Podľa jeho slov vymyslel jedlo niektorý z chatárov. Príprava je jednoduchá, podobne ako zháňanie surovín. Lepšie je variť ho do jesene, kedy sú k dispozícii huby vo voľnej prírode, a tak vás jeho príprava vyjde lacnejšie. Na chalupárske „knedlo, vepřo, zelo“ potrebujeme asi kilogram kapusty, kilogram húb, kilogram zemiakov, cibuľku, polohrubú múku, vajíčko, cesnak, soľ, korenie podľa vkusu a vašej chute, majoránku.
Kapustu necháme podusiť a zatiaľ si pripravíme huby. Nakrájame ich na štvťky, povaríme a na cibuľke opečieme, akoby sme pripravovali mäso. Do výpeku môžeme pridať trošičku múky a bujón. Zemiaky nastrúhame, pridáme múku, vajce, majoránku a cesnak. Vznikne nám klasické cesto na zemiakové placky, ktoré si pripravíme na panvici na lievance. Aj tu sa môžeme riadiť podľa chute a namiesto zemiakov môžeme použiť cuketu. Keď máme všetko hotové, môžeme servírovať na stôl. Kamarát odporúča podávať k jedlu červené víno. Dobrú chuť!