Degustátori musia svoje chute vyškoliť

V Dohňanoch oceňovali najlepšie pálenky z regiónu stredného Považia. Degustátori museli ochutnať viac ako deväťsto vzoriek. Vybrali po troch víťazoch v siedmich kategóriách a tiež absolútneho šampióna. Zlatý destilát je z myjavských kopaníc.

Slovenský Rád rytierov destilátov garantoval odbornosť degustátorovSlovenský Rád rytierov destilátov garantoval odbornosť degustátorov (Zdroj: Peter Hudák)

DOHŇANY. Stredné Považie bolo vždy bohaté na ovocné stromy, niet divu, že v regióne je dlhoročná tradícia pálenia domáceho alkoholu. Desiatky páleníc prosperujú a pestovatelia hľadajú možnosti konfrontácie. Jednu z príležitostí ponúkli Dohňany. Zorganizovali už ôsmy ročník Ochutnávky ovocných destilátov.

Vybrať zo zaslaných vzoriek tri najlepšie v siedmich kategóriach a ešte jedného absolútneho víťaza nebolo jednoduché. Sedemdesiatsedem degustátorov hodnotilo viac ako deväťsto vzoriek.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vôňa

Popredný slovenský odborník v oblasti liehovarníctva a člen Slovenského Rádu rytierov destilátov Július Forsthoffer hovorí, že rozhodujúca je vôňa. Degustátori vnímajú takzvané vady vône. Ak sú výrazné, celý destilát dostáva horšie hodnotenie.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Poslov jari prilieta k nám čoraz menej Čítajte 

Niektoré destiláty boli vyrobené z kvasu, ktorý bol zoctovatený. Pri destilácii potom dochádza k reakcii etanolu s kyselinou octovou a vytvorí sa etylacetát. Pachom pripomína lak na nechty. „Ak vo vzorke raz zacítite tento pach, tak vás uisťujem, že nemôže byť dobrá,“ tvrdí degustátor. Školí svojich kolegov, aby cielene hľadali tieto vady vône a dokázali ich identifikovať.

Čo sa cení

Ak vzorka nemá vo vôni žiadnu vadu, hľadajú degustátori, čo je v nej dobré a čo ju charakterizuje. Snažia sa definovať charakter vône. „Je cenené, ak napríklad destilát z marhúľ vonia sviežo po marhuliach. Nie po marhuľovom lekvári, lebo je rozdiel medzi uvarenou a čerstvou marhuľou,“ povedal degustátor. Varením ovocie vždy niečo stráca a výrazne sa to prejavuje na vôni i chuti.

SkryťVypnúť reklamu

Chuť je ďalším rozoznávacým znakom kvality destilátu. Nerozhoduje ale maškrtný jazyk degustátora, lež jeho skúsenosti. „To nie je model na jazyku, to je v mozgu a vy ten chuťový model musíte školiť. Vinári hovoria, že chodia prechutnávať sudy. To nie preto, že sa potrebujú napiť vína, ale aby si ten chuťový a vôňový model v hlave fixovali a vedeli do odlíšiť jeden od druhého, podľa jednotlivej odrody. Preto to musia robiť denne, alebo obdeň. Len tak sa dá vyškoliť špecialista,“ povedal Forsthoffer.

Prečítajte si tiež: Poslov jari prilieta k nám čoraz menej Čítajte 

Vinári to majú jednoduchšie

Vinári majú vína katalogizované, definujú farbu, iskru, vôňu, buket, chuť, hustotu. Destiláty sú ale zväčša číre, čo degustátorom sťažuje hodnotenie.

„Oproti vinárom máme problém aj v tom, že nemáme presne katalogizované odrody a im zodpovedajúce destiláty. Mnohé vzorky sú navyše zmesi. Buď zmesi ovocia, alebo dokonca zmesi zlievaných destilátov rôznych šarží,“ hovorí odborník a zdôrazňuje, že starnutie destilátov a ich miešanie je niečo alchýmia. Dobre strážené tajomstvo šéfkuchára.

SkryťVypnúť reklamu

„Udržiavajú to vo Francúzsku pri koňakoch, platí to v Škótsku v prípade whisky a dokonca aj pri tequile v Mexiku,“ dodáva. Hovorí, že Slováci radi experimentujú a skúšajú páliť z datlí, ktoré sa nepredali v supermarketoch. „Ovocie je síce vysoko cukornaté a ako vravia páleničiari, dobre z toho tečie, ale ten destilát nemá výraznú chuť.“ Dodáva, že takýto alkohol skôr pripomína vodku.

Tradícia nepustí

Ak vám na Slovensku nalejú domácej, tak zväčša ochutnáte poctivú päťdesiat dvojku. Táto stupňovitosť alkoholu sa viaže k histórii. Destilát sa riedil vodou len do tej miery, aby sa nezakalil. Preto ho naši pradedovia riedili menej a zvykli si na vyššie stupňovitosti. Zvyk je železná košeľa.

„Odporúčam pestovateľom, aby skúsili znížiť koncentráciu na štyridsaťpäť, na štyridsaťdva percent. Ten produkt bude chutnejší, jemnejší, nebude v ňom prevažovať štipľavosť alkoholu,“ povedal Forsthoffer.

V Maďarsku sa táto tendencia ujala. Robia dokonca tridsať osmičky, no tá je i podľa degustátora na našu chuť predsa len trocha riedka.

„Som z myjavských kopaníc, u nás by to nik nepil,“ povedal tvorca zlatého destilátu tohoročnej súťaže Peter Bunčiak. Kvalitná domáca slivovica je podľa neho závislá na kvalitnom ovocí, dobrom kvasnom procese, kvalitnom vypálení a rozhodne musí mať svoju silu.

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  2. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím
  3. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike
  4. V púpave je všetko, čo potrebujete
  5. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny
  6. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou
  7. Barbora Andrešičová: Som majsterka protikladov
  8. Slovenskí maloobchodníci hľadajú cesty k zdravému rastu
  1. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  2. Každým dňom krajší! Nový Kynek je miestom, kde chcete bývať
  3. Predajte starý byt bez provízie realitke a bývajte v novostavbe
  4. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  5. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím
  6. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike
  7. V púpave je všetko, čo potrebujete
  8. Virtuálne sídlo má svoju volebnú miestnosť. Ako je to možné?
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 375
  2. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 9 760
  3. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 6 382
  4. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 5 652
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 5 100
  6. Posledné byty v jedinečnej novostavbe v historickom jadre Košíc 4 579
  7. V púpave je všetko, čo potrebujete 3 690
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 3 040
  1. Braňo Ondruš: Z našich daní musíme získať viac
  2. Martin Škopec Antal: Najlepší prostriedok ako ovládať ľudí
  3. Milan Buno: Je tréning mozgu len somarina? Sú rôzne tipy a triky iba marketingový ťah? | 7 knižných tipov
  4. Michael Achberger: Nový začiatok pre vašu postavu: Jarný jedálniček, ktorý vás dostane do formy!
  5. Peter Bolebruch: Pellegrini vyhral podvodom a stane sa prezidentom? Slovensku už načisto drbe???
  6. Tomáš Csicsó: Nechcel by som byť v koži Petra Pellegriniho
  7. Helena Michlíková: Eurovea - Nábrežie Dunaja
  8. Tomáš Mikloško: Keď je ľahké zmiznúť: O ghostingu trochu inak
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 107 522
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 39 601
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 34 800
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 34 580
  5. Ján Šeďo: Ktorý slovenský senior oželie z dôchodku 400 EUR mesačne ? 30 874
  6. Pavol Burda: Podržtaška naveky 24 731
  7. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 19 485
  8. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 443
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  3. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  5. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  7. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
  8. Yevhen Hessen: Rusko žiada, aby Ukrajina zatkla šéfa SBU
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Súhrn futbalových výsledkov s komentármi, zostavami a tabuľkami od 2. po najnižšiu 8. ligu ObFZ Považská Bystrica doplnený zostavou kola 7. ligy a hráčmi zápasov.


Miško Milo (2700 g, 49 cm) sa narodil 28.3.2024 Patrícii a Michalovi z Bodinej.

Pozrite si milé zábery našich najmenších.


Miriam Gazdíková

Advertorial


Pri 20 zo 137 dopravných nehôd asistoval alkohol.


SITA

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

  1. Braňo Ondruš: Z našich daní musíme získať viac
  2. Martin Škopec Antal: Najlepší prostriedok ako ovládať ľudí
  3. Milan Buno: Je tréning mozgu len somarina? Sú rôzne tipy a triky iba marketingový ťah? | 7 knižných tipov
  4. Michael Achberger: Nový začiatok pre vašu postavu: Jarný jedálniček, ktorý vás dostane do formy!
  5. Peter Bolebruch: Pellegrini vyhral podvodom a stane sa prezidentom? Slovensku už načisto drbe???
  6. Tomáš Csicsó: Nechcel by som byť v koži Petra Pellegriniho
  7. Helena Michlíková: Eurovea - Nábrežie Dunaja
  8. Tomáš Mikloško: Keď je ľahké zmiznúť: O ghostingu trochu inak
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 107 522
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 39 601
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 34 800
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 34 580
  5. Ján Šeďo: Ktorý slovenský senior oželie z dôchodku 400 EUR mesačne ? 30 874
  6. Pavol Burda: Podržtaška naveky 24 731
  7. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 19 485
  8. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 443
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  3. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  5. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  7. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
  8. Yevhen Hessen: Rusko žiada, aby Ukrajina zatkla šéfa SBU

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu