabaviť, keďže v areáli je i detské ihrisko,“ doplnila.

Prečítajte si tiež: Cement spojil Slovensko materiálne, pútnické miesto Butkov duchovne

K nováčikom patrila aj partia dvanástich ľudí z Koval systems. Ladislav Zobek tvrdil, že neprišli vyhrať. „Konzistencia nášho mäsa a celkového prípravku disponuje takým spôsobom, že vieme sa zaradiť na prvé miesta,“ skonštatoval s úsmevom. Ani pre nich nebolo dôležitá výhra, hoci by potešila. Viac na nich zapôsobila priateľská atmosféra podujatia. „Je tu dobrá nálada, dobré pivo, dobrí ľudia. Určite sa ešte vrátime,“ povedal.

Hostia zo Srbska

Mojtínsku súťaž si po druhýkrát vyskúšala aj partia dolnozemských Slovákov zo Srbska. Iniciátorom bol Ján Makan, ktorý na Slovensko chodieva ku kamarátom i k rodine. Tento rok si zobral so sebou kamaráta Pavla Saba.

Ján a Pavel varili guláš, ktorý bol trochu odlišný od nášho slovenského. „U vás je to guláš, u nás paprikáš. Trochu sa podobá na maďarský guláš, ale na náš nedáme dopustiť, pretože je to guláš dolnozemských Slovákov a robíme ho lepšie,“ s hrdosťou ukazuje na kotlík. „Je tam viac druhov mäsa, záväzne sa musia v ňom variť svinské nôžky, ktoré mu dávajú zahustenie.“

Prečítajte si tiež: Festival nezmarilo ani počasie

Ani im nešlo o víťazstvo. „Je tu dobrá atmosféra, veľa kamarátov, napríklad Dušan Riecky, ktorý je motorkárom a navštevuje ma v Srbsku. Náš tím mohol byť väčší, ale dvom to nevyšlo. Hádam o rok. A vyhrať? To nemusíme. Hlavne, že sa dobre zabavíme. Veď dôležité je zúčastniť sa, nie vyhrať,“ dodal Ján.

Receptúru treba dodržať

O pár „kotlíkov“ ďalej bol Ján Kojiš, ktorý je na partizánskom guláši ako doma. Spočiatku bol v porote, teraz vymenil bodovanie za varešku. Spolu s ním sa okolo kotlíka zvŕtali ďalší dvaja kamaráti. „Používame hlavne domáce suroviny. Varíme jelení guláš z našich domácich surovín a chýbať nesmú ani tatranské huby,“ prezradil Ján.

A vraj zvlášť dbal na dodržiavanie rád, ktoré dával súťažiacim ako porotca. „„Veľmi dôležité je dobre orestovať cibuľu a tiež, z akej cibule sa robí základ. Najlepšia je šalotka, má iné chuťové vlastnosti ako obyčajná cibuľa. Vhodná je pri príprave mäsa aj vnútorností, pretože je jemná, nie je veľmi aromatická a jedlo sa dobre spojí s cibuľkou. Do gulášu nepatrí múka, radšej treba zahustiť zemiakom,“ upozornil.

Kto vyhral?

O víťazoch štvrtého ročníka rozhodovala porota. Podľa jej verdiktu najviac bodov získalo družstvo Hostinec u rybára z Dolných Kočkoviec. Len tri body za nimi zaostal tím KOKD Mojtín a z tretieho miesta sa tešila partia DVP-Dívky Vysoké Pole.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri?
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  6. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  8. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  9. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  10. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  1. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  2. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  3. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  4. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  5. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  6. Noerr advised on WebSupport deal
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri?
  8. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  9. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  10. eKasa prichádza na Slovensko
  1. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 14 654
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 12 967
  3. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 12 825
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 449
  5. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 5 664
  6. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 992
  7. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 943
  8. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 174
  9. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 662
  10. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 2 517

Hlavné správy z MY Považská

V Púchove dominovala prípravka Dubnice

Na medzinárodnom futbalovom turnaji prípraviek U 10 hralo dvanásť tímov.

Zverenci trénera Ľuboša Goleja vyhrali turnaj v Púchove.

Od tragicekej udalosti ubehol rok

Blíži sa výročie tragickej smrti Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Slovensko opäť pôjde do ulíc. Čo sa chystá v Považskej Bystrici?

Ilustračné foto

Chýbajú im zastávky, zriadiť ich nie je jednoduché

V Považskej Bystrici vzniká veľa obytných satelitov, mimo zastavaných častí. Chýba im však základné vybavenie. Napríklad autobusová zastávka. Jej zriadenie môže byť dosť problematické.

Ako dopadla dubnická odplata za domácu sedemgólovú prehru?

V semifinále play off 1. hokejovej ligy sa hral piaty zápas.

Do streleckej listiny sa zapísal aj Martinčan Šimon (v modrom č. 12).

Kontrolór bude mať naviac k platu niekoľko tisíc eur

Hlavný kontrolór v Považskej Bystrici dostane k platom za minulý rok odmenu navyše. Niektorým poslancom sa zdôvodnenie návrhu na jej vyplatenie nepozdávalo.

Hlasovanie o odmene kontrolóra.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?