očíva tajomstvo výbornej kvality?
I keď sa mi niektorí smejú, prečo meliem durandzie na „majču“, nie je múdrosť z mojej hlavy, ale z odbornej literatúry, ktorá to odporúča. Poškodená slivka v sude rýchlejšie vykvasí. Meliem ich aj preto, aby v decembri, keď začnú mrazy, bola slivka vykvasená. Mnohí prichádzajú do pálenice so slivkami, z ktorých sa môžu knedle robiť, sú také veľké, aj menej vykvasené. Nielenže menej vypália, ale znížia aj kvalitu, lebo „majča“ nie je taká, ako keď sú rozdrvené.
Meliete ich aj s kôstkami?
Mlynček mám s redšími zubami. Niektorú kôstku aj rozdrví, no nie je to na škodu. Keby však všetky, vznikla by určitá horkosť.
Nie každý je ochotný ísť do konfrontácie so svojím destilátom. Prečo sa súťaže zúčastňujete?
Zapájam sa pravidelne, ale len do našej belušskej súťaže. Pokladám si to ako záhradkár za svoju povinnosť. Prvý som bol v roku 2005 a putovný pohár sme si navzájom odovzdali s vlaňajším víťazom Jaroslavom Mazúrom.
Prečo absolútnym víťazom sa stáva destilát zo sliviek?
Je to najlepší prírodný materiál, chuťovo i obsahom. No mnohí ho nemajú radi, lebo trošku páchne. Jablká nie sú také aromatické, ani kvalitné ako slivky. Ja pálim oboje, no každé zvlášť. Škoda ich miešať dohromady z hľadiska kvality, ako sa to robievalo kedysi.
Máte veľký ovocný sad?
Na pozemku s výmerou takmer dvetisíc metrov štvorcových mám do 50 stromov. Najmä jabloní a hrušiek. Dnes dopestovať slivky je veľké umenie. Dvanásť stromov som vysadil v roku 1990, z toho mi štyri vyhynuli. Napadli ich choroby, aj škodcovia. V tomto období by mali rodiť najlepšie. Vlani bola veľmi dobrá úroda.
Zarodia slivky každý rok?
Stromy si vyžadujú veľkú starostlivosť, najmä v období kvitnutia proti náletu piliarky. Ak sa neošetrí postrekom, všetko spadne.
Aké množstvo „majče“ nachystáte?
V belušskej pálenici máme kotol na 480 litrov, teda presne toľko, podľa kotla.
Do akých sudov dávate ovocie na kvas?
Aj do drevených, aj umelohmotných. Víťazná „slivka“ kvasila v umelohmotnom.
Koľko „dávala“?
Okolo 13 litrov, bolo to lepšie ako po iné roky. Jeseň bola dobrá, slivky vtedy naberali cukor. Aj keď august bol vlhký, dozrievali, keď bolo slnka dosť. Úroda, najmä na chuť a na množstvo ovocia, bola dobrá.
Akú máte doma najstaršiu slivovicu?
Joj, to ja nemám! Ale žena ju opatruje, možná má aj pätnásťročnú, nekontrolujem ju. Nedelíme si ju, no ona ju predo mnou schováva (smiech).
Ktorý ročník svojho destilátu považujete za najlepší?
Musím povedať, že, keď príde na návštevu svat z Maďarska, povie „túú“ a my vieme, na ktorý ročník si vždy spomenie – výborný 1997.
Potešilo vás víťazstvo?
Určite poteší, keď vás ocenia najmä iní.
Autor: zum