Belušania si na pálenke dávajú záležať
Beluša – Ako skončí sezóna v pálenici, predseda základnej organizácie Slovenského zväzu záhradkárov č. 1 Jaroslav Bajza pripravuje súťaž O najlepší belušský destilát. V tomto roku zorganizovali už VI. ročník. „Záhradkári chceli urobiť niečo iné, nielen zúčastňovať sa brigád, či viesť deti v základnej škole k záhradkárstvu. Prvý ročník súťaže bol spolu s výstavou ovocia, zeleniny a výšiviek na jeseň. Ujal sa, i keď sme mali menej vzoriek. Rozhodli sme sa ju presunúť do jarného obdobia, keď končí páleničiarska sezóna. Dúfali sme, že ľudia nebudú mať alkohol skonzumovaný a nejaké zásoby nájdu do súťaže,“ hovorí zveličene a s úsmevom predseda.
Belušania prihlásili 20 súťažných vzoriek. Bolo ich menej ako po iné roky. „Možno viazla propagácia, no zistili sme, že u ľudí vládne nevôľa, ľahostajnosť k organizovaným záujmovým činnostiam,“ skonštatoval J. Bajza.
Hodnotiacu sedemčlennú komisiu tvoria Belušania, ktorí dokážu jednotlivé vzorky porovnať a zdegustovať. Najviac ochutnávajú zo slivovice, nasleduje jablkovica a hruškovica. Tentoraz bola i ražovica a jablkovica dochutená borievkovým konárikom. V novej kategórii staršie vzorky sa porovnával alkohol z rokov 2004 a 2005.
„Ako predseda poroty som nedegustoval vzorky, mojou úlohou je dohliadať a nalievať vzorky do špeciálnych flaštičiek pre porotu a v prípade rovnosti bodov rozhodnúť o poradí,“ upresnil J. Bajza. Porotcovia podľa hodnotiacej stupnice prideľovali body za vzhľad, vôňu a chuť destilátu. V celkovom poradí udelili 135 bodov a cenu za najlepší destilát Jozefovi Sivákovi, so 124 bodmi bol druhý Jaroslav Mazúr a so 120 bodmi Róbert Kušík. Najlepšiu jablkovicu vypálili členovia ZO SZZ č. 1, degustátori jej udelili 111 bodov a najlepšiu hruškovicu Jaroslav Bajza so 103 bodmi. V celkovom hodnotení sa umiestnili na 6., resp. 9. mieste. Jedine staré vzorky sa nezaratúvajú do celkového hodnotenia, a tam najviac bodov získala Jana Cihová so 138 bodmi za slivovicu ročníka 2004.
Autor: zum