Piatok, 26. apríl, 2019 | Meniny má Jaroslava

Aj had môže chutiť vynikajúco

Obrovský had, hlava čarodejníka, psík, kukučkové hodiny aj klasické torty plné nežnej fantázie, napríklad tá pre vílu. Všetko toto, ale aj iné diela sa objavili na súťaži o najkrajšiu tortu Slovenska.

Z cukrárskej výstavy v Púchove.Z cukrárskej výstavy v Púchove.(Zdroj: Bernadetta Pitoňáková)

PÚCHOV. Do púchovského domu kultúry prišli ľudia načerpať inšpiráciu. Bolo naozaj čo pozerať. Jozefína Zaukolcová, hlavná organizátorka súťaže, hovorí, že niektorí súťažiaci sa vracajú a stále zlepšujú.

Inšpirácia

Po inšpiráciu prišla na výstavu aj Emília Karvatská. Najviac sa jej páčila torta pre starú mamu s veľkými slnečnicovými kvetmi a svadobná torta. Stále pečie pre vnúčatá, dobrých nápadov preto nie je nikdy dosť. „Vnukovi som urobila na tortu vrtuľník, vnučke červenú čiapočku,“ prezradila.

Torty pre dospelých veľmi nezdobí. Najviac u nich chutia ovocné, napríklad jahodová. „Krém musí byť svieži a menej sladký,“ dodala.

Prečítajte si tiež: Ľudia v Trenčianskom kraji vypálili státisíce litrov pálenky

Pani Emíla prišla aj s kamarátkou Vierou Majerkovou. „Ja som kedysi pekávala torty, teraz už nie. Niet pre koho,“ skonštatovala s tým, že jej už netreba veľa jesť, tak radšej sladké jedlá vynecháva. Obe ženy zhodne tvrdili, že každá poriadna gazdiná by mala upiecť v živote nejakú tortu, aj keď len celkom jednoduchú.

Ako dieťa tortu nikdy nemal

Veľmi rád konzumuje sladkosti Alojz Čvirik, ktorý si fotografoval všetky výtvory. Dlhšie však postál pri hnedom psíkovi a obrovskom žltom hadovi.

Keď bol dieťa, torty veru nikdy na sviatok nedostal. „Pre desať detí robiť torty na oslavy, to by bolo veľmi nákladné,“ prezradil. Kysnuté koláče však boli. A to dokonca každú sobotu. „Minimálne šesť plechov.“ Ako starší už máva torty na narodeniny pri okrúhlych výročiach. A aké sú podľa pána Alojza najlepšie?

„Veľa orechov v ceste, nejaký krém, nie veľa, kyslý lekvár, čokoláda a dostatok rumu. No a dobrá čokoládová poleva,“ vymenoval. Hlavne aby chutila, na ozdobách vraj až tak nezáleží.

Lepšia je vraj klobása, ale mama mu vždy upečie

Timkovi Krchniakovi sa najviac páčil traktor. Najlepšia je s podľa neho torta s piškótami, krémom a ovocím,. „Ale radšej si dám klobásu, ako tortu“ priznal sa nakoniec Timko.

Prečítajte si tiež: Dávali aj rady, napríklad ako liečiť králiky cesnakom a octom

Mamina aj napriek tomu prišla pre inšpiráciu a tortu mu narodeniny pečie vždy. Jej osobne sa najviac páčila trojposchodová svadobná torta.

Zaujali aj netradičné motívy

Valériu Martákovú zaujali netradičné motívy na tortu. „ Had vyzerá super. O auguste 68 som sa dozvedela len niekoľko rokov dozadu, lebo v škole nám o tom veľmi nehovorili. A teraz takáto torta, to je zaujímavé. Naozaj. Dobrý nápad,“ prezradila. Páčila sa jej aj jesenná torta.

Valéria nepečie, ale asistuje mame. „Robím cesto a sem tam niečo poťahujem. Zdobiť sa neodvážim, nemám také umelecké cítenie.“

Z rozprávky do rozprávky

Zuzana Bezáková z Bošian pri Partizánskom sa stala so svojou tortou absolútnou víťazkou a získala aj cenu divákov. Po večeroch modelovala dva týždne kvetinky, štyri dni pred súťažou upiekla korpusy, rozvrhla si, čo chce robiť.

„Vymyslela som si špeciálny recept a síce obrátený jablčník s gaštanmi a vanilkovým krémom z pravej vanilky. A spodný diel je s hokajdo perníkom,“ prezradila. Na napĺňanie a zdobenie si nechala dva dni.

Prečítajte si tiež: Veľmi chcela gitaru, má ju z dobročinného bazáru

Výrobu torty chodili k babke kontrolovať pravidelne vnučky. „Sú to moje najväčšie obdivovateľky. Na narodeniny som im robila dom Addams family,“ hovorí Zuzana Bezáková. Keď jej všetečné dievčatá otvoria špeciálnu chladničku, kde máva uložené torty, vždy podľa ich pohľadu vie, či sa jej vydarila. „A táto sa im páčila,“ skonštatovala.

Pani Zuzana nie je profesionálka. „Ale strašne ma to baví,“ dodáva. Vďaka tortám, ktoré robí najradšej deťom, už pozná všetky rozprávky, aj tie moderné.

Hodiny

Zaujímavú tortu, ktorá tiež získala ocenenie, urobila Gabriela Miškechová. V kategórii juniorov skončila na prvom mieste. Tortu robila asi štyri dni.

„Pri príprave potrebujem pokoj, vždy ho, samozrejme, nemám. Občas aj pokazím a chytím nervy. V tom momente si poviem, že už nikdy nebudem piecť,“ hovorí so smiechom Gabika. Nikdy však svoj sľub nedodrží a pečie zase. Je puntičkárka a pokiaľ nie je výtvor dokonalý, neukazuje ho iným.

Korpus na jej torte bol kakaový s perníkovým korením. Krémy kombinovala. „Dávala som karamelový krém, maslový a jeden som si vymyslela sama. Je z čučoriedok a kondenzovaného sladeného mlieka,“ prezradila.

Prečítajte si tiež: Cez Domanižu viedla Jantárová cesta, ako prví v obci vyrábali elektrinu

Gabika bola pri pečení doma už do mala. Najprv sedávala pri babke, keď robila kysnuté koláče a neskôr pri mame, keď začala piecť torty. Postupne robila stále viac vecí sama. Začalo ju to tak baviť, že si dala prihlášku na cukrársku školu.

Nie je dôležitý len vzhľad

Jozefína Zaukolcová, hlavná organizátorka súťaže, je rada, že ľudia prihlasujú svoje práce do súťaže a súťažné kategórie sa postupne rozrastajú. „Máme štyri. Senior, junior, netradičné 3D torty a pridali sme minulý rok aj špeciálne torty, teda nahé, drip a raw. Najprv sme v nej mali len dvoch súťažiacich, teraz máme piatich,“ hovorí Zaukolcová.

V súťaži nie je dôležité len to, či je torta majstrovsky namodelovaná, pekne vypracovaná, ale dôležitá je aj chuť. „Niektoré torty vyzerajú síce krásne, ale chuť ich posunie nižšie v hodnotení alebo naopak,“ konštatovala Zaukolcová.

Napríklad had, ju osobne na pohľad nezaujal, motív sa jej nezdal veľmi príťažlivý. Chuťovo bol však vynikajúci. Chuťovo výborná bola aj maková obyčajná torta, veľmi pracná zase rozprávková torta s vtáčikmi.

„Mimoriadna a veľmi svieža bola aj torta, ktorá sa stala absolútnym víťazom. Tá pre vílu bola zase celkom iná, ale tiež zaujímavá chuť, výrazne čokoládovo-karamelová,“ vyjadrila sa k niektorým tortám Zaukolcová. Drip torta zase pripravená zvláštnou technikou obracania naopak.

„Po rozpačitých začiatkoch sa ľudia už teraz odvážia ísť do súťaže. Niektorí dajú na rady, prídu opäť a zlepšia sa. Iní sa už nevrátia,“ konštatuje Zaukolcová.

Nesmiete sa vzdať

Ak sa chce niekto venovať pečeniu, špeciálne tortám, musí vraj v prvom rade mať rád sladké a chuť do práce.

Prečítajte si tiež: Najkrajšia bola podľa divákov torta cukrárky z Považskej Bystrice

„Nesmie sa vzdať pri prvých nepodarených pokusoch a pokračovať ďalej. Teraz je obrovská ponuka pomôcok, materiálov, surovín. Dobré je prípadne absolvovať nejaké školenie, ak si človek nevie sám dať rady. Veľa sa však dá zistiť aj na internete.“

Jozefína Zaukolcová pečie torty už tridsať rokov a nie je schopná spočítať, koľko ich urobila. Prvú naozajstnú pripravila sama, keď bola prváčka na strednej škole. „Bola to podkova, orechovo-čokoládová s krémom. Zjedla sa a chutila. To ma povzbudilo.,“ zaspomínala si.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  2. Od mája sa mení definícia kilogramu
  3. 5 funkcií ČSOB SmartBankingu, ktoré vám ušetria čas
  4. Tipy od sprievodkyne: Ako si užiť dovolenku na nádhernej Ischii?
  5. Arca Brokerage House mala úspešný rok 2018
  6. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  7. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  8. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  9. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  10. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  1. 5 funkcií ČSOB SmartBankingu, ktoré vám ušetria čas
  2. Arca Brokerage House mala úspešný rok 2018
  3. Tipy od sprievodkyne: Ako si užiť dovolenku na nádhernej Ischii?
  4. Enviro deň v Košiciach prinesie zábavu aj osvetu
  5. Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si šiestykrát odnáša Martinus
  6. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  7. Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  8. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  9. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  10. Recenze autokamery Mio MiVue J60 WIFI - youtuber Bazim hodnotí!
  1. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 24 961
  2. Od mája sa mení definícia kilogramu 8 638
  3. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 6 776
  4. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 6 630
  5. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 5 174
  6. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 5 171
  7. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 932
  8. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 602
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 094
  10. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou 2 048

Hlavné správy z MY Považská

Takmer 700 tisíc štvorcových metrov budú tento rok kosiť až štyrikrát

Na dvoch najväčších považskobystrických sídliskách Rozkvet a SNP sa začalo tento týždeň s jarným kosením.

V troch prímestských častiach Prievidze sa o kosenie bude starať jeden človek.

Chceme kupovať čerstvé a kvalitné vajcia zo Slovenska

Pri výber vajec kladieme veľký dôraz popri kvalite a čerstvosti vajec aj na krajinu, odkiaľ pochádzajú.

Pri dvoch nálezoch munície zasahoval policajný pyrotechnik

V okresoch Považská Bystrica a Bánovce nad Bebravou našli historickú muníciu.

Z tejto cesty chce mať mesto cyklotrasu. železnice ju stále neodovzdali. Cestu ňou si začali vo veľkom skracovať autá. Nie je bezpečná.

Komisia zasadala dlho, schválili dotácie

Vybrané komisie pri púchovskom mestskom zastupiteľstve dva razy ročne vyhodnocujú žiadosti o dotácie.

Rozprávkový les v Púchove.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?