Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Napriek narážkam, ani jediný psí miláčik v kotli neskončil

Pruské – Dvanástka družstiev sa v neveľkej obci snažila získať v poradí už piaty titul Majstra Slovenska vo varení guláša.

Pruské – Dvanástka družstiev sa v neveľkej obci snažila získať v poradí už piaty titul Majstra Slovenska vo varení guláša. „Práce bolo neúrekom, okrem samotného varenia guláša sme v priestoroch za základnou školou pripravovali hokejbalový turnaj a turnaj v plážovom volejbale. Či bude súťaž o rok? Bude to závisieť možno od nového vedenia obecného úradu, či od hŕstky nadšencov, ktorí budú ochotní podujatie pripraviť,“ povedal starosta Pruského Vilam Cíbik. „Samozrejme, že titul sme prišli obhájiť, aj keď musím priznať, že pred rokom sme boli v tomto čase v lepšej forme,“ tvrdila dvojica obhajcov titulu – Prvá pomoc. „Minulý rok to bolo bez ceny, tento rok nás už nepomýlia ako minule, keď bolo času a času a zrazu sme mali guláš odovzdať. Drevo je mokré, uvidíme. Momentálne nás je iba päť, ale rozrastieme sa aspoň na tridsiatku,“ tvrdili chlapi z Horného konca – Švejka. Mali pravdu, pretože v závere súťaže patrili medzi najväčšie družstvá. Najmladším členom bol päťročný Jakub Antal, ktorý guláš jedáva vraj rád a volá ho štipľavou polievočkou.
Dlho bolo bez mena družstvo v rohu areálu, ktoré pôsobilo zakríknuto, ale podľa jeho členov prišli vyhrať. Pripravili si taktiež dva kotle. „Napíš Rubaj! Tak sa budeme volať,“ tvrdili muži, ktorí si šli zahrať neskôr aj volejbal. „Čo bolo najťažšie? Ani nie tak škrabanie zemiakov či krájanie mäsa. Asi ranné vstávanie.“ Vo vlastných tričkách sa predstavili Mlynári od Kazdu. „Chceme sa aspoň zúčastniť,“ skrývali mlynári ambície, ktorí prišli po prvý raz. Zvláštne ingrediencie vraj nemali. „Nejaké korenie, možno zatúlaný pes. Na guláš chodievame, pokiaľ nám to dovolia manželky. Tajné zbrane sú zatiaľ schované pod stolom,“ tvrdili chlapi. Titul obhajovala Prvá pomoc. „Sme vo forme a prvú pomoc po zjedení nášho gulášu potrebovať nik nebude. Zvlášť sme sa nepripravovali, pripravujeme všetko ako minulý rok,“ skonštatovala dvojica Hudec, Hamšík. Študlovský kozel chcel prekvapiť, no napokon sa nováčik na súťaži medzi top trojku nedostal. „Nechceme skončiť poslední, potom to bude dobré. Vzali sme doma ingrediencie a šup do Pruského,“ tvrdil Miroslav Trochta. Najelegantnejšie pôsobila dvojica zo Skalky nad Váhom. „Nie, nie sme profíci, iba máme kamaráta dobrého sponzora. Ten nás vypravil so slovami: „Nemôžete ísť ako šupáci,“ povedali Marcel s Lubošom, ktorí sa dostali na súťaž náhodou a na poslednú chvíľu. „Je to pohodová akcia, stvorená ako pre nás,“ dodala dvojica, ktorá varieva guláš až v Taliansku.
Pruštianski Sokolíci sa najskôr popasovali s ohňom. „Samozrejme, že ideme vyhrať, inak by sme sem nešli. Šéfkuchár Gabriel Vanko varieva guláš takmer každý týždeň, takže dúfame, že s jeho pomocou nám to vyjde.“ Komenského deti, miestni učitelia, nechali všetko na Michala Gašpárka. „Budeme sa mu snažiť vyhovieť mu vo všetkom,“ tvrdili učiteľky. „Variť sme chceli samy. Sme síce najstarší, ale určite prekvapíme. Navarili sme gulášov doposiaľ dosť na to, aby skúseností bolo dosť,“ hovorili ženy z miestneho klubu dôchodcov. Anna Čelechovská a Mária Kvasnicová boli ustanovené do úloh šéfkuchárok. Dve ženy preto, aby si vraj podľa slov mužských členov klubu nevyškriabali oči. Pomocná sila Jožka Bartáková sa nad ich tvrdením iba smiala a predstavila nám „topičov“ a umývačov riadu, ktorí mali slúžiť na všeobecné uspokojenie v kuchyni. Tibor Dráb a Pavol Šuman sa svojej úlohy museli zhostiť precízne, lebo družstvo U babičky skončilo strieborné..
Každé družstvo si odnieslo sošku kuchára s kotlíkom gulášu, ktorého výtvarný návrh pripravila Zdenka Cíbiková. „Miro Žilka mi navrhol, aby som niečo vymyslela. Stalo sa, a ostatné zostalo na ňom,“ hovorí autorka návrhu sošky. „Splodili sme myšlienku v realizáciu, kľudne to napíšte. Výroba trvala asi dvesto hodín, a keďže nás tlačil čas, musel som si k forme pribaliť na cestu do Chorvátska niekoľko kilogramov sadry. Hovoria o mne, že som „pako“, ale mňa to neodradilo. Ak si niečo zoberiem do hlavy, snažím sa to doviesť do zdarného konca.“ Kuchár Miroslav skončil napokon v rukách všetkých kapitánov družstiev. „Vyhrali sme nultý ročník. Ideme s dobou a v rámci doktrín, ktoré sa budú schvaľovať, aby bol guláš iba český, slovenský či slovensko-maďarský, sme sa rozhodli pre názov Jó guláš,“ tvrdil Peter Dráb. „Rozmýšľame, prečo má vták na tričku, ktoré sme dostali, taký veľký zobák, a nie niečo iné. Vybrali sme si meno Bíroši. Je to časť sídliska za traťou v Dubnici, bývalá Bírošská časť a ulica. Učíme sa variť dobrý guláš, ako dobrí poľovníci to potrebujeme,“ predstavil družstvo Miroslav Majtán.
Svoje želiezko v ohni mala aj naša redakcia, ktorá obhajovala druhé miesto z minulého roku. Hoci nás spočiatku oheň neposlúchal, cibuľa, zemiaky či mäso sa striedali na doskách na krájanie jedno po druhom. Už pred termínom, ktorým boli dve hodiny popoludní, mohol šéfkuchár Peter Kolárovec povedať hotovo. Napäto sme čakali na výsledky. Jozef Zlatoš, predseda komisie, pred vyhodnotením povedal: „Ako budeme hodnotiť guláš? V prvom rade budeme hodnotiť snahu, použité mäso, či je ozaj to pravé na guláš, potom chuťové prísady.“ Ďalším členom poroty bol hokejbalista Jirka Nerad, ktorý podľa slov kolegov z Malenovic má guláš rád a dokonca bol od fachu: „Dúfam, že v pondelok nebudeme na titulnej stránke bulvárneho denníka s titulkom: V Pruskom bol hromadný výskyt salmonely,“ srandoval pred vyhlásením starosta. Ako zhodnotila guláše dvanástich družstiev odborná porota? „Tretí skončili chlapci z družstva Rubaj. Striebro patrí striebrovlasým babičkám a titul pre Horný koniec – Švejk.“ Taký bol ortieľ, ktorý vyniesol starosta. Hoci sme s ním nesúhlasili s chuťou sme dojedli náš guláš a ochutnali i viaceré konkurenčné. Hoci sa porote až tak nepáči, podľa nás bol vynikajúci! „Sme šťastní a spokojní. Kvalita získala prím,“ tešilo sa víťazné družstvo. „Nečakali sme to, ale je to super. Sú to veľké emócie a sme veľmi radi. Je to veľké zadosťučinenie, pretože guláš sa nie vždy vydarí podľa predstáv. Nejaké ingrediencie sme mali. Žiadne sušené chrústy, ani hadie nohy. Neviem, čo rozhodlo, snáď kvalita,“ skonštatovali víťazi. Do gulášu dali deväť kilogramov mäsa, z toho tri kilá z diviaka, kilo srnčieho, zvyšok hovädzinu a bravčovinu. Šéfkuchári Pavol Čičák a Luboš Tomnica pridali okrem korenín na divinu, veľa rasce, tymiánu a domácich korenín. Kolegovia dôchodcovia ocenili svoj klub Radom Zlatej varešky a spokojní boli aj tretí Rubaj, ktorí sa prišli hlavne zabaviť, čo bolo na súťaži najpodstatnejšie.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 056
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 709
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 241
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 077
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 013
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 694
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 325
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 247
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 232
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 081
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Ilustračné foto

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

14 h
ilustračné foto

Deväť dní testovania máme za sebou. Od stredy platia sprísnené pravidlá pre zákaz vychádzania. Máme pre vás aktuálny zoznam obmedzení ale aj výnimiek, ktoré bude polícia intenzívne kontrolovať.

17 h
ilustračné foto

Pozitívnych bolo 30 556 ľudí.

26. jan
Ilustračné foto

V súvislosti s pandémiou nového koronavírusu vykonali hasiči v Trenčianskom kraji v roku 2020 celkovo 581 výjazdov.

26. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

14 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

20 h

Poradia sa od včera zmenili.

8 h

Už ste čítali?