Súvisí to s vysokým obsahom ortuti v rybom tuku, na ktorý sú bohaté najmä makrely, lososy sardinky či tuniaky. Vylúčenie rybieho mäso zo stravy ale tiež nie je vhodné. Tehotné ženy by mali konzumovať rybacinu dvakrát týždenne. Dojčiace ženy ako aj tie, ktoré sa snažia otehotnieť, by mali konzumovať rybie mäso tiež iba dva razy do týždňa. Budúce mamičky sa majú vyvarovať žraločieho a mečúnieho mäsa. Práve v mäse týchto rýb sa potvrdila vysoká hladina nielen ortuti, ale aj iných toxínov. Štúdie dokazujú, že správne množstvo rybieho mäsa v strave môže zvýšiť pôrodnú hmotnosť, posilní rast mozgu a pomáha predchádzať predčasnému pôrodu. Najnovšia štúdia uverejnená v odborných časopisoch New Scientist a Environmental Health Perspectives sa zamerala na 1024 tehotných žien z amerického štátu Michigan. Doktor Fei Xue s kolektívom im zmerali hladinu ortuti vo vlasoch a sledovali, kedy ktorá z nich porodí. Ženy, ktoré mali dvojnásobne vyššiu hladinu ortuti vo vzorkách vlasov rodili priemerne o viac ako dva týždne skôr. Z ich dotazníkov vyplývalo aj to, že častejšie ako ostatné jedli ryby bohatšie na tuky, pričom uprednostňovali ryby z konzervy.
Podľa vedúceho výskumu si komplexný záver vyžaduje ešte ďalšie poznatky a štúdie. Dovtedy ale odporúča, aby ženy skúsili čiastočne nahrádzať v čase tehotenstva rybie mäso doplnkami k strave. Je podľa neho tiež možné, že 44 žien zo štúdie, ktoré rodili predčasne, mali zvýšenú hladinu ortuti v tele aj z iných dôvodov. Informácie zverejnil internetový portál news.bbc.co.uk.