POVAŽIE. Pred tromi týždňami začali platiť sprísnené mimoriadne opatrenia pre šírenie ochorenia COVID-19. Zastavil sa maloobchodný predaj a predaj služieb. Boli aj výnimky, neskôr niektoré prevádzky mohli otvoriť, život sa však spomalil.
Ulice sa vyprázdnili, po počiatočnom návale do obchodov potravín, keď si ľudia začali robiť zásoby, boli časom aj tieto prázdnejšie. Osireli križovatky, cesty, kde sa tvorili kolóny, sa výrazne odľahčili. Úľava od dopravného zhonu a ulíc preplnených autami bola určite pozitívom. Zostali však zatvorené aj reštaurácie, ľudia sa prestali stretávať. Funguje až doteraz len rozvoz stravy, prípadne výdaj baleného jedla cez okienka.
Spočiatku brali ľudia veci s určitou dávkou rezervovanosti, neskôr pochopili, že situácia je vážna. K obavám z nákazy sa pridružujú stále nástojčivejšie tie existenčné. Podnikatelia v reštauračných službách bilancujú, čo všetko im útlm priniesol. Výroba v drvivej väčšine fabrík aj menších výrob zatiaľ beží, faktom však je, že stravy pre zamestnancov odoberajú menej. Niektorí, hlavne tí menší, si začali variť sami.

Drobní podnikatelia, ktorí sú na tieto segmenty naviazaní, to pociťujú. Teraz sa im ešte o dosahoch hovorí ťažko, lebo netušia, čo sa bude diať ďalej. Niektorí hovoria dokonca o výbornom štarte v tomto roku. Spomalila ho kríza, s ktorou nikto nepočítal. Očakávajú pomoc štátu, inak budú nútení skončiť. Podaktorým zdvihli adrenalín telefonáty z daňového úradu.
Po výbornom začiatku neistota
Eva Jakubeková má reštauráciu v centre Považskej Bystrice. O stravníkov nemala nikdy núdzu. Zabezpečujú stravovanie aj pre viaceré fabriky, menšie výroby a prevádzky či kancelárie v meste a okolí.
„Beží stravovanie pre firmy, vozíme im ďalej, cítiť však aj tu útlm. Pre balené obedy si chodí desať až dvanásť ľudí denne, čo je desatina pôvodnej návštevnosti reštaurácie pred krízou,“ hovorí majiteľka reštaurácie. Na stravu chodilo aj veľa ľudí z kancelárií, teraz im ju vozia. To je ďalšie desatina k dobru. „Stále je to však osemdesiat percent strata.“