Streda, 17. október, 2018 | Meniny má Hedviga

Kaštieľ dnes bude nádherne rozvoniavať

Kaštieľ v Bohuniciach bude dnes nádherne rozvoniavať. Už po šiestykrát sa tu popoludní stretnú šikovné kuchárky a šikovní kuchári sa súťaži Bohunická placka. Súťažiť sa bude aj o najlepšiu pálenku.

Pečenie placiek v minulých ročníkoch. (Zdroj: OcÚ Bohunice)

BOHUNICE. Najväčšou akciou, ktorú organizujú začiatkom októbra v Bohuniciach, je súťaž o najlepšiu placku a pálenku. Dnes popoludní bude už šiesty ročník. V kaštieli je pripravený aj zaujímavý program, prídu aj remeselníci.

Do súťaže Bohunická placka sa prihlasujú šikovní kuchári aj šikovné kuchárky, prípadne ľudia, ktorí si myslia, že ich pálenka stojí za ochutnanie.

Článok pokračuje pod video reklamou

O súťažiach

„Prihlásiť sa môže ktokoľvek, kto je presvedčený, že vlastní výnimočne chutný recept na zemiakové placky alebo má doma pálenku, ktorú mu pochválil nejeden maškrtník,“ povedala Mária Černušková z obecného úradu. Dodala, že podmienkou je, aby ovocie na pálenku bolo z regiónu od Zamaroviec po Dulov, vrátane mesta Ilava.

Neoddeliteľnou súčasťou súťaže je aj malý remeselný trh, kde svoje výrobky ponúkajú lokálni predajcovia. Nechýba ani kultúrny program. Tento rok to bude vystúpenie mažoretiek a tradičné divadelné predstavenie z dielne divadelného súboru MASKY.

Ako býva súťaž zorganizovaná?

S nápadom organizovať Bohunickú placku prišli členovia miestnej jednoty dôchodcov. Samozrejme, podujatie organizujú v spolupráci s obecným úradom, ktorý akciu zastrešuje hlavne finančne. Priebeh je jednoduchý.

„Každý si z domu donesie pripravenú surovinu na svoje placky. Voláme to miešanka,“ vysvetľuje Daniela Koníčková, predsedníčka miestnej jednoty dôchodcov v Bohuniciach.

Súťažiaci majú prichystané stoly, variče, dostanú olej a čo k vareniu potrebujú. Potom už len pečú.

Porota, v ktorej sú už hlavne kuchári

Zo začiatku hodnotili kvalitu placiek samotní organizátori. Súťažiaci však mali výhrady. Teraz je predseda poroty vždy profesionálny kuchár, prípadne aj jej ďalší členovia. „Tí zhodnotia jedlo po odbornej stránke asi najlepšie. Teda, či je placka dobrá, či je v nej všetko, čo má tradične dobrá placka mať, prípadne čo je navyše,“ hovorí pani Koníčková. Samozrejme, každý má aj svoje vlastné nároky.

Členovia poroty nevedia, koho placku chutnajú. Všetko je zorganizované tak, že autori jednotlivých kuchárskych výtvorov zostávajú v anonymite až do vyhodnotenia.

Najväčší či raritný zemiak

Nuž a pretože hlavnou surovinou na výrobu placiek sú zemiaky, býva na Bohunickej placke ešte jedna milá súťaž, ktorá nie je pre kuchárov, ale pestovateľov. „Súťaží sa v nej o najväčší zemiak, prípadne taký, ktorý je mimoriadne raritný. Ak niečo pripomína, postavu, zvieratko, nejaký predmet,“ vysvetľuje pani Koníčková.

Obrovské zemiaky mali na súťaži minulý rok. Niektoré mali aj nad pol kila. Organizátori čakajú, aké to bude teraz, lebo rok bol extrémne suchý. „Teraz budú asi menšie, scvrknuté, vysušené. Ale možno sa mýlim. Uvidíme, hádam nás niekto aj prekvapí.“

Mimoriadne pekné, a tak aj raritné, boli v predošlej súťaži zemiakové postavičky, ktoré doniesli účastníci zo Slávnice. Niektoré zemiačiky dokonca zaujímavo poobliekali.

Záujem ich teší

Ako to pri podobných akciách zvyčajne býva, do súťaže sa najprv nikto dlho nehlási, všetci sa prihlasujú na poslednú chvíľu.

„Robí nám to trošku problémy, takže by sme boli radi, keby sa ľudia prihlasovali skôr. Musíme totiž zabezpečiť všetko potrebné na pečenie,“ hovorí pani Koníčková. Jedným dychom však dodáva, že ich veľmi teší každý záujem. Veď pri akcii nejde ani tak o samotnú súťaž, ako skôr o to, aby sa ľudia stretli a spoločne sa zabavili.

Aj niečo tekuté

K Bohunickej placke patrí aj súťaž o najlepšiu pálenku. Každý donesie jednu pollitrovú fľašku. Ak niekto chce, dá aj liter.

Predseda poroty, ktorá degustuje destiláty, je profesionálny degustátor z Old Heroldu v Trenčíne a členovia sú páleničiari z regionálnych páleníc.

Do súťaže môžu ľudia prihlásiť slivovicu, ale aj iné ovocné destiláty. Teda napríklad hruškovicu, jablkovicu. Tiež ostatné alkoholické nápoje ako rôzne fernety, griotky, becherovky, likéry.

Vzorky sa hodnotia taktiež anonymne. Pri oboch súťažiach výhercovia získavajú praktické ceny.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  10. Zvodný jesenný look s AVONom a Darou!
  1. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  6. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  7. Sú "firmy na predaj" vhodné pre začínajúcich podnikateľov?
  8. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 442
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 686
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 398
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 388
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 269
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 7 629
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 898
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 550
  9. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 4 326
  10. Nepodceňujte príznaky psoriázy 3 535

Hlavné správy z MY Považská

S ministerkou hovorili o zmenách v nemocnici aj o rušení oddelení

Ministerka zdravotníctva hovorila s vedením nemocnice v Považskej Bystrici o jej ďalšom smerovaní.

Plevník aj Ladce siahali vonku po bode

Sumár a komentáre 11. kola 5. futbalovej ligy.

Prečín vypil kalich horkosti do dna

Sumár a komentáre 11. kola 4. futbalovej ligy.

Steny v triede majú špeciálne tehly. Pomáhajú

Vykurovacia sezóna prináša už tradične zvýšenie chorobnosti. V jednej materskej škole trávia deti čas v netradičnej triede. Rozhodli sa takto zabojovať s chorobnosťou.

Bábätká z považskobystrického regiónu

Fotografie bábätiek z považskobystrickej a trenčianskej pôrodnice.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na bystrickej cyklokomunikácii sa baví internet

Urobiť tak veľa chýb na necelých dvesto metroch trasy sa hádam ani nedá – tvrdí Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica.

V Hriňovej našli bronzovú dýku starú asi tritisíc rokov

V horskom prostredí Hriňovej ide o prvý takýto nález.

V Nitre pri rieke by mala vyrásť promenáda s nákupným centrom

Z plánovanej stavby stojí len kostra. Teraz jej časť búrajú.

Vybrali SME

Už ste čítali?