POVAŽIE/ŠARIŠ. Všetko zlé je na niečo dobré. Túto okrídlenú vetu určite každý počul nespočetne krát. Aktuálna je i v čase koronakrízy. Rodiny trávia viac času doma a gazdinky skúšajú recepty, ktoré by si inak ani nepovšimli.
Internet je ich plný, no ak by ste predsa zatúžili po niečom, čo je tradičné, osvedčené, chutné a ešte sa aj spája sa s Veľkou nocou, vyskúšajte syrek.
Recept nám nadiktovala Daniela Virágová z Prešova. V Šariši sa totiž Veľká noc bez tradičnej Veľkonočnej hrudky či Veľkonočného syrka nezaobíde.
Potrebujeme naň minimum ingrediencií. Stačí 1 liter plnotučného mlieka, 10 vajec a soľ. Odvážnejší a maškrtnejší môžu vyskúšať aj štipku cukru, čierneho korenia, bylinky, ale aj hrášok, mrkvu pažítku či dokonca kúsky šunky.
Pracovný postup
Vajíčka rozšľaháme a osolíte. Niekto dáva aj štipku cukru, čierne korenie. Mlieko privediete do varu a pridáte vajíčka. Najlepšie variť zmes v hrnci s dvojitým dnom. Môžeme ale použiť aj klasický hrniec so silnejším dnom. Varíme pomaly, aby sa zmes neprichytila.
„Treba ju miešať, miešať, miešať a miešať,“ radí Danka. Pred dokončením pridáme bylinky, môžeme použiť nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku. Nevaríme príliš dlho, aby nebola hrudka suchá, ale ostala šťavnatá. Celková doba varenia trvá približne 15- 20 minút. Pri vyzrážaní, keď sa urobí hore srvátka (vytvoria sa hrudky ako pri praženici), treba masu scediť do čistej gázy alebo utierky. Zrazenú zmes vylejeme do gázy položenej v cedníku a postláčame do tvaru hrudky, prípadne bochníčka. Nestláčame príliš, aby hrudka neostala ubitá. Zviažeme a necháme odkvapkať. Vytuhne približne za 2 hodiny. Ak do masy v záverečnej fáze pridáte zeleninu či kúsky údenej šunky a necháte ju stuhnúť vo forme so zaujímavou štruktúrou, bude výsledok ešte efektnejší.
Ak niekto chce variť z väčšieho množstva, treba dodržať pomer na jeden deciliter mlieka pridávame 1 vajce.