Spoznali sme najkrajšie torty Slovenska. Titul si z Púchova odniesla Bardejovčanka

Zúčastnili sa jej cukrári z celého Slovenska.

Predsedníčka poroty Petra Tóthová.Predsedníčka poroty Petra Tóthová. (Zdroj: Stanislava Heššová)

PÚCHOV. Vo štvrtok 3. októbra sa v Divadle Púchov zišli cukrári z celého Slovenska. Konal sa 12. ročník prestížnej súťaže, ktorá dráždi chuťové poháriky, s názvom Najkrajšia torta Slovenska.

Každoročne ju organizuje Klub cukrárov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov (SZKC) pod záštitou Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Púchove. Na súťaži nechýbali prvé dámy cukrárskeho umenia - Jozefína Zaukolcová, ako hlavná organizátorka a Petra Tóthová, predsedníčka odbornej poroty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pre mnohých súťažiacich je pečenie len záľubou, nevenujú sa mu na profesionálnej úrovni.

SkryťVypnúť reklamu

„A je vidieť, že ich naozaj baví, lebo sú v nej výborní. Každý jeden tu má vášeň pre pečenie v srdci,“ uviedla predsedníčka poroty.

Súťaž takmer nestihla

Súťažilo sa v troch kategóriách – junior do 21 rokov, senior a v zvláštnej kategórii netradičné torty.

Víťazkou v hlavnej seniorskej kategórii sa stala Jana Simová z Bardejova, ktorá na súťaž takmer nedorazila včas. „Trošku sme prispali a potom sme chytili všetky zápchy, ktoré sa dali.“

Napísali sme Ilavčania sa konečne dočkali, nový most skráti prejazd mestom a odľahčí dopravu Čítajte 

Pripravila si dve torty, krokodíla a bublinkový kúpeľ s opičkou, ktorú odborná porota určila za najlepšiu. V jednej využila jesenné chute - škoricu, klinčeky a hrušky, druhá je čokoládová s malinami. Na dielach pracovala niekoľko dní.

„Na pečení ma najviac baví cukrárska socharina. V dnešnej dobe už nie je problém s materiálmi, dôležité je nebáť sa skúšať nové veci,“ povedala víťazka.

SkryťVypnúť reklamu

Na súťaži sa prezentujú torty, ktoré obsahujú len jedlé súčasti, čo účastníkom čiastočne sťažilo prácu. „Táto súťaž je veľmi o improvizácii. Treba si dobre rozmyslieť, ako tortu technicky vyskladať, aby zvládla aj prevoz.“

Pre skúsenú pekárku, ktorá sa cukrárskemu umeniu venuje 12 rokov, to nebol žiadny problém. Dnešná doba praje kreativite, ako hovorí, inšpirácie k nám prúdia z každej strany. „Máme možnosť sledovať cukrárov z rôznych krajín, čo sa odzrkadľuje v tvorbe. Držím sa kréda, že sa treba učiť od tých najlepších.“

Torty hodnotila známa porotkyňa

K tým najlepším nepochybne patrí aj hlavná organizátorka súťaže Jozefína Zaukolcová, ktorá je majsterkou odbornej výchovy pre odbor cukrár na Strednej škole obchodu a služieb v Púchove a predsedníčkou Klubu cukrárov SZKC.

SkryťVypnúť reklamu

„12. ročník je naozaj výnimočný. Súťažiaci si dali záležať na detailoch a snažia sa zabodovať niečím špeciálnym. V tomto ročníku sa to naozaj podarilo,“ opísala s tým, že niektoré chute sú tak osobité, že si ich dokáže zapamätať aj na niekoľko rokov.

V hodnotení je prvoradý vzhľad torty, no výrazne ho ovplyvňuje aj chuť. „Keď ochutnáte tortu a cítite šťavnatý korpus, zrazu príde niečo kyselkavé, niečo jemné, niečo orieškové, tak vás to preberie a úplne reštartuje. Je to zmes chutí, ktorá postupuje tak, ako idú chuťové poháriky.“

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom GB2TK na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Ideálny čas na pohyb a dokonalú regeneráciu
  2. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta
  3. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  4. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom
  6. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov
  7. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu
  8. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  1. Ideálny čas na pohyb a dokonalú regeneráciu
  2. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta
  3. Aplikácia Otvorené drevo potvrdzuje transparentnosť LESY SR
  4. Drevo pod kontrolou: Ako technológia RFID mení vývoz drevnej hmo
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom
  6. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  7. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  8. Private equity fondy menia budúcnosť rodinného podnikania
  1. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu 13 672
  2. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom 8 298
  3. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom 4 636
  4. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi 4 274
  5. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta 3 595
  6. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach 3 051
  7. Operácia očí je riešením pre každú profesiu 3 045
  8. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov 1 441
  1. Ivan Čáni: Súdruh „prezident“ Pellegrini, najvyšší čas povedať pravdu. Zaslúžime si ju nielen my občania, ale aj funkcia, ktorú zastávate.
  2. Štefan Šturdzík: Mixle pixle fixle.
  3. Eva Bachletová: Kuriéri a tí ostatní
  4. Anežka Richtariková: Rady skúseneho učiteľa
  5. Jaroslav Liptak: Kto stojí za 708 firmami? Robert Fico? Nie... hádajte znova. Kto je pani Ficová?
  6. Monika Albertiová: Kritika nie je útok: PS versus Hnutie Slovensko. Zas do seba kopú - a Fico sa smeje
  7. Matej Lanča: Gendrová lingvistika – a komu tím prospějete?
  8. Ivan Mlynár: Dokáže chamtivý lotor Fico s uctievačmi jeho hriechov, vymazať Slovensko z mapy Európy ?
  1. Ivan Čáni: Migaľ si svoje prvé a s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou aj posledné volebné obdobie užíva „naplno“. 29 147
  2. Ivo Nesrovnal: Matúš, vďaka za pozvanie, ale pod toto sa nepodpíšem. Ad električka v Petržalke. 26 686
  3. Jozef Mačo: Nelegálne skládky odpadu pri osadách nemajú odstraňovať obce. Nie že nemajú, nesmú. 10 614
  4. Martin Sukupčák: Ako jeden primátor "urbanizuje" mesto L. Mikuláš 9 317
  5. Juraj Kumičák: Atrapa 7 601
  6. Daniel Guľaš: Drony nad Moskvou: Úderný zásah do ruskej ekonomiky 6 875
  7. Otilia Horrocks: Kto je tu vlastne podozrivý? Matovičovci, ktorí zverejnia mená — alebo tí, čo mlčia? 5 793
  8. Oskar Kaman: Parkovacia politika Magistrátu zlyháva. 5 348
  1. Marcel Rebro: Slováci dokážu závidieť polosirote rehabilitačný tábor a beznohému protézu
  2. Marcel Rebro: Kaliňákove tanky, Pearl Harbor a slovenský ministerský časostroj
  3. Marcel Rebro: Verím, že dobijeme dobrým ľuďom baterky
  4. Roman Kebísek: Štúr na Slovanskom zjazde r. 1848: Prioritou Slovanov nie je záchrana Rakúska
  5. Post Bellum SK: Priatelia-Maďari, ktorí zohrali kľúčovú rolu počas Nežnej revolúcie
  6. Radko Mačuha: Peter Pellegrini je prezidentom vojny.
  7. Marcel Rebro: Za každým padlým hrdinom zostala stolička pri stole. A často aj dieťa, ktoré stratilo otca
  8. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Stavba vznikla bez stavebného povolenia.

Mesto zareagovalo až po podnete od ľudí.


5
Júnové zásahy hasičov v Trenčianskom kraji.

Uchránili hodnoty za viac ako dva milióny.


Ilustračné foto.

Zranenému pomáhali leteckí záchranári z Trenčína.


TASR

Dopravná nehoda sa stala vo štvrtok (24.7.) v popoludňajších hodinách.


TASR

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu