Nátierky
Vajíčková nátierka
4 vajcia, 80 g masla, 1 cibuľa, 100 g salámy, soľ, horčica, pažítka.
Postup: Vajcia uvaríme natvrdo. Potom ich olúpeme, rozkrojíme, žĺtky vyberieme a vymiešame s maslom do peny. Pridáme nadrobno posekanú cibuľu, posekané bielky, 50 g salámy, dochutíme soľou a horčicou.
Všetko spolu premiešame a natrieme na krajce chleba, ktoré ozdobíme kornútkami sformovanými zo zvyšnej salámy a posekanou pažítkou.
Šľahačkový chren
1/4 litra šľahačkovej smotany, 100 g postrúhaného chrenu, soľ, cukor, citrónová šťava.
Postup: Dobre schladenú šľahačkovú smotanu ušľaháme do tuha. Primiešame do nej jemne postrúhaný chren, podľa chuti pridáme soľ, práškový cukor a citrónovú šťavu. Všetko spolu zamiešame.
Šunková nátierka
100 g šunky, 80 g masla, 1 lyžica horčice, 2 lyžice mlieka alebo smotany, 2 vajcia, 1/4 cibule, 1 malá kyslá uhorka, soľ.
Postup: Do mixéra vložíme šunku pokrájanú na kocky, maslo, horčicu, mlieko alebo smotanu, pokrájané vajcia uvarené natvrdo a soľ a zmixujeme. Nakoniec pridáme cibuľu a uhorku pokrájanú nadrobno, premiešame a natrieme na chlieb.
Šaláty
Pestrý šalát
1 balíček bezvaječných cestovín, 1 balíček mrazenej zeleniny - Mexická zmes, 1 malá majolka, 2 pochúťkové smotany, 1 biely Tofu syr, 200 g diétnej salámy, 1 malá konzerva šampiňónov, oregáno, soľ, čierne mleté korenie, pažítku, olivový olej.
Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu, scedíme a necháme vychladnúť. Mrazenú zeleninu rozmrazíme. Tofu syr a salámu nakrájame na menšie kocky. Všetky suroviny premiešame spolu s majolkou a pochúťkovými smotanami a dochutíme koreninami a na drobno pokrájanou pažítkou. Ak sa Vám bude zdať, že šalát nie je dostatočne vláčny, pridajte trochu mlieka. Šalát nechajte odstáť v chladničke aspoň 30 minút.
Syrový šalát
150 g údeného syra, 40 g sterilizovaného hrášku, 30 g kápie, 2 vajcia, 20 g cibule, 50 g kyslých uhoriek, 1 lyžica horčice, 2 dcl kyslej smotany.
Postup: Syr postrúhame nahrubo na rezance, pridáme uvarené nastrúhané vajcia, primiešame nadrobno pokrájanú cibuľu, kápiu a hrášok. Do smotany vmiešame horčicu, vlejeme do šalátu a zmiešame.
Tuniakový šalát
2 mrkvy, 1/4 malého zeleru, 1 cibuľa, 150 g tvrdého syru, 3 vajcia uvarené na tvrdo, 1 konzerva mletého tuniaka, tatarka.
Postup: Zeleninu so syrom najemno nastrúhame, vajcia nakrájame na malé kocky, pridáme konzervu tuniaka aj so šťavou, dosolíme podľa chuti a pridáme 1 tatarku. Premiešame. Podávame s pečivom.
Nápoje:
Námornícky grog
0.7 l červeného vína, 1,5 l rumu, tri kolieska citrónu, kúsok celej škorice, cukor, klinčeky a striedmosť.
Postup: Do 1 dcl vody zavaríme citrón, korenie a cukor. Krátko povaríme a zalejeme vínom. Zohrejeme asi na 70 stupňov a zalejeme rumom.
Čokoládovo-kávový koktail
1/2 l teplého mlieka, 1 dl ovocného sirupu, 100 g čokolády, 1 žĺtok, 1 dl uvarenej čiernej kávy, 20 g práškového cukru.
Postup: Do mixéra nalejeme teplé mlieko, pridáme sirup, postrúhanú čokoládu, čerstvý žĺtok, uvarenú čiernu kávu a všetko spolu mixujeme asi minútu. Podávame teplý.
Farizejská káva
8 lyžičiek mletej kávy, 1 dl rumu, 4 vrchovaté lyžičky cukru, 1/8 l šľahačky, 4 kávové zrnká podľa chuti
Postup: Z 1/2 l vody uvaríme prekvapkávanú alebo filtrovanú kávu - podľa zvyku. Rum a cukor trochu zahrejeme, aby sa cukor rozpustil. Medzitým ušľaháme hustú šľahačku. Kávu a rum rozdelíme do 4 šálok, navrch dáme šľahačku. Ozdobíme kávovými zrnkami.