Reštauračné zariadenia majú veľké straty

Funguje síce rozvoz stravy, straty sú však napriek tomu veľké. Firmy odoberajú oveľa menej jedla ako pred korona krízou.

Rozpisy na rozvoz stravy sú skromnejšie. Rozpisy na rozvoz stravy sú skromnejšie. (Zdroj: Bernadetta Pitoňáková)

POVAŽIE. Pred tromi týždňami začali platiť sprísnené mimoriadne opatrenia pre šírenie ochorenia COVID-19. Zastavil sa maloobchodný predaj a predaj služieb. Boli aj výnimky, neskôr niektoré prevádzky mohli otvoriť, život sa však spomalil.

Ulice sa vyprázdnili, po počiatočnom návale do obchodov potravín, keď si ľudia začali robiť zásoby, boli časom aj tieto prázdnejšie. Osireli križovatky, cesty, kde sa tvorili kolóny, sa výrazne odľahčili. Úľava od dopravného zhonu a ulíc preplnených autami bola určite pozitívom. Zostali však zatvorené aj reštaurácie, ľudia sa prestali stretávať. Funguje až doteraz len rozvoz stravy, prípadne výdaj baleného jedla cez okienka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Spočiatku brali ľudia veci s určitou dávkou rezervovanosti, neskôr pochopili, že situácia je vážna. K obavám z nákazy sa pridružujú stále nástojčivejšie tie existenčné. Podnikatelia v reštauračných službách bilancujú, čo všetko im útlm priniesol. Výroba v drvivej väčšine fabrík aj menších výrob zatiaľ beží, faktom však je, že stravy pre zamestnancov odoberajú menej. Niektorí, hlavne tí menší, si začali variť sami.

Mohlo by vás ešte zaujímať Školský systém s pandémiou nepočítal, nemal žiadny plán B Čítajte 

Drobní podnikatelia, ktorí sú na tieto segmenty naviazaní, to pociťujú. Teraz sa im ešte o dosahoch hovorí ťažko, lebo netušia, čo sa bude diať ďalej. Niektorí hovoria dokonca o výbornom štarte v tomto roku. Spomalila ho kríza, s ktorou nikto nepočítal. Očakávajú pomoc štátu, inak budú nútení skončiť. Podaktorým zdvihli adrenalín telefonáty z daňového úradu.

SkryťVypnúť reklamu

Po výbornom začiatku neistota

Eva Jakubeková má reštauráciu v centre Považskej Bystrice. O stravníkov nemala nikdy núdzu. Zabezpečujú stravovanie aj pre viaceré fabriky, menšie výroby a prevádzky či kancelárie v meste a okolí.

„Beží stravovanie pre firmy, vozíme im ďalej, cítiť však aj tu útlm. Pre balené obedy si chodí desať až dvanásť ľudí denne, čo je desatina pôvodnej návštevnosti reštaurácie pred krízou,“ hovorí majiteľka reštaurácie. Na stravu chodilo aj veľa ľudí z kancelárií, teraz im ju vozia. To je ďalšie desatina k dobru. „Stále je to však osemdesiat percent strata.“

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom G6SHB na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  2. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  3. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  4. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  5. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  7. Na Marka oharka do jarka
  8. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 31 184
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 644
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 416
  4. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 405
  5. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 6 431
  6. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí 4 984
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 373
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 148
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Ilustračné foto.

Nácvik činnosti zásahu pri likvidácii požiaru ubytovacieho zariadenia bolo hlavným cieľom víkendového taktického cvičenia profesionálnych a dobrovoľných hasičov z okresov Ilava a Trenčín v Nemšovej.


TASR
Gruzínske Bakhmaro.

Navštívil ju lyžiar a horolezec Ladislav Makay.


Vo štvrtok 15. mája sa v priestoroch sTC Púchov uskutoční regionálne kolo MY Ligy zamestnancov.


(RED)
Vandali zničili prácu umelcov.

Zachytili ich kamery.


1

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu