Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Čo sa patrí a naopak, čo nie

Typy spoločenských udalostí River párty: stretnutie na lodi Souper: spoločenské podujatie organizované napríklad po divadelnom predstavení. Garden párty: záhradná slávnosť pod šírym nebom

Typy spoločenských udalostí
River párty: stretnutie na lodi
Souper: spoločenské podujatie organizované napríklad po divadelnom predstavení.
Garden párty: záhradná slávnosť pod šírym nebom
Matiné: spoločenské podujatie, usporadúvané v predpoludňajších hodinách, končí sa pred obedom
Banket: slávnostné spoločenské podujatie, v hierarchii podujatí má najvyššie miesto. Usporadúva sa pri mimoriadnych príležitostiach, s bohatým pohostením. Má pevný zasadací poriadok.
Recepcia: najrozšírenejšia forma vyššieho spoločenského styku, slovo recepcia znamená príjem, teda pozvanie a prijatie hostí hostiteľom. Usporadúva sa predpoludním medzi jedenástou a dvanástou hodinou, popoludní od sedemnástej hodiny alebo večer.
Koktail: organizuje sa pri menej významných príležitostiach, najčastejšie medzi sedemnástou a dvadsiatou hodinou. Koktail nie je sústredený na gastronomické pôžitky, ale na spoločenskú aktivitu.
Buffet: je obdobou obeda či večere. Pohostenie pozostáva z teplých jedál a hostia sa obsluhujú sami.

Skryť Vypnúť reklamu

Stolovanie
Netlačte sa k obloženým misám:
- na recepcii: bufetové stoly sa dopĺňajú priebežne, takže si nemusíte nakladať na tanier všetko naraz, aby ste ochutnali zo všetkého
- na bankete: jedlo servírujú čašníci. Príbor držte v celej ruke, nevystrkujte malíček!
- počas koktailovej párty: podávajú sa rozličné nápoje a drobné chuťovky , ktoré roznášajú čašníci. Napichovadlá odkladajte na osobitný tanierik!

Používanie obrúska
Stolovanie začína, keď si hostiteľ rozprestrie svoj obrúsok. To je signál pre hostí, aby urobili to isté. Rozložte si svoj obrúsok na kolená. Zostáva na kolenách počas celej konzumácie jedla a môže slúžiť aj na jemné utretie úst. Ak potrebujete odísť počas jedla, položte obrúsok na svoju stoličku. Keď ste dojedli, tiež položte svoj zložený obrúsok na pravú stranu svojho taniera. (Opäť ho neskladajte, ale rovnako ho na stôl nehoďte úplne pokrčený.)

Skryť Vypnúť reklamu

Použitie príboru
Vybratie toho správneho príboru z palety pred vami nie je až také ťažké, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Začnite s nožom, vidličkou alebo lyžičkou, ktoré sú najvzdialenejšie od vášho taniera, na každý chod použite jeden príbor. Šalátová lyžička je na najvzdialenejšom ľavom kraji, po nej nasleduje vidlička na hlavné jedlo. Vaša polievková lyžička je na najvzdialenejšej pravej strane, po nej nasleduje šalátový nôž a nôž na hlavné jedlo. Dezertná lyžička a vidlička sú nad tanierom alebo sú umiestnené pri dezerte.

Keď ste už dojedli
Vhodnou cestou ako ukázať, že ste už dojedli, je položiť svoj nôž a vidličku diagonálne cez tanier. Nenechávajte použitú lyžičku v šálke, radšej ju položte na tanierik. Polievkovú lyžičku môžete položiť na polievkový tanier. Nepoužitý príbor nechajte ležať vľavo na stole.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako sa správne konzumujú:
Cestoviny: drobné kúsky sa naberajú vidličkou, stredne veľké nakrájame, a potom zjeme lyžicou. Dlhé cestoviny natáčame na vidličku pomocou lyžice, ktorú držíme v ľavej ruke.
Ryby: na tanieri chytíme do ruky a narežeme za hlavou pozdĺž celého chrbta až po chvost. Vyklopíme ju k sebe a filety vykostíme
Ustrice: Obvykle sa podávajú na mise s ľadom. Vezmeme si ju rukou, položíme na tanier a pokvapkáme citrónom, prípadne ju dochutíme korením, soľou, octom, olejom alebo tabaskom. Pomocou vidličky odlepíme mäsko od schránky a vložíme si ho do úst.
Biele víno: Podáva sa chladené pri teplote 10-12 °C a otvára sa až tesne pred servírovaním.
Červené víno: Má mať izbovú teplotu a môžete ho otvoriť aj hodinku pred nalievaním.
Ovocie: Väčšie kúsky ovocia pokrájajte na štvrtiny a pred konzumáciou ošúpte.
Všetky šupky a kôstky umiestnite na okraj taniera.
Ovocie v šaláte jeme vidličkou. Ovocie sa je bez kôstok, ktoré vypľúvame z úst na lyžičku a umiestnime na okraj taniera.
Olivy: jedia sa rukami. Väčšie olivy je lepšie rozdeliť na dve časti a tak zjesť.
Kaviár: Obyčajne sa používa na umiestnenie menšieho množstva kaviáru na tanier alebo trojhranný toast malá a okrúhla kaviárová lyžička. Ak sa servíruje aj korenie, ako napríklad posekaná cibuľa, vtedy ju umiestnite v menšom množstve na kaviár na toaste. Takto naservírované porcie s kaviárom sa môžu jesť aj rukami. Ak nemáte vhodný príbor na kaviár alebo vidličku, vhodná je aj malá naberačka na omáčku.

Vyhnite sa prešľapom
Ženy majú prednosť: V spoločenskom styku platí princíp prednosti: ženy pred mužmi, starší pred mladšími, nadriadení pred podriadenými
Prichádzajte načas: Neskorým príchodom prejavujete neúctu voči hostiteľovi. Priebežne počas celej akcie sa prichádza iba pri koktailovej párty.
Vhodne sa oblečte: Na menšie akcie sú vhodné aj výstredné modely, pestré farby, džínsy, tričká či krátke sukne. Ak nemáte na pozvánke uvedenú konkrétnu formu oblečenia, na recepciu zvoľte večernú toaletu.
Mobil nechajte doma, prípadne ho nastavte na tichý režim, a telefonujte iba na osamelom mieste.
Pozdrav: Pozdraviť je slušnosť, odzdraviť povinnosť, preto ho vyslovujte zrozumiteľne a s úsmevom. K známenu nebežte, nevrieskajte, nerozháňajte rukami a určite ho nezačnite vášnivo bozkávať.
Predstavovanie: Vždy predstavujeme spoločensky menej významnú osobu človeku významnejšiemu, muža žene, a nikdy nie naopak.
Konverzácia: Začať môžete bežnými otázkami typu Ako sa máš? Nevhodné je baviť sa o zlozvykoch svojich partnerov, o vyprázdňovacích návykoch svojich ratolestí, ani o domácich problémoch. Neskáčte ostatným do reči, nerehocte sa a nezvyšujte hlas, len aby ste upútali pozornosť. Pôsobí to primitívne.
Viac počúvajte ako rozprávajte: Vtedy sa paradoxne dozviete viac. Neohovárajte!
Pred odchodom sa rozlúčte: s hostiteľom osobne, podaním ruky. Ostatných musíte pozdraviť a zaželať im príjemný zvyšok večera.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  2. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  3. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  4. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  8. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  9. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  2. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  3. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  4. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  7. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  8. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  9. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  10. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 825
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 235
  3. Aká je chémia vôní 10 686
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 840
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 729
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 319
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 732
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 540
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 076
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 6 843
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Polícia apeluje na chodcov a cyklistov, aby nosili reflexné prvky

Neosvetlený cyklista i chodec na ceste bez reflexných prvkov je v tomto období veľkým rizikom.

Najviac pozitívnych za včera je v Trenčianskom kraji

Vo štvrtok potvrdili 2 184 infikovaných koronavírusom z vyše 11-tisíc vykonaných PCR testov Počet úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 sa zvýšil o ďalších 27.

ilustračné foto

Včera zasadal krízový štáb

Mimoriadne zasadal spoločný krízový štáb okresov Považská Bystrica a Púchov.

Bitka a krv na ľade počas tréningu. S Řepíkom sme neverili vlastným očiam, spomína Mário Bližňák

Ako 17-ročný nastúpil proti Michalovi Handzušovi. V drese Vancouveru odohral šesť zápasov a strelil jeden gól. Po návrate do Európy zažil výbornú sezónu v Sparte Praha a striebro z majstrovstiev sveta. Pred rokom Mário Bližňák ukončil hokejovú kariéru.

Mário Bližňák.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zdravotná sestra z Čadce prekonala COVID-19: Myslela som si, že zomriem

Pri pociťovaní príznakov sa začala liečiť sama. Bola to chyba.

Aktualizované o vyjadrenie Park Snow Donovaly a predsedu NR SR

Na Donovaloch otvorili lyžiarsku sezónu. Nie je jasné, ako dlho potrvá

Minister Doležal konštatoval, že minimálne do pondelka (7. 12.) môžu byť otvorené všetky lyžiarske strediská. Na pandemickej komisii očakáva vecnú a konštruktívnu diskusiu o osude tohtoročnej lyžiarskej sezóny.

Už ste čítali?