Profesionálny kuchár: V kuchyni som autista, neznesiem nepravidelnosti

Kuchárovi sa darí modernizovať tradičné recepty. Najdôležitejšie zásadu predstavuje maximálne využitie lokálnych surovín. Tiež prezrádza, čo tvorí rozdiel medzi obyčajným a výnimočným jedlom.

Kuchár Maroš Fialka radšej pracuje v kolektíve, nebaví ho šéfovať sebe samému. Okrem domácej pripravuje aj japonskú, mexickú, americkú či vietnamskú kuchyňu.Kuchár Maroš Fialka radšej pracuje v kolektíve, nebaví ho šéfovať sebe samému. Okrem domácej pripravuje aj japonskú, mexickú, americkú či vietnamskú kuchyňu. (Zdroj: Archív Maroš Fialka)

Kuchár Maroš Fialka sa venuje fine diningu a pravidelne sa zdokonaľuje v moderných gastronomických postupoch a trendoch. V minulosti predviedol svoje kuchárske umenie v televíznej show o varení.

Kde ste študovali varenie?

Absolvoval som stredné odborné učilište v Púchove bez maturity. Keď chcete variť, nepotrebujete ďalšie štúdium v lavici. Zbytočne by som stratil dva ďalšie roky. Na škole sa ťažšie učia praktické veci, treba si ich zažiť. Potrebujete variť a skúšať. Školský systém neodráža trendy a nové postupy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Variť som začal popri škole brigádne asi v 16 rokoch. Odvtedy stále pracujem. Pôsobil som vo viacerých reštauráciách, od Púchova po Liptov. V jednom období som s prácou sekol. Vyhorel som. V 21 rokoch som sa stal zástupcom šéfkuchára, ale chcel som si užívať život. Málo som spal. Pracoval som 250 až 300 hodín.

Prečítajte si tiež: Mesačne som odpracovala aj 300 hodín, hovorí chirurgička Čítajte 

Vtedy som nastúpil do fabriky. Potreboval som vypnúť. Prácu vo fabrike som neznášal, ale musel som ju robiť. Popri zamestnaní som varil na oslavách, svadbách a stužkových slávnostiach. Veľa ma naučil môj bratranec Oto Hvizdák. Stále som rád varil, ale zanevrel som na systém. Odmeňovanie a náročné pracovné zaťaženie ma vyčerpalo.

Čomu sa presnejšie venujete v gastronómii?

Našou alebo mojou doménou je fine dining. Vyššie stolovanie a varenie, kedy sa snažíme klasické recepty inovovať a vylepšovať. Hovoria o nás, že vieme recept premeniť na zlato. Robíme aj burgre a tortilly. Často vyťahujeme streetfoodové recepty, ktoré vyhľadávajú najmä mladšie ročníky. Ale venujeme sa aj gurmánskym večerom, kde oslovujeme zasa iný typ klientely. Reagujeme na preferencie našich zákazníkov.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C8T25 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Kam smerujú peniaze bohatých?
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 936
  2. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 068
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 5 431
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 067
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 3 288
  6. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 593
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 379
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 339
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Košecké Podhradie bralo všetky body z Podolia.

Prehľad výsledkov, komentárov, tabuliek od II. po VIII. ligu.


Ilustračné foto.

Hokejbalisti Skalice sú krok od zisku titulu.


TASR
Ilustračná fotografia.

V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 65,5 percenta.


TASR
Ilustračné foto, Ester

Pozrite si milé zábery našich najmenších.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu