Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Pokušenie je silnejšie ako snaha nemaškrtiť

Jeden známy si ako svoju inšpiráciu vybral akademického maliara z vedľajšej dediny a počas celého detstva si opakoval, že raz, podobne ako on – chudobný chlapec zo zapadnutej dedinky – musí niečo dokázať. A dokázal.

Doma platí prísny zákaz kupovania konkurenčných výrobkov!

Chcete sa aj vy inšpirovať podobnými príbehmi? Viete, koľko osobností šoubiznisu, športu, kultúry, či podnikania sa narodilo na Považí? Chceli by ste spoznať ich životnú púť, dozvedieť sa o ich úspechoch, pádoch a zaujímavých životných situáciách? Prinášame vám seriál rozhovorov s rodákmi z nášho regiónu, a to najmä takými, ktorým sa v šírom svete podarilo nájsť si to správne miesto. V našom seriáli načrieme do ich krátkej, no bohatej životnej púte v rôznych povolaniach, v rôznych končinách našej vlasti i mimo nej. Okrem úspechu majú spoločné „korene“, ktoré siahajú na Považie a sú na to patrične hrdí. A možno prídete na to, že ste sa s nimi hrávali na rovnakom pieskovisku, sedeli v jednej triede, kopali spoločne do futbalovej lopty, či chodili do rovnakého krúžku...
Jeho pozíciu mu závidia mnohí. Pavol Kovačič je kráľom najsladšieho kráľovstva plného rôznych cukríkov, lízaniek, chrumkavých keksov a lahodných čokolád. Keď sa však pozrieme bližšie, zistíme, že za touto rozprávkovou pozíciou sa skrýva rovnako tvrdá manažérska práca ako pri riadení elektrárne. Aj keď asi chuť jednosmerného ani striedavého prúdu nedosahuje obľúbenosť slovenských cukroviniek.
Vyrábate veľa druhov cukríkov, čokolád a perníkov. Čo máte z vášho sortimentu najradšej? Prečo?
Mojím obľúbeným produktom je Mila, keks s mliečnou chuťou, naša slovenská Tatranka a Horalka. V rodine máme rôzne chute, deti majú rady perníky, manželka zasa Tatranku. Mladšia dcéra si dokonca tak obľúbila perníky, že nič iné ani nechce raňajkovať a robí to starosti manželke. V chutiach sme sa teda netrafili.
Má podľa vás čokoláda naozaj vplyv na dobrú náladu?
Jednoznačne má pozitívny vplyv, upokojuje nervy, upokojuje myseľ a dodáva optimizmus do života. Samozrejme, súvisí s jej pozitívami aj vedľajší efekt, že človek priberá, ale s veselou mysľou je určite svet krajší. Odporúčam ju jesť všetkým, a to nie preto, aby firma viac prosperovala. Čokoláda je určite vhodná pre všetkých, ktorí sú zachmúrení alebo majú problémy, lebo jej lahodná chuť skutočne dodáva optimizmus.
Čím ste chceli byť ako malý chlapec? Súviselo to nejako s potravinárstvom?
Ako malý chlapec som chcel byť kozmonautom, požiarnikom a hokejistom, ale s potravinárstvom určite nesúviseli žiadne moje chlapčenské sny.
Spomínali ste hokej, nedávno skončili majstrovstvá sveta. Ako ste ich prežívali?
Asi ako každý Slovák, držal som nášmu tímu palce a dúfal v medailu, najmä, keď bol „nadupaný“ takými hviezdami. Dokonca aj deti držali palce. Pozeral som každý zápas, najmä doma, a keď bola príležitosť, tak aj priamo vo Viedni.
Aká bola vaša cesta k sladkostiam, cesta na pozíciu šéfa cukrovinkárskej spoločnosti?
Moja cesta k sladkostiam viedla cez financie. Nastúpil som v podniku, v ktorom doteraz pracujem ako finančný riaditeľ a prvýkrát som vtedy spoznal potravinársku výrobu, trh potravín a špeciálne trh rýchloobrátkového tovaru. Po dvoch rokoch som bol menovaný na svoju terajšiu pozíciu, v ktorej pôsobím už od roku 1998.
Prečo ste sa nevenovali stavebníctvu, ktoré ste vyštudovali?
Práve v tom čase bolo stavebníctvo v útlme a aj väčšina mojich spolužiakov pracuje v iných oblastiach. Život ma zavial k financiám, sústreďoval som sa na dane, účtovníctvo, audit, finančné trhy.
Viete odolať sladkostiam?
Musím sa priznať, že ani veľmi nie. Dá sa to ešte vtedy, keď ich nevidím, ale pokiaľ prídem do výroby a zbadám všetky tie čerstvé a voňavé produkty, nedokážem odolať. Pokušenie je silnejšie ako snaha nemaškrtiť. Mám ich stále na dosah, a preto im veľmi ťažko odolávam.
Ako potom kompenzujete prebytok energie?
Snažím sa športovať, cvičiť, hrám tenis. Počas dovoleniek plávam alebo lyžujem, snažím sa pohybovať, ale aj napriek tomu som nástupom do potravinárskej firmy pribral kilogramy navyše. Ale kolegovia mi vravia, že tak musím vyzerať. Vraj ako by to vyzeralo, keby generálny riaditeľ bol štíhly a nejedol by cukrovinky!
Aký je váš názor na to, že sladkosti nepatria k zdravej výžive? Myslíte si, že kto chce žiť zdravo, musí ich zo svojho jedálnička úplne vynechať?
Žiadny extrém nie je dobrý a ľudia by mali jesť to, čo im chutí. Ak niekomu chutí držková, nech si dá držkovú, ak niekomu chutia slané jedlá, nech si ich dá, veď niektoré stravovacie návyky sa dajú kompenzovať napríklad väčším pohybom. Ľudia by si nemali odopierať rôzne druhy pochutín, medzi ktoré radím aj sladkosti. Jednoznačne patria do nášho sveta, sú pre ľudí. Netreba to s nimi ani preháňať, a nesúhlasím ani s ich úplným zatratením.
Ovládate receptúry vašich výrobkov? Máte medzi nimi aj svoj vlastný?
Vlastný recept nemám, ale zasa zamestnávam odborníkov, ktorí tieto receptúry ovládajú a majú ich zachytené vo výrobných postupoch. Niektoré receptúry sú veľmi ojedinelé a ťažko napodobiteľné. Platí to aj pre moje najobľúbenejšie keksy, ktorých receptúra sa hľadala niekoľko rokov.
Výrobky testujete aj v iných krajinách. Majú za hranicami odlišné chute ako Slováci?
Majú trochu iné chute a dokonca aj odlišné názory na gramáž výrobkov. Maďari uprednostňujú radšej nižšiu gramáž, Poliaci zase vyššiu a Slováci sú niekde uprostred. Maďari sú v porovnaní so Slovákmi zase viac naklonení čokoláde.
Čo vás najviac prekvapilo v zložení sladkostí?
Priznám sa, že v tomto smere ma nič neprekvapilo, lebo ako absolútny neznalec som nič neočakával. Možno jediné, čo ma prekvapilo, bola trvanlivosť džemu, ktorý sa pridáva do perníkov. Očakával som, že môže vydržať približne jeden mesiac, ale má oveľa dlhšiu trvanlivosť.
Ako hodnotí vaša rodina výrobky z vašej firmy? Môžu ochutnať aj niečo od konkurencie?
U nás je prísny zákaz kupovania konkurenčných výrobkov! Po malých nezhodách v rodine som však trošku ustúpil, ale som ochotný tolerovať výnimky len v prípade, že daný druh naša firma nevyrába. Ale aj to nevidím rád.
V čom podľa vás spočíva úspech dobrého manažéra?
Je to viacero faktorov pôsobiacich spolu. Ak sa kedysi hovorilo, že dobrý manažér ani nemusí byť odborník na všetko, osobne si myslím, že musí byť odborníkom aspoň v jednej oblasti a mať o firme všeobecný prehľad. Trúfam si povedať, že som odborníkom na financie a ekonomiku a pomaly som už prenikol aj do sveta rýchloobrátkového tovaru. Dobrý manažér tiež musí vedieť delegovať právomoci a kompetencie, ale aj kontrolovať ich využívanie, prípadne zneužívanie. Mal by byť empatický, vedieť sa vcítiť do podriadených i nadriadených kolegov, chápať atmosféru medzi ľuďmi a vedieť predvídať reakciu na svoje rozhodnutia. Medzi ďalšie vlastnosti dobrého manažéra patria komunikatívnosť, schopnosť zrozumiteľne vysvetliť zámery, byť lídrom. Za najdôležitejšiu však považujem empatiu a odbornosť.
Používate na svojich zamestnancov metódu cukru a biča?
Niekedy ju používam, ale podľa mňa existujú aj vhodnejšie metódy na vychádzanie so zamestnancami.
Viete, čo sa o vás vo firme klebetí?
Podnikové klebety sa niekedy dopočujem, ale nemyslím si, že by mali na mňa veľmi zlý názor, aj keď niekedy prišli o prémie... Nemyslím si, že som tu na to, aby ma ľudia milovali, ale aspoň u vedúcich pracovníkov mám dojem, že mi dôverujú, že vediem firmu správnym smerom, rozumiem problémom a viem ich riešiť, viem sa ľudí zastať, viem odkontrolovať zle odvedenú prácu a aj ju potrestať. Myslím si, že moji kolegovia chápu a vnímajú, že sa snažím byť spravodlivý.
Keby ste neboli najvyšším šéfom v spoločnosti, akú pozíciu vo vašej firme by ste si vybrali?
Jednoznačne financie. Vyznám sa v tejto oblasti a stále ju mám rád. Je to zaujímavá práca a aj v budúcnosti sa chcem orientovať na finančno-ekonomickú oblasť.
Ako relaxujete? Čo sú vaše obľúbené koníčky? Máte vôbec na ne čas?
Dodržiavam zásadu, že týždeň patrí podniku, a to naozaj nehľadím na hodiny. Víkendy patria zase rodine, a keď relaxuje rodina, relaxujem aj ja. Za najväčší relax považujem dovolenky, kedy si nájdem čas aj na knihy. Veľmi mám rád detektívky a sci-fi a knihy sú prvou vecou, ktorú nesmiem zabudnúť zabaliť na dovolenku.
Máte už vybratú destináciu, kde strávite tohtoročnú letnú dovolenku? Predpokladám, že ako manažér s nabitým programom už dávno viete, kedy odlietate.
Toto leto to bude len malá dovolenka v Grécku.
Ako často sa vraciate na Považie?
Chodím pravidelne na Považie, pretože tam mám rodičov a všetkých súrodencov a samozrejme, aj veľa priateľov. Aj keď som v Bratislave už dvadsať rokov, stále považujem Dubnicu za svoj domov. Na človeka veľmi vplýva prostredie, kde sa narodil a kde vyrastal. Najlepšie priateľstvá pochádzajú práve z tohto obdobia a stále fungujú, sme v kontakte. V Bratislave sa dokonca vytvoril aj akýsi miniklub Dubničanov alebo Považanov, ktorí sa spolu stále stretávajú, komunikujú a priatelia.
Ako veľmi sa zmenila Dubnica od vašich študentských čias?
V Novej Dubnici som býval a študoval v inom politickom režime a môžem povedať, že vtedy bola atmosféra akási uvoľnenejšia. Myslím si, že ľudia boli pokojnejší a nemali také starosti, aké majú dnes – o prácu, o živobytie... Možno som to tak vnímal práve kvôli svojej mladosti, kedy je všetko bezstarostné. Dnes sú už kamaráti viac ustráchanejší, už sa nerozprávame len o futbale, ale aj o sociálnej situácii v tomto regióne. Na druhej strane zase musím povedať, že mestá a obce v okolí sa menia k lepšiemu. Investuje sa do infraštruktúry, renovujú sa časti mesta, ale sú aj také miesta, kde cítiť nedostatok peňazí. Jednoznačne mám však k Považiu pozitívny vzťah, a keď ním prechádzam, pozerám sa z okna a obdivujem ten „svoj“ kraj.
Menili by ste odvetvie, v ktorom pracujete? Ak áno, za aké?
Potravinárstvo je veľmi zaujímavé a asi by som chcel zostať pri rýchloobrátkovom tovare. Je to určitý spôsob života a distribúcie, ktorý mi vyhovuje. Ak nie, tak asi naozaj zase len vo finančnej sfére. Viem si predstaviť, že by som napríklad pripravoval projekty ozdravenia firiem, ale zase najradšej v oblasti rýchloobrátkového tovaru.
Vo firme zamestnávate viacej žien. Aké vlastnosti si na nich ceníte?
Ťažko sa to hodnotí, pretože pri práci nerobím rozdiely medzi mužmi a ženami. Podstatná je pre mňa ich odbornosť, pracovitosť a chuť zlepšovať svoju prácu tak, aby firma napredovala.
Vo firme ste už dosiahli maximum. Čo vás motivuje, aby ste išli ďalej? Máte stanovený nový cieľ?
Pre každého je motiváciou niečo iné. Mňa motivuje k tomu, aby som sa posúval ďalej to, že firma je spojená s mojím menom. Ak firma bude zisková, bude dobýjať nové trhy, bude stále silnejšia a bude spojená s mojím menom, to je tá správna motivácia. Tiež nechcem sklamať všetkých ľudí, ktorí vo firme pracujú, aj keď ich nie je až tak vidieť.
Máte svoje podnikateľské ciele aj na Považí?
Jedna z našich výrobných firiem sídli v Ilave. Aj keď rozhodnutie kúpiť túto firmu bolo absolútne racionálne a vzniklo po dôkladnej analýze, som rád, že sme zainvestovali práve do tohto regiónu. Považujem to za akúsi malú splátku dlhu regiónu, z ktorého pochádzam.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  2. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  3. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  4. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  5. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  6. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  8. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  9. Aj matematika sa dá skrotiť
  10. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 16 834
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 402
  3. Aká je chémia vôní 12 511
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 10 931
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 380
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 897
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 636
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 278
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 782
  10. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 6 361
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Radnica má záujem vybudovať cyklotrasu do miestnej časti Prejta

Dubnická samospráva už niekoľko rokov deklaruje svoj záujem vybudovať cyklotrasu do miestnej časti Prejta.

Ilustračné foto.

SÚŤAŽ: Hlasuj za najkrajší adventný veniec a vyhraj!

Z fotiek od našich čitateliek sme vybrali sedem krásnych adventných vencov a spolu s vami chceme nájsť ten najkrajší!

Darčekový balíček MY s vami

Na Slovensku pribudlo viac ako 2000 nakazených, 321 je z Trenčianskeho kraja

Na Slovensku pribudlo 2 043 nakazených, urobili 11 136 PCR testov. Laboratóriá vykonali celkom 1 093 761 PCR testov, nákaza sa potvrdila u 109 226 ľudí.

Ilustračné foto.

FOTO: Balzam pre dušu: zamrznutá Veľká Javorina

Pozrite si nádhernú fotogalériu zo zamrznutých Bielych Karpát.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pri kolízii s vlakom sa zranil vodič auta

Cestujúcich odviezol autobus na stanicu.

Mladá vodička tvrdí, že policajt jej nadával

Správanie hliadky mestskej polície po dopravnej nehode vyvoláva pochybnosti.

Žilina chce krajšiu stanicu. Železnice tlačí do spoločného projektu

Samospráva predstavila plán obnovy hanby Žiliny.

Už ste čítali?