Degustátori musia svoje chute vyškoliť

V Dohňanoch oceňovali najlepšie pálenky z regiónu stredného Považia. Degustátori museli ochutnať viac ako deväťsto vzoriek. Vybrali po troch víťazoch v siedmich kategóriách a tiež absolútneho šampióna. Zlatý destilát je z myjavských kopaníc.

Slovenský Rád rytierov destilátov garantoval odbornosť degustátorovSlovenský Rád rytierov destilátov garantoval odbornosť degustátorov (Zdroj: Peter Hudák)

DOHŇANY. Stredné Považie bolo vždy bohaté na ovocné stromy, niet divu, že v regióne je dlhoročná tradícia pálenia domáceho alkoholu. Desiatky páleníc prosperujú a pestovatelia hľadajú možnosti konfrontácie. Jednu z príležitostí ponúkli Dohňany. Zorganizovali už ôsmy ročník Ochutnávky ovocných destilátov.

Vybrať zo zaslaných vzoriek tri najlepšie v siedmich kategóriach a ešte jedného absolútneho víťaza nebolo jednoduché. Sedemdesiatsedem degustátorov hodnotilo viac ako deväťsto vzoriek.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vôňa

Popredný slovenský odborník v oblasti liehovarníctva a člen Slovenského Rádu rytierov destilátov Július Forsthoffer hovorí, že rozhodujúca je vôňa. Degustátori vnímajú takzvané vady vône. Ak sú výrazné, celý destilát dostáva horšie hodnotenie.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Poslov jari prilieta k nám čoraz menej Čítajte 

Niektoré destiláty boli vyrobené z kvasu, ktorý bol zoctovatený. Pri destilácii potom dochádza k reakcii etanolu s kyselinou octovou a vytvorí sa etylacetát. Pachom pripomína lak na nechty. „Ak vo vzorke raz zacítite tento pach, tak vás uisťujem, že nemôže byť dobrá,“ tvrdí degustátor. Školí svojich kolegov, aby cielene hľadali tieto vady vône a dokázali ich identifikovať.

Čo sa cení

Ak vzorka nemá vo vôni žiadnu vadu, hľadajú degustátori, čo je v nej dobré a čo ju charakterizuje. Snažia sa definovať charakter vône. „Je cenené, ak napríklad destilát z marhúľ vonia sviežo po marhuliach. Nie po marhuľovom lekvári, lebo je rozdiel medzi uvarenou a čerstvou marhuľou,“ povedal degustátor. Varením ovocie vždy niečo stráca a výrazne sa to prejavuje na vôni i chuti.

SkryťVypnúť reklamu

Chuť je ďalším rozoznávacým znakom kvality destilátu. Nerozhoduje ale maškrtný jazyk degustátora, lež jeho skúsenosti. „To nie je model na jazyku, to je v mozgu a vy ten chuťový model musíte školiť. Vinári hovoria, že chodia prechutnávať sudy. To nie preto, že sa potrebujú napiť vína, ale aby si ten chuťový a vôňový model v hlave fixovali a vedeli do odlíšiť jeden od druhého, podľa jednotlivej odrody. Preto to musia robiť denne, alebo obdeň. Len tak sa dá vyškoliť špecialista,“ povedal Forsthoffer.

Prečítajte si tiež: Poslov jari prilieta k nám čoraz menej Čítajte 

Vinári to majú jednoduchšie

Vinári majú vína katalogizované, definujú farbu, iskru, vôňu, buket, chuť, hustotu. Destiláty sú ale zväčša číre, čo degustátorom sťažuje hodnotenie.

„Oproti vinárom máme problém aj v tom, že nemáme presne katalogizované odrody a im zodpovedajúce destiláty. Mnohé vzorky sú navyše zmesi. Buď zmesi ovocia, alebo dokonca zmesi zlievaných destilátov rôznych šarží,“ hovorí odborník a zdôrazňuje, že starnutie destilátov a ich miešanie je niečo alchýmia. Dobre strážené tajomstvo šéfkuchára.

SkryťVypnúť reklamu

„Udržiavajú to vo Francúzsku pri koňakoch, platí to v Škótsku v prípade whisky a dokonca aj pri tequile v Mexiku,“ dodáva. Hovorí, že Slováci radi experimentujú a skúšajú páliť z datlí, ktoré sa nepredali v supermarketoch. „Ovocie je síce vysoko cukornaté a ako vravia páleničiari, dobre z toho tečie, ale ten destilát nemá výraznú chuť.“ Dodáva, že takýto alkohol skôr pripomína vodku.

Tradícia nepustí

Ak vám na Slovensku nalejú domácej, tak zväčša ochutnáte poctivú päťdesiat dvojku. Táto stupňovitosť alkoholu sa viaže k histórii. Destilát sa riedil vodou len do tej miery, aby sa nezakalil. Preto ho naši pradedovia riedili menej a zvykli si na vyššie stupňovitosti. Zvyk je železná košeľa.

„Odporúčam pestovateľom, aby skúsili znížiť koncentráciu na štyridsaťpäť, na štyridsaťdva percent. Ten produkt bude chutnejší, jemnejší, nebude v ňom prevažovať štipľavosť alkoholu,“ povedal Forsthoffer.

V Maďarsku sa táto tendencia ujala. Robia dokonca tridsať osmičky, no tá je i podľa degustátora na našu chuť predsa len trocha riedka.

„Som z myjavských kopaníc, u nás by to nik nepil,“ povedal tvorca zlatého destilátu tohoročnej súťaže Peter Bunčiak. Kvalitná domáca slivovica je podľa neho závislá na kvalitnom ovocí, dobrom kvasnom procese, kvalitnom vypálení a rozhodne musí mať svoju silu.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 329
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 995
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 165
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 545
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 371
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 109
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 763
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 424
  1. Adam Austera: Nečakaný ťah juhokórejského Samsungu: Nový ultratenký S25 Edge má vymazať predchádzajúci 30 % pokles ceny akcií
  2. Tomas Hlavaty: Cirkev v službách, nepokoj a jednota.
  3. Michal Fizer: Ponad Košice v legendárnej Cessne 172
  4. Martin Krištofiak: Porušuje Ministerstvo zákon ak sprístupňuje rodné čísla?
  5. František Kukura: Slovensko ešte neskončilo. Možno práve začína.
  6. Marián Viskupič: Fico a Kamenický sa pred kamerami tľapkajú po chrbte, čísla ich usvedčujú z klamstva
  7. Anna Miľanová: Vládna koalícia žije v bubline so zdravou klímou?!
  8. Michaela Witters: Štvorročnej škôlkarke nadávali spolužiaci do „kaka“. Takto zareagovala...
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 980
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 003
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 899
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 951
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 397
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 216
  7. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 970
  8. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 426
  1. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  2. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  3. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  4. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  5. Tupou Ceruzou: Pandemická
  6. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  7. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  8. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Ikarus to mal cestou na Rozkvet náročné.

Legendárne harmoniky by v meste privítal aj dnes.


Polícia vykonala domovú prehliadku.

Polícia u neho zaistila niekoľko predmetov.


Objavte Slovensko inak – pestré, živé a plné prekvapení.


Jedna z najvyťaženejších trenčianskych ulíc sa na jeden deň zmení na miesto stretávania, oddychu a oslavy kultúry.


  1. Adam Austera: Nečakaný ťah juhokórejského Samsungu: Nový ultratenký S25 Edge má vymazať predchádzajúci 30 % pokles ceny akcií
  2. Tomas Hlavaty: Cirkev v službách, nepokoj a jednota.
  3. Michal Fizer: Ponad Košice v legendárnej Cessne 172
  4. Martin Krištofiak: Porušuje Ministerstvo zákon ak sprístupňuje rodné čísla?
  5. František Kukura: Slovensko ešte neskončilo. Možno práve začína.
  6. Marián Viskupič: Fico a Kamenický sa pred kamerami tľapkajú po chrbte, čísla ich usvedčujú z klamstva
  7. Anna Miľanová: Vládna koalícia žije v bubline so zdravou klímou?!
  8. Michaela Witters: Štvorročnej škôlkarke nadávali spolužiaci do „kaka“. Takto zareagovala...
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 980
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 003
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 899
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 951
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 397
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 216
  7. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 970
  8. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 426
  1. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  2. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  3. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  4. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  5. Tupou Ceruzou: Pandemická
  6. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  7. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  8. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu