Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

V kolibe Papradno otvorili novú salašnícku sezónu

Cieľom podujatia Bačova cesta je spopularizovanie chovu oviec a ochutnávka pravých ovčích špecialít.

Výroba tradičných píšťal. Výroba tradičných píšťal. (Zdroj: Milan Kosec)

PAPRADNO V Kolibe Papradno slávnostne otvorili jedenástu sezónu Bačovej cesty. Podujatie organizuje občianske združenie Bačova cesta v spolupráci s Annou Beníkovou.

Čo bolo kedysi samozrejmé

Už po jedenástykrát otvoril podujatie predseda OZ Bačova cesta Ľudovít Urbanovský, ktorý zdôraznil, aké je potrebné uchovávať tradície. „Jedenásť rokov chodíme po vybraných salašoch a snažíme sa zviditeľniť to, čo bolo kedysi samozrejmosťou. Salaše plné ovčích stád, čerstvá bryndza, syry, baraní guláš,“ uviedol.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Cesta je stále nebezpečná, stavajú chodník Čítajte 

Vyjadril ľútosť nad tým, že už neplatí to známe: „Ovečka, ovečka – trojaký úžitok,“ pretože vlna je na pokraji záujmu spoločnosti. „Jedna fabrika na spracovanie vlny na Slovensku by pokryla potreby všetkých chovateľov oviec. Tento vzácny produkt by tak nemusel končiť v odpade,“ povedal Urbanovský.

To pravé slovenské

Každá krajina má svoje špecifiká. Francúzi svoj roquefort, Švajčiari emental a my slovenskú bryndzu. Bývalý riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline Karol Herian si myslí, že v konzumácii produktov z ovčieho mlieka a mäsa sme na chvoste.

V Západnej Európe sa ročne skonzumuje 6 kilogramov výrobkov na obyvateľa, pričom u nás je to 1,6 kilogramu. „Ak chceme byť viac európsky národ, musíme rozvíjať ovčiarsku tradíciu. Naučiť sa konzumovať výrobky vo väčšom množstve, pretože máme čo doháňať. Bryndza je súčasť tradícií, ktoré by sme mali ctiť a zachovať ich pre ďalšie generácie,“ zhrnul.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Ožíva myšlienka skateparku, Považskú predbehli aj menšie mestá Čítajte 

Tvrdý chlebík

Koncom 19 storočia sa na Slovensku chovalo 3 milióny oviec. Dnes je to len desatina. Zelený kraj a pastviny v Papradne sú na stáda priam stvorené.

Uvedomuje si to aj majiteľka farmy Papradno Anna Beníková, ktorá sa pre tento neľahký zdroj obživy rozhodla. Tisíc oviec v jej stáde vyžaduje maximálny prístup a zodpovednosť. Pri pohľade na ovečky sa v niekom možno prebudí nostalgia, no ona denne stojí pred tvrdou realitou.

„Práca pri ovečkách nie je pre ľudí atraktívna. Neustále sa borím s nedostatkom zamestnancov, ktorí by zodpovedne pristupovali k práci. Každým rokom je to horšie a horšie. Ovce sú živé bytosti, preto musí byť pri práci aj kus srdiečka,“ tvrdí majiteľka farmy, ktorej chýr o mliečnych špecialitách a kultúrnych akciách presiahol región Považia.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Vodiči pozor - uzávierka rýchlostnej cesty bude trvať viac ako mesiac Čítajte 

Uchovávanie tradície

Práca na farme začína o tretej hodine ráno dojením oviec a následným spracovaním mlieka na mliečne výrobky. Na rad prichádza syr, bryndza, ťahanie ovčích nití, výroba jogurtových produktov a iných špecialít. Pri všetkom zohráva úlohu nadšenie niekoľkých ľudí, ktorých nahradiť bude veľmi ťažké.

Anna Beníková však dúfa, že tradíciu uchová. Aj cestou podujatí ako je Bačova cesta sa dostávajú do povedomia zdravé výroby zo stopercentného podielu ovčieho mlieka.

„Ovečka nezožerie zlú bylinu. Pasie sa na lúkach, ktoré nehnojíme ani inak neupravujeme. Aj preto sú produkty tak čisté, zdravé a nedajú sa ničím nahradiť.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Home (ale aj) Office
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 405
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 065
  3. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 15 262
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 396
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 631
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 568
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 231
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 022
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 961
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 559
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Ambulantní lekári žiadajú lepšie informácie

Zväz ambulantných lekárov vyzval ministerstvo zdravotníctva, aby zjednotili pravidlá a informovali verejnosť.

ilustračná foto

AKTUÁLNE: Pribudlo 705 nakazených v Trenčianskom kraji 41

Z ochorenia sa zotavilo ďalších 468 ľudíLaboratóriá v pondelok otestovali 5 946 vzoriek. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 23 298.

ilustračné foto

Darček pre čitateľov v najbližšom vydaní MY Považského Obzoru

Vydanie prílohy v mimoriadnom náklade plnej tajničiek, krížoviek, sudoku, zábavného čítania a kvalitného obsahu podporili firmy a samosprávy.

Ilustračné foto.

Nedostupná kultúra môže poznačiť budúce generácie

Deti a mládež si postupne odvyknú od kvalitnej kultúry.

ilustračné foto

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?