Piatok, 17. september, 2021 | Meniny má OlympiaKrížovkyKrížovky

Čo sa patrí a naopak, čo nie

Typy spoločenských udalostí River párty: stretnutie na lodi Souper: spoločenské podujatie organizované napríklad po divadelnom predstavení. Garden párty: záhradná slávnosť pod šírym nebom

Typy spoločenských udalostí
River párty: stretnutie na lodi
Souper: spoločenské podujatie organizované napríklad po divadelnom predstavení.
Garden párty: záhradná slávnosť pod šírym nebom
Matiné: spoločenské podujatie, usporadúvané v predpoludňajších hodinách, končí sa pred obedom
Banket: slávnostné spoločenské podujatie, v hierarchii podujatí má najvyššie miesto. Usporadúva sa pri mimoriadnych príležitostiach, s bohatým pohostením. Má pevný zasadací poriadok.
Recepcia: najrozšírenejšia forma vyššieho spoločenského styku, slovo recepcia znamená príjem, teda pozvanie a prijatie hostí hostiteľom. Usporadúva sa predpoludním medzi jedenástou a dvanástou hodinou, popoludní od sedemnástej hodiny alebo večer.
Koktail: organizuje sa pri menej významných príležitostiach, najčastejšie medzi sedemnástou a dvadsiatou hodinou. Koktail nie je sústredený na gastronomické pôžitky, ale na spoločenskú aktivitu.
Buffet: je obdobou obeda či večere. Pohostenie pozostáva z teplých jedál a hostia sa obsluhujú sami.

Skryť Vypnúť reklamu

Stolovanie
Netlačte sa k obloženým misám:
- na recepcii: bufetové stoly sa dopĺňajú priebežne, takže si nemusíte nakladať na tanier všetko naraz, aby ste ochutnali zo všetkého
- na bankete: jedlo servírujú čašníci. Príbor držte v celej ruke, nevystrkujte malíček!
- počas koktailovej párty: podávajú sa rozličné nápoje a drobné chuťovky , ktoré roznášajú čašníci. Napichovadlá odkladajte na osobitný tanierik!

Používanie obrúska
Stolovanie začína, keď si hostiteľ rozprestrie svoj obrúsok. To je signál pre hostí, aby urobili to isté. Rozložte si svoj obrúsok na kolená. Zostáva na kolenách počas celej konzumácie jedla a môže slúžiť aj na jemné utretie úst. Ak potrebujete odísť počas jedla, položte obrúsok na svoju stoličku. Keď ste dojedli, tiež položte svoj zložený obrúsok na pravú stranu svojho taniera. (Opäť ho neskladajte, ale rovnako ho na stôl nehoďte úplne pokrčený.)

Skryť Vypnúť reklamu

Použitie príboru
Vybratie toho správneho príboru z palety pred vami nie je až také ťažké, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Začnite s nožom, vidličkou alebo lyžičkou, ktoré sú najvzdialenejšie od vášho taniera, na každý chod použite jeden príbor. Šalátová lyžička je na najvzdialenejšom ľavom kraji, po nej nasleduje vidlička na hlavné jedlo. Vaša polievková lyžička je na najvzdialenejšej pravej strane, po nej nasleduje šalátový nôž a nôž na hlavné jedlo. Dezertná lyžička a vidlička sú nad tanierom alebo sú umiestnené pri dezerte.

Keď ste už dojedli
Vhodnou cestou ako ukázať, že ste už dojedli, je položiť svoj nôž a vidličku diagonálne cez tanier. Nenechávajte použitú lyžičku v šálke, radšej ju položte na tanierik. Polievkovú lyžičku môžete položiť na polievkový tanier. Nepoužitý príbor nechajte ležať vľavo na stole.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako sa správne konzumujú:
Cestoviny: drobné kúsky sa naberajú vidličkou, stredne veľké nakrájame, a potom zjeme lyžicou. Dlhé cestoviny natáčame na vidličku pomocou lyžice, ktorú držíme v ľavej ruke.
Ryby: na tanieri chytíme do ruky a narežeme za hlavou pozdĺž celého chrbta až po chvost. Vyklopíme ju k sebe a filety vykostíme
Ustrice: Obvykle sa podávajú na mise s ľadom. Vezmeme si ju rukou, položíme na tanier a pokvapkáme citrónom, prípadne ju dochutíme korením, soľou, octom, olejom alebo tabaskom. Pomocou vidličky odlepíme mäsko od schránky a vložíme si ho do úst.
Biele víno: Podáva sa chladené pri teplote 10-12 °C a otvára sa až tesne pred servírovaním.
Červené víno: Má mať izbovú teplotu a môžete ho otvoriť aj hodinku pred nalievaním.
Ovocie: Väčšie kúsky ovocia pokrájajte na štvrtiny a pred konzumáciou ošúpte.
Všetky šupky a kôstky umiestnite na okraj taniera.
Ovocie v šaláte jeme vidličkou. Ovocie sa je bez kôstok, ktoré vypľúvame z úst na lyžičku a umiestnime na okraj taniera.
Olivy: jedia sa rukami. Väčšie olivy je lepšie rozdeliť na dve časti a tak zjesť.
Kaviár: Obyčajne sa používa na umiestnenie menšieho množstva kaviáru na tanier alebo trojhranný toast malá a okrúhla kaviárová lyžička. Ak sa servíruje aj korenie, ako napríklad posekaná cibuľa, vtedy ju umiestnite v menšom množstve na kaviár na toaste. Takto naservírované porcie s kaviárom sa môžu jesť aj rukami. Ak nemáte vhodný príbor na kaviár alebo vidličku, vhodná je aj malá naberačka na omáčku.

Vyhnite sa prešľapom
Ženy majú prednosť: V spoločenskom styku platí princíp prednosti: ženy pred mužmi, starší pred mladšími, nadriadení pred podriadenými
Prichádzajte načas: Neskorým príchodom prejavujete neúctu voči hostiteľovi. Priebežne počas celej akcie sa prichádza iba pri koktailovej párty.
Vhodne sa oblečte: Na menšie akcie sú vhodné aj výstredné modely, pestré farby, džínsy, tričká či krátke sukne. Ak nemáte na pozvánke uvedenú konkrétnu formu oblečenia, na recepciu zvoľte večernú toaletu.
Mobil nechajte doma, prípadne ho nastavte na tichý režim, a telefonujte iba na osamelom mieste.
Pozdrav: Pozdraviť je slušnosť, odzdraviť povinnosť, preto ho vyslovujte zrozumiteľne a s úsmevom. K známenu nebežte, nevrieskajte, nerozháňajte rukami a určite ho nezačnite vášnivo bozkávať.
Predstavovanie: Vždy predstavujeme spoločensky menej významnú osobu človeku významnejšiemu, muža žene, a nikdy nie naopak.
Konverzácia: Začať môžete bežnými otázkami typu Ako sa máš? Nevhodné je baviť sa o zlozvykoch svojich partnerov, o vyprázdňovacích návykoch svojich ratolestí, ani o domácich problémoch. Neskáčte ostatným do reči, nerehocte sa a nezvyšujte hlas, len aby ste upútali pozornosť. Pôsobí to primitívne.
Viac počúvajte ako rozprávajte: Vtedy sa paradoxne dozviete viac. Neohovárajte!
Pred odchodom sa rozlúčte: s hostiteľom osobne, podaním ruky. Ostatných musíte pozdraviť a zaželať im príjemný zvyšok večera.

Najčítanejšie na My Považská

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Ašot Haas v Bratislave: Nenechajte si ujsť umelecký zážitok
  3. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  6. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  7. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  8. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  10. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  1. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  3. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  4. Pápež František požehnal základný kameň novej nemocnice
  5. Ašot Haas v Bratislave: Nenechajte si ujsť umelecký zážitok
  6. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  1. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 9 085
  2. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 6 221
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 4 400
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 160
  5. Mayo Galuška praží extra kávu, oligarcha Hodorovský je Mr. Krach 2 309
  6. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 2 293
  7. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 857
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 1 768
  9. Prvá dáma festivalu 1 641
  10. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 1 511
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Cyklistické podujatie Okolo Slovenska so sebou prinesie viaceré dopravné obmedzenia v regióne. Tu je podrobný zoznam trasy Sagana a jeho súperov počas víkendu.


9 h
Futbalisti Považskej Bystrice v tejto sezóne ešte neprehrali. Pri lopte obranca Róbert Petruš.

Futbalisti Považskej Bystrice si doviezli z horúcej myjavskej pôdy bod za bezgólovú remízu a bez prehry zostávajú na čele tabuľky. Na kopaniciach to bol sviatok treťoligového futbalu, hovorí brankár MŠK Martin Kuciak.


9 h

Futbalisti Beluše vo včerajšom sviatočnom kole porazili FC Nitra na jej trávniku 0:2. Po dueli rezonovali najmä dve situácie zo začiatku zápasu.


10 h

Na túto ale aj mnohé iné otázky od vás odpovedáme v našej právnej poradni.


13 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Do akcie sa zapojili stovky ľudí.


10 h

Paradoxom je, že Poltár, ktorý patrí medzi okresy s najnižšou zaočkovanosťou, zostáva v najlepšom štvorlístku.


SITA 14 h

(+Aké opatrenia budú platiť v praxi). Susedná Krupina bude bordová.


14 h

V oboch smeroch sa tvoria kolóny.


12 h

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu