BOHUNICE. Najväčšou akciou, ktorú organizujú začiatkom októbra v Bohuniciach, je súťaž o najlepšiu placku a pálenku. Dnes popoludní bude už šiesty ročník. V kaštieli je pripravený aj zaujímavý program, prídu aj remeselníci.
Do súťaže Bohunická placka sa prihlasujú šikovní kuchári aj šikovné kuchárky, prípadne ľudia, ktorí si myslia, že ich pálenka stojí za ochutnanie.
O súťažiach
„Prihlásiť sa môže ktokoľvek, kto je presvedčený, že vlastní výnimočne chutný recept na zemiakové placky alebo má doma pálenku, ktorú mu pochválil nejeden maškrtník,“ povedala Mária Černušková z obecného úradu. Dodala, že podmienkou je, aby ovocie na pálenku bolo z regiónu od Zamaroviec po Dulov, vrátane mesta Ilava.
Neoddeliteľnou súčasťou súťaže je aj malý remeselný trh, kde svoje výrobky ponúkajú lokálni predajcovia. Nechýba ani kultúrny program. Tento rok to bude vystúpenie mažoretiek a tradičné divadelné predstavenie z dielne divadelného súboru MASKY.
Ako býva súťaž zorganizovaná?
S nápadom organizovať Bohunickú placku prišli členovia miestnej jednoty dôchodcov. Samozrejme, podujatie organizujú v spolupráci s obecným úradom, ktorý akciu zastrešuje hlavne finančne. Priebeh je jednoduchý.
„Každý si z domu donesie pripravenú surovinu na svoje placky. Voláme to miešanka,“ vysvetľuje Daniela Koníčková, predsedníčka miestnej jednoty dôchodcov v Bohuniciach.
Súťažiaci majú prichystané stoly, variče, dostanú olej a čo k vareniu potrebujú. Potom už len pečú.
Porota, v ktorej sú už hlavne kuchári
Zo začiatku hodnotili kvalitu placiek samotní organizátori. Súťažiaci však mali výhrady. Teraz je predseda poroty vždy profesionálny kuchár, prípadne aj jej ďalší členovia. „Tí zhodnotia jedlo po odbornej stránke asi najlepšie. Teda, či je placka dobrá, či je v nej všetko, čo má tradične dobrá placka mať, prípadne čo je navyše,“ hovorí pani Koníčková. Samozrejme, každý má aj svoje vlastné nároky.
Členovia poroty nevedia, koho placku chutnajú. Všetko je zorganizované tak, že autori jednotlivých kuchárskych výtvorov zostávajú v anonymite až do vyhodnotenia.
Najväčší či raritný zemiak
Nuž a pretože hlavnou surovinou na výrobu placiek sú zemiaky, býva na Bohunickej placke ešte jedna milá súťaž, ktorá nie je pre kuchárov, ale pestovateľov. „Súťaží sa v nej o najväčší zemiak, prípadne taký, ktorý je mimoriadne raritný. Ak niečo pripomína, postavu, zvieratko, nejaký predmet,“ vysvetľuje pani Koníčková.
Obrovské zemiaky mali na súťaži minulý rok. Niektoré mali aj nad pol kila. Organizátori čakajú, aké to bude teraz, lebo rok bol extrémne suchý. „Teraz budú asi menšie, scvrknuté, vysušené. Ale možno sa mýlim. Uvidíme, hádam nás niekto aj prekvapí.“
Mimoriadne pekné, a tak aj raritné, boli v predošlej súťaži zemiakové postavičky, ktoré doniesli účastníci zo Slávnice. Niektoré zemiačiky dokonca zaujímavo poobliekali.
Záujem ich teší
Ako to pri podobných akciách zvyčajne býva, do súťaže sa najprv nikto dlho nehlási, všetci sa prihlasujú na poslednú chvíľu.
„Robí nám to trošku problémy, takže by sme boli radi, keby sa ľudia prihlasovali skôr. Musíme totiž zabezpečiť všetko potrebné na pečenie,“ hovorí pani Koníčková. Jedným dychom však dodáva, že ich veľmi teší každý záujem. Veď pri akcii nejde ani tak o samotnú súťaž, ako skôr o to, aby sa ľudia stretli a spoločne sa zabavili.
Aj niečo tekuté
K Bohunickej placke patrí aj súťaž o najlepšiu pálenku. Každý donesie jednu pollitrovú fľašku. Ak niekto chce, dá aj liter.
Predseda poroty, ktorá degustuje destiláty, je profesionálny degustátor z Old Heroldu v Trenčíne a členovia sú páleničiari z regionálnych páleníc.
Do súťaže môžu ľudia prihlásiť slivovicu, ale aj iné ovocné destiláty. Teda napríklad hruškovicu, jablkovicu. Tiež ostatné alkoholické nápoje ako rôzne fernety, griotky, becherovky, likéry.
Vzorky sa hodnotia taktiež anonymne. Pri oboch súťažiach výhercovia získavajú praktické ceny.