Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Bola to čertovsky dobrá zabíjačka

Na salaší mávali len jedno prasiatko. Teraz robia súťaž, aby uspokojili veľký záujem o výrobky.

Súťažný tím z Marikovej bol v pohotovosti od skorého rána. Súťažný tím z Marikovej bol v pohotovosti od skorého rána. (Zdroj: Dana Valachová)

PAPRADNO. Partia z Marikovej prišla zažiť do Papradna skvelú atmosféru, ktorá je s podujatím spätá. Vedúca skupiny Oľga Miková povedala, že spojili sily a požiadali o priateľskú výpomoc zo Stupného. „Mäsiar Stanko Mišúr je vychýreným majstrom. Aj tu pripravuje úžasné jelitá, tlačenku, podhrdlie, varené mäsko a iné,“ prezradila.

Podľa nej je táto udalosť o tom, že sa stretnú dobrí ľudia a zajedia si pravých zabíjačkových dobrôt. „Sú tu úžasné tímy, úžasní ľudia, dobrá nálada, takže sa tešíme, že sme tu. Nejdeme tu vyhrať, ale zabaviť sa,“ dodala Oľga s úsmevom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tajomstvo šéfkuchára

Družstvo Podúboče sa stalo minulý rok víťazným. V čase našej návštevy členovia tímu spracúvali asi 180-kilové prasiatko, vychované na farme v Papradne. V kotli bublala kapustnica, na stole sa krájala slanina na oškvarky, mäsko na výpečky, suroviny na jelítka. Šéfkuchára Juraja Hromadíka sme sa spýtali na tajomstvo ich kuchyne.

„Prasiatko opaľujeme slamou. Neobárame ho. Iní majú prasiatko biele, my červené. Pri príprave výrobkov je dôležitá chuť kože. Jej chuť nikdy nedocielime inak, jedine opálením,“ netajil recept. O tom, že ich výrobky boli výnimočné aj tento rok, svedčil aj počet bodov, ktoré udeľovali samotní návštevníci a ktoré ich opäť posunuli na najvyššiu priečku. Pri stánku ochutnali skvelé pečáky, podhrdlie, jelitá, jednoducho všetko, čo k pravej zabíjačke patrí. Aj ostatné poskladané družstvá z rôznych lokalít stavili na majstrovstvo pánov mäsiarov, pod rukami ktorých vznikali výrobky hodné metálu.

Skryť Vypnúť reklamu

Milovníci tradícií, vareného vínka a zabíjačkových špecialít si prišli na svoje. Ochutnať mohli i pravé zemiakové lokše či sladké kysnuté rožteky v rôznych prevedeniach, ktoré boli spestrením stolov.

Stretnutie s rodinou

Pani Alenka Bednářová z Považskej Bystrice chodí na zabíjačku pravidelne. Pre ňu je to rodinná akcia, kedy si so súrodencami užije pekné predpoludnie.

„Gastro výletík do Papradna plánujeme už v novembri,“ prezradila s úsmevom pani Alenka, pre ktorú je zabíjačka spomienkou na detstvo. „Pred Vianocami to bol u nás v rodine pravidelný rituál. Aj keď bolo všetko mastné a roboty veľa, nesťažovali sme sa. Zabíjačka patrila k životu. Na dobrotách sme si pochutnávali celú zimu.“

Manželia Veronika a Juraj z Považského Podhradia nechýbajú na žiadnej z akcií, pretože sú milovníkmi agroturizmu, ktorý tu Anka Beníková s rodinou zachovala. Taktiež všetky akcie, ktoré usporadúva, sú podľa nich o tradíciách, ktoré si oni radi pripomínajú.

Skryť Vypnúť reklamu

Posolstvo generáciám

Mikulášska zabíjačka je na Kolibe od nepamäti. „Najskôr sa robilo jedno prasiatko, ale to nestačilo pre všetkých,“ uviedla Anka Beníková. Preto sme zaradili do programu súťaž družstiev, aby sme uspokojili čo najviac ľudí. Tento formát sa osvedčil, preto ľudia jedia koľko vládzu už tretí rok,“ povedala Dodala, že nezabúdajú ani na deti, ktoré Mikuláš s čertom a anjelom obdarili sladkosťami.

Pravú zimnú idylku dotvoril sneh, sypajúci sa za goliere majstrov mäsiarov, čo im však vôbec nevadilo, pretože na sneh sú pri zabíjačkách zvyknutí. Šéfkuchár Vlado Levčík z Koliby Papradno je známy výbornými gulášmi, ktoré sú v ponuke počas rôznych akcií. Problém nemal ani s čertovsky dobrou kapustnicou, na ktorú ľudia stáli v radoch.

Ako aperitív ponúkal kalíšok domácej na lepšie trávenie. Vlado prezradil, že na zabíjačku padlo sedem prasiatok vychovaných na farme.

„Tradície sú tu silne zakorenené. Snažíme sa ich ľuďom pripomínať počas celého roka. Či sú to Divinové hody, Bačova cesta alebo iné akcie, ľudia vedia, kam majú prísť, aby sa dobre najedli a zabavili.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  2. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  3. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  4. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  7. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  8. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  9. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  10. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 37 030
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 170
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 17 925
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 713
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 691
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 516
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 13 234
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 494
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 278
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 098
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Podcast je náhrada miestneho rozhlasu

Správy z miestneho rozhlasu patria roky ku koloritu slovenských miesta obcí.

Jednou z hlavných výhod podcastov je, že ich môžete počúvať, keď vám to vyhovuje,“ povedal Jaroslav Kizek z agentúry M KREO.

Obce v okrese Považská Bystrica si pomohli sami

Prípravy na testovanie finišujú. Armáda má v rukách koordináciu, no mnoho vecí si obce museli zaobstarať sami.

Andrej Torda, prednosta Okresného úradu v Považskej Bystrici
Duša Behu okolo Dulova Anton Dobrodenka behá celý život

Bežecký figliar z Dulova. Tváril sa, že nevládze, potom pridal

V malej obci Dulov býva väčšinu roka pokoj a ticho. Tretiu októbrovú nedeľu to tu ale žije, ide sa tradičný Beh okolo Dulova. Ten tohtoročný, slávnostný, sa však neuskutočnil. Dušou tohto podujatia je človek, ktorý vždy behával, beháva a behať bude, dokedy to pôjde, Anton Dobrodenka.

Dulovčania postavili pamätník Behu okolo Dulova. Druhý sprava Anton Dobrodenka.

Celoplošné testovanie: Fakty, pokyny, odporúčania, najčastejšie otázky

V sobotu a nedeľu sa na celom Slovensku uskutoční prvé kolo celoplošného testovania, ktoré má za cieľ pomôcť zachytiť skryté ohniská nákazy a spomaliť šírenie koronavírusu. Odberné miesta budú otvorené 31. októbra a 1. novembra 2020 od 7. - 22. h.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na nitrianskom letisku núdzovo pristál vrtuľník americkej armády

Dôvodom neplánovaného pristátia bolo zlé počasie.

Pozitívne testovaný starosta: Najhoršia bola bolesť chrbta

Určite nepodceňujte situáciu. Toto nie je chrípka, odkazuje starosta kysuckej obce.

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce, niektoré však dostali informáciu o pričlenení ich odberových miest k susedným obciam.

Celoplošné testovanie: Fakty, pokyny, odporúčania, najčastejšie otázky

V sobotu a nedeľu sa na celom Slovensku uskutoční prvé kolo celoplošného testovania, ktoré má za cieľ pomôcť zachytiť skryté ohniská nákazy a spomaliť šírenie koronavírusu. Odberné miesta budú otvorené 31. októbra a 1. novembra 2020 od 7. - 22. h.

Už ste čítali?