To, čo je pre Francúzov koňak, to sú pre Slovákov ovocné destiláty, tvrdí pálenčiar

Prevádzkuje pálenicu s 90-ročnou históriou.

Miroslav Mazák.Miroslav Mazák. (Zdroj: Stanislava Heššová)

VIESKA-BEZDEDOV. Pálenica s takmer 90-ročnou históriou v púchovskej mestskej časti Vieska-Bezdedov prežíva vďaka potomkom, ktorí sa starajú o pokračovanie jej prevádzky.

Na čele spoločnosti stojí Miroslav Mazák, ako štvrtá generácia vlastníkov, jeho pradedo bol v roku 1938 jedným zo šiestich spoluzakladateľov. V regióne patrí medzi tri najstaršie pálenice.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Je to o udržaní remesla. To, čo je pre Francúzov koňak, to sú pre Slovákov ovocné destiláty. Sme v ovocinárskej doline, sušené slivky sa od nás vyvážali aj na anglický kráľovský dvor. To, čo sa nestihlo spracovať, sa vypálilo,“ hovorí pálenčiar, ktorý je v čele spoločnosti len druhý rok.

SkryťVypnúť reklamu
Napísali sme Majster Slovenska v boxe je po nehode v bdelej kóme. Je odkázaný na starostlivosť v súkromnom zariadení Čítajte 

Je to taká dobrovoľnícka činnosť

Ide o pestovateľskú pálenicu, ľudia si pália vlastné ovocie, takže ponúkajú službu, nie produkt. Väčšina zákazníkov je z okolia, no chodia aj z Kysúc či z Bratislavy.

„Nie sme od toho závislí, nepotrebujeme robiť obraty, no chceme kvalitu. Je to pre mňa skôr taká dobrovoľnícka činnosť pre lokálnych pestovateľov, susedov. Potreba niečo vrátiť miestnej komunite, v ktorej som vyrastal,“ uviedol Mazák, ktorý pracuje ako stavebný inžinier. V génoch po predkoch zdedil vášeň pre pálenie ovocia aj napriek tomu, že sám pije alkohol len výnimočne.

Podľa jeho slov si ním ľudia znižujú citlivosť. „Zistil som, že život je krásny aj bez toho, dokonca ešte krajší.“

Pálenka však k Slovákom jednoducho patrí, je súčasťou našej kultúry, „ale je to aj jeden z najefektívnejších spôsobov, ako uložiť hodnotu ovocia,“ myslí si Stanislav Pobežal, ktorý v pálenici pracuje popri dôchodku približne sedem rokov. Do roboty nastupoval v období, keď hrozilo, že budú chýbať pálenčiari a nebudú môcť spustiť prevádzku.

SkryťVypnúť reklamu

Po vojne ju znárodnili

Pálenicu v súčasnosti vlastní takmer 50 ľudí - potomkov po pôvodných zakladateľoch. „Ako zomierali, tak sa podiely dedili. Po vojne došlo k znárodneniu, prevádzkovalo ju jednotné roľnícke družstvo, no pálilo sa bez prestávky aj za vojny aj za komunistov,“ opísal Pobežal s tým, že po prevrate požiadali o vrátenie pôvodným vlastníkom.

Kvalitná pálenka sa vraj nájde takmer v každej rodine v dedine. „Mával som aj 20-ročné, no postupne sa to vyprázdnilo na svadbách,“ dodal Pobežal.

Najčastejšie pália jablká, hrušky a slivky. Mazák by chcel v budúcnosti vyskúšať aj pre región tradičné ovocie oskorušu.

Kvalita sa začína u ovocia

Kvalita destilátu sa podľa neho začína už u ovocia. Musí byť dozreté, nemôže byť hnilé, plesnivé a s listami, ideálne bez drevných častí. Pálenka sa dá vraj vytvoriť z hocičoho - vďaka pridanému cukru. Zákon však umožňuje páliť v pestovateľskej pálenici ovocie, aj to len z mierneho pásma.

SkryťVypnúť reklamu

„Ak by niekto doniesol kvas z pomarančov, tak by to asi neprešlo, lebo by musel ukázať, kde také veľké množstvo pomarančov dopestoval,“ doplnil Pobežal.

Na prípravu využívajú staré osvedčené technológie, pálenku varia v medených kotloch. Tie zabezpečujú lepšiu tepelnú vodivosť, kvas je zohrievaný rovnomernejšie v celom objeme. Kúria drevom, ktoré podľa Mazáka pálenke dodá určité špecifikum. Je to však prácnejšie a proces tvorby trvá pomalšie, približne šesť hodín na jeden kotol.

Robia 51 až 52-percentnú pálenku

Najskôr sa zohrieva kvas, pri prvých teplotách sa začínajú uvoľňovať nekvalitné látky, ktoré vypúšťajú preč. Pri 78 stupňoch Celzia sa začína odparovať etanol.

Alkoholová para prechádza cez trubky do chladiča, kde sa skvapalní a následne putuje do zbernej nádoby. V tejto fáze vzniká čistý lieh, respektíve vodka. Proces zohrievania sa zopakuje dvakrát.

Percento alkoholu postupne začína klesať, trubkami preteká stále viac vody a menej liehu. „V jednom bode sem bude tiecť 50-tka. Tej hovoria, že to je takzvaná kráľovská, má najlepšiu chuť,“ oboznámil Pobežal, s tým, že záujem je prevažne o 51 až 52-percentnú pálenku. Požadované percento dosahujú citlivou kombináciou liehu a vody z vyparenej ovocnej šťavy.

Najdôležitejšia je chuť

Najdôležitejším ukazovateľom je chuť. „Koštujeme, či je v poriadku. Niektoré pálenice proces pálenia ukončujú skôr, no myslím, že vtedy netečie také množstvo esencií a príslušných chutí z ovocia ako v závere. Je to vlastne len lieh, aromatické látky, ktoré majú prísť hlavne pri konci vyhodia,“ opísal skúsený pálenčiar.

Jeho pečeň však pri kontrolovaní kvality destilátu netrpí, ku koncu tečie už len malé percento alkoholu. „To je už len voda s príchuťou, z nej sa ozaj opiť nedá. Ja aj tak veľa páleného nevypijem, na oslavách sa zúčastním tak na troch kolách. Lebo nevidím dôvod, prečo by som mal pokračovať.“

V záverečných fázach je nutné ustriehnuť, kedy treba pálenie odstaviť, lebo hrozí riziko nechceného dokvapu a škodlivých prímesí.

Súvisiaci článok Pokus, ktorý vyšiel. V rodinnom sade na severozápade Slovenska vypestovali vyše tisíc melónov Čítajte 

Viac ako polovica ide štátu

Sezónu každoročne začínajú v októbri, no závisí to od počtu záujemcov. Minulý rok bola slabá úroda, robilo sa len približne jeden a pol mesiaca. V najlepších rokoch vypálili za celú sezónu približne 16-tisíc litrov, teraz je to omnoho menej, no zdá sa, že pálenicu čaká silnejší rok ako minulý.

Prevádzku prísne sledujú colníci a všetko musí sedieť na liter. Tí pravidelne kontrolujú plomby a zberkový lieh, či niečo „neodkvaplo pomimo“.

S veľkými ziskami však nerátajú, nielenže sa delia medzi skoro 50 spoluvlastníkov, no viac ako polovica obratu pre vysokú spotrebnú daň smeruje do štátnej kasy.

Alkohol

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  3. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  4. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  5. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  6. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  7. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  3. LESY SR obnovili 100 km lesných ciest
  4. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  5. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  6. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti
  7. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  8. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 15 843
  2. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 3 848
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 3 609
  4. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 569
  5. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 228
  6. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 3 152
  7. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín 2 491
  8. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti 2 298
  1. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 18
  2. Post Bellum SK: Priatelia-Maďari, ktorí zohrali kľúčovú rolu počas Nežnej revolúcie
  3. Radoslav Záhumenský: Neuveríte, čo všetko zažijete na tejto horskej železnici! Orava ako ju nepoznáte
  4. Ján Valchár: Štatisticky nezaujímavý článok o štatistikách
  5. Peter Martinkovič: V Iráne nás vítali, ako nikde v Európe
  6. Jana Čavojská: Ukrajinci hovoria, že vo vojne si smrť berie tých najlepších. Pomôžme teraz spolu ich deťom.
  7. Martin Bača: Medzinárodný deň šachu
  8. Ivan Čáni: Migaľ si svoje prvé a s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou aj posledné volebné obdobie užíva „naplno“.
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 21 024
  2. Matúš Radusovsky: Biela pena na mede – Znak kvality alebo dôvod na obavy? 10 140
  3. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 583
  4. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene 5 441
  5. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 5 312
  6. Martin Fronk: Maďarský Karibik 4 986
  7. Ivan Mlynár: Ficove triky sa pred zavretými dverami Friedricha Merza zmenili na Ficove tiky. 4 801
  8. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 4 762
  1. Post Bellum SK: Priatelia-Maďari, ktorí zohrali kľúčovú rolu počas Nežnej revolúcie
  2. Radko Mačuha: Peter Pellegrini, prezident vojny.
  3. Marcel Rebro: Za každým padlým hrdinom zostala stolička pri stole. A často aj dieťa, ktoré stratilo otca
  4. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
  5. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  6. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  7. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  8. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Stredná zdravotnícka škola PB

Informácie o veciach regionálnej samosprávy.


Lektor Mads Floor Andersen

Štyri jedinečné umelecké dielne pod vedením umelcov a umelkýň zo Slovenska aj zo zahraničia, inšpiratívne stretnutia a spoločné tvorenie.


Nový Vectron ZSSK Kriváň

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zaznamenala ďalší nárast spokojnosti svojich cestujúcich.


Prinášame päť tipov na bezpečné cyklotrasy.


  1. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 18
  2. Post Bellum SK: Priatelia-Maďari, ktorí zohrali kľúčovú rolu počas Nežnej revolúcie
  3. Radoslav Záhumenský: Neuveríte, čo všetko zažijete na tejto horskej železnici! Orava ako ju nepoznáte
  4. Ján Valchár: Štatisticky nezaujímavý článok o štatistikách
  5. Peter Martinkovič: V Iráne nás vítali, ako nikde v Európe
  6. Jana Čavojská: Ukrajinci hovoria, že vo vojne si smrť berie tých najlepších. Pomôžme teraz spolu ich deťom.
  7. Martin Bača: Medzinárodný deň šachu
  8. Ivan Čáni: Migaľ si svoje prvé a s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou aj posledné volebné obdobie užíva „naplno“.
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 21 024
  2. Matúš Radusovsky: Biela pena na mede – Znak kvality alebo dôvod na obavy? 10 140
  3. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 583
  4. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene 5 441
  5. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 5 312
  6. Martin Fronk: Maďarský Karibik 4 986
  7. Ivan Mlynár: Ficove triky sa pred zavretými dverami Friedricha Merza zmenili na Ficove tiky. 4 801
  8. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 4 762
  1. Post Bellum SK: Priatelia-Maďari, ktorí zohrali kľúčovú rolu počas Nežnej revolúcie
  2. Radko Mačuha: Peter Pellegrini, prezident vojny.
  3. Marcel Rebro: Za každým padlým hrdinom zostala stolička pri stole. A často aj dieťa, ktoré stratilo otca
  4. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
  5. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  6. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  7. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  8. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu