kúsok. Natrafil na hríb kráľovský. „Bol som so spolupracovníkmi na opekačke. Nazbierali sme tri košíky dubákov a ja som sa vybral ešte „na druhé“ kolo. Hríby kráľovské boli pekne pospolu, päť na jednom mieste. Červená hlávka, žlté podhubie. Viackrát som ich aj v minulosti našiel, tento rok tretíkrát. Ale taký kapitálny a zdravý až teraz,“ hovorí Ledničan Milan Bárka, ktorý už myslí na špecialitku do vianočnej kapustnice.
Plodnice hríba kráľovského často nachádzame v lese povyvracané hubármi, ktorí ho odhodili, pretože sa ho báli konzumovať. Zrejme preto, že rastie v lokalitách, ktoré sú bohaté aj na iné druhy húb. „Jemu podobný je hríb nádherný, ktorý však na reze modrie,“ dopĺňa M. Bárka. Ako prezradil, na huby treba chodiť do splnu, musí však byť aj mokro. Vraj keď sa Mesiac „zdúva“, ťahá huby za uši. V každom prípade treba na ne natrafiť.
Autor: zum