POVAŽIE. Pestovatelia si tento rok pochvaľujú. Oproti uplynulému príroda nadelila ovocinárom bohatú úrodu jabĺk, sliviek aj hrušiek. Rovnako to bolo aj s letnými plodinami, kedy boli stromy obsypané broskyňami a marhuľami.
Niektoré väčšie sady organizujú samozber jabĺk, lebo nemajú dostatok pracovníkov, ktorí by plodiny pozbierali. Ľudia tak majú možnosť prísť si nazbierať toľko, koľko sami potrebujú.
Na uskladnenie aj na vypálenie
Jablká, slivky a hrušky majú v regióne špecifické miesto. Zdravé ovocie je možné spracovať viacerými spôsobmi.
„Máme odrody jabĺk, ktoré sú vhodné na zimné uskladnenie, rozšírená je odroda GoldStar. Má krehkejšiu konzistenciu, obľúbená je tak u detí. Treba však dodržať zásady správneho uskladnenia, aby sa úroda neznehodnotila. Jablká treba pravidelne preberať a kusy, ktoré začínajú vykazovať náznaky hniloby, treba aj s okolitými vybrať preč,“ povedal pestovateľ ovocia Juraj Kamenický.
Niektoré odrody majú viac cukru, také nevydržia dlhé uskladňovanie a sú preto vhodné na iné spracovanie. „Najčastejšie tieto odrody ľudia spracúvajú zaváraním, ale najviac do súdka, na domácu pálenku. Na tento účel je možné použiť akékoľvek jablká, najviac obľúbené sú odrody Gala, Golden delicious, Fuji, Jonagored, Topaz,“ povedal Juraj.
Slivky nezaostávajú
V článku sa dočítate
- Aké odrody ovocia sú vhodné na kvasenie a pálenie?
- Aký spôsob úpravy môžeme zvoliť, aby sme si ovocie mohli vychutnať po celý rok?
- Čo urobiť s úrodou?
- Musíme používať chémiu ako konzervant?