PÚCHOV. Súťaž O naj-krajšiu tortu Slovenska už desiatykrát zorganizoval klub cukrárov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov (SZKC). Súťaž sa každoročne koná pod záštitou Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Púchove. Jubilejného ročníka sa v štyroch súťažných kategóriách zúčastnilo tridsaťdva súťažiacich.
Ako osloviť porotu
Jubilejný ročník oproti predošlému nerozrástol počtom súťažiacich, ale porota potvrdila, že kvalita bola vyššia. „Tie práce sú veľmi vyrovnané, rozhodovanie bolo ťažké,“ povedal predseda poroty a šéfkuchár Gerardin chocolate de luxe Michal Baniar.
Hodnotila sa originalita, použité techniky, čistota prevedenia, prezentácia, chuť a celkový dojem. Porotcovia na rozdiel od divákov aj koštovali, ale neodkrajovali z vystavených tort. Súťažiaci ponúkli porote malé dezerty vyrobené z rovnakého materiálu ako súťažné dielo. Predseda poroty vysvetlil, že ak sa nevedeli rozhodnúť medzi dvomi kvalitnými tortami, porovnali techniky, akými boli vytvorené. Školáckou chybou, ktorá sa po desaťročia na súťaži stále objavuje, je podľa porotcu najčastejšie čistota prevedenia. Na tú vraj mnohí súťažiaci na svoju škodu kladú malý dôraz. Zlaté pravidlo znie:
„Torta musí zaujať, aby ste ju ochutnali, a chutiť, aby ste si ju zapamätali,“ povedal Michal Baniar.
Hodnotili aj diváci
Každý rok sa udeľuje aj cena diváka a súťaž priláka stovky obdivovateľov. Medzi exponátmi sme, pochopiteľne, stretávali hlavne ženy všetkých vekových kategórií.
„Najviac sa mi páčila torta s medvedíkmi, a tiež tá s veveričkami,“ povedala deväťročná Gabika. Ľutovala, že nevie podľa vzhľadu rozoznať, ako torty chutia. Sama má najradšej ovocné.