BRATISLAVA. Hygienici vykonali počas tohtoročnej mimoriadnej kontroly vianočných trhov po celom Slovensku od 27. novembra do 17. decembra 2019 celkovo 731 kontrol. V porovnaní s vlaňajškom je to o 170 kontrol viac.
Odborní pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR skontrolovali tento rok na vianočných trhoch 440 zariadení stánkového a ambulantného predaja potravín, pokrmov a nápojov – z toho najviac v Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Nedostatky odhalili tento rok celkovo v 35 prevádzkach, čo predstavuje 7,9%. Hygienici našli pochybenia vo všetkých krajoch.

„Počas mimoriadnej kontroly vianočných trhov regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR zistili menej závažné hygienické nedostatky. Vyhovujúca úroveň hygieny a rovnako aj technické zabezpečenie je výsledkom nielen každoročne sa opakujúcich kontrol s cieľom chrániť ľudí pred alimentárnymi nákazami, ale aj spolupráce s organizátormi vianočných trhov, ktorí sú zo strany regionálnych úradov verejného zdravotníctva po celom Slovensku opakovane usmerňovaní vo veci dodržiavania hygienických požiadaviek vyplývajúcich z platnej legislatívy. Hoci je mimoriadna kontrola vianočných trhov po celom Slovensku zo strany hygienikov ukončená, v bežných kontrolách budeme v jednotlivých mestách pokračovať počas celého trvania vianočných trhov,“ povedal hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

Najvyššie percento nedostatkov zaznamenali v Bratislavskom kraji. Hygienici zistili problémy v desiatich z šesťdesiatich troch kontrolovaných zariadeniach.
V Prešovskom a Žilinskom kraji zistili hygienici pochybenia zhodne len v jednom zariadení z približne sedemdesiatich skontrolovaných.
Najčastejšie nedostatky
Telo šedého boxu.potraviny neznámeho pôvodu (napríklad kuracie mäso), hotové pokrmy bez nadobúdacích dokladov a bez uvedenia času dohotovenia a dodania (kačacie marinované mäso upečené, cesto na placky)nedodržanie chladiaceho reťazca v prípade potravín vyžadujúcich chladiarenské skladovanieskladovanie potravín, polotovarov priamo na podlahe (napríklad čerstvé mäso priamo na podlahe v prepravke, kačacie marinované mäso upečené skladované priamo na zemi)potraviny a suroviny určené na prípravu občerstvenia po dátume spotreby (mäsové prípravky, bryndza plnotučná, plesňový syr, kapustnica)zamestnanci bez vhodného pracovného odevu a pokrývky hlavy, jeden zamestnanec fajčil cigaretu priamo v stánkuv piatich prevádzkach nebola zabezpečená tečúca studená a teplá pitná voda na umývanie rúk zamestnancov, prípadne aj na umývanie pracovného náradianepreukázanie sa dokladom o odbornej spôsobilosti na výkon epidemiologickej závažnej činnosti u 5 zamestnancovv troch prípadoch nebolo predložené právoplatné rozhodnutie orgánu verejného zdravotníctva k uvedeniu priestorov do prevádzky a schválenia prevádzkového poriadku