Utorok, 19. február, 2019 | Meniny má Vlasta

Kaštieľ dnes bude nádherne rozvoniavať

Kaštieľ v Bohuniciach bude dnes nádherne rozvoniavať. Už po šiestykrát sa tu popoludní stretnú šikovné kuchárky a šikovní kuchári sa súťaži Bohunická placka. Súťažiť sa bude aj o najlepšiu pálenku.

Pečenie placiek v minulých ročníkoch. Pečenie placiek v minulých ročníkoch. (Zdroj: OcÚ Bohunice)

BOHUNICE. Najväčšou akciou, ktorú organizujú začiatkom októbra v Bohuniciach, je súťaž o najlepšiu placku a pálenku. Dnes popoludní bude už šiesty ročník. V kaštieli je pripravený aj zaujímavý program, prídu aj remeselníci.

Do súťaže Bohunická placka sa prihlasujú šikovní kuchári aj šikovné kuchárky, prípadne ľudia, ktorí si myslia, že ich pálenka stojí za ochutnanie.

O súťažiach

„Prihlásiť sa môže ktokoľvek, kto je presvedčený, že vlastní výnimočne chutný recept na zemiakové placky alebo má doma pálenku, ktorú mu pochválil nejeden maškrtník,“ povedala Mária Černušková z obecného úradu. Dodala, že podmienkou je, aby ovocie na pálenku bolo z regiónu od Zamaroviec po Dulov, vrátane mesta Ilava.

Neoddeliteľnou súčasťou súťaže je aj malý remeselný trh, kde svoje výrobky ponúkajú lokálni predajcovia. Nechýba ani kultúrny program. Tento rok to bude vystúpenie mažoretiek a tradičné divadelné predstavenie z dielne divadelného súboru MASKY.

Ako býva súťaž zorganizovaná?

S nápadom organizovať Bohunickú placku prišli členovia miestnej jednoty dôchodcov. Samozrejme, podujatie organizujú v spolupráci s obecným úradom, ktorý akciu zastrešuje hlavne finančne. Priebeh je jednoduchý.

„Každý si z domu donesie pripravenú surovinu na svoje placky. Voláme to miešanka,“ vysvetľuje Daniela Koníčková, predsedníčka miestnej jednoty dôchodcov v Bohuniciach.

Súťažiaci majú prichystané stoly, variče, dostanú olej a čo k vareniu potrebujú. Potom už len pečú.

Porota, v ktorej sú už hlavne kuchári

Zo začiatku hodnotili kvalitu placiek samotní organizátori. Súťažiaci však mali výhrady. Teraz je predseda poroty vždy profesionálny kuchár, prípadne aj jej ďalší členovia. „Tí zhodnotia jedlo po odbornej stránke asi najlepšie. Teda, či je placka dobrá, či je v nej všetko, čo má tradične dobrá placka mať, prípadne čo je navyše,“ hovorí pani Koníčková. Samozrejme, každý má aj svoje vlastné nároky.

Členovia poroty nevedia, koho placku chutnajú. Všetko je zorganizované tak, že autori jednotlivých kuchárskych výtvorov zostávajú v anonymite až do vyhodnotenia.

Najväčší či raritný zemiak

Nuž a pretože hlavnou surovinou na výrobu placiek sú zemiaky, býva na Bohunickej placke ešte jedna milá súťaž, ktorá nie je pre kuchárov, ale pestovateľov. „Súťaží sa v nej o najväčší zemiak, prípadne taký, ktorý je mimoriadne raritný. Ak niečo pripomína, postavu, zvieratko, nejaký predmet,“ vysvetľuje pani Koníčková.

Obrovské zemiaky mali na súťaži minulý rok. Niektoré mali aj nad pol kila. Organizátori čakajú, aké to bude teraz, lebo rok bol extrémne suchý. „Teraz budú asi menšie, scvrknuté, vysušené. Ale možno sa mýlim. Uvidíme, hádam nás niekto aj prekvapí.“

Mimoriadne pekné, a tak aj raritné, boli v predošlej súťaži zemiakové postavičky, ktoré doniesli účastníci zo Slávnice. Niektoré zemiačiky dokonca zaujímavo poobliekali.

Záujem ich teší

Ako to pri podobných akciách zvyčajne býva, do súťaže sa najprv nikto dlho nehlási, všetci sa prihlasujú na poslednú chvíľu.

„Robí nám to trošku problémy, takže by sme boli radi, keby sa ľudia prihlasovali skôr. Musíme totiž zabezpečiť všetko potrebné na pečenie,“ hovorí pani Koníčková. Jedným dychom však dodáva, že ich veľmi teší každý záujem. Veď pri akcii nejde ani tak o samotnú súťaž, ako skôr o to, aby sa ľudia stretli a spoločne sa zabavili.

Aj niečo tekuté

K Bohunickej placke patrí aj súťaž o najlepšiu pálenku. Každý donesie jednu pollitrovú fľašku. Ak niekto chce, dá aj liter.

Predseda poroty, ktorá degustuje destiláty, je profesionálny degustátor z Old Heroldu v Trenčíne a členovia sú páleničiari z regionálnych páleníc.

Do súťaže môžu ľudia prihlásiť slivovicu, ale aj iné ovocné destiláty. Teda napríklad hruškovicu, jablkovicu. Tiež ostatné alkoholické nápoje ako rôzne fernety, griotky, becherovky, likéry.

Vzorky sa hodnotia taktiež anonymne. Pri oboch súťažiach výhercovia získavajú praktické ceny.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri?
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  6. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  7. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  8. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  9. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  10. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  1. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  2. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  3. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  4. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  5. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  6. Noerr advised on WebSupport deal
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri?
  8. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  9. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  10. eKasa prichádza na Slovensko
  1. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 14 654
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 12 967
  3. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 12 825
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 449
  5. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 5 664
  6. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 992
  7. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 943
  8. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 174
  9. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 662
  10. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 2 517

Hlavné správy z MY Považská

V Púchove dominovala prípravka Dubnice

Na medzinárodnom futbalovom turnaji prípraviek U 10 hralo dvanásť tímov.

Zverenci trénera Ľuboša Goleja vyhrali turnaj v Púchove.

Od tragicekej udalosti ubehol rok

Blíži sa výročie tragickej smrti Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Slovensko opäť pôjde do ulíc. Čo sa chystá v Považskej Bystrici?

Ilustračné foto

Chýbajú im zastávky, zriadiť ich nie je jednoduché

V Považskej Bystrici vzniká veľa obytných satelitov, mimo zastavaných častí. Chýba im však základné vybavenie. Napríklad autobusová zastávka. Jej zriadenie môže byť dosť problematické.

Ako dopadla dubnická odplata za domácu sedemgólovú prehru?

V semifinále play off 1. hokejovej ligy sa hral piaty zápas.

Do streleckej listiny sa zapísal aj Martinčan Šimon (v modrom č. 12).

Kontrolór bude mať naviac k platu niekoľko tisíc eur

Hlavný kontrolór v Považskej Bystrici dostane k platom za minulý rok odmenu navyše. Niektorým poslancom sa zdôvodnenie návrhu na jej vyplatenie nepozdávalo.

Hlasovanie o odmene kontrolóra.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?