Je to chémia. Vedieť sa usmiať a nepokaziť drink a náladu hosťa, hovorí barman Martin Nemček

Pracovať môžete dovtedy, kým vás to baví, tvrdí Púchovčan.

K práci barmana sa dostal prostredníctvom brigád na vysokej škole. Pôvodne sa plánoval stať zdravotníkom alebo pedagógom.K práci barmana sa dostal prostredníctvom brigád na vysokej škole. Pôvodne sa plánoval stať zdravotníkom alebo pedagógom. (Zdroj: Archív Martin Nemček)

Martin Nemček z Púchova pracuje už viac ako desať rokov ako barman v najlepších bratislavských podnikoch.

Zúčastňujete sa barmanských súťaží?

Absolvoval som ich len niekoľko. V dvoch som sa umiestnil. Minulý rok na Jelínek cupe som skončil druhý, pár rokov dozadu som vyhral Fifty cup v Kopřivnicích. Český systém funguje vo forme ligy. Na menších súťažiach získavate body, ktoré sa spočítavajú na konci sezóny. U nás sa vyhodnocujú len jednotlivé súťaže. Súťaže majú za cieľ motivovať barmanov k používaniu produktov a ich propagácii.

SkryťVypnúť reklamu

Viac ako 50 krajín sa zúčastňuje svetovej súťaže World Class, ktorú v roku 2022 vyhral už druhýkrát v histórii Slovák. Adrián Michalčík reprezentoval na najväčšej barmanskej súťaži Nórsko. Počas pretekov nemiešajú barmani len drinky, ale ukazujú komplexné schopnosti, balans chutí a kreativitu.

Ktoré podniky a ktorí Slováci tvoria špičku v odbore?

Najlepšie súčasné bary sa nachádzajú v Londýne, v Singapure, v Barcelone a v ďalších mestách. Do niektorých metropol jazdíme na teambuildingy načerpať inšpiráciu. V tomto roku je za najlepší bar vyhlásené Paradiso v Barcelone. Najlepší podnik nie je len o miešaní nápojov, ale aj o prínose pre komunitu. Koho si tam pozývajú, kde sami vystupujú či ako sa prezentujú na sociálnych sieťach. My barmani si vzájomne radíme, učíme sa jeden od druhého a podporujeme sa. Snažíme sa vzájomne posúvať. Komunita vždy dosiahne viac ako jednotlivec.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Katar ako nefutbalová krajina? Žiadny alkohol? Slovák vyvracia mýty o MS Čítajte 

Väčšinu barmanov možno sledovať na sociálnych sieťach. Zo Slovákov v zahraničí rezonujú najmä Adrián Michalčík, Stan Vadrna, Marián Beke alebo Erik Lorincz. Erik Lorincz napríklad pripravil pred hotelom Savoy drink pre kráľovnú. Piť ho mohla priamo z fontány. Marián Beke zasa v Londýne vlastní bar. Stan Vadrna už nepôsobí ako barman, ale skôr ako barový guru, mentor a učiteľ. Do západného sveta priniesol východnú filozofiu. Ichi-go ichi-e. Jedno stretnutie, jedna šanca. V jednom momente treba vycítiť náladu hosťa. Keď vstupuješ za bar, všetko ostatné nechávaš za sebou. V praxi to môže byť niekedy zložité dosiahnuť.

Ako sa zmenili trendy v barmanstve?

Bar sa intenzívne prepojil s kuchyňou. V modernej mixológii sa používa želatína, šľahačkové a CO2 fľaše a postupy odrážajú súčasnú gastronómiu. Nejde len o nápojový lístok. Jednu surovinu treba používať aspoň v dvoch drinkoch, aby sa plnohodnotne využila. Na bare sa uplatňujú princípy udržateľnosti a zero waste. Šupy z citrónu používame napríklad do cordialu. Ak sú chemicky ošetrené, najprv ich vyvaríme v horúcom kúpeli. Macerát, sirup alebo cordial zriedený s vodou možno napeniť na spôsob sódy a vyrobiť si domáci sprite alebo tonic.

SkryťVypnúť reklamu

Vzájomne si medzi podnikmi vymieňame skúsenosti a vedomosti. Nie je hanba spolupracovať a odporučiť konkurenčný bar. Ľudia nechcú byť na jednom mieste, vždy počas noci migrovali a to je to najkrajšie. Prečo nezačať večer kokteilom, potom pokračovať večerou a nakoniec sa zastaviť na pivo za kamarátmi? Treba si užívať život, spomaliť a osláviť moment. Sám nechodím von každý týždeň, preto sa snažím vychutnať si tieto chvíle. Táto kultúra je pre nás nová a len pomaly k nám preniká zo zahraničia.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C9E23 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 11 745
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 472
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 916
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 650
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 537
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 246
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 136
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 068
  1. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  2. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  3. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  4. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  5. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  6. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  7. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  8. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 30 935
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 657
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 613
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 882
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 944
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 756
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 296
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 824
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Keď sa povie skákací hrad, väčšina z nás si spomenie na detský smiech, nekonečné vyskakovanie a farebný svet radosti.


V Tatrách vďaka Lidlu rastie už takmer 2 300 000 nových stromov.


Už je to niekoľko mesiacov odkedy začalo parkovisko pri OC Dubeň postupne meniť svoj vzhľad.


Dubnická radnica zrekonštruovala ihrisko na Kollárovej ulici.


TASR
  1. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  2. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  3. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  4. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  5. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  6. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  7. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  8. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 30 935
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 657
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 613
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 882
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 944
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 756
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 296
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 824
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu