PÚCHOV. Už trinásty ročník súťaže o najkrajšiu tortu Slovenska, ktorý sa konal v stredu 8. októbra v Púchove, opäť priniesol doslova umelecké diela s pestrou paletou chutí.
Tridsaťpäť súťažiacich z celého Slovenska, od Sobraniec po Piešťany, predviedlo skutočné cukrárske umenie.
Súťaž každoročne organizuje Klub cukrárov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov pod záštitou Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Púchove. Na súťaži nechýbali prvé dámy cukrárskeho umenia - Jozefína Zaukolcová, ako hlavná organizátorka a Petra Tóthová.
Hodnotiť také množstvo výtvorov je podľa porotkyne Petry Tóthovej náročná úloha.
„Na jednej strane je extrémne náročné to celé zhodnotiť a na druhej strane je to obrovská pochvala pre ľudí, ktorí si zobrali svoje voľno, aby piekli a zdobili.”
Dôležitou podmienkou je, aby všetky časti torty boli jedlé. Ako poznamenala, príprava takýchto diel si vyžaduje dlhé týždne práce. Niektoré časti sa dajú pripraviť aj vopred, a práve vďaka tomu ich dokázali vytvoriť s citom pre detail.

Vzhľad – polovica úspechu
V súťaži o najkrajšiu tortu však vzhľad zohráva len polovičnú rolu. Výtvor musí presvedčiť aj svojou originálnou chuťou.
„Často hovorievam, že vzhľad presvedčí, aby ste si tortu kúpili a chuť presvedčí, aby ste si ju kúpili znova,“ doplnila Tóthová.
Michal Baniar, ktorý v Púchove pečie zákusky už 20 rokov, súťaž pozná od jej začiatku – najskôr ako súťažiaci, neskôr ako člen poroty.
Podľa neho sa práce z roka na rok zlepšujú. Zdôrazňuje, že torta sa musí hodnotiť ako celok. „Za prvé musí zaujať výzorom, musí sa nám páčiť. Má byť ozdobou oslavy, ale musí aj chutiť.“
Ešte sa dočítate:
- Čo je podľa Zaukolcovej návod na úspech,
- že dôležitá je aj originalita,
- či sú medzi mladými nádejné talenty,
- aké cukrárske trendy teraz letia.
Preferuje oriešky, čokoládu či sezónne ovocie. Viacerí porotcovia sa zhodli, že na súťaži ich viac oslovili jesenné, nie príliš výrazné chute.
„Niektoré chute boli naozaj výnimočné. Často hovoríme: Zakomponujte chrumkavú zložku a niečo ovocné a kyselkavé,“ prezrádza návod na úspech Jozefína Zaukolcová, predsedníčka Klubu cukrárov.
Tortu plánujú aj rok
Potvrdila, že o súťaž je stále väčší záujem, vďaka čomu má celoslovenský charakter. Hoci na začiatku mala obavy, nakoniec sa zišlo až 35 súťažiacich v kategóriách junior, senior a špeciálne 3D torty.