Štvrtok, 13. december, 2018 | Meniny má Lucia

Najlepší kuchári prišli z Dolných Kočkoviec

Vôňa gulášu, hudba, spev a najmä dobrá nálada sprevádzali štvrtý ročník súťaže vo varení gulášu v Mojtíne.

Partia dvanástich ľudí bola na akcii po prvý raz.(Zdroj: Viera Žaludková)

MOJTÍN. Z malej obecnej súťaže, kde boli len traja súťažiaci, sa stáva veľká, dokonca aj medzinárodná.

Partizánsky guláš tento rok pritiahol dve desiatky súťažiacich. Prišla i dvojica Slovákov zo Srbska.

Nezabudli ani na koníka

V Mojtíne sa väčšinou stretávajú partie, ktoré sa počas štyroch rokov už na súťaži udomácnili. Tento rok k nim pribudli aj nové tímy.

Nováčikom bola aj štvorica žien z púchovského CVČ Včielka. Tím Nelly Ladies, ktorý tvoria Tatiana Brozáková, Marianka Škulcová, Jarmila Halušková a Ivetka Solíková, nie je na gulášových súťažiach neznámy. „Spolu sa ich zúčastňujeme už asi šesť rokov a aj sa nám podarilo niektoré vyhrať,“ hovorí Tatiana Brozáková.

Prečítajte si tiež: Čo im chýba v kondícii, to dotiahnu dobrou náladou a chuťou zabojovať

Pre toto družstvo je charakteristické, že sa vždy oblečú podľa nejakej témy. Tento rok z nich boli kovbojky. Oblečené v rifľovine a s klobúkmi na hlave sa starali o svoj kotlík, ale popritom sa stihli aj zabaviť s ostatnými. „Je tu výborná nálada, aj prostredie je výborné. Hoci je to súťaž, pre nás nie je dôležité vyhrať, ale zabaviť sa, zaspievať si, zatancovať. A tu sa nám všetko splní. Dokonca aj náš koník je spokojný,“ smejú sa, ukazujúc na háčkovaného koníka.

Ďalší nováčikovia

Do mojtínskej kategórie nováčikov pribudol aj tím z Dolných Kočkoviec. Mária Filová prezradila, že majstrami kuchármi sú muži. „My ich len kontrolujeme, aby dobre navarili. Veľmi sa nám tu páči. Je tu pekné prostredia, aj deti sa majú kde zabaviť, keďže v areáli je i detské ihrisko,“ doplnila.

Prečítajte si tiež: Cement spojil Slovensko materiálne, pútnické miesto Butkov duchovne

K nováčikom patrila aj partia dvanástich ľudí z Koval systems. Ladislav Zobek tvrdil, že neprišli vyhrať. „Konzistencia nášho mäsa a celkového prípravku disponuje takým spôsobom, že vieme sa zaradiť na prvé miesta,“ skonštatoval s úsmevom. Ani pre nich nebolo dôležitá výhra, hoci by potešila. Viac na nich zapôsobila priateľská atmosféra podujatia. „Je tu dobrá nálada, dobré pivo, dobrí ľudia. Určite sa ešte vrátime,“ povedal.

Hostia zo Srbska

Mojtínsku súťaž si po druhýkrát vyskúšala aj partia dolnozemských Slovákov zo Srbska. Iniciátorom bol Ján Makan, ktorý na Slovensko chodieva ku kamarátom i k rodine. Tento rok si zobral so sebou kamaráta Pavla Saba.

Ján a Pavel varili guláš, ktorý bol trochu odlišný od nášho slovenského. „U vás je to guláš, u nás paprikáš. Trochu sa podobá na maďarský guláš, ale na náš nedáme dopustiť, pretože je to guláš dolnozemských Slovákov a robíme ho lepšie,“ s hrdosťou ukazuje na kotlík. „Je tam viac druhov mäsa, záväzne sa musia v ňom variť svinské nôžky, ktoré mu dávajú zahustenie.“

Prečítajte si tiež: Festival nezmarilo ani počasie

Ani im nešlo o víťazstvo. „Je tu dobrá atmosféra, veľa kamarátov, napríklad Dušan Riecky, ktorý je motorkárom a navštevuje ma v Srbsku. Náš tím mohol byť väčší, ale dvom to nevyšlo. Hádam o rok. A vyhrať? To nemusíme. Hlavne, že sa dobre zabavíme. Veď dôležité je zúčastniť sa, nie vyhrať,“ dodal Ján.

Receptúru treba dodržať

O pár „kotlíkov“ ďalej bol Ján Kojiš, ktorý je na partizánskom guláši ako doma. Spočiatku bol v porote, teraz vymenil bodovanie za varešku. Spolu s ním sa okolo kotlíka zvŕtali ďalší dvaja kamaráti. „Používame hlavne domáce suroviny. Varíme jelení guláš z našich domácich surovín a chýbať nesmú ani tatranské huby,“ prezradil Ján.

A vraj zvlášť dbal na dodržiavanie rád, ktoré dával súťažiacim ako porotca. „„Veľmi dôležité je dobre orestovať cibuľu a tiež, z akej cibule sa robí základ. Najlepšia je šalotka, má iné chuťové vlastnosti ako obyčajná cibuľa. Vhodná je pri príprave mäsa aj vnútorností, pretože je jemná, nie je veľmi aromatická a jedlo sa dobre spojí s cibuľkou. Do gulášu nepatrí múka, radšej treba zahustiť zemiakom,“ upozornil.

Kto vyhral?

O víťazoch štvrtého ročníka rozhodovala porota. Podľa jej verdiktu najviac bodov získalo družstvo Hostinec u rybára z Dolných Kočkoviec. Len tri body za nimi zaostal tím KOKD Mojtín a z tretieho miesta sa tešila partia DVP-Dívky Vysoké Pole.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  3. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  4. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  5. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  6. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  8. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  9. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  10. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami?
  1. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  2. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  3. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  4. Slovensko spieva koledy
  5. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  6. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  7. Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes
  8. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  9. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  10. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 51 817
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 642
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 013
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 9 503
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 8 148
  6. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 7 783
  7. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 755
  8. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 620
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 5 294
  10. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 4 903

Hlavné správy z MY Považská

Koledy spievali ľudia aj v Bodinej

Celoslovenskú akciu Slovensko spieva koledy podporili včera aj v Bodinej.

Hokejisti Dubnice si polepšili v tabuľke

Sumár 27. kola 1. hokejovej ligy

Po päťdesiatich rokoch sa dočkala opravy

Dobrovoľní hasiči v Dohňanoch opravili zbrojnicu z päťdesiatych rokov minulého storočia. Krstil ju farár aj župan.

Do Považskej Bystrice prišli na spievanie kolied hlavne mladé rodiny

V Považskej Bystrici sme spievali koledy pred domom kultúry.

Trenčiansky kraj vybuduje tréningovú halu pre Hokejovú akadémiu v Trenčíne

Vláda Slovenskej republiky na svojom dnešnom rokovaní schválila uvoľnenie troch miliónov eur Trenčianskemu samosprávnemu kraju na vybudovanie tréningovej haly pre Hokejovú akadémiu v Trenčíne.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Štvorročná Martinka podpálila dom, oheň pohltil aj výbavu pre ďalší prírastok

Sedemčlenná rodina sa tiesni v jednej izbe. Čakajú ju biedne sviatky.

Kuriózna nehoda pri Prievidzi. Cyklista zrazil chodca a z miesta nehody ušiel (+FOTO)

Policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po cyklistovi, ktorý zrazil 82-ročného chodca.

Najskôr žobrú po Martine, no domov odchádzajú na audine

​​​​​​​Zaujímavý záznam sa podarilo zachytiť mestským kamerám po tom, ako ľudia policajtom nahlásili podozrivých žobrákov v centre Martina.

Na internete predáva traktor aj iné veci podvodník

Muž na internete predáva traktor aj materiál na stavbu. Po zaplatení však od neho nič neuvidíte. Je to podvodník. Polícia žiada o spoluprácu.

Vybrali SME

Už ste čítali?