Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Naše zlaté babičky a ich vianočné sviatky

O spomienkach a zvykoch na Vianoce, Nový rok či Silvestra sme sa porozprávali aj s niektorými babičkami, ktorých príbuzní prihlásili do súťaže Naša zlatá babička. Babičky - ich neprítomnosť, ak už nie sú medzi nami, rodina veľmi silno pociťuje, a ak ich m

á, dokážu veľakrát vytvoriť práve ony tú pravú vianočnú atmosféru. Možno preto, že si pamätajú na čaro sviatkov spred niekoľkých rokov. Všetky babičky, s ktorými sme hovorili, sú zároveň výborné kuchárky, a tak k rozprávaniu pridali aj zopár dobrých receptov.
Mária Ďurdíková z prečína
Kedysi boli Vianoce skromnejšie, ale o ľudské teplo a lásku bohatšie. Malý voňavý smriečok, skrášlený jednoduchými ozdobami, zhotovenými doma. A Ježiško nosil len drobné potešenia alebo naozaj užitočné veci, ktoré sme si počas roka nemohli dovoliť.
Na Štedrý deň sa zavčasu vstávalo, aby sa všetko stihlo pripraviť na stôl. Mama piekla domáci chlieb v peci, kysnuté koláče, aby bolo čo jesť na druhý deň na raňajky. Dopekali sa zákusky, nie také fajnové ako teraz. Čistilo sa a upratovalo v izbách, prezliekali sa periny, zdobil sa stromček - všetko sa nechávalo na posledný deň, aby sme Ježiška privítali do čistých príbytkov a čistých sŕdc. Aj menu bolo skromnejšie: kapustnica, kyslé rybičky a chlieb, opekance s makom a Ježiškova (krupicová) kaša sa jedla ako prvá. Samozrejme oplátky s medom, oriešky, jablká, pre dospelých pálenka, víno, pre deti malinovka, volali sme ju krachelka. Pod obrus sa dávali peniaze, na stôl cesnak, cibuľa, aby sme boli zdraví a bohatí. Po celý deň sa nič nejedlo, postili sme sa a večer to koľkokrát všelijako dopadlo – boleli nás brušká.
Pred večerom, keď sa zotmelo, chodili spievať koledy a vinše koledníci s betlehemom. Tento pekný zvyk sa dodržiava dodnes. Po večeri, ktorá začala niekedy o siedmej-ôsmej hodine a skončila neskoro okolo desiatej, sme sa chystali na polnočnú svätú omšu. Aby sme nezaspali, išli sme z domu skôr. Po „polnočnej“ sme sa rozutekali domov, aby sme sa stihli vyspať, lebo na Božie narodenie sa išlo ráno opäť do kostola. V tento deň sa nesmelo nič hlučné a ťažké robiť. Dokonca sme ani nezametali, rezne sa nemohli klepať a nemalo sa ani chodiť po návštevách a robiť hlučné oslavy. Naši rodičia hovorili, že je to najväčší sviatok v roku, lebo sa narodil Kristus Pán. Ale už neskoro večer sme robili poriadky na stoloch, chystali zákusky, pálenku, lebo po polnoci na Štefana chodili mládenci po „brodkoch“. Mali harmonikára, drevený hrotok so studenou vodou a prešli celú dedinu. Prišli do každého domu, kde bola mladá dievčina súca na vydaj. Zaspievali peknú pieseň, gazdinej a gazdovi zavinšovali, dievčina sa musela umyť v studenej čerstvej vode, aby bola po celý rok svieža a zdravá. Tá im za to ponúkla občerstvenie, ktoré už mala prichystané. Ale ráno na Štefana sa muselo ísť do kostola. Po ceste z kostola domov si ľudia navzájom vinšovali, blahopriali a navštevovali sa. Pohostenie bolo skromnejšie. Prasiatko sa chovalo skoro v každom dvore. Zabíjačka sa načasovala, aby na Vianoce bolo mäso na „koryte“. Boli jelítka, tlačenka, klobáska. Keď nastal večer, ponáhľali sme sa aj mladí, aj niektorí skôr narodení na tradičnú štefanskú zábavu. Zvyk chodiť po „brodkoch“, sa u nás, v Prečíne, zachováva dodnes. Len zábavy bývajú modernejšie, sú pre mladých. Nám, starším, spríjemnia sviatočné chvíle teraz programy v televízii a domáce kiná. Sedíme doma a pestujeme „papučovú“ kultúru.
Na dolniakoch miesto kapustnice varia šošovicovú polievku. „Polievka je najlepšia, keď v nej lyžica stojí (taká hustá),“ hovorí zať, ktorý pochádza zdola, z Levíc. „Tam takúto polievku varia, ale ako „dobrá svokra“ som sa ju naučila variť aj ja,“ usmiala sa pani Ďurdíková.
Potrebujeme: šošovicu, sušené hríby, sušené slivky, cibuľu, cesnak, soľ, nové korenie, bobkový list, mleté korenie, plnotučné mlieko, múku cukor, ocot.
Postup: Premytú šošovicu dáme variť, keď sa párkrát prevarí, vodu scedíme a dáme variť znova do čistej vody. Osolíme, pridáme celú cibuľku, cesnak, vopred namočené a premyté hríby, hrsť namočených sušených sliviek, bobkový list, nové korenie, trošku mletého korenia a varíme do mäkka. Vodu do hrnca nedávame doplna, lebo budeme dolievať mliekom. Keď sú suroviny uvarené, prilejeme plnotučné mlieko alebo obyčajné, potom musíme zahustiť smotanou. Polievku necháme prejsť varom a zahustíme trochou mlieka alebo smotanou a polohrubej múky, necháme opäť prejsť varom. Po chvíli dochutíme octom a cukrom. Dobrou prílohou do polievky sú domáce široké rezance (múka, vajíčko, voda) zvlášť uvarené. Dobrú chuť.

Skryť Vypnúť reklamu

Margita Sumegová z Považskej Teplej

Spomínate si rada na niektorý zo sviatočných zvykov?
Ešte pred Štefanom večer išli mládenci nachytať pstruhy alebo neresničky do potoka. Chytali ich do košov. Ešte šťastie, že Teplanka nie je Teplankou náhodou, a voda v nej je teplejšia ako v iných potokoch. Mládenci to mali jednoduchšie. Nebola taká ľadová a nezamŕzala. Večer sa aj s úlovkom u niekoho zišli, tam počkali až do polnoci. Aspoň jeden musel mať harmoniku. O polnoci spievajúc vyrazili na potulky po dedine. Hovorilo sa, že idú po „lazení.“ Vodou z vedra s rybami sa museli ženy, resp. dievčatá, hlavne mladšie, umyť, aby boli zdravé. Vedro sa postavilo doprostred izby a ony sa po jednej chodili oplachovať. Cez deň potom chodili deti.
Tiež sa u nás tradovalo, že na Božie narodenie nemohla chodiť žena na návštevu, priniesla by do domu smolu. Ten deň sa ľudia inak vôbec nenavštevovali. Rodina ho prežívala spolu, v tichosti. Potom, po sviatkoch, v napätí každý očakával, aký človek sa v dverách objaví ako prvý. Ak to bola žena v papučiach, rodine hrozilo, že bude mať smolu celý rok.
Pani Sumegová nám odporučila tento recept na jemné medovníky.
Jemné medovníky
1000 g hladkej múky špeciál, 250 g tekutého medu, 250 g mletých orechov, 500 g práškového preosiateho cukru, 5 celých vajec, 6 polievkových lyžíc rozpusteného masla, 3 kávové lyžičky jedlej sódy, 1 až 2 kávové lyžičky korenín (perníkové korenie – škorica, klinčeky, aníz, zázvor).
Na dosku preosejeme múku, koreniny, kypridlo, pridáme orechy. Teplý tekutý med, cukor a vajcia vyšľaháme, pridáme rozpustené maslo. S touto masou spracujeme múku na vláčne cesto a necháme dobre prikryté v mise stáť do druhého dňa. Potom rozdelíme na bochníky a dobre vypracujeme. Rozvaľkáme na 4 mm hrúbku a vykrajujeme menšie ľubovoľné tvary. Potierame rozšľahaným vajcom, môžeme zdobiť orechovým jadrom alebo upečené polievame čokoládovou polevou a zdobíme lúpanou mandľou. Môžeme ich tiež zdobiť vyšľahaným bielkom.
Nestvrdnú. Sú výborné, mäkké. Vyskúšali sme ich v redakcii.

Skryť Vypnúť reklamu

Milka Šulyová z horného lieskova
Keď sme si dohadovali schôdzku s Emíliou Šulyovou, prekvapili nás jej dcéry. „Mama je na liečení, o týždeň jej ho posunuli, a tak príde tesne pred uzávierkou posledného čísla Obzoru,“ informovali nás zastupujúce gazdiné. Aj tak nás však pozvali na návštevu do Horného Lieskova. „Mama kázala, aby sme navarili niečo, čo by malo byť na vianočnom stole. Ponúknite sa plackou s kapustou a kapustnicou. Nevieme, ona ju robieva lepšiu, ale dúfame, že vám bude chutiť,“ núka nás trio dievčat, ktorým sa popod nohy tmolia tri ratolesti. Jeme a hľadíme na stôl, ktorý je plný jedla. „Jedávali sme vždy spolu, teraz máme svoje rodiny, takže najskôr jedávame doma,“ hovorí Vlaďka s Renatou. Prípravy na sviatky bývajú podľa trojlístka žien jednoduché. „Pečú sa koláče, najskôr suché, potom sa dorábajú plnkové. Mlynkové, ktoré obľubuje najmä mama, medvedie labky, šuhajdy, kokosové tyčinky... Pomáhala nám aj babka, ktorá, bohužiaľ, tento rok zomrela. Vedela vymiesiť cesto, jedna dala cesto do formičiek, iná ich uložila na plech, ďalšia piekla... Pečieme už pre tri rodiny. Pomáhať chcú aj deti, omočiť občas prsty v cukre, veď to poznáte. Vieme, kto má čo robiť, a hoci je nás, ako mama hovorí, celý regiment, nezavadziame si.“ Na stole býva vždy okrem šalátu kapustnica, ovocie, koláče a kapor. „Mám rada ryby, podobne ako moje vnúčence. Dávam vždy pozor, aby sa ani v jednom súste, pre mňa či pre ne, nezabudla kostička. Aj preto sme nemali zatiaľ „rybacie“ problémy,“ tvrdí babka Šulyová. Rodina si trúfne na Štedrý večer na dvoch kaprov, ktoré musia zabiť a pripraviť na konečné spracovanie synovia.
Rozbaľovanie darčekov prežíva pani Milka s deťmi a najmä s vnukmi. „Vždy im kúpi nielen niečo „na seba“, ale musí byť aj hračka. Pravidlom býva, že posledný rozbaľuje darčeky otec. „Možno aj teraz by ste našli uňho nejaký nerozbalený z minulého roku,“ stotožňuje sa matka s dcérami. Čo kúpi Milka vnúčencom neprezradila. „Pre mňa by bolo najkrajším darčekom, keby boli všetci na Vianoce u nás doma,“ prezrádza vianočné želanie Milka Šulyová. Pripájame jej obľúbený recept.

Skryť Vypnúť reklamu

Šumienkový zákusok
Cesto: 4 vajcia, 100 ml oleja, 100 ml mlieka, 200 g prášk. cukru, 100 g polohr. múky, 100 g hrubej múky, 1 prášok do pečiva.
Šľahačkový krém: 1 šľahačka v prášku, 150 ml mlieka, 500 ml pochúťkovej smotany, vanilkový cukor.
Krém zo Zlatého klasu: 800 ml vody, 2 Zlaté klasy, 200 g kryštál. cukru, 1 balíček šumienky (pomarančová, mandarínková, citrónová, kiwi...).
Postup: Žĺtky s cukrom vymiešame do peny, pomaly pridáme olej, mlieko, múku s práškom do pečiva. Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov. Cesto dáme na vopred vymastený a pomúčený plech a vo vyhriatej rúre upečieme.
Šľahačku v prášku rozmiešame el. šľahačom. Pochúťkovú smotanu zmiešame s vanilkovým cukrom, zľahka zapracujeme šľahačku a natrieme na vychladnuté cesto. Asi 200 ml vody uvaríme s kryšt. cukrom. Vo zvyšnej vode rozmiešame Zlatý klas a šumienku. Za stáleho miešania zmes vlejeme do vriacej vody a varíme, kým nezhustne. Stále miešame, aby bol krém hladký. Vychladnutý krém natrieme na šľahačkový krém a necháme stuhnúť v chladničke.
Oľga Janeková z Dolného Lieskova
S jedlom čakali na nás aj u Janekovcov. Pani Oľga si vzala k srdcu príliš našu prosbu o recept na „niečo“ a rezeň špeciál pripravila. „Je to takmer obyčajný rezeň, ktorý sa pripraví v palacinkovom cestíčku. Pred obaľovaním sa pridá do cesta postrúhaný syr, korenie, soľ. Podávame ho so zemiakovou kašou a oblohou, podobne môžeme pripraviť aj rybu,“ prezrádza prvý recept pani Oľga, tvrdiac, že na varenie je doma ona, pečenie je doménou dcéry Lenky. „Pán farár dovolil kapustničku s mäskom, takže najskôr uvaríme údené, do hrnca dáme olej, nakrájanú cibuľku, klobásku, vývar, huby. Kapusta musí byť vlastná. Býva pikantnejšia, ale zjemňuje sa smotanou. Šalát mávame možno dvakrát za rok, ani nie, na sviatky radšej pripravíme pyré,“ ozrejmuje večerné menu Oľga. Na stole nesmie chýbať kapor. Dvorným dodávateľom rodiny je zať Marek, ktorý nosieva ryby na štedrovečerný stôl, ak uloví, už šesť rokov. „Ak sa pošťastí a niečo chytí, musí to samozrejme aj vypitvať,“ prezrádza zaineteresovanosť rodiny na príprave pani domu. Menej dobrá správa je, že Oľga aj s dcérou budú na Vianoce v práci. Obidve sú sestričky. Živý stromček už dávnejšie nemávame. Deti ho vedeli prevrátiť, a tak nám stačí umelý. Neviem, dokedy na ňom vydržia salónky a kolekcia, veď malý Ľuboš ich oberá už teraz v obchode,“ dodáva so smiechom babka na vnukovu adresu. „Hlavne, že je živý a zdravý, radi sme, že ho máme. O ničom inom ako o drakovi nerozpráva, a ja viem, čo nájde pod stromčekom,“ smeje sa Oľga, ktorá nám ponúkla s dcérou recept na štedrovečerný koláč.
Štedrovečerný koláč:
Cesto: 4 hrnčeky hrubej múky, 1 a štvrť hrnčeka vlažného mlieka, pol kocky masla alebo rastlinného tuku, pol hrnčeka práškového cukru, 3 štvrtiny kocky droždia, 3 žĺtky, trošku citrónovej kôry, štipka soli, lyžica roztopeného masla.
Maková plnka: 1 a štvrť hrnčeka maku, trištvrte hrnčeka mlieka, 2/3 hrnčeka práškového cukru, pol lyžice masla, pol balíčka vanilkového cukru, trochu postrúhanej kôry z citróna.
Tvarohová plnka: 1 a 1/5 kocky mäkkého tvarohu, pol hrnčeka práškového cukru, 1/3 kocky masla, 1/3 balíčka hrozienok, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, trochu postrúhanej kôry z citróna.
Slivkový lekvár.
Postup: Z časti mlieka, cukru, múky a droždia pripravíme kvások, ktorý po vykysnutí zmiešame s múkou, žĺtkami, maslom, cukrom, postrúhanou citrónovou kôrou, soľou a mliekom. Vypracujeme polotuhé cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Cesto rozdelíme na päť rovnakých bochníkov, zo štyroch vyvaľkáme na pomúčenej doske pláty. Na vymastený plech preložíme prvý plát, rozotrieme naň makovú plnku, prikryjeme druhým plátom, na ktorý dáme slivkový lekvár. Naň dáme tretí plát, na ktorý navrstvíme orechovú plnku. Zakryjeme štvrtým plátom, na ktorý dáme tvarohovú plnku. Z posledného kúsku cesta urobíme valčeky, ktoré použijeme na mriežky. Celý vrch potrieme maslom a dáme piecť do rúry.

S jedlom čakali na nás aj u Janekovcov. Pani Oľga si vzala k srdcu príliš našu prosbu o recept na „niečo“ a rezeň špeciál pripravila. „Je to takmer obyčajný rezeň, ktorý sa pripraví v palacinkovom cestíčku. Pred obaľovaním sa pridá do cesta postrúhaný syr, korenie, soľ. Podávame ho so zemiakovou kašou a oblohou, podobne môžeme pripraviť aj rybu,“ prezrádza prvý recept pani Oľga, tvrdiac, že na varenie je doma ona, pečenie je doménou dcéry Lenky. „Pán farár dovolil kapustničku s mäskom, takže najskôr uvaríme údené, do hrnca dáme olej, nakrájanú cibuľku, klobásku, vývar, huby. Kapusta musí byť vlastná. Býva pikantnejšia, ale zjemňuje sa smotanou. Šalát mávame možno dvakrát za rok, ani nie, na sviatky radšej pripravíme pyré,“ ozrejmuje večerné menu Oľga. Na stole nesmie chýbať kapor. Dvorným dodávateľom rodiny je zať Marek, ktorý nosieva ryby na štedrovečerný stôl, ak uloví, už šesť rokov. „Ak sa pošťastí a niečo chytí, musí to samozrejme aj vypitvať,“ prezrádza zaineteresovanosť rodiny na príprave pani domu. Menej dobrá správa je, že Oľga aj s dcérou budú na Vianoce v práci. Obidve sú sestričky. Živý stromček už dávnejšie nemávame. Deti ho vedeli prevrátiť, a tak nám stačí umelý. Neviem, dokedy na ňom vydržia salónky a kolekcia, veď malý Ľuboš ich oberá už teraz v obchode,“ dodáva so smiechom babka na vnukovu adresu. „Hlavne, že je živý a zdravý, radi sme, že ho máme. O ničom inom ako o drakovi nerozpráva, a ja viem, čo nájde pod stromčekom,“ smeje sa Oľga, ktorá nám ponúkla s dcérou recept na štedrovečerný koláč.
Štedrovečerný koláč:
Cesto: 4 hrnčeky hrubej múky, 1 a štvrť hrnčeka vlažného mlieka, pol kocky masla alebo rastlinného tuku, pol hrnčeka práškového cukru, 3 štvrtiny kocky droždia, 3 žĺtky, trošku citrónovej kôry, štipka soli, lyžica roztopeného masla.
Maková plnka: 1 a štvrť hrnčeka maku, trištvrte hrnčeka mlieka, 2/3 hrnčeka práškového cukru, pol lyžice masla, pol balíčka vanilkového cukru, trochu postrúhanej kôry z citróna.
Tvarohová plnka: 1 a 1/5 kocky mäkkého tvarohu, pol hrnčeka práškového cukru, 1/3 kocky masla, 1/3 balíčka hrozienok, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, trochu postrúhanej kôry z citróna.
Slivkový lekvár.
Postup: Z časti mlieka, cukru, múky a droždia pripravíme kvások, ktorý po vykysnutí zmiešame s múkou, žĺtkami, maslom, cukrom, postrúhanou citrónovou kôrou, soľou a mliekom. Vypracujeme polotuhé cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Cesto rozdelíme na päť rovnakých bochníkov, zo štyroch vyvaľkáme na pomúčenej doske pláty. Na vymastený plech preložíme prvý plát, rozotrieme naň makovú plnku, prikryjeme druhým plátom, na ktorý dáme slivkový lekvár. Naň dáme tretí plát, na ktorý navrstvíme orechovú plnku. Zakryjeme štvrtým plátom, na ktorý dáme tvarohovú plnku. Z posledného kúsku cesta urobíme valčeky, ktoré použijeme na mriežky. Celý vrch potrieme maslom a dáme piecť do rúry.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  3. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  4. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  5. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  6. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  7. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  8. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  9. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  10. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  1. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  4. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  5. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  8. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 34 798
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 23 187
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 20 321
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 19 114
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 14 183
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 191
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 124
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 11 895
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 360
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 517
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Spoločnosť Continental odporučila svojim zamestnancom zúčastniť sa testovania

V púchovských podnikoch spoločnosti Continental nevyužijú možnosť organizovania plošného testovania na ochorenie COVID-19 pre svojich zamestnancov.

Ilustračné foto.

Obvinila 29-ročného muža zo zločinu týrania blízkej osoby

Trenčiansky policajný vyšetrovateľ obvinil 29-ročného muža zo zločinu týrania blízkej osoby a zverenej osoby.

Mestám a obciam spôsobilo problém aj skrátenie testovania na dva dni

Informácie v oblasti celoplošného testovania sa menia zo dňa na deň, ani príslušníci Ozbrojených síl (OS) SR nedokážu zodpovedať všetky otázky, ktoré trápia starostov.

Ilustračné foto.

Na Slovensku pribudlo v stredu 2785 infikovaných

269 nových prípadov hlásia z Trenčianskeho kraja.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce.

V Martine bude obyvateľov testovať 50 odberových tímov

Mesto Martin zverejnilo zoznam odberových miest.

Zoznam odberných miest v liptovských mestách

Pozrite si, na akých miestach sa bude konať celoplošné testovanie v liptovských mestách.

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta. Odberné miesto je aj na futbalovom štadióne

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Pozrite si, kde ich nájdete.

Už ste čítali?