Streda, 14. november, 2018 | Meniny má Irma

Aj had môže chutiť vynikajúco

Obrovský had, hlava čarodejníka, psík, kukučkové hodiny aj klasické torty plné nežnej fantázie, napríklad tá pre vílu. Všetko toto, ale aj iné diela sa objavili na súťaži o najkrajšiu tortu Slovenska.

Z cukrárskej výstavy v Púchove.(Zdroj: Bernadetta Pitoňáková)

PÚCHOV. Do púchovského domu kultúry prišli ľudia načerpať inšpiráciu. Bolo naozaj čo pozerať. Jozefína Zaukolcová, hlavná organizátorka súťaže, hovorí, že niektorí súťažiaci sa vracajú a stále zlepšujú.

Článok pokračuje pod video reklamou

Inšpirácia

Po inšpiráciu prišla na výstavu aj Emília Karvatská. Najviac sa jej páčila torta pre starú mamu s veľkými slnečnicovými kvetmi a svadobná torta. Stále pečie pre vnúčatá, dobrých nápadov preto nie je nikdy dosť. „Vnukovi som urobila na tortu vrtuľník, vnučke červenú čiapočku,“ prezradila.

Torty pre dospelých veľmi nezdobí. Najviac u nich chutia ovocné, napríklad jahodová. „Krém musí byť svieži a menej sladký,“ dodala.

Prečítajte si tiež: Ľudia v Trenčianskom kraji vypálili státisíce litrov pálenky

Pani Emíla prišla aj s kamarátkou Vierou Majerkovou. „Ja som kedysi pekávala torty, teraz už nie. Niet pre koho,“ skonštatovala s tým, že jej už netreba veľa jesť, tak radšej sladké jedlá vynecháva. Obe ženy zhodne tvrdili, že každá poriadna gazdiná by mala upiecť v živote nejakú tortu, aj keď len celkom jednoduchú.

Ako dieťa tortu nikdy nemal

Veľmi rád konzumuje sladkosti Alojz Čvirik, ktorý si fotografoval všetky výtvory. Dlhšie však postál pri hnedom psíkovi a obrovskom žltom hadovi.

Keď bol dieťa, torty veru nikdy na sviatok nedostal. „Pre desať detí robiť torty na oslavy, to by bolo veľmi nákladné,“ prezradil. Kysnuté koláče však boli. A to dokonca každú sobotu. „Minimálne šesť plechov.“ Ako starší už máva torty na narodeniny pri okrúhlych výročiach. A aké sú podľa pána Alojza najlepšie?

„Veľa orechov v ceste, nejaký krém, nie veľa, kyslý lekvár, čokoláda a dostatok rumu. No a dobrá čokoládová poleva,“ vymenoval. Hlavne aby chutila, na ozdobách vraj až tak nezáleží.

Lepšia je vraj klobása, ale mama mu vždy upečie

Timkovi Krchniakovi sa najviac páčil traktor. Najlepšia je s podľa neho torta s piškótami, krémom a ovocím,. „Ale radšej si dám klobásu, ako tortu“ priznal sa nakoniec Timko.

Prečítajte si tiež: Dávali aj rady, napríklad ako liečiť králiky cesnakom a octom

Mamina aj napriek tomu prišla pre inšpiráciu a tortu mu narodeniny pečie vždy. Jej osobne sa najviac páčila trojposchodová svadobná torta.

Zaujali aj netradičné motívy

Valériu Martákovú zaujali netradičné motívy na tortu. „ Had vyzerá super. O auguste 68 som sa dozvedela len niekoľko rokov dozadu, lebo v škole nám o tom veľmi nehovorili. A teraz takáto torta, to je zaujímavé. Naozaj. Dobrý nápad,“ prezradila. Páčila sa jej aj jesenná torta.

Valéria nepečie, ale asistuje mame. „Robím cesto a sem tam niečo poťahujem. Zdobiť sa neodvážim, nemám také umelecké cítenie.“

Z rozprávky do rozprávky

Zuzana Bezáková z Bošian pri Partizánskom sa stala so svojou tortou absolútnou víťazkou a získala aj cenu divákov. Po večeroch modelovala dva týždne kvetinky, štyri dni pred súťažou upiekla korpusy, rozvrhla si, čo chce robiť.

„Vymyslela som si špeciálny recept a síce obrátený jablčník s gaštanmi a vanilkovým krémom z pravej vanilky. A spodný diel je s hokajdo perníkom,“ prezradila. Na napĺňanie a zdobenie si nechala dva dni.

Prečítajte si tiež: Veľmi chcela gitaru, má ju z dobročinného bazáru

Výrobu torty chodili k babke kontrolovať pravidelne vnučky. „Sú to moje najväčšie obdivovateľky. Na narodeniny som im robila dom Addams family,“ hovorí Zuzana Bezáková. Keď jej všetečné dievčatá otvoria špeciálnu chladničku, kde máva uložené torty, vždy podľa ich pohľadu vie, či sa jej vydarila. „A táto sa im páčila,“ skonštatovala.

Pani Zuzana nie je profesionálka. „Ale strašne ma to baví,“ dodáva. Vďaka tortám, ktoré robí najradšej deťom, už pozná všetky rozprávky, aj tie moderné.

Hodiny

Zaujímavú tortu, ktorá tiež získala ocenenie, urobila Gabriela Miškechová. V kategórii juniorov skončila na prvom mieste. Tortu robila asi štyri dni.

„Pri príprave potrebujem pokoj, vždy ho, samozrejme, nemám. Občas aj pokazím a chytím nervy. V tom momente si poviem, že už nikdy nebudem piecť,“ hovorí so smiechom Gabika. Nikdy však svoj sľub nedodrží a pečie zase. Je puntičkárka a pokiaľ nie je výtvor dokonalý, neukazuje ho iným.

Korpus na jej torte bol kakaový s perníkovým korením. Krémy kombinovala. „Dávala som karamelový krém, maslový a jeden som si vymyslela sama. Je z čučoriedok a kondenzovaného sladeného mlieka,“ prezradila.

Prečítajte si tiež: Cez Domanižu viedla Jantárová cesta, ako prví v obci vyrábali elektrinu

Gabika bola pri pečení doma už do mala. Najprv sedávala pri babke, keď robila kysnuté koláče a neskôr pri mame, keď začala piecť torty. Postupne robila stále viac vecí sama. Začalo ju to tak baviť, že si dala prihlášku na cukrársku školu.

Nie je dôležitý len vzhľad

Jozefína Zaukolcová, hlavná organizátorka súťaže, je rada, že ľudia prihlasujú svoje práce do súťaže a súťažné kategórie sa postupne rozrastajú. „Máme štyri. Senior, junior, netradičné 3D torty a pridali sme minulý rok aj špeciálne torty, teda nahé, drip a raw. Najprv sme v nej mali len dvoch súťažiacich, teraz máme piatich,“ hovorí Zaukolcová.

V súťaži nie je dôležité len to, či je torta majstrovsky namodelovaná, pekne vypracovaná, ale dôležitá je aj chuť. „Niektoré torty vyzerajú síce krásne, ale chuť ich posunie nižšie v hodnotení alebo naopak,“ konštatovala Zaukolcová.

Napríklad had, ju osobne na pohľad nezaujal, motív sa jej nezdal veľmi príťažlivý. Chuťovo bol však vynikajúci. Chuťovo výborná bola aj maková obyčajná torta, veľmi pracná zase rozprávková torta s vtáčikmi.

„Mimoriadna a veľmi svieža bola aj torta, ktorá sa stala absolútnym víťazom. Tá pre vílu bola zase celkom iná, ale tiež zaujímavá chuť, výrazne čokoládovo-karamelová,“ vyjadrila sa k niektorým tortám Zaukolcová. Drip torta zase pripravená zvláštnou technikou obracania naopak.

„Po rozpačitých začiatkoch sa ľudia už teraz odvážia ísť do súťaže. Niektorí dajú na rady, prídu opäť a zlepšia sa. Iní sa už nevrátia,“ konštatuje Zaukolcová.

Nesmiete sa vzdať

Ak sa chce niekto venovať pečeniu, špeciálne tortám, musí vraj v prvom rade mať rád sladké a chuť do práce.

Prečítajte si tiež: Najkrajšia bola podľa divákov torta cukrárky z Považskej Bystrice

„Nesmie sa vzdať pri prvých nepodarených pokusoch a pokračovať ďalej. Teraz je obrovská ponuka pomôcok, materiálov, surovín. Dobré je prípadne absolvovať nejaké školenie, ak si človek nevie sám dať rady. Veľa sa však dá zistiť aj na internete.“

Jozefína Zaukolcová pečie torty už tridsať rokov a nie je schopná spočítať, koľko ich urobila. Prvú naozajstnú pripravila sama, keď bola prváčka na strednej škole. „Bola to podkova, orechovo-čokoládová s krémom. Zjedla sa a chutila. To ma povzbudilo.,“ zaspomínala si.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  2. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  3. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete
  4. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní
  5. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov
  6. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami
  7. SME pripravení na komunálne voľby vo veľkom štýle
  8. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí
  9. Rozhodnite v sobotu o starostoch aj o svojom dôchodku!
  10. 8 vecí, ktoré môžu ohroziť úspešné podnikanie
  1. Kúpa založenej s.r.o. s históriou
  2. 5. ročník súťaže Equitone – originálne odvetrané fasády
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  4. Odborná exkurzia po vodných stavbách v Českej republike
  5. Diskusný stôl na tému Energetická certifikácia budov
  6. Druhy ochranných známok
  7. OMV má riešenie na neohlásených kuriérov
  8. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  9. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete
  10. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní
  1. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 26 062
  2. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 25 892
  3. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 20 128
  4. SME pripravení na komunálne voľby vo veľkom štýle 9 823
  5. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 8 665
  6. Platíte si poistenie domova zbytočne? 8 108
  7. Neukladajte si nič, čo vás môže ohroziť. Ako zabezpečiť telefón? 6 953
  8. Rozhodnite v sobotu o starostoch aj o svojom dôchodku! 6 198
  9. 5 brigád, ktoré pomôžu v budúcej kariére 6 104
  10. 8 vecí, ktoré môžu ohroziť úspešné podnikanie 5 642

Hlavné správy z MY Považská

Projekt Vzostup o5 v múzeu sprístupnil kultúru hendikepovaným

Podpora a rozvoj kultúrnych potrieb ľudí so zdravotným postihnutím je hlavným cieľom projektu Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici Vzostup o5 v múzeu.

OLAF našiel pochybenia pri firme z Trenčína

Mimovládna organizácia tvrdí, že trenčianska firma presunula jednoduchou operáciou šesť miliónov do vreciek cyperskej firmy. Tá za tým vidí konkurenčný boj. Prípad vyšetruje NAKA.

Po zotmení sa vybral k ihrisku zaujímavý sprievod

Cestu označovali sprievodu rozsvietené tekvice. Do miestnej časti Púchova prišlo na festival určený hlavne deťom veľa ľudí.

Bábätká z považskobystrického regiónu

Fotografie bábätiek z považskobystrickej a trenčianskej pôrodnice.

Kvašov bojoval o pozíciu jesenného lídra. Podarilo sa?

Sumár a komentáre 15. kola 5. futbalovej ligy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Jahody v novembri. Ovocinári vyhlásili samozber

Ovocinári pozývajú prvýkrát v histórii na novembrový samozber jahôd.

OLAF našiel pochybenia pri firme z Trenčína

Mimovládna organizácia tvrdí, že trenčianska firma presunula jednoduchou operáciou šesť miliónov do vreciek cyperskej firmy. Tá za tým vidí konkurenčný boj. Prípad vyšetruje NAKA.

Pezinok zasiahla vlna facebookových voličov, tvrdí Solga

Čo považuje za dôvod neúspechu? Ako plánuje pôsobiť v komunálnej politike v budúcnosti? A čo by odkázal novozvolenému primátorovi Hianikovi? Prečítajte si rozhovor s Oliverom Solgom.

Vybrali SME

Už ste čítali?