Keďže je pôst, vybrali sme do dnešného receptu jedlo, na ktorého prípravu nepotrebujeme mäsko.
Suroviny: 1/2 kg hladkej múky, 1/2 kg zemiakov, kvasnice (droždie), soľ, cukor, vodu, olej alebo masť, rasca.
Postup: Kvasnice dáme do vlažnej vody, pridáme trošku cukru a necháme kvasiť. Kvások vylejeme do preosiatej múky, pridáme soľ, kmín a vypracujeme cesto. Pokiaľ nám vykysne, očistíme si zemiaky, uvaríme ich a necháme vychladnúť. Kto dáva prednosť v osúchoch zemiakovej kaši, pripraví ju zo zemiakov. Namiesto zemiakov sa dá použiť aj dusená kapusta.
Vykysnuté cesto si rozdelíme na bochníky, do ktorých dávame zemiaky (kašu). Vymastíme si plech, na ktorý osúchy uložíme a dáme ho do trúby. Keď ich vyberieme, potrieme ich vodou.
Dobrú chuť!