Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Kniha približuje dejiny aj záchranu hradu

Pri objavovaní života Bystrického hradu je určite sprievodcom kniha Život hradu Bystrica. Píše sa v nej o dávnej histórii, osude zrúcaniny po skončení obrannej funkcie aj práci záchranárov.

(Zdroj: (BP))

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Čoskoro prídu prvé teplejšie dni, a to je čas, keď začína sezóna hradov a hradárov.

Ak vás vyláka pekné počasie na prechádzku k múrom Bystrického hradu, dobrým sprievodcom bude určite kniha, ktorá vyšla pri príležitosti desiateho výročia začiatku intenzívnych záchranných prác.

Čo približuje

Štefan Paluš zo Združenia hradu Bystrica, ktoré pracuje intenzívne už desať rokov na záchrane pamiatky, hovorí, že do knihy sa určite nezmestili všetky informácie, ku ktorým dospeli počas opráv hradu, ani všetky zaujímavosti.

SkryťVypnúť reklamu

„Pokúsili sme sa priniesť celkový pohľad na život hradu v priebehu viacerých období, aj tých, ktoré s ním zdanlivo nesúvisia. Približujeme aj činnosť nášho občianskeho združenia,“ priblížil Paluš.

Prečítajte si tiež: Najlepšia čitateľka Považskej knižnice prečítala za rok 515 kníh Čítajte 

Knihu vydali preto, aby si prišli na svoje ľudia, ktorí chcú vedieť viac o histórii hradu. „Možno sme nešli do hĺbky odbornej, technickej, čo sa týka stavebných prác, na to bude niekedy v budúcnosti hádam viac priestoru. Toto je však publikácia určená širšej verejnosti,“ vysvetľuje Paluš, ktorý je jedným z autorov knižky.

Marek Turošík, zostavovateľ knihy, dodáva, že čitatelia si určite budú vedieť urobiť obraz o tom, ako hrad vyzeral v jednotlivých etapách svojho života. Naznačuje to už názov knihy. „Chceli sme však odhaliť, čo sa tu dialo ešte skôr než vznikla stredoveká pevnosť. Ale tiež ako hradná ruina žila po zániku obrannej funkcie,“ vysvetľuje Turošík.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5T44 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5T44 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  2. Zázračná škola so zelenou strechou
  3. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  4. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  5. Zázračná škola so zelenou strechou
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  9. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  10. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 554
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 587
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 693
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 330
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 758
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 261
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 274
  8. Po Slovensku na motorke 5 880
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 252
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 476
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún

V poradí ôsmou tohtoročnou obeťou dopravných nehôd na cestách Trenčianskeho kraja je 35-ročný motocyklista z okresu Prievidza, ktorý neprežil stredajšiu podvečernú zrážku s traktorom.


SITA 12 h
Pavol Hrnčiarik to svojim zverencom vie ukázať aj názorne.

PAVOL HRNČIARIK (35) robil prvé futbalové kroky v Púchove. Po skončení hráčskej kariéry sa presunul na trénerský post, na starosti má brankárov.


17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


11 h

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


19 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Už ste čítali?