Považská Bystrica – Zakáľačka je na dedinách stále spoločenská udalosť. Sviňa sa zabije, nahrubo opracuje, zoberú sa vnútornosti. Ženy ich odchádzajú pripraviť len tak narýchlo, ihneď. Pečienka býva zvyčajne prvé jedlo pre zúčastnených. Vzápätí sa robia ďalšie výrobky - jaternice, krvavničky, klobásy... Je častým zvykom, že sa „koštuje“ surové ochutené mäso. Tiež sa dáva na panvicu a upečie ako fašírka. Opraží sa len zvrchu, nedá sa to kvalifikovať ako tepelne opracované. „Pri domácej zabíjačke okamžite dochádza k požívaniu kvalitne tepelne neopracovaných výrobkov. Kto nezoberie klobásku z udiarne takmer surovú? Taká je u nás prax. Na potraviny treba dávať pozor, chrániť si zdravie pred možným nakazením sa svalovcom (Trichinellou spiralis),“ uvádza k prijatému zákonu o veterinárnej starostlivosti, platného od februára 2007, súkromný veterinár MVDr. Štefan Ďurkech. Apeluje, že ošípané možno zabíjať u chovateľa na súkromnú domácu spotrebu (zakáľačku) s podmienkou, že termín zabíjačky nahlási príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (RVPS).
„Stačí, keď chovateľ zakáľačku nahlási najneskôr jeden pracovný deň vopred od 7. do 15. hodiny, nezáleží na tom, akou formou. Tým všetky povinnosti pre neho končia. Či prídu štátni veterinári alebo neprídu, to je na nich,“ vyjadril sa Š. Ďurkech.
Uverejnenú informáciu, že sa majú odobrať vzorky z každej zabíjačky, považuje Š. Ďurkech za nemožné: „Náš nový zákon hovorí, že doma sa môže zabíjať ošípaná, keď sú splnené podmienky na vyšetrenie na trichnelly v mäse. Európsky predpis je však zameraný inak, niekto to nedomyslel.“
RVPS monitoruje výskyt trichinelly. Ak nebude nahlásený záchyt, tak sa celé územie považuje za čisté. „V našom regióne je minimálny chov ošípaných. Veľa ľudí kupuje vykŕmeného brava z veľkochovu a doma ho zabijú. Monitoring je pravidelný, lebo mäso do maloobchodnej siete je permanentne pod kontrolou,“ upresnil Š. Ďurkech.
Chovateľ za vyšetrenie vzorky neplatí. Jedno vyšetrenie stojí podľa použitej metódy 55 až 100 Sk. Ak si občan pred zabíjačkou nesplní oznamovaciu povinnosť a vzorka z mäsa jeho ošípanej potvrdí výskyt nebezpečného parazita, môže byť sankcionovaný sumou 20-tisíc korún.