Štvrtok, 20. február, 2020 | Meniny má Lívia

Degustátori musia svoje chute vyškoliť

V Dohňanoch oceňovali najlepšie pálenky z regiónu stredného Považia. Degustátori museli ochutnať viac ako deväťsto vzoriek. Vybrali po troch víťazoch v siedmich kategóriách a tiež absolútneho šampióna. Zlatý destilát je z myjavských kopaníc.

Slovenský Rád rytierov destilátov garantoval odbornosť degustátorovSlovenský Rád rytierov destilátov garantoval odbornosť degustátorov(Zdroj: Peter Hudák)

DOHŇANY. Stredné Považie bolo vždy bohaté na ovocné stromy, niet divu, že v regióne je dlhoročná tradícia pálenia domáceho alkoholu. Desiatky páleníc prosperujú a pestovatelia hľadajú možnosti konfrontácie. Jednu z príležitostí ponúkli Dohňany. Zorganizovali už ôsmy ročník Ochutnávky ovocných destilátov.

Vybrať zo zaslaných vzoriek tri najlepšie v siedmich kategóriach a ešte jedného absolútneho víťaza nebolo jednoduché. Sedemdesiatsedem degustátorov hodnotilo viac ako deväťsto vzoriek.

Článok pokračuje pod video reklamou

Vôňa

Popredný slovenský odborník v oblasti liehovarníctva a člen Slovenského Rádu rytierov destilátov Július Forsthoffer hovorí, že rozhodujúca je vôňa. Degustátori vnímajú takzvané vady vône. Ak sú výrazné, celý destilát dostáva horšie hodnotenie.

Prečítajte si tiež: Poslov jari prilieta k nám čoraz menej Čítajte 

Niektoré destiláty boli vyrobené z kvasu, ktorý bol zoctovatený. Pri destilácii potom dochádza k reakcii etanolu s kyselinou octovou a vytvorí sa etylacetát. Pachom pripomína lak na nechty. „Ak vo vzorke raz zacítite tento pach, tak vás uisťujem, že nemôže byť dobrá,“ tvrdí degustátor. Školí svojich kolegov, aby cielene hľadali tieto vady vône a dokázali ich identifikovať.

Čo sa cení

Ak vzorka nemá vo vôni žiadnu vadu, hľadajú degustátori, čo je v nej dobré a čo ju charakterizuje. Snažia sa definovať charakter vône. „Je cenené, ak napríklad destilát z marhúľ vonia sviežo po marhuliach. Nie po marhuľovom lekvári, lebo je rozdiel medzi uvarenou a čerstvou marhuľou,“ povedal degustátor. Varením ovocie vždy niečo stráca a výrazne sa to prejavuje na vôni i chuti.

Chuť je ďalším rozoznávacým znakom kvality destilátu. Nerozhoduje ale maškrtný jazyk degustátora, lež jeho skúsenosti. „To nie je model na jazyku, to je v mozgu a vy ten chuťový model musíte školiť. Vinári hovoria, že chodia prechutnávať sudy. To nie preto, že sa potrebujú napiť vína, ale aby si ten chuťový a vôňový model v hlave fixovali a vedeli do odlíšiť jeden od druhého, podľa jednotlivej odrody. Preto to musia robiť denne, alebo obdeň. Len tak sa dá vyškoliť špecialista,“ povedal Forsthoffer.

Prečítajte si tiež: Poslov jari prilieta k nám čoraz menej Čítajte 

Vinári to majú jednoduchšie

Vinári majú vína katalogizované, definujú farbu, iskru, vôňu, buket, chuť, hustotu. Destiláty sú ale zväčša číre, čo degustátorom sťažuje hodnotenie.

„Oproti vinárom máme problém aj v tom, že nemáme presne katalogizované odrody a im zodpovedajúce destiláty. Mnohé vzorky sú navyše zmesi. Buď zmesi ovocia, alebo dokonca zmesi zlievaných destilátov rôznych šarží,“ hovorí odborník a zdôrazňuje, že starnutie destilátov a ich miešanie je niečo alchýmia. Dobre strážené tajomstvo šéfkuchára.

„Udržiavajú to vo Francúzsku pri koňakoch, platí to v Škótsku v prípade whisky a dokonca aj pri tequile v Mexiku,“ dodáva. Hovorí, že Slováci radi experimentujú a skúšajú páliť z datlí, ktoré sa nepredali v supermarketoch. „Ovocie je síce vysoko cukornaté a ako vravia páleničiari, dobre z toho tečie, ale ten destilát nemá výraznú chuť.“ Dodáva, že takýto alkohol skôr pripomína vodku.

Tradícia nepustí

Ak vám na Slovensku nalejú domácej, tak zväčša ochutnáte poctivú päťdesiat dvojku. Táto stupňovitosť alkoholu sa viaže k histórii. Destilát sa riedil vodou len do tej miery, aby sa nezakalil. Preto ho naši pradedovia riedili menej a zvykli si na vyššie stupňovitosti. Zvyk je železná košeľa.

„Odporúčam pestovateľom, aby skúsili znížiť koncentráciu na štyridsaťpäť, na štyridsaťdva percent. Ten produkt bude chutnejší, jemnejší, nebude v ňom prevažovať štipľavosť alkoholu,“ povedal Forsthoffer.

V Maďarsku sa táto tendencia ujala. Robia dokonca tridsať osmičky, no tá je i podľa degustátora na našu chuť predsa len trocha riedka.

„Som z myjavských kopaníc, u nás by to nik nepil,“ povedal tvorca zlatého destilátu tohoročnej súťaže Peter Bunčiak. Kvalitná domáca slivovica je podľa neho závislá na kvalitnom ovocí, dobrom kvasnom procese, kvalitnom vypálení a rozhodne musí mať svoju silu.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  2. Ktorá farba je tá tvoja?
  3. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  4. ... viac ako vzdelanie
  5. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  6. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  7. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  8. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  9. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  10. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  1. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  2. Ktorá farba je tá tvoja?
  3. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  4. ... viac ako vzdelanie
  5. Študuj matematiku, fyziku a informatiku v Prahe
  6. Prečo je Nitra rajom študentov?
  7. Moderné, inovatívne a praktické štúdium práva? U nás sa to dá!
  8. Fakulta posiela študentov do verejných inštitúcií a vzdeláva ich
  9. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  10. Do BILLA športovej rodiny pribudla biatlonistka Paulína Fialková
  1. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 11 914
  2. Viete aký dôchodok budete mať? Radšej si ho vypočítajte 10 378
  3. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 9 019
  4. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 6 619
  5. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 6 319
  6. Darujte od srdca pre rozum 5 902
  7. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 5 611
  8. SME proti extrémizmu na školách 5 388
  9. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 5 133
  10. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 5 085

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Ešte sú voľné štyri miesta.

Ocenenia Trenčianskej župy si na hrade prevezme FSk Podžiaran a traja jednotlivci

Prestížne verejné uznania bude TSK udeľovať už tretíkrát.

Trenčiansky hrad

Považskobystrická nemocnica má nový digitálny RTG prístroj za 210-tisíc eur

K zvýšeniu úrovne zdravotnej starostlivosti v Nemocnici s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici má prispieť najmodernejší digitálny RTG prístroj pre centrálny a urgentný príjem.

Nový RTG prístroj v NsP Považská Bystrica.

Výstavba bytovky v parku obyvateľov pobúrila

Obyvatelia Ilavy poslali mestu petíciu proti výstavbe novej bytovky v Klobušiciach. Nepáči sa im výrub stromov v parku. Iná skupina ľudí zasa spísala petíciu za výstavbu.

Pre výstavbu bytovky v Klobušiciach prišli obyvatelia aj na zasadnutie zastupiteľstva v Ilave.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

NAKA si posvietila na bobule aj v Martine

Na území Žilinského, Nitrianskeho, Banskobystrického a Bratislavského kraja zasahovala NAKA, ktorá včera spravila razie vo viacerých domoch. Tentoraz išlo o akciu s krycím názvom Tiger.

Zimák postavil za vlastné. Na Slovensku zvíťazil biznis nad zdravým rozumom, hovorí Martykán

Lákanie do politiky odmietol. Chcem ostať taký Miro, akého ma ľudia poznajú, vraví majiteľ MM Arény.

Idete do úradov? Pozrite si rozpis, kde sa čo nachádza

V Leviciach otvorili nové klientske centrum. Parkovanie pre klientov ešte nie je vyriešené.

Investor chce zastávku pri známom obchodnom centre v Prievidzi vybudovať v tomto roku

Jedna zastávka pre mestskú hromadnú dopravu teraz už priamo pri obchode existuje. Autobusy na nej zastavujú len smerom do centra mesta. Ľudia chcú novú zastávku, ktorá by obslúžila aj smer z mesta na Kopanice.

Už ste čítali?