SLOPNÁ. "Ako piatak navštevoval základnú školu v meste, tak mal príležitosť chodiť na lepšie nákupy než doma na dedine. Bol veľmi malý a chudý a susedia na neho kričali: Jožko, prečo máš tak veľký batoh? A on na to, bodaj by nie, keď tam mám mrazenú kačku,“ spomína Helena Babušová zo Slopnej, mama nevídaného gastro talentu, ktorý varí sám od desiatich rokov.
Jej syn Jozef má len 16 rokov a na konte obrovský úspech z medzinárodného gastrofestivalu v tureckom Manavgate, kde zastupoval Strednú odbornú školu hotelovú z Horného Smokovca. Získal titul absolútneho víťaza v kategórii hlavné jedlo a špeciálne ocenenie najlepšieho účastníka súťaže.
K vareniu ho to ťahalo od malička.
„Bývali sme v byte, stavali sme dom a mama každý deň varila pre robotníkov. A tak som väčšinu času trávil v kuchyni. No a chytilo ma to,“ uviedol. Spolu s mamou pripravoval jedlo už ako dvojročný. Stál na stoličke pri kuchynskej linke a pomáhal.
„Už ako malý sa mi staral do varenia. Od malička ani nič iné nepoznal, lebo sme každý deň len varili. Nemal preto ani veľmi na výber,“ poznamenala Helena.

Zo školy do mäsiarstva
Aktívne začal variť sám ako piatak. Zo školy mal namierené rovno do mäsiarstva, do autobusu si niesol igelitku plnú mäsa. Rodičia často ani nevedeli, že doma pripravuje jedlo. Po príchode z práce ich na stole čakala teplá večera.
„Zo školy som chodil hladný, tak som si musel niečo navariť. Mamu to veľmi nebaví a niekto doma variť musí. No a oco to nie je.“
Postupne začal jedlo pripravovať tak často, že mama do kuchyne prišla už len upratať.
„Ja už nevarím niekoľko rokov, už som to aj zabudla. A keď nie je Jojo doma, volám svojej mame, ako čo uvariť,“ spomenula Helena.
Ešte sa dočítate:
- že si pripravuje vlastné zabíjačkové špeciality,
- že praxuje v prestížnych reštauráciách,
- ako sa mu podarilo ohúriť porotu v Turecku,
- čo je podľa neho vo varení najdôležitejšie.
Jozef jedno dovarí a druhé začína a je mu jedno, či je plná chladnička. Časté nákupy mäsa naštrbujú rodinný rozpočet a zapĺňajú chladiace kapacity. Najväčší problém je počas leta, kedy nemajú jedlo už ani kam premiestniť.
Učí sa od známych kuchárov, na internete zbiera inšpirácie. Recepty si rád vymýšľa, alebo inovuje pôvodné v závislosti od surovín, ktoré má po ruke.