PAPRADNO V Kolibe Papradno slávnostne otvorili jedenástu sezónu Bačovej cesty. Podujatie organizuje občianske združenie Bačova cesta v spolupráci s Annou Beníkovou.
Čo bolo kedysi samozrejmé
Už po jedenástykrát otvoril podujatie predseda OZ Bačova cesta Ľudovít Urbanovský, ktorý zdôraznil, aké je potrebné uchovávať tradície. „Jedenásť rokov chodíme po vybraných salašoch a snažíme sa zviditeľniť to, čo bolo kedysi samozrejmosťou. Salaše plné ovčích stád, čerstvá bryndza, syry, baraní guláš,“ uviedol.

Vyjadril ľútosť nad tým, že už neplatí to známe: „Ovečka, ovečka – trojaký úžitok,“ pretože vlna je na pokraji záujmu spoločnosti. „Jedna fabrika na spracovanie vlny na Slovensku by pokryla potreby všetkých chovateľov oviec. Tento vzácny produkt by tak nemusel končiť v odpade,“ povedal Urbanovský.
To pravé slovenské
Každá krajina má svoje špecifiká. Francúzi svoj roquefort, Švajčiari emental a my slovenskú bryndzu. Bývalý riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline Karol Herian si myslí, že v konzumácii produktov z ovčieho mlieka a mäsa sme na chvoste.
V Západnej Európe sa ročne skonzumuje 6 kilogramov výrobkov na obyvateľa, pričom u nás je to 1,6 kilogramu. „Ak chceme byť viac európsky národ, musíme rozvíjať ovčiarsku tradíciu. Naučiť sa konzumovať výrobky vo väčšom množstve, pretože máme čo doháňať. Bryndza je súčasť tradícií, ktoré by sme mali ctiť a zachovať ich pre ďalšie generácie,“ zhrnul.

Tvrdý chlebík
Koncom 19 storočia sa na Slovensku chovalo 3 milióny oviec. Dnes je to len desatina. Zelený kraj a pastviny v Papradne sú na stáda priam stvorené.
Uvedomuje si to aj majiteľka farmy Papradno Anna Beníková, ktorá sa pre tento neľahký zdroj obživy rozhodla. Tisíc oviec v jej stáde vyžaduje maximálny prístup a zodpovednosť. Pri pohľade na ovečky sa v niekom možno prebudí nostalgia, no ona denne stojí pred tvrdou realitou.
„Práca pri ovečkách nie je pre ľudí atraktívna. Neustále sa borím s nedostatkom zamestnancov, ktorí by zodpovedne pristupovali k práci. Každým rokom je to horšie a horšie. Ovce sú živé bytosti, preto musí byť pri práci aj kus srdiečka,“ tvrdí majiteľka farmy, ktorej chýr o mliečnych špecialitách a kultúrnych akciách presiahol región Považia.

Uchovávanie tradície
Práca na farme začína o tretej hodine ráno dojením oviec a následným spracovaním mlieka na mliečne výrobky. Na rad prichádza syr, bryndza, ťahanie ovčích nití, výroba jogurtových produktov a iných špecialít. Pri všetkom zohráva úlohu nadšenie niekoľkých ľudí, ktorých nahradiť bude veľmi ťažké.
Anna Beníková však dúfa, že tradíciu uchová. Aj cestou podujatí ako je Bačova cesta sa dostávajú do povedomia zdravé výroby zo stopercentného podielu ovčieho mlieka.
„Ovečka nezožerie zlú bylinu. Pasie sa na lúkach, ktoré nehnojíme ani inak neupravujeme. Aj preto sú produkty tak čisté, zdravé a nedajú sa ničím nahradiť.“