V marci – apríli, hoci je ešte chladno, kvitne vŕba a zo zimného spánku sa zobúdzajú mladé samičky čmeliakov. Tie sa snažia zo súkvetí vŕb nabrať síl, aby mohli začať stavať svoje hniezdo. Neskoršie sa ku nim pripoja prebudené včely medonosné. Najväčší význam pre človeka má včela medonosná, ktorá je pre mnohé rastliny jediným opeľovačom. V mnohých krajinách sa zistilo, že hodnota ovocia a plodín opelených včelami je 8 – 12-krát (niekde až 20-krát) vyššia ako cena medu a vosku, ktorý vyrobili.
V USA existujú špeciálne spoločnosti, ktoré počas kvitnutia ovocných stromov a polí, prenajímajú farmárom celé úle aj so včelami. V našich podmienkach trvá pracovný deň včely 11- 12 hodín. Zistilo sa, že včela za jednu minútu navštívi asi 10 kvetov jablone, takže za jednu sezónu môže teoreticky z kvetov, ktoré opelila, narásť až 2 840 000 jabĺk.
Druhý, veľmi cenný, výživný a liečivý produkt je med. O mede vieme veľa, ale tieto údaje nie sú nám až také známe. Aby včely nazbierali 1 kg medu, musia zobrať nektár asi z 19 miliónov kvetov. Pritom nalietajú približne tri štvrtiny vzdialenosti od Zeme po Mesiac (300 000 km). Život jednej robotnice je 30 – 35 dní a za jeden deň obletia asi 7000 kvetov. Počas jej krátkeho života navštívi okolo 150 - 200 tisíc kvetov. Jednoduchým prepočtom zistíme, že na získanie 1 kg medu treba život 95 – 125 včiel. Okrem medu však stihnú dodať do úľa ešte vosk, propolis, materinskú kašičku a odoberáme im aj včelí jed.
A akými pracovníkmi sú čmeliaky? Ich výkonnosť je omnoho vyššia a pracovná doba je dlhšia ako u včely medonosnej. Množstvom vykonanej práce sa čmeliak vyrovná 3 – 5 včelám. Je omnoho odolnejší voči chladu a nepohode, a preto sa s ním môžeme stretnúť aj za polárnym kruhom. Pri neveľkom daždi a vetre, keď včely „sedia“ doma, čmeliaky pokojne pracujú. Je to naozaj obdivuhodný výkon.
Okrem týchto dvoch „pracantov“ je potrebné spomenúť aj ďalšie opeľovače, ako sú: osy, mnohé denné a nočné motýle, chrobáky a muchy.
Všetky tieto opeľovače využívajú nektár a peľ pre svoju obživu, ale iba včely a čmeliaky dokážu z týchto produktov vyrobiť cenné „výrobky“. Je preto potrebné tieto významné opeľovače nielen ochraňovať, ale takého „koníčka“ ako je včelárstvo, u nás aj dostatočne podporovať.
Autor: RNDr. Ján Kováčik