Pondelok, 30. november, 2020 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Najlepší kuchári prišli z Dolných Kočkoviec

Vôňa gulášu, hudba, spev a najmä dobrá nálada sprevádzali štvrtý ročník súťaže vo varení gulášu v Mojtíne.

Partia dvanástich ľudí bola na akcii po prvý raz.Partia dvanástich ľudí bola na akcii po prvý raz. (Zdroj: Viera Žaludková)

MOJTÍN. Z malej obecnej súťaže, kde boli len traja súťažiaci, sa stáva veľká, dokonca aj medzinárodná.

Partizánsky guláš tento rok pritiahol dve desiatky súťažiacich. Prišla i dvojica Slovákov zo Srbska.

Nezabudli ani na koníka

V Mojtíne sa väčšinou stretávajú partie, ktoré sa počas štyroch rokov už na súťaži udomácnili. Tento rok k nim pribudli aj nové tímy.

Nováčikom bola aj štvorica žien z púchovského CVČ Včielka. Tím Nelly Ladies, ktorý tvoria Tatiana Brozáková, Marianka Škulcová, Jarmila Halušková a Ivetka Solíková, nie je na gulášových súťažiach neznámy. „Spolu sa ich zúčastňujeme už asi šesť rokov a aj sa nám podarilo niektoré vyhrať,“ hovorí Tatiana Brozáková.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Čo im chýba v kondícii, to dotiahnu dobrou náladou a chuťou zabojovať Čítajte 

Pre toto družstvo je charakteristické, že sa vždy oblečú podľa nejakej témy. Tento rok z nich boli kovbojky. Oblečené v rifľovine a s klobúkmi na hlave sa starali o svoj kotlík, ale popritom sa stihli aj zabaviť s ostatnými. „Je tu výborná nálada, aj prostredie je výborné. Hoci je to súťaž, pre nás nie je dôležité vyhrať, ale zabaviť sa, zaspievať si, zatancovať. A tu sa nám všetko splní. Dokonca aj náš koník je spokojný,“ smejú sa, ukazujúc na háčkovaného koníka.

Ďalší nováčikovia

Do mojtínskej kategórie nováčikov pribudol aj tím z Dolných Kočkoviec. Mária Filová prezradila, že majstrami kuchármi sú muži. „My ich len kontrolujeme, aby dobre navarili. Veľmi sa nám tu páči. Je tu pekné prostredia, aj deti sa majú kde zabaviť, keďže v areáli je i detské ihrisko,“ doplnila.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Cement spojil Slovensko materiálne, pútnické miesto Butkov duchovne Čítajte 

K nováčikom patrila aj partia dvanástich ľudí z Koval systems. Ladislav Zobek tvrdil, že neprišli vyhrať. „Konzistencia nášho mäsa a celkového prípravku disponuje takým spôsobom, že vieme sa zaradiť na prvé miesta,“ skonštatoval s úsmevom. Ani pre nich nebolo dôležitá výhra, hoci by potešila. Viac na nich zapôsobila priateľská atmosféra podujatia. „Je tu dobrá nálada, dobré pivo, dobrí ľudia. Určite sa ešte vrátime,“ povedal.

Hostia zo Srbska

Mojtínsku súťaž si po druhýkrát vyskúšala aj partia dolnozemských Slovákov zo Srbska. Iniciátorom bol Ján Makan, ktorý na Slovensko chodieva ku kamarátom i k rodine. Tento rok si zobral so sebou kamaráta Pavla Saba.

Ján a Pavel varili guláš, ktorý bol trochu odlišný od nášho slovenského. „U vás je to guláš, u nás paprikáš. Trochu sa podobá na maďarský guláš, ale na náš nedáme dopustiť, pretože je to guláš dolnozemských Slovákov a robíme ho lepšie,“ s hrdosťou ukazuje na kotlík. „Je tam viac druhov mäsa, záväzne sa musia v ňom variť svinské nôžky, ktoré mu dávajú zahustenie.“

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Festival nezmarilo ani počasie Čítajte 

Ani im nešlo o víťazstvo. „Je tu dobrá atmosféra, veľa kamarátov, napríklad Dušan Riecky, ktorý je motorkárom a navštevuje ma v Srbsku. Náš tím mohol byť väčší, ale dvom to nevyšlo. Hádam o rok. A vyhrať? To nemusíme. Hlavne, že sa dobre zabavíme. Veď dôležité je zúčastniť sa, nie vyhrať,“ dodal Ján.

Receptúru treba dodržať

O pár „kotlíkov“ ďalej bol Ján Kojiš, ktorý je na partizánskom guláši ako doma. Spočiatku bol v porote, teraz vymenil bodovanie za varešku. Spolu s ním sa okolo kotlíka zvŕtali ďalší dvaja kamaráti. „Používame hlavne domáce suroviny. Varíme jelení guláš z našich domácich surovín a chýbať nesmú ani tatranské huby,“ prezradil Ján.

A vraj zvlášť dbal na dodržiavanie rád, ktoré dával súťažiacim ako porotca. „„Veľmi dôležité je dobre orestovať cibuľu a tiež, z akej cibule sa robí základ. Najlepšia je šalotka, má iné chuťové vlastnosti ako obyčajná cibuľa. Vhodná je pri príprave mäsa aj vnútorností, pretože je jemná, nie je veľmi aromatická a jedlo sa dobre spojí s cibuľkou. Do gulášu nepatrí múka, radšej treba zahustiť zemiakom,“ upozornil.

Kto vyhral?

O víťazoch štvrtého ročníka rozhodovala porota. Podľa jej verdiktu najviac bodov získalo družstvo Hostinec u rybára z Dolných Kočkoviec. Len tri body za nimi zaostal tím KOKD Mojtín a z tretieho miesta sa tešila partia DVP-Dívky Vysoké Pole.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  4. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  5. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  6. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  7. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  8. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  9. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  2. 3D virtuálne prechádzky pozdĺž maďarsko-slovenských hraníc
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. The future of M&A in Europe
  5. Prvé zamestnanie: 3 veci, na ktoré by ste nemali zabudnúť
  6. ADLO sa presťahovalo bližšie k zákazníkom
  7. Changes to the System of Remedies under the Amendment to the PPL
  8. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  9. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 33 423
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 299
  3. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 14 134
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 10 342
  5. Aká je chémia vôní 9 925
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 9 448
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 789
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 720
  9. Bývanie v meste predlžuje život 8 133
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 701
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Právna poradňa MY: Práva zamestnanca a riešenie sporov so zamestnávateľom počas pandémie

Bojíte sa o zárobok, lebo ste v karanténe? Prišli ste o prácu, lebo váš zamestnávateľ obmedzuje podnikanie? Viete, na koho a kde sa máte obrátiť v takejto či podobnej situácii? Aj na tieto otázky odpovedajú v bezplatnej právnej poradni naši právni experti.

ilustračná foto
Papiernik naučil Považskú vyhrávať, spomína Peter Valášek.

Patriot doviedol Považskú k titulu. Valo oslavoval

Patriot, ktorý doviedol ako kapitán rodnú Považskú Bystricu k historickému hádzanárskemu titulu. Peter Valášek oslavoval v uplynulých dňoch okrúhlu päťdesiatku.

Peter Valášek (vpr.) so synmi.

Pozitivita je na úrovni 18,43 percenta

Laboratóriá v nedeľu otestovali 1 063 vzoriek, pozitívnych bolo 196, z toho 29 v Trenčianskom kraji. Počet úmrtí pacientov na COVID-19 stúpol o 23.

ilustračná foto

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V trnavskej nemocnici je pozitívne testovaných takmer sto zamestnancov

Počet hospitalizovaných pacientov s COVID-19 je vo Fakultnej nemocnici v Trnave približne rovnaký v porovnaní s predchádzajúcim obdobím.

V Nitre padnú hlavy. Len či správne...

Húfna kritika (aj) od ex-hráčov. Za Nitru nastupuje v prvej slovenskej lige najmenej odchovancov v histórii.

Starostka Kuneradu čelila odvolávaniu. Referendum nebolo platné

Kavecká podala oznámenie na Generálnu prokuratúru pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohovárania a poškodzovania cudzích práv.

Zlatomoravský vajda zomrel. Ešte bude mela, hovoria miestni

Podľa ľudí blízkych komunite ešte nie je isté, kto ho nahradí.

Už ste čítali?