TRENČÍN. Kuchárky materských a základných škôl v Trenčíne môžu deťom opätovne variť jedlá z hovädzieho mäsa. V utorok 5. februára o tom rozhodol prednosta mestského úradu Jaroslav Pagáč. Zákaz variť v jedálňach škôlok a škôl zriaďovaných mestom pokrmy z hovädzieho mäsa platil od štvrtka 31. januára.
Dôvodom boli podľa hovorkyne Trenčína Eriky Ságovej medializované informácie o tom, že „chorá“ hovädzina z Poľska sa mohla dostať cez jedného z dodávateľov mäsa do školských zariadení. Výsledky kontroly hygienikov to ale nepotvrdili.
Mäso pochádzalo zo Slovenska
Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trenčíne pracovníčky oddelenia Hygieny detí a mládeže kontaktovali všetky trenčianske materské a základné školy, ktorých dodávateľom mäsa je Mäsiarstvo u Urbánka.

„Na základe predložených dodacích listov je zrejmé, že do uvedených zariadení bolo dodané hovädzie mäso s krajinou pôvodu Slovenská republika (súčasne aj zabité a delené v Slovenskej republike),“ oznámila trenčianskej radnici Miroslava Pavlíková z RÚVZ Trenčín.
Ako doplnila, žiadna materská ani základná škola so sídlom v Trenčíne sa na distribučnom zozname zariadení, do ktorých bolo hovädzie mäso z Poľska dodané nenachádza.
Na predajni máme len slovenské mäso, tvrdí mäsiarstvo
Zákaz variť jedlá z hovädzieho mäsa v materských a základných školách v Trenčíne prišiel niekoľko dní po tom, ako Štátna veterinárna a potravinová správa oznámila, že stovky kilogramov mäsa z rizikového bitúnku v Poľsku dodali do reštaurácií a škôl na Slovensku.
Jedným z nich mohlo byť podľa veterinárov aj trenčianske Mäsiarstvo u Urbánka, ktoré patrí k dodávateľom mäsa do trenčianskych škôl a škôlok.
Firma následne svojim statusom na sociálnej sieti zareagovala, že sa cíti podvedená.
„Brali sme mäso od certifikovaného dodávateľa. Zákazníci, ktorí kúpili mäso u nás na predajni sa nemusia obávať, na našich pultoch je iba slovenské mäso,“ uviedli na margo medializovaných informácii. Juraj Jánsky, konateľ spoločnosti na sociálnej sieti navyše napísal, že každá dodávka mäsa je kontrolovaná a dodaná s veterinárnym sprievodným listom a dokladmi, ktoré preukazujú jeho pôvod.
„Slovensko vyprodukuje jednu tretinu spotreby mäsa, zvyšok je z dovozu. Výrobné firmy, ako naša, aby vedela vybavovať segment gastra, je odkázaná na dokupovanie mäsa, nielen z Poľska, ale aj z iných členských štátov EÚ. Dokupujeme len v nevyhnutnej miere od certifikovaných predajcov,“ napísal Jánsky.
Správu budeme aktualizovať