Je to chémia. Vedieť sa usmiať a nepokaziť drink a náladu hosťa, hovorí barman Martin Nemček

Pracovať môžete dovtedy, kým vás to baví, tvrdí Púchovčan.

K práci barmana sa dostal prostredníctvom brigád na vysokej škole. Pôvodne sa plánoval stať zdravotníkom alebo pedagógom.K práci barmana sa dostal prostredníctvom brigád na vysokej škole. Pôvodne sa plánoval stať zdravotníkom alebo pedagógom. (Zdroj: Archív Martin Nemček)

Martin Nemček z Púchova pracuje už viac ako desať rokov ako barman v najlepších bratislavských podnikoch.

Zúčastňujete sa barmanských súťaží?

Absolvoval som ich len niekoľko. V dvoch som sa umiestnil. Minulý rok na Jelínek cupe som skončil druhý, pár rokov dozadu som vyhral Fifty cup v Kopřivnicích. Český systém funguje vo forme ligy. Na menších súťažiach získavate body, ktoré sa spočítavajú na konci sezóny. U nás sa vyhodnocujú len jednotlivé súťaže. Súťaže majú za cieľ motivovať barmanov k používaniu produktov a ich propagácii.

SkryťVypnúť reklamu

Viac ako 50 krajín sa zúčastňuje svetovej súťaže World Class, ktorú v roku 2022 vyhral už druhýkrát v histórii Slovák. Adrián Michalčík reprezentoval na najväčšej barmanskej súťaži Nórsko. Počas pretekov nemiešajú barmani len drinky, ale ukazujú komplexné schopnosti, balans chutí a kreativitu.

Ktoré podniky a ktorí Slováci tvoria špičku v odbore?

Najlepšie súčasné bary sa nachádzajú v Londýne, v Singapure, v Barcelone a v ďalších mestách. Do niektorých metropol jazdíme na teambuildingy načerpať inšpiráciu. V tomto roku je za najlepší bar vyhlásené Paradiso v Barcelone. Najlepší podnik nie je len o miešaní nápojov, ale aj o prínose pre komunitu. Koho si tam pozývajú, kde sami vystupujú či ako sa prezentujú na sociálnych sieťach. My barmani si vzájomne radíme, učíme sa jeden od druhého a podporujeme sa. Snažíme sa vzájomne posúvať. Komunita vždy dosiahne viac ako jednotlivec.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Katar ako nefutbalová krajina? Žiadny alkohol? Slovák vyvracia mýty o MS Čítajte 

Väčšinu barmanov možno sledovať na sociálnych sieťach. Zo Slovákov v zahraničí rezonujú najmä Adrián Michalčík, Stan Vadrna, Marián Beke alebo Erik Lorincz. Erik Lorincz napríklad pripravil pred hotelom Savoy drink pre kráľovnú. Piť ho mohla priamo z fontány. Marián Beke zasa v Londýne vlastní bar. Stan Vadrna už nepôsobí ako barman, ale skôr ako barový guru, mentor a učiteľ. Do západného sveta priniesol východnú filozofiu. Ichi-go ichi-e. Jedno stretnutie, jedna šanca. V jednom momente treba vycítiť náladu hosťa. Keď vstupuješ za bar, všetko ostatné nechávaš za sebou. V praxi to môže byť niekedy zložité dosiahnuť.

Ako sa zmenili trendy v barmanstve?

Bar sa intenzívne prepojil s kuchyňou. V modernej mixológii sa používa želatína, šľahačkové a CO2 fľaše a postupy odrážajú súčasnú gastronómiu. Nejde len o nápojový lístok. Jednu surovinu treba používať aspoň v dvoch drinkoch, aby sa plnohodnotne využila. Na bare sa uplatňujú princípy udržateľnosti a zero waste. Šupy z citrónu používame napríklad do cordialu. Ak sú chemicky ošetrené, najprv ich vyvaríme v horúcom kúpeli. Macerát, sirup alebo cordial zriedený s vodou možno napeniť na spôsob sódy a vyrobiť si domáci sprite alebo tonic.

SkryťVypnúť reklamu

Vzájomne si medzi podnikmi vymieňame skúsenosti a vedomosti. Nie je hanba spolupracovať a odporučiť konkurenčný bar. Ľudia nechcú byť na jednom mieste, vždy počas noci migrovali a to je to najkrajšie. Prečo nezačať večer kokteilom, potom pokračovať večerou a nakoniec sa zastaviť na pivo za kamarátmi? Treba si užívať život, spomaliť a osláviť moment. Sám nechodím von každý týždeň, preto sa snažím vychutnať si tieto chvíle. Táto kultúra je pre nás nová a len pomaly k nám preniká zo zahraničia.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C9E23 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Stroje skladajú ako lego. Roboty z Považia menia priemysel
  2. Za 30 rokov videl v autoškole všeličo. Vodiči už nie sú tak zruční
  3. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  4. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  5. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  7. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 9 368
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 6 698
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 806
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 2 458
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 093
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 076
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 034
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 1 845
  1. Júlia Piraňa Mikolášiková: Kajúcnik Tiger v službách systému čurillovcov: Aké benefity dostal za zamotané pravdy?
  2. Ľubor Šešera: Najkrajšie bicyklovanie v Rakúsku (pre lenivých) - 2. časť
  3. Jozef Huljak: Nemáme ropu, ale môžeme mať plán. Čo nás učí príbeh nórskeho bohatstva?
  4. František Kukura: Budeme opäť skákať ponad vatry?
  5. Andrea Podešvová: Keď Pohoda neprináša len pohodu
  6. Matúš Grznár: Vyháňame budúcich Einsteinov? Zastavme normalizáciu v školstve!
  7. Viktor Pamula: Nepodporuj Ukrajinu, zlepši svoje okolie
  8. Eva Bachletová: Nemám rada zbrane
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 20 688
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 667
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 389
  4. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 712
  5. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 5 977
  6. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 5 825
  7. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 5 758
  8. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 5 460
  1. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  3. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  4. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  5. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  6. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  7. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  8. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Najväčší nápor zažíva jedáleň pre dôchodcov na Vojvodskej, keď varí vianočné menu, o ktoré je medzi seniormi tradične mimoriadny záujem.

O prehodnotenie aktuálne platného finančného pásma požiadalo z celkového počtu 17 stredných škôl sedem.


TASR
Špeciálny zdvihák pre hendikepovaných.

Umožní bezpečný vstup do vody.


Letné kúpalisko opäť otvoria.

Zatvorené bolo desať dní.


Pohľad zhora na Dunajskú Stredu.

Srdce Žitného ostrova zažilo mafiánsku masakru.


  1. Júlia Piraňa Mikolášiková: Kajúcnik Tiger v službách systému čurillovcov: Aké benefity dostal za zamotané pravdy?
  2. Ľubor Šešera: Najkrajšie bicyklovanie v Rakúsku (pre lenivých) - 2. časť
  3. Jozef Huljak: Nemáme ropu, ale môžeme mať plán. Čo nás učí príbeh nórskeho bohatstva?
  4. František Kukura: Budeme opäť skákať ponad vatry?
  5. Andrea Podešvová: Keď Pohoda neprináša len pohodu
  6. Matúš Grznár: Vyháňame budúcich Einsteinov? Zastavme normalizáciu v školstve!
  7. Viktor Pamula: Nepodporuj Ukrajinu, zlepši svoje okolie
  8. Eva Bachletová: Nemám rada zbrane
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 20 688
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 667
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 389
  4. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 712
  5. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 5 977
  6. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 5 825
  7. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 5 758
  8. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 5 460
  1. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  3. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  4. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  5. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  6. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  7. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  8. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu