Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Pochúťka, ktorá sa varí len v zime

Huspenina je chutnou a zdraviu prospešnou delikatesou.

(Zdroj: ARCHÍV MY)

POVAŽIE. Vianoce si vedome či podvedome spájame s tradičnými receptami. Medovníky, medvedie tľapky, orechové rožky, zliepané pečivo z lineckého cesta, bobaľky, vysmážaný kapor, zemiakový šalát, kapustnica.

To všetko z detstva uviazne v pamäťových receptoroch vďaka chuťovým pohárikom. Mne sa ale okrem týchto dobrôt spája aj s jedným typicky zimným receptom mojej mamičky, s huspeninou. Na juhu Slovenska, odkiaľ pochádzam, ju nazývajú aj maďarsky – kočoňa. A hoci je to delikatesa naprataná bravčovým mäsom, vďaka kolagénu, ktorý vo veľkej miere obsahuje, je dokonca zdraviu prospešná.

Skryť Vypnúť reklamu

Kolagén

Kolagén je základnou stavebnou hmotou podporných tkanív. Je nenahraditeľný hlavne v detstve a dospievaní na tvorbu kostí, pretože vytvára sieť pre ukladanie vápnika.

V dospelosti chráni kĺby pred artrózou, udržiava celý pohybový aparát v dobrej kondícii, je súčasťou kĺbových chrupaviek, šliach, väzivových tkanív, pokožky, kostí, zubov a stien krvných ciev.

Ovplyvňuje stav chrupaviek a zubov, pružnosť šliach, pružnosť cievnych stien, elasticitu pokožky, pevnosť a pružnosť vlasov i nechtov. Zmierňuje vznik celulitídy a napomáha hojeniu rán.

V kozmetickom priemysle ho nazývajú bielkovinou mladosti. Obsahujú ho najmä väzivové tkanivá, ako sú kože, chrupavky, šľachy a kĺby. Ďalšou významnou bielkovinou prítomnou v huspenine je elastín, ktorý dodáva nevyhnutnú elasticitu tkanivám našich vnútorných orgánov. Od ciev cez srdce, šľachy až po kožu.

Skryť Vypnúť reklamu
prečítajte si tiež Vôňa medu je vôňou zdravia Čítajte 

Huspenina, studenô, kočoňa

Huspenina, studené, studenina, studenô, rôsol , sulc, želatina, kočonina, kočoňa alebo aspik. Všetko jedno, dôležité je, že je obľúbeným jedlom labužníkov od Vianoc do Veľkej noci.

Uvariť ju dokáže aj začiatočník, ak má dosť trpezlivosti, lebo huspenina si vyžaduje čas. Sú skeptici, ktorí tvrdia, že cenou za zdravý kolagén je priveľa tuku v huspenine a s tým spojeného cholesterolu.

Nemusí to byť pravda. Tuk sa pri pomalom varení usadzuje na povrchu huspeniny. Stačí vziať lyžicu a mastné oká z hladiny huspeniny odstrániť. V čistom aspiku sa tuk nenachádza vôbec. Starostlivým odstránením tuku zo samotného mäsa ešte pred varením sa navyše dá obsah tuku významne obmedziť.

Koľko ľudí, toľko chutí

Receptov na huspeninu je mnoho. S rôznymi druhmi korenín, zeleninou, s vajíčkami, hubami.

Skryť Vypnúť reklamu

No základom huspeniny aj tak vždy budú bravčové kolená, bravčové nožičky a bravčové kože. Skôr ako vám ponúknem recept Kláry Hudákovej na chutnú huspeninu, prečítajte si pár dobrých rád pri príprave.

Huspeninu musíte variť pomaly. Žiaden veľký plameň, žiaden zhon. Huspeninu nemiešajte, len dajte pozor, aby vám nevykypela. Priebežne z jej hladiny jemne odoberajte penu a mastné oká. „Šuminy musia preč, inak nebude pekná číra,“ vravievala mamička. Pripravte si dostatok vhodných nádob, v ktorých sa bude usádzať. Ideálne sú plytké a široké, napríklad jednorazové misky z voskovaného papiera. Môžete ju aj zasterilizovať do zaváraninových pohárov, vydrží vám dlhšie.

Súvisiaci článok Mladým mamičkám piekli hrtány, dobytku dávali pochopníky Čítajte 

Na stuhnutie huspeniny potrebujete chladné miesto s teplotou pod 15 stupňov Celzia. Nevykladajte ju na mráz a preto chladnutie neurýchľujte ani vkladaním do mrazničky. Pozor na kocúra, huspenina mu chutí.

Huspeninu necháme stuhnúť na chladnom mieste, no nie na mraze, stratila by po rozmrazení pružnú konzistenciu. Podávame ju až po usadení. Môžete si ju dochutiť cibuľou jemne pokvapkanou citrónom alebo octom.

Tak to robieval môj otec. Huspeninu nikdy neodmietol.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 122
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 760
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 303
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 12 901
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 588
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 114
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 563
  8. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 515
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 091
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 067
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Zima

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Padol ďalší rekord. V Trenčianskom kraji odhalili takmer 400 prípadov nákazy

Ide o pozitívnych ľudí identifikovaných klasickou cestou pomocou PCR testov.

Ilustračná fotografia.

Plánované operácie len s negatívnym testom

Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici plánované operácie nezrušila. Pacient však musí mať pred nástupom na oddelenie negatívny test na Covid-19.

Hematologicko-transfúzne oddelenie v Považskej Bystrici

Mŕtvy muž otvoril rakvu a vrátil sa domov

Takmer 500 náhlych a najmä tragických úmrtí zachytil v Čiernej kronike 1770 – 1900 z Nového Mesta nad Váhom a okolia Jaroslav Kukuča z Bošáce.

Posledná cesta zosnulých v minulosti

GALÉRIA: Novorodenci zo stredného Považia

Pozrite si milé zábery našich najmenších.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Padol ďalší rekord. V Trenčianskom kraji odhalili takmer 400 prípadov nákazy

Ide o pozitívnych ľudí identifikovaných klasickou cestou pomocou PCR testov.

Pacientov pribúda, nemocnica v Čadci prosí zdravotníkov o pomoc

Situácia v nemocnici je podľa riaditeľa vážna.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Už ste čítali?