Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Napriek narážkam, ani jediný psí miláčik v kotli neskončil

Pruské – Dvanástka družstiev sa v neveľkej obci snažila získať v poradí už piaty titul Majstra Slovenska vo varení guláša.

Pruské – Dvanástka družstiev sa v neveľkej obci snažila získať v poradí už piaty titul Majstra Slovenska vo varení guláša. „Práce bolo neúrekom, okrem samotného varenia guláša sme v priestoroch za základnou školou pripravovali hokejbalový turnaj a turnaj v plážovom volejbale. Či bude súťaž o rok? Bude to závisieť možno od nového vedenia obecného úradu, či od hŕstky nadšencov, ktorí budú ochotní podujatie pripraviť,“ povedal starosta Pruského Vilam Cíbik. „Samozrejme, že titul sme prišli obhájiť, aj keď musím priznať, že pred rokom sme boli v tomto čase v lepšej forme,“ tvrdila dvojica obhajcov titulu – Prvá pomoc. „Minulý rok to bolo bez ceny, tento rok nás už nepomýlia ako minule, keď bolo času a času a zrazu sme mali guláš odovzdať. Drevo je mokré, uvidíme. Momentálne nás je iba päť, ale rozrastieme sa aspoň na tridsiatku,“ tvrdili chlapi z Horného konca – Švejka. Mali pravdu, pretože v závere súťaže patrili medzi najväčšie družstvá. Najmladším členom bol päťročný Jakub Antal, ktorý guláš jedáva vraj rád a volá ho štipľavou polievočkou.
Dlho bolo bez mena družstvo v rohu areálu, ktoré pôsobilo zakríknuto, ale podľa jeho členov prišli vyhrať. Pripravili si taktiež dva kotle. „Napíš Rubaj! Tak sa budeme volať,“ tvrdili muži, ktorí si šli zahrať neskôr aj volejbal. „Čo bolo najťažšie? Ani nie tak škrabanie zemiakov či krájanie mäsa. Asi ranné vstávanie.“ Vo vlastných tričkách sa predstavili Mlynári od Kazdu. „Chceme sa aspoň zúčastniť,“ skrývali mlynári ambície, ktorí prišli po prvý raz. Zvláštne ingrediencie vraj nemali. „Nejaké korenie, možno zatúlaný pes. Na guláš chodievame, pokiaľ nám to dovolia manželky. Tajné zbrane sú zatiaľ schované pod stolom,“ tvrdili chlapi. Titul obhajovala Prvá pomoc. „Sme vo forme a prvú pomoc po zjedení nášho gulášu potrebovať nik nebude. Zvlášť sme sa nepripravovali, pripravujeme všetko ako minulý rok,“ skonštatovala dvojica Hudec, Hamšík. Študlovský kozel chcel prekvapiť, no napokon sa nováčik na súťaži medzi top trojku nedostal. „Nechceme skončiť poslední, potom to bude dobré. Vzali sme doma ingrediencie a šup do Pruského,“ tvrdil Miroslav Trochta. Najelegantnejšie pôsobila dvojica zo Skalky nad Váhom. „Nie, nie sme profíci, iba máme kamaráta dobrého sponzora. Ten nás vypravil so slovami: „Nemôžete ísť ako šupáci,“ povedali Marcel s Lubošom, ktorí sa dostali na súťaž náhodou a na poslednú chvíľu. „Je to pohodová akcia, stvorená ako pre nás,“ dodala dvojica, ktorá varieva guláš až v Taliansku.
Pruštianski Sokolíci sa najskôr popasovali s ohňom. „Samozrejme, že ideme vyhrať, inak by sme sem nešli. Šéfkuchár Gabriel Vanko varieva guláš takmer každý týždeň, takže dúfame, že s jeho pomocou nám to vyjde.“ Komenského deti, miestni učitelia, nechali všetko na Michala Gašpárka. „Budeme sa mu snažiť vyhovieť mu vo všetkom,“ tvrdili učiteľky. „Variť sme chceli samy. Sme síce najstarší, ale určite prekvapíme. Navarili sme gulášov doposiaľ dosť na to, aby skúseností bolo dosť,“ hovorili ženy z miestneho klubu dôchodcov. Anna Čelechovská a Mária Kvasnicová boli ustanovené do úloh šéfkuchárok. Dve ženy preto, aby si vraj podľa slov mužských členov klubu nevyškriabali oči. Pomocná sila Jožka Bartáková sa nad ich tvrdením iba smiala a predstavila nám „topičov“ a umývačov riadu, ktorí mali slúžiť na všeobecné uspokojenie v kuchyni. Tibor Dráb a Pavol Šuman sa svojej úlohy museli zhostiť precízne, lebo družstvo U babičky skončilo strieborné..
Každé družstvo si odnieslo sošku kuchára s kotlíkom gulášu, ktorého výtvarný návrh pripravila Zdenka Cíbiková. „Miro Žilka mi navrhol, aby som niečo vymyslela. Stalo sa, a ostatné zostalo na ňom,“ hovorí autorka návrhu sošky. „Splodili sme myšlienku v realizáciu, kľudne to napíšte. Výroba trvala asi dvesto hodín, a keďže nás tlačil čas, musel som si k forme pribaliť na cestu do Chorvátska niekoľko kilogramov sadry. Hovoria o mne, že som „pako“, ale mňa to neodradilo. Ak si niečo zoberiem do hlavy, snažím sa to doviesť do zdarného konca.“ Kuchár Miroslav skončil napokon v rukách všetkých kapitánov družstiev. „Vyhrali sme nultý ročník. Ideme s dobou a v rámci doktrín, ktoré sa budú schvaľovať, aby bol guláš iba český, slovenský či slovensko-maďarský, sme sa rozhodli pre názov Jó guláš,“ tvrdil Peter Dráb. „Rozmýšľame, prečo má vták na tričku, ktoré sme dostali, taký veľký zobák, a nie niečo iné. Vybrali sme si meno Bíroši. Je to časť sídliska za traťou v Dubnici, bývalá Bírošská časť a ulica. Učíme sa variť dobrý guláš, ako dobrí poľovníci to potrebujeme,“ predstavil družstvo Miroslav Majtán.
Svoje želiezko v ohni mala aj naša redakcia, ktorá obhajovala druhé miesto z minulého roku. Hoci nás spočiatku oheň neposlúchal, cibuľa, zemiaky či mäso sa striedali na doskách na krájanie jedno po druhom. Už pred termínom, ktorým boli dve hodiny popoludní, mohol šéfkuchár Peter Kolárovec povedať hotovo. Napäto sme čakali na výsledky. Jozef Zlatoš, predseda komisie, pred vyhodnotením povedal: „Ako budeme hodnotiť guláš? V prvom rade budeme hodnotiť snahu, použité mäso, či je ozaj to pravé na guláš, potom chuťové prísady.“ Ďalším členom poroty bol hokejbalista Jirka Nerad, ktorý podľa slov kolegov z Malenovic má guláš rád a dokonca bol od fachu: „Dúfam, že v pondelok nebudeme na titulnej stránke bulvárneho denníka s titulkom: V Pruskom bol hromadný výskyt salmonely,“ srandoval pred vyhlásením starosta. Ako zhodnotila guláše dvanástich družstiev odborná porota? „Tretí skončili chlapci z družstva Rubaj. Striebro patrí striebrovlasým babičkám a titul pre Horný koniec – Švejk.“ Taký bol ortieľ, ktorý vyniesol starosta. Hoci sme s ním nesúhlasili s chuťou sme dojedli náš guláš a ochutnali i viaceré konkurenčné. Hoci sa porote až tak nepáči, podľa nás bol vynikajúci! „Sme šťastní a spokojní. Kvalita získala prím,“ tešilo sa víťazné družstvo. „Nečakali sme to, ale je to super. Sú to veľké emócie a sme veľmi radi. Je to veľké zadosťučinenie, pretože guláš sa nie vždy vydarí podľa predstáv. Nejaké ingrediencie sme mali. Žiadne sušené chrústy, ani hadie nohy. Neviem, čo rozhodlo, snáď kvalita,“ skonštatovali víťazi. Do gulášu dali deväť kilogramov mäsa, z toho tri kilá z diviaka, kilo srnčieho, zvyšok hovädzinu a bravčovinu. Šéfkuchári Pavol Čičák a Luboš Tomnica pridali okrem korenín na divinu, veľa rasce, tymiánu a domácich korenín. Kolegovia dôchodcovia ocenili svoj klub Radom Zlatej varešky a spokojní boli aj tretí Rubaj, ktorí sa prišli hlavne zabaviť, čo bolo na súťaži najpodstatnejšie.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 003
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 327
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 288
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 521
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 12 052
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 170
  7. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 904
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 742
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 154
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 957
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Padol ďalší rekord. V Trenčianskom kraji odhalili takmer 400 prípadov nákazy

Ide o pozitívnych ľudí identifikovaných klasickou cestou pomocou PCR testov.

Ilustračná fotografia.

Plánované operácie len s negatívnym testom

Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici plánované operácie nezrušila. Pacient však musí mať pred nástupom na oddelenie negatívny test na Covid-19.

Hematologicko-transfúzne oddelenie v Považskej Bystrici

Mŕtvy muž otvoril rakvu a vrátil sa domov

Takmer 500 náhlych a najmä tragických úmrtí zachytil v Čiernej kronike 1770 – 1900 z Nového Mesta nad Váhom a okolia Jaroslav Kukuča z Bošáce.

Posledná cesta zosnulých v minulosti

GALÉRIA: Novorodenci zo stredného Považia

Pozrite si milé zábery našich najmenších.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Padol ďalší rekord. V Trenčianskom kraji odhalili takmer 400 prípadov nákazy

Ide o pozitívnych ľudí identifikovaných klasickou cestou pomocou PCR testov.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Už ste čítali?