Streda, 1. december, 2021 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky

Pokušenie je silnejšie ako snaha nemaškrtiť

Jeden známy si ako svoju inšpiráciu vybral akademického maliara z vedľajšej dediny a počas celého detstva si opakoval, že raz, podobne ako on – chudobný chlapec zo zapadnutej dedinky – musí niečo dokázať. A dokázal.

Doma platí prísny zákaz kupovania konkurenčných výrobkov!

Chcete sa aj vy inšpirovať podobnými príbehmi? Viete, koľko osobností šoubiznisu, športu, kultúry, či podnikania sa narodilo na Považí? Chceli by ste spoznať ich životnú púť, dozvedieť sa o ich úspechoch, pádoch a zaujímavých životných situáciách? Prinášame vám seriál rozhovorov s rodákmi z nášho regiónu, a to najmä takými, ktorým sa v šírom svete podarilo nájsť si to správne miesto. V našom seriáli načrieme do ich krátkej, no bohatej životnej púte v rôznych povolaniach, v rôznych končinách našej vlasti i mimo nej. Okrem úspechu majú spoločné „korene“, ktoré siahajú na Považie a sú na to patrične hrdí. A možno prídete na to, že ste sa s nimi hrávali na rovnakom pieskovisku, sedeli v jednej triede, kopali spoločne do futbalovej lopty, či chodili do rovnakého krúžku...
Jeho pozíciu mu závidia mnohí. Pavol Kovačič je kráľom najsladšieho kráľovstva plného rôznych cukríkov, lízaniek, chrumkavých keksov a lahodných čokolád. Keď sa však pozrieme bližšie, zistíme, že za touto rozprávkovou pozíciou sa skrýva rovnako tvrdá manažérska práca ako pri riadení elektrárne. Aj keď asi chuť jednosmerného ani striedavého prúdu nedosahuje obľúbenosť slovenských cukroviniek.
Vyrábate veľa druhov cukríkov, čokolád a perníkov. Čo máte z vášho sortimentu najradšej? Prečo?
Mojím obľúbeným produktom je Mila, keks s mliečnou chuťou, naša slovenská Tatranka a Horalka. V rodine máme rôzne chute, deti majú rady perníky, manželka zasa Tatranku. Mladšia dcéra si dokonca tak obľúbila perníky, že nič iné ani nechce raňajkovať a robí to starosti manželke. V chutiach sme sa teda netrafili.
Má podľa vás čokoláda naozaj vplyv na dobrú náladu?
Jednoznačne má pozitívny vplyv, upokojuje nervy, upokojuje myseľ a dodáva optimizmus do života. Samozrejme, súvisí s jej pozitívami aj vedľajší efekt, že človek priberá, ale s veselou mysľou je určite svet krajší. Odporúčam ju jesť všetkým, a to nie preto, aby firma viac prosperovala. Čokoláda je určite vhodná pre všetkých, ktorí sú zachmúrení alebo majú problémy, lebo jej lahodná chuť skutočne dodáva optimizmus.
Čím ste chceli byť ako malý chlapec? Súviselo to nejako s potravinárstvom?
Ako malý chlapec som chcel byť kozmonautom, požiarnikom a hokejistom, ale s potravinárstvom určite nesúviseli žiadne moje chlapčenské sny.
Spomínali ste hokej, nedávno skončili majstrovstvá sveta. Ako ste ich prežívali?
Asi ako každý Slovák, držal som nášmu tímu palce a dúfal v medailu, najmä, keď bol „nadupaný“ takými hviezdami. Dokonca aj deti držali palce. Pozeral som každý zápas, najmä doma, a keď bola príležitosť, tak aj priamo vo Viedni.
Aká bola vaša cesta k sladkostiam, cesta na pozíciu šéfa cukrovinkárskej spoločnosti?
Moja cesta k sladkostiam viedla cez financie. Nastúpil som v podniku, v ktorom doteraz pracujem ako finančný riaditeľ a prvýkrát som vtedy spoznal potravinársku výrobu, trh potravín a špeciálne trh rýchloobrátkového tovaru. Po dvoch rokoch som bol menovaný na svoju terajšiu pozíciu, v ktorej pôsobím už od roku 1998.
Prečo ste sa nevenovali stavebníctvu, ktoré ste vyštudovali?
Práve v tom čase bolo stavebníctvo v útlme a aj väčšina mojich spolužiakov pracuje v iných oblastiach. Život ma zavial k financiám, sústreďoval som sa na dane, účtovníctvo, audit, finančné trhy.
Viete odolať sladkostiam?
Musím sa priznať, že ani veľmi nie. Dá sa to ešte vtedy, keď ich nevidím, ale pokiaľ prídem do výroby a zbadám všetky tie čerstvé a voňavé produkty, nedokážem odolať. Pokušenie je silnejšie ako snaha nemaškrtiť. Mám ich stále na dosah, a preto im veľmi ťažko odolávam.
Ako potom kompenzujete prebytok energie?
Snažím sa športovať, cvičiť, hrám tenis. Počas dovoleniek plávam alebo lyžujem, snažím sa pohybovať, ale aj napriek tomu som nástupom do potravinárskej firmy pribral kilogramy navyše. Ale kolegovia mi vravia, že tak musím vyzerať. Vraj ako by to vyzeralo, keby generálny riaditeľ bol štíhly a nejedol by cukrovinky!
Aký je váš názor na to, že sladkosti nepatria k zdravej výžive? Myslíte si, že kto chce žiť zdravo, musí ich zo svojho jedálnička úplne vynechať?
Žiadny extrém nie je dobrý a ľudia by mali jesť to, čo im chutí. Ak niekomu chutí držková, nech si dá držkovú, ak niekomu chutia slané jedlá, nech si ich dá, veď niektoré stravovacie návyky sa dajú kompenzovať napríklad väčším pohybom. Ľudia by si nemali odopierať rôzne druhy pochutín, medzi ktoré radím aj sladkosti. Jednoznačne patria do nášho sveta, sú pre ľudí. Netreba to s nimi ani preháňať, a nesúhlasím ani s ich úplným zatratením.
Ovládate receptúry vašich výrobkov? Máte medzi nimi aj svoj vlastný?
Vlastný recept nemám, ale zasa zamestnávam odborníkov, ktorí tieto receptúry ovládajú a majú ich zachytené vo výrobných postupoch. Niektoré receptúry sú veľmi ojedinelé a ťažko napodobiteľné. Platí to aj pre moje najobľúbenejšie keksy, ktorých receptúra sa hľadala niekoľko rokov.
Výrobky testujete aj v iných krajinách. Majú za hranicami odlišné chute ako Slováci?
Majú trochu iné chute a dokonca aj odlišné názory na gramáž výrobkov. Maďari uprednostňujú radšej nižšiu gramáž, Poliaci zase vyššiu a Slováci sú niekde uprostred. Maďari sú v porovnaní so Slovákmi zase viac naklonení čokoláde.
Čo vás najviac prekvapilo v zložení sladkostí?
Priznám sa, že v tomto smere ma nič neprekvapilo, lebo ako absolútny neznalec som nič neočakával. Možno jediné, čo ma prekvapilo, bola trvanlivosť džemu, ktorý sa pridáva do perníkov. Očakával som, že môže vydržať približne jeden mesiac, ale má oveľa dlhšiu trvanlivosť.
Ako hodnotí vaša rodina výrobky z vašej firmy? Môžu ochutnať aj niečo od konkurencie?
U nás je prísny zákaz kupovania konkurenčných výrobkov! Po malých nezhodách v rodine som však trošku ustúpil, ale som ochotný tolerovať výnimky len v prípade, že daný druh naša firma nevyrába. Ale aj to nevidím rád.
V čom podľa vás spočíva úspech dobrého manažéra?
Je to viacero faktorov pôsobiacich spolu. Ak sa kedysi hovorilo, že dobrý manažér ani nemusí byť odborník na všetko, osobne si myslím, že musí byť odborníkom aspoň v jednej oblasti a mať o firme všeobecný prehľad. Trúfam si povedať, že som odborníkom na financie a ekonomiku a pomaly som už prenikol aj do sveta rýchloobrátkového tovaru. Dobrý manažér tiež musí vedieť delegovať právomoci a kompetencie, ale aj kontrolovať ich využívanie, prípadne zneužívanie. Mal by byť empatický, vedieť sa vcítiť do podriadených i nadriadených kolegov, chápať atmosféru medzi ľuďmi a vedieť predvídať reakciu na svoje rozhodnutia. Medzi ďalšie vlastnosti dobrého manažéra patria komunikatívnosť, schopnosť zrozumiteľne vysvetliť zámery, byť lídrom. Za najdôležitejšiu však považujem empatiu a odbornosť.
Používate na svojich zamestnancov metódu cukru a biča?
Niekedy ju používam, ale podľa mňa existujú aj vhodnejšie metódy na vychádzanie so zamestnancami.
Viete, čo sa o vás vo firme klebetí?
Podnikové klebety sa niekedy dopočujem, ale nemyslím si, že by mali na mňa veľmi zlý názor, aj keď niekedy prišli o prémie... Nemyslím si, že som tu na to, aby ma ľudia milovali, ale aspoň u vedúcich pracovníkov mám dojem, že mi dôverujú, že vediem firmu správnym smerom, rozumiem problémom a viem ich riešiť, viem sa ľudí zastať, viem odkontrolovať zle odvedenú prácu a aj ju potrestať. Myslím si, že moji kolegovia chápu a vnímajú, že sa snažím byť spravodlivý.
Keby ste neboli najvyšším šéfom v spoločnosti, akú pozíciu vo vašej firme by ste si vybrali?
Jednoznačne financie. Vyznám sa v tejto oblasti a stále ju mám rád. Je to zaujímavá práca a aj v budúcnosti sa chcem orientovať na finančno-ekonomickú oblasť.
Ako relaxujete? Čo sú vaše obľúbené koníčky? Máte vôbec na ne čas?
Dodržiavam zásadu, že týždeň patrí podniku, a to naozaj nehľadím na hodiny. Víkendy patria zase rodine, a keď relaxuje rodina, relaxujem aj ja. Za najväčší relax považujem dovolenky, kedy si nájdem čas aj na knihy. Veľmi mám rád detektívky a sci-fi a knihy sú prvou vecou, ktorú nesmiem zabudnúť zabaliť na dovolenku.
Máte už vybratú destináciu, kde strávite tohtoročnú letnú dovolenku? Predpokladám, že ako manažér s nabitým programom už dávno viete, kedy odlietate.
Toto leto to bude len malá dovolenka v Grécku.
Ako často sa vraciate na Považie?
Chodím pravidelne na Považie, pretože tam mám rodičov a všetkých súrodencov a samozrejme, aj veľa priateľov. Aj keď som v Bratislave už dvadsať rokov, stále považujem Dubnicu za svoj domov. Na človeka veľmi vplýva prostredie, kde sa narodil a kde vyrastal. Najlepšie priateľstvá pochádzajú práve z tohto obdobia a stále fungujú, sme v kontakte. V Bratislave sa dokonca vytvoril aj akýsi miniklub Dubničanov alebo Považanov, ktorí sa spolu stále stretávajú, komunikujú a priatelia.
Ako veľmi sa zmenila Dubnica od vašich študentských čias?
V Novej Dubnici som býval a študoval v inom politickom režime a môžem povedať, že vtedy bola atmosféra akási uvoľnenejšia. Myslím si, že ľudia boli pokojnejší a nemali také starosti, aké majú dnes – o prácu, o živobytie... Možno som to tak vnímal práve kvôli svojej mladosti, kedy je všetko bezstarostné. Dnes sú už kamaráti viac ustráchanejší, už sa nerozprávame len o futbale, ale aj o sociálnej situácii v tomto regióne. Na druhej strane zase musím povedať, že mestá a obce v okolí sa menia k lepšiemu. Investuje sa do infraštruktúry, renovujú sa časti mesta, ale sú aj také miesta, kde cítiť nedostatok peňazí. Jednoznačne mám však k Považiu pozitívny vzťah, a keď ním prechádzam, pozerám sa z okna a obdivujem ten „svoj“ kraj.
Menili by ste odvetvie, v ktorom pracujete? Ak áno, za aké?
Potravinárstvo je veľmi zaujímavé a asi by som chcel zostať pri rýchloobrátkovom tovare. Je to určitý spôsob života a distribúcie, ktorý mi vyhovuje. Ak nie, tak asi naozaj zase len vo finančnej sfére. Viem si predstaviť, že by som napríklad pripravoval projekty ozdravenia firiem, ale zase najradšej v oblasti rýchloobrátkového tovaru.
Vo firme zamestnávate viacej žien. Aké vlastnosti si na nich ceníte?
Ťažko sa to hodnotí, pretože pri práci nerobím rozdiely medzi mužmi a ženami. Podstatná je pre mňa ich odbornosť, pracovitosť a chuť zlepšovať svoju prácu tak, aby firma napredovala.
Vo firme ste už dosiahli maximum. Čo vás motivuje, aby ste išli ďalej? Máte stanovený nový cieľ?
Pre každého je motiváciou niečo iné. Mňa motivuje k tomu, aby som sa posúval ďalej to, že firma je spojená s mojím menom. Ak firma bude zisková, bude dobýjať nové trhy, bude stále silnejšia a bude spojená s mojím menom, to je tá správna motivácia. Tiež nechcem sklamať všetkých ľudí, ktorí vo firme pracujú, aj keď ich nie je až tak vidieť.
Máte svoje podnikateľské ciele aj na Považí?
Jedna z našich výrobných firiem sídli v Ilave. Aj keď rozhodnutie kúpiť túto firmu bolo absolútne racionálne a vzniklo po dôkladnej analýze, som rád, že sme zainvestovali práve do tohto regiónu. Považujem to za akúsi malú splátku dlhu regiónu, z ktorého pochádzam.

Najčítanejšie na My Považská

Inzercia - Tlačové správy

  1. Desať dôvodov, prečo študovať na Trnavskej univerzite
  2. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  3. Buďte v najlepšej spoločnosti!?
  4. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  5. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije?
  6. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  7. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  8. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  9. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené
  10. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  1. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  2. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  3. dm a jej zákazníci podporili vznik 15 vzdelávacích centier
  4. Anketu Elektromobil roka 2021 ovládla ŠKODA
  5. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  6. Zmeny v systéme revíznych postupov
  7. Compliance – kto by mal byť zodpovedný?
  8. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  9. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  10. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 593
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 15 128
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 843
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 758
  5. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 590
  6. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 5 771
  7. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 675
  8. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 089
  9. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 680
  10. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 2 127

Blogy SME

  1. Iveta Bakitová: Peru - od conquistádorov po Dänikena
  2. Štefan Vidlár: List Ježiškovi
  3. Ján Šeďo: Kedy je to v záujme občanov a kedy nie, alebo existuje morálny kódex poslanca NRSR ?
  4. Michal Hradil: Trochu (kontroverznej) očkovacej matematiky
  5. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí
  6. Marek Strapko: Konšpirátori opäť pošteklili primitívne pudy
  7. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  8. Júlia Piraňa Mikolášiková: Podozrivý z úniku dokumentu o Zurianovi a spol. je policajný funkcionár
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 11 335
  2. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 859
  3. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 5 408
  4. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 5 138
  5. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 961
  6. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 951
  7. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 376
  8. Pavel Macko: Špinavý útok voči mojej rodine trvá už šesť rokov! 4 063
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Deti si pri otváraní učebne pripravili program.

Pri materskej škole vybudovali externú učebňu zameranú na environmentálne aktivity.


12 h

Púchovskí policajti preverovali telefonické oznámenie o migrantoch nachádzajúcich sa v tureckom kamióne. Informácia hovorila aj o údajnom úmrtí jedného z nich.


SITA 12 h

Diskusiu vysielame v stredu 1. decembra 2021 o 10. hodine


16 h
Adventné vence od našich čitateľov.

Pozrite si výber tých najkrajších adventných vencov bez námahy. Stačí sa usadiť a nechať sa inšpirovať.


29. nov

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Aktuálne majú hospitalizovaných 76 pacientov s covidom.


16 h

Má ísť do väzenia, skrýva sa.


ROS 29. nov

Žena prechádzala cez cestu.


ROS 19 h

Hudobná skupina satirickým spôsobom upozorňuje na problematický dopravný úsek.


29. nov

Blogy SME

  1. Iveta Bakitová: Peru - od conquistádorov po Dänikena
  2. Štefan Vidlár: List Ježiškovi
  3. Ján Šeďo: Kedy je to v záujme občanov a kedy nie, alebo existuje morálny kódex poslanca NRSR ?
  4. Michal Hradil: Trochu (kontroverznej) očkovacej matematiky
  5. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí
  6. Marek Strapko: Konšpirátori opäť pošteklili primitívne pudy
  7. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  8. Júlia Piraňa Mikolášiková: Podozrivý z úniku dokumentu o Zurianovi a spol. je policajný funkcionár
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 11 335
  2. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 859
  3. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 5 408
  4. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 5 138
  5. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 961
  6. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 951
  7. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 376
  8. Pavel Macko: Špinavý útok voči mojej rodine trvá už šesť rokov! 4 063
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu