Nedeľa, 29. november, 2020 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky

Degustátori musia svoje chute vyškoliť

V Dohňanoch oceňovali najlepšie pálenky z regiónu stredného Považia. Degustátori museli ochutnať viac ako deväťsto vzoriek. Vybrali po troch víťazoch v siedmich kategóriách a tiež absolútneho šampióna. Zlatý destilát je z myjavských kopaníc.

Slovenský Rád rytierov destilátov garantoval odbornosť degustátorovSlovenský Rád rytierov destilátov garantoval odbornosť degustátorov (Zdroj: Peter Hudák)

DOHŇANY. Stredné Považie bolo vždy bohaté na ovocné stromy, niet divu, že v regióne je dlhoročná tradícia pálenia domáceho alkoholu. Desiatky páleníc prosperujú a pestovatelia hľadajú možnosti konfrontácie. Jednu z príležitostí ponúkli Dohňany. Zorganizovali už ôsmy ročník Ochutnávky ovocných destilátov.

Vybrať zo zaslaných vzoriek tri najlepšie v siedmich kategóriach a ešte jedného absolútneho víťaza nebolo jednoduché. Sedemdesiatsedem degustátorov hodnotilo viac ako deväťsto vzoriek.

Vôňa

Popredný slovenský odborník v oblasti liehovarníctva a člen Slovenského Rádu rytierov destilátov Július Forsthoffer hovorí, že rozhodujúca je vôňa. Degustátori vnímajú takzvané vady vône. Ak sú výrazné, celý destilát dostáva horšie hodnotenie.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Poslov jari prilieta k nám čoraz menej Čítajte 

Niektoré destiláty boli vyrobené z kvasu, ktorý bol zoctovatený. Pri destilácii potom dochádza k reakcii etanolu s kyselinou octovou a vytvorí sa etylacetát. Pachom pripomína lak na nechty. „Ak vo vzorke raz zacítite tento pach, tak vás uisťujem, že nemôže byť dobrá,“ tvrdí degustátor. Školí svojich kolegov, aby cielene hľadali tieto vady vône a dokázali ich identifikovať.

Čo sa cení

Ak vzorka nemá vo vôni žiadnu vadu, hľadajú degustátori, čo je v nej dobré a čo ju charakterizuje. Snažia sa definovať charakter vône. „Je cenené, ak napríklad destilát z marhúľ vonia sviežo po marhuliach. Nie po marhuľovom lekvári, lebo je rozdiel medzi uvarenou a čerstvou marhuľou,“ povedal degustátor. Varením ovocie vždy niečo stráca a výrazne sa to prejavuje na vôni i chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Chuť je ďalším rozoznávacým znakom kvality destilátu. Nerozhoduje ale maškrtný jazyk degustátora, lež jeho skúsenosti. „To nie je model na jazyku, to je v mozgu a vy ten chuťový model musíte školiť. Vinári hovoria, že chodia prechutnávať sudy. To nie preto, že sa potrebujú napiť vína, ale aby si ten chuťový a vôňový model v hlave fixovali a vedeli do odlíšiť jeden od druhého, podľa jednotlivej odrody. Preto to musia robiť denne, alebo obdeň. Len tak sa dá vyškoliť špecialista,“ povedal Forsthoffer.

Prečítajte si tiež: Poslov jari prilieta k nám čoraz menej Čítajte 

Vinári to majú jednoduchšie

Vinári majú vína katalogizované, definujú farbu, iskru, vôňu, buket, chuť, hustotu. Destiláty sú ale zväčša číre, čo degustátorom sťažuje hodnotenie.

„Oproti vinárom máme problém aj v tom, že nemáme presne katalogizované odrody a im zodpovedajúce destiláty. Mnohé vzorky sú navyše zmesi. Buď zmesi ovocia, alebo dokonca zmesi zlievaných destilátov rôznych šarží,“ hovorí odborník a zdôrazňuje, že starnutie destilátov a ich miešanie je niečo alchýmia. Dobre strážené tajomstvo šéfkuchára.

Skryť Vypnúť reklamu

„Udržiavajú to vo Francúzsku pri koňakoch, platí to v Škótsku v prípade whisky a dokonca aj pri tequile v Mexiku,“ dodáva. Hovorí, že Slováci radi experimentujú a skúšajú páliť z datlí, ktoré sa nepredali v supermarketoch. „Ovocie je síce vysoko cukornaté a ako vravia páleničiari, dobre z toho tečie, ale ten destilát nemá výraznú chuť.“ Dodáva, že takýto alkohol skôr pripomína vodku.

Tradícia nepustí

Ak vám na Slovensku nalejú domácej, tak zväčša ochutnáte poctivú päťdesiat dvojku. Táto stupňovitosť alkoholu sa viaže k histórii. Destilát sa riedil vodou len do tej miery, aby sa nezakalil. Preto ho naši pradedovia riedili menej a zvykli si na vyššie stupňovitosti. Zvyk je železná košeľa.

„Odporúčam pestovateľom, aby skúsili znížiť koncentráciu na štyridsaťpäť, na štyridsaťdva percent. Ten produkt bude chutnejší, jemnejší, nebude v ňom prevažovať štipľavosť alkoholu,“ povedal Forsthoffer.

V Maďarsku sa táto tendencia ujala. Robia dokonca tridsať osmičky, no tá je i podľa degustátora na našu chuť predsa len trocha riedka.

„Som z myjavských kopaníc, u nás by to nik nepil,“ povedal tvorca zlatého destilátu tohoročnej súťaže Peter Bunčiak. Kvalitná domáca slivovica je podľa neho závislá na kvalitnom ovocí, dobrom kvasnom procese, kvalitnom vypálení a rozhodne musí mať svoju silu.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 31 553
  2. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 15 977
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 847
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 10 926
  5. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 9 211
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 999
  7. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 810
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 538
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 315
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 083
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Za sobotu pribudlo 1100 pozitívnych PCR výsledkov

V Trenčianskom kraji zaznamenali 202 pozitívnych prípadov. Laboratóriá v sobotu˙otestovali 7 536 vzoriek. Pripísali sme aj 18 úmrtí.

ilustračné foto

Adventný veniec má svoju symboliku

Prvou adventnou nedeľou sa začína čas duchovnej prípravy na Vianoce.

Na adventnom venci už horí prvá sviečka

GALÉRIA: Novorodenci zo stredného Považia

Pozrite si milé zábery našich najmenších

Adela Tomanicová, (3770g,  51cm), sa narodila 27. septembra Kristíne a Romanovi z Púchova

Radnica rozdelila 5-tisíc eur z fondu mestského štipendia

Sumu päťtisíc eur rozdelila púchovská samospráva púchovským študentom stredných a vysokých škôl v tohtoročnej edícii projektu mestského štipendia.

Ilustračné foto

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ o 20.14 - doplnené o vyjadrenie Arriva Nitra

Nitra vybrala nového dopravcu, Arriva v súťaži neuspela

Dvaja neúspešní účastníci súťaže môžu podať námietky.

Zlatomoravský vajda zomrel. Ešte bude mela, hovoria miestni

Podľa ľudí blízkych komunite ešte nie je isté, kto ho nahradí.

Starostka Kuneradu čelila odvolávaniu. Referendum nebolo platné

Kavecká podala oznámenie na Generálnu prokuratúru pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohovárania a poškodzovania cudzích práv.

Nad Pribylinou zhorela drevenica

Drevenica zhorela do tla.

Už ste čítali?