Nanukové rezy a krehký jablkový koláč
Nielen mäsom alebo chlebom je človek živý. Občas si treba aj pomaškrtiť. Možno vám zachutia recepty na zákusky, ktoré nám poslala pani Evka z Dohnian. Sú skutočne výborné.
Nanukové rezy
4 vajcia, 300 g práškového cukru, 8 lyžíc studenej kávy, 100 g pomletých orechov, 200 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva.
Plnka: 0,25 l mlieka, 3 lyžice krémového prášku Zlatý klas, 2 žĺtka, 1 vanilínový cukor, 250 g masla, 200 g práškového cukru.
Poleva: 100 g čokolády, 100 g stuženého tuku.
Žĺtky vymiešame s cukrom a postupne pridáme 5 lyžíc studenej kávy. Potom primiešame pomleté orechy, 3 lyžice studenej kávy, hladkú múku dobre zmiešanú s práškom do pečiva a zľahka zamiešame tuhý sneh zo štyroch bielkov. Cesto rozotrieme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech a dáme piecť. Na vychladnutý múčnik natrieme plnku a polejeme čokoládovou polevou. Rezy pokrájame na úhľadné kocky nožom, ktorý namáčame v horúcej vode.
Príprava plnky: Mlieko uvaríme s krémovým práškom a žĺtkami na hustú kašu. Po vychladnutí pridáme maslo rozmiešané s cukrom, vanilínovým cukrom a všetko dobre vymiešame.
Príprava polevy: Stužený tuk roztopíme, pridáme polámanú čokoládu a vymiešame nahladko.
Krehký jablkový koláč
600 g hladkej múky, 250 g margarínu, 3 vajcia, 300 g práškového cukru, 1 prášok do pečiva.
Plnka: 800 g jabĺk, 150 g práškového cukru, 1 lyžička mletej škorice.
Múku s práškom do pečiva, margarín, vajcia a práškový cukor spracujeme na doske na cesto, ktoré rozdelíme na dva diely a vyvaľkáme. Jeden diel dáme na slabo pomastený plech, posypeme postrúhanými jablkami, ktoré sme zmiešali so škoricou a práškovým cukrom (môžeme ich aj chvíľu podusiť), zakryjeme druhým dielom, vrch koláča popicháme vidličkou a koláč upečieme. Namiesto vrchného dielu môžeme vyvaľkať tenké pásiky a vytvoriť mrežovník. Upečený a vychladnutý koláč nakrájame a posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť!