Hodnotí žiakov aj súťažiacich. Porotkyňa z cukrárskej šou hovorí, že sa netreba báť výziev

Pri natáčaní má všetko svoje určené poradie.

Jozefína Zaukolcová má za sebou mnohé cukrárenské úspechy.Jozefína Zaukolcová má za sebou mnohé cukrárenské úspechy. (Zdroj: archív J. Zaukolcovej)

Jozefína Zaukolcová z Považskej Bystrice je v cukrárenských kruhoch známou osobnosťou. Má za sebou medzinárodné úspechy, vydané publikácie aj účinkovanie na televíznych obrazovkách.

Je aj majsterkou odbornej výchovy pre odbor cukrár na Strednej škole obchodu a služieb v Púchove a predsedníčkou Klubu cukrárov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Okrem toho je však aj porotkyňou v tretej sérii cukrárskej súťaže Pečie celé Slovensko.

Mnohých určite zaujíma, ako to vyzerá na „pľaci“ súťaže Pečie celé Slovensko. Mohli by ste priblížiť bežný natáčací deň? Čo všetko diváci na obrazovkách nevidia?
Každý deň natáčania šou je vopred starostlivo naplánovaný. Je to ako na letisku. Všetko má svoj presný čas, miesto, veľké množstvo ľudí, ktorých divák nevidí, každý vie, čo má robiť. Pracovný deň začína približne o pol ôsmej ráno: nástup v maskérni, styling, následne presun do stanu. Tam už sú kameramani, zvukári, osvetľovači, rekvizitári, dramaturgia a najmä celá produkčná spoločnosť. Skrátka všetci tí, ktorí naozaj sú neodmysliteľnou súčasťou celej šou. Čas na jednotlivé výzvy je reálny. Každý deň je nevyhnutný čas vyhradený na food styling pripravených výrobkov a hodnotenie jednotlivých výziev. Pracovný deň končí okolo ôsmej večer a opäť nasleduje príprava stanu na ďalší deň. Každá epizóda sa natáča dva dni. Približne štrnásť až šestnásť hodín natočeného materiálu, ktorý vznikne, potom následne spracovávajú v strižniach na výsledok, ktorý má možnosť vidieť divák na televíznej obrazovke pod vedením pána režiséra Jeffa Minaříka.

SkryťVypnúť reklamu
Písali sme Príjemný na dotyk aj na pohľad. Prečínčanka tvorí maľované diela na hodvábe Čítajte 

Pristupujete inak k hodnoteniu súťažiacich a k hodnoteniu svojich študentov? Ste pri jedných prísnejšia?
Neviem, či sa dá porovnávať hodnotenie v šou s hodnotením študentov v škole. Je pravda, že v šou máme nastavené určité kritériá hodnotenia a podľa tých sa aj riadime. Ja osobne sa snažím hľadať vždy niečo pozitívne, pochváliť, povzbudiť, motivovať. To isté platí aj v škole. Máme stupnicu na hodnotenie študentov, ich práce a vedomostí. Ale naši študenti sa pripravujú na budúce povolanie, a preto sú moje nároky vyššie.

Čo všetko hodnotíte pri kulinárskych dielach či už u súťažiacich, alebo u svojich študentov?
Prvý je dojem, ako celý zákusok, torta, koláč vyzerá, ako je ozdobený, nakrájaný, naservírovaný. Potom pozerám detaily, farebné ladenie, zloženie surovín, náročnosť a nakoniec prichádza na rad chuť, ktorá je často rozhodujúca. Pri mojich študentoch je to trošku zložitejšie, lebo oni sa mnohé ešte len učia a všetko chce svoj čas.

SkryťVypnúť reklamu

Máte aj niekoľko úspechov zo svetových aj domácich gastro súťaží. Spomínate na nejakú súťaž najradšej alebo je taká, ktorá vám utkvela v pamäti?
Na svetové súťaže som chodila ako členka slovenského národného tímu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov od roku 2000, takmer osemnásť rokov. Začiatky boli ťažšie, ale úspechy sa postupne dostavili. Najkrajší bol hneď v roku 2002, na svetovom pohári v Luxembursku, kde sme získali prvú striebornú medailu v studenej kuchyni. Okrem výrobkov studenej kuchyne boli súčasťou výstavného stola aj moje umelecké diela z cukru, čokolády s kombináciou tanierových dezertov a pettit four (malé, sladké pečivo, ktoré sa zvyčajne podáva ako dezert alebo občerstvenie, pozn. red.). Sú to veľmi pekné spomienky.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAKY2 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 701
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 627
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 415
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 933
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 635
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 276
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 528
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 518
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Žilinské Sladkosti pre hostí o tom presviedčajú už 10 rokov.


Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Kraslice so vzormi z Domaniže.

Učila ju majsterka z Domaniže.


Šofér jazdil pod vplyvom alkoholu.

Ďalšieho podguráženého vodiča chytili v Považskej Bystrici.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu