Skôr, ako pristúpi pred maturitnú komisiu, absolvovala úspešné prezentácie v súťažiach barmanky. Prednedávnom k nim pridala titul Top barman 2007 a získala certifikát najlepšej barmanky Matúšovho kráľovstva.
Bola to náročná súťaž?
Určite. Začala ráno vyraďovaním v súťaži Fast bartender, z dvojice rýchlejší postupoval. Potom nasledovali ďalšie, končili až podvečer. Oproti vlaňajšku bola organizácia výhodnejšia pre súťažiacich, lebo bola situovaná na jednom mieste.
Na súťaže chodíte päť rokov, čiže od prvého ročníka...
To preto, lebo barmanský kurz som si urobila hneď v prvom ročníku. Iní si ho robia v neskorších ročníkoch, ani neviem, či v druhom alebo treťom.
Mali ste výnimku?
Nie, ale zaujímala som sa o túto profesiu. Podarilo sa mi zvíťaziť vo viacerých súťažiach na Slovensku. Vlani som tiež získala dva tituly v súťaži, poriadanej naším klubom v škole a teraz som ich aj obhájila.
Z ktorej disciplíny ste mali najväčší rešpekt?
Z voľného štýlu. Žonglovanie s fľašami som si musela precvičovať, aby som ich neporozbíjala. Našťastie, nič sa nestalo, žiadna nehoda.
Skúšali ste to aj za barovým pultom?
Áno. Brigádovala vo viacerých baroch, avšak žonglovanie s plnou fľašou ešte nepredvádzam, nevzala by som si to na zodpovednosť.
Máte pred sebou maturitu. Čo ďalej? Chcete podnikať?
Ešte predtým by som chcela ísť na vysokú školu. Podala som si prihlášky na učiteľstvo, manažment ľudských zdrojov a sociálnu prácu.
Nie je to vybočenie z vášho odboru?
Je. Budem mať toho viac, zostane mi aj vyučenie za čašníčku, podnikanie...
Akí sú Slováci konzumenti?
Cez deň kávičkári a k večeru už „z každého rožka troška“. Miešané nápoje „nejdú“, je to asi drahá záležitosť pre Považskú Bystricu. V iných mestách je to skôr naopak, tam by som chcela byť barmanka.
Čo si myslíte o miešaných nápojoch a servírovaní tvrdého alkoholu?
Určite miešané nápoje sú lahodnejšie oproti tvrdému alkoholu. Robievam barmanku na rôznych akciách odporúčame jemnejšie, sirupové a sladšie pre ženy, s whisky pre mužov.
Aký miešaný nápoj vám chutí?
Tie moje (so smiechom). Z nich mám rada jednoduché, priesvitné..., s drveným ľadom, limetkou alebo bazalkou či mätou, bez farebných sirupov. Farebné mi nechutia, lebo je to „jedno cez druhé“.
Aký nápoj ste si pripravili do poslednej súťaže?
Zase bol priesvitný, s drveným ľadom, limetkou, hnedým cukrom, tequilou, škoricovou a soľovou krustou s vloženou čili papričkou. Nazvala som ho ľadové čili.
Chutil vám?
Chutil, veď inak by som s ním nešla do súťaže.
Ako si organizujete deň, ak vás čaká „nočná“ v bare?
Odspím si to po službe. Medzi ľuďmi je príjemná práca. Nie je tam čas myslieť na únavu alebo spánok. Na osvieženie si dám kávičku a „idem“.
Interiér ktorého baru sa vám najviac páčil?
Jeden vo Viedni, bol veľký, na štyroch poschodiach a na každom s inou diskotékou, odlišný od našich. Teraz v bare už nerobím, som kvetinárkou. Chcem popri mojich školských povinnostiach vyskúšať aj túto prácu.