Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Perník nie je medovník

Penikárstvo je starobylé remeslo

(Zdroj: ARCHÍV MY)

POVAŽIE. Čo by boli Vianoce bez perníkov? Sú prvým trvanlivým pečivom, do ktorého sa gazdinky pustia a ich vôňa pripomenie celej rodine, že sa blížia sviatky. Deťom nielenže voňajú a chutia, ale sú ideálnou príležitosťou ako mamičke pomôcť s prípravou vianočného pečiva. Niekedy jej síce narobí viac práce upratať v kuchyni, ale rodinná zábava a umelecké výtvory drobizgu sú radosťou samou o sebe. Prv boli vítaným suvenírom a darčekom z jarmokov a pernikár bol veľaváženým remeselníkom.

Súvisiaci článok Na pánskych stoloch boli labute, volavky, srny, kapry i šťuky Čítajte 

Čo je čo

Perník bol od dávna vítaným suvenírom a darčekom z jarmokov a pernikár bol veľaváženým remeselníkom. Napokon aj rozprávka o perníkovom domčeku svedčí o tom, že perník poznal každý ako čarovnú maškrtu.
Názov, perník, je vraj odvodený od českého “slova pepř, teda čierne korenie. Kedysi sa do perníku pridávalo. Tradičný perníkové cesto múky, mlieka, vajec, cukru a medu. Jeho súčasťou sú aromatické koreniny – zázvor, škorica, klinček, kardamóm, muškátový oriešok a aníz. Perníky sú tvrdšie, trvanlivejšie a vďaka koreninám aromatickejšie.
Medovník je už podľa názvu pečivo, ktoré obsahuje med, čiže medový koláč. Upečené medové cesto najčastejšie v tvare tortového korpusu. Naplnený medovým krémom, na povrchu môže byť posypaný vlašskými orechmi či poliaty karamelom. Medovník je mäkký plnený zákusok.
Perník a medovník sú teda dve rozdielne sladké pochúťky, hoci ľudia ich zväčša nerozlišujú.

Skryť Vypnúť reklamu

Kde sa vzal

Perník sprevádza ľudí od nepamäti. Už v egyptských hrobkách objavili archeológovia prvé jednoduché pečivo z múky a medu. V antickom svete mali perníky dokonca symbolický význam, slúžili ako obetné pečivo. Aj v starej Rusi boli nevyhnutnou súčasťou hodovej tabule na cárskom dvore, ale aj na každej dedinskej svadbe. Na Slovensku existovalo pernikárstvo už v 14. Storočí. Písomné záznamy nájdete napríklad v dokladoch o prešporských pernikároch ako daňových poplatníkoch v roku 1379. Rovnako dlhú tradíciu má toto remeslo u našich západných susedov. Do Prahy sa dokonca dostali pernikári údajne už pred rokom 1324. Hovorili si caletníci a od roku 1348 sa podľa nich volá Celetná ulica.
Hoci ľudia perník milovali, nie vždy bolo pernikárske remeslo med lízať. Napríklad husiti ich nemali v láske a prenasledovali ich. Nepáčilo sa im, že ľud zvádzali k hazardu. Kocky sa v tých časoch totiž hrávali o perníky. V 16. storočí dosiahlo pernikárske remeslo umeleckejší význam a jeho sláva vyvrcholila v 17. a 18.storočí. Bratislava bola strediskom pernikárskeho umenia nielen na Slovensku, ale v celom Uhorsku.

Skryť Vypnúť reklamu
Súvisiaci článok Vianočné obradné pečivo premenila na umelecké diela Čítajte 

Recepty sa strážili

Jednotlivé rodiny si recepty prísne strážili a odovzdávali sa z generácie na generáciu. Niekedy si dokonca tajomstvo zobrali do hrobu. Charakteristickým znakom tohto cesta je, že fermentuje a čím dlhšie sa necháva dozrievať tým je kvalitnejšie. Môže to trvať týždne, ale aj mesiace.
Prvé typy perníkov boli jednoduché placky a caltičky a tiež perníky vtláčanie do foriem. Do 16. storočia sa používali formy z pálenej hliny, neskôr ich vytlačili formy drevené, často veľmi bohato vyrezávané. Najobľúbenejšie bolo hruškové drevo, ale mnoho zachovaných foriem je vyrezané z dreva čerešňového, slivkového, lipového alebo bukového.
Rozmach pernikárstva nakoniec, rýchlejšie ako kališníci, zastavil rozrastajúci sa počet cukrovarov.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  2. Keď štúdium (za)baví
  3. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  4. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  5. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  6. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  7. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  8. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  9. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  2. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  3. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  4. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  5. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  6. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  7. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  8. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  9. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  10. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 24 892
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 23 323
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 12 749
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 11 303
  5. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 615
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 563
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 155
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 903
  9. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 812
  10. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 7 679
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Vianoce

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Premiér: Minister školstva má naplánovať, ako vrátiť deti do škôl od 7. decembra

Premiér chce, aby systém následne mohol fungovať aj v ďalších mesiacoch.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.

Premiér: Od plánu plošného testovania budúci víkend sa zatiaľ upúšťa

Zdá sa, že celoplošné testovanie cez mikulášsky víkend nebude.

Premiér Igor Matovič.

Situácia v bystrickej nemocnici je vyhrotená, v karanténe je 53 pracovníkov

V Nemocnici s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici je momentálne vyhrotená situácia, v karanténe je aktuálne 53 pracovníkov.

Najrýchlejší poštár. Holuby ohrozujú dravce, hovorí Luhový

Poštový holub bol v minulosti najrýchlejším prostriedkom na prenos správ. Teraz sa využíva najmä na športové účely. Úspechy dosahuje MIROSLAV LUHOVÝ z Púchova.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

FOTO: Po obrovských tolstolobikoch prišli na rad skutoční králi priehrady Ružiná

Vo vodnom diele Ružiná prebieha už štvrtý deň záchranný odlov rýb.

Pri inštalácii vianočnej výzdoby v Mlynoch prišiel mladý muž o nohu

Pracovník spadol z výšky približne 20 metrov. Utrpel množstvo zranení.

Demänovská dolina už nevládze, na petíciu nie je neskoro

Nestíha elektrika, už ani zdroje pitnej vody.

Tragická nehoda na R1: Vodiča († 52) vymrštilo z auta

Nehoda sa stala na diaľničnom úseku medzi Zvolenom a Žiarom.

Už ste čítali?