Je to chémia. Vedieť sa usmiať a nepokaziť drink a náladu hosťa, hovorí barman Martin Nemček

Pracovať môžete dovtedy, kým vás to baví, tvrdí Púchovčan.

K práci barmana sa dostal prostredníctvom brigád na vysokej škole. Pôvodne sa plánoval stať zdravotníkom alebo pedagógom.K práci barmana sa dostal prostredníctvom brigád na vysokej škole. Pôvodne sa plánoval stať zdravotníkom alebo pedagógom. (Zdroj: Archív Martin Nemček)

Martin Nemček z Púchova pracuje už viac ako desať rokov ako barman v najlepších bratislavských podnikoch.

Zúčastňujete sa barmanských súťaží?

Absolvoval som ich len niekoľko. V dvoch som sa umiestnil. Minulý rok na Jelínek cupe som skončil druhý, pár rokov dozadu som vyhral Fifty cup v Kopřivnicích. Český systém funguje vo forme ligy. Na menších súťažiach získavate body, ktoré sa spočítavajú na konci sezóny. U nás sa vyhodnocujú len jednotlivé súťaže. Súťaže majú za cieľ motivovať barmanov k používaniu produktov a ich propagácii.

SkryťVypnúť reklamu

Viac ako 50 krajín sa zúčastňuje svetovej súťaže World Class, ktorú v roku 2022 vyhral už druhýkrát v histórii Slovák. Adrián Michalčík reprezentoval na najväčšej barmanskej súťaži Nórsko. Počas pretekov nemiešajú barmani len drinky, ale ukazujú komplexné schopnosti, balans chutí a kreativitu.

Ktoré podniky a ktorí Slováci tvoria špičku v odbore?

Najlepšie súčasné bary sa nachádzajú v Londýne, v Singapure, v Barcelone a v ďalších mestách. Do niektorých metropol jazdíme na teambuildingy načerpať inšpiráciu. V tomto roku je za najlepší bar vyhlásené Paradiso v Barcelone. Najlepší podnik nie je len o miešaní nápojov, ale aj o prínose pre komunitu. Koho si tam pozývajú, kde sami vystupujú či ako sa prezentujú na sociálnych sieťach. My barmani si vzájomne radíme, učíme sa jeden od druhého a podporujeme sa. Snažíme sa vzájomne posúvať. Komunita vždy dosiahne viac ako jednotlivec.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Katar ako nefutbalová krajina? Žiadny alkohol? Slovák vyvracia mýty o MS Čítajte 

Väčšinu barmanov možno sledovať na sociálnych sieťach. Zo Slovákov v zahraničí rezonujú najmä Adrián Michalčík, Stan Vadrna, Marián Beke alebo Erik Lorincz. Erik Lorincz napríklad pripravil pred hotelom Savoy drink pre kráľovnú. Piť ho mohla priamo z fontány. Marián Beke zasa v Londýne vlastní bar. Stan Vadrna už nepôsobí ako barman, ale skôr ako barový guru, mentor a učiteľ. Do západného sveta priniesol východnú filozofiu. Ichi-go ichi-e. Jedno stretnutie, jedna šanca. V jednom momente treba vycítiť náladu hosťa. Keď vstupuješ za bar, všetko ostatné nechávaš za sebou. V praxi to môže byť niekedy zložité dosiahnuť.

Ako sa zmenili trendy v barmanstve?

Bar sa intenzívne prepojil s kuchyňou. V modernej mixológii sa používa želatína, šľahačkové a CO2 fľaše a postupy odrážajú súčasnú gastronómiu. Nejde len o nápojový lístok. Jednu surovinu treba používať aspoň v dvoch drinkoch, aby sa plnohodnotne využila. Na bare sa uplatňujú princípy udržateľnosti a zero waste. Šupy z citrónu používame napríklad do cordialu. Ak sú chemicky ošetrené, najprv ich vyvaríme v horúcom kúpeli. Macerát, sirup alebo cordial zriedený s vodou možno napeniť na spôsob sódy a vyrobiť si domáci sprite alebo tonic.

SkryťVypnúť reklamu

Vzájomne si medzi podnikmi vymieňame skúsenosti a vedomosti. Nie je hanba spolupracovať a odporučiť konkurenčný bar. Ľudia nechcú byť na jednom mieste, vždy počas noci migrovali a to je to najkrajšie. Prečo nezačať večer kokteilom, potom pokračovať večerou a nakoniec sa zastaviť na pivo za kamarátmi? Treba si užívať život, spomaliť a osláviť moment. Sám nechodím von každý týždeň, preto sa snažím vychutnať si tieto chvíle. Táto kultúra je pre nás nová a len pomaly k nám preniká zo zahraničia.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom C9E23 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  4. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  5. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  6. Keď sa z brigády stane kariéra
  7. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  8. Jesenný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú.
  4. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  5. TIPOS pokračuje v spolupráci s Bratislavou
  6. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  7. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  8. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  1. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 10 261
  2. Keď sa z brigády stane kariéra 5 570
  3. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 3 117
  4. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 2 534
  5. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 2 500
  6. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok 2 182
  7. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 1 557
  8. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 1 491
  1. Pavol Burda: Niet prečo sa ospravedlňovať
  2. Anton Kovalčík: Kresťania v strednej Európe v boji proti fašizmu. Prvá časť - Nemecko a Rakúsko.
  3. Rado Surovka: Od pondelka bude chlieb a benzín za polovicu
  4. Štefan Šturdzík: Pohľad na politikov po hektickom mesiaci je čisté zúfalstvo.
  5. Jaroslav Liptak: Slovensko, krajina skepticizmu. Prečo?
  6. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
  7. Marian Mudrák: Ako spoznať pravú starožitnosť?
  8. Marian Mudrák: Chróm, Bauhaus a Art deco: Extravagantný dizajn moderného bytu
  1. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 18 112
  2. Ivan Čáni: Súdruh Fico, ďakujem! Vďaka vám nezomriem sprostý ani naivný. 15 990
  3. Rado Surovka: Kto zožral Ficovu návnadu ? 14 302
  4. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval. 13 581
  5. Jan Dermek: 26.9. - Sviatok svätého Farizeja 12 609
  6. Monika Albertiová: Konsolidácia? Ľudia nemajú čo žrať, a Kuffa? Ide sa na gardistov hrať! 9 530
  7. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 5 261
  8. Rado Surovka: Vám, v parlamente, už naozaj hrabe.... 4 901
  1. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
  2. Marian Nanias: "Tí zlí Bruselskí úradníci....."
  3. Dušan Koniar: Za čem númera? vsjo jásno
  4. Roman Kebísek: Povstalec Šulek pred popravou r. 1848 poslal pozdrav sestre – starej mame Štefánika
  5. Dušan Koniar: Kam by chcel, tam ho nepozvú. Kam áno, tam nejde
  6. Věra Tepličková: Tam, kde ide o korytá, budúcnosť je neurčitá
  7. Dušan Koniar: Predčasniatka, kávičkári ako ja (Kávička na malíčka 2025)
  8. Marian Nanias: Dopláca Slovensko na členstvo v EÚ, alebo získava?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Viete, v ktorých krajinách afrického kontinentu realizujú slovenské organizácie svoje projekty v rámci Oficiálnej rozvojovej spolupráce pod značkou SlovakAid?


Ilustračné foto.

Zmizli pneumatiky, aj plastové fľaše.


Bežci sa vyzbierali na pomoc pri Adamkovej nákladnej liečbe.

Odbehli takmer 30-tisíc kilometrov.


Ilustračné foto.

O bábätko sa pár z Považia snažil roky.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu