Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Niekoľko rád a tipov ako grilovať

Predovšetkým k obdobiu leta patrí neodmysliteľne záhradné grilovanie - rýchly, jednoduchý a zdravý spôsob tepelnej úpravy. Naviac, pre mnohých ľudí je grilovanie určitý spôsob relaxácie či príjemné posedenie s priateľmi...

Čo všetko by ste mali o grilovaní vedieť? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov a rád, ktoré vám spríjemnia a zefektívnia celý proces grilovania.
Grily - Na našom trhu môžeme dostať mnoho druhov a typov záhradných grilov, ktoré je možné ľahko ovládať. Asi najznámejšie je grilovanie na drevenom uhlí alebo grilovanie na plynových griloch. Nie je nutné vždy kupovať tie najdrahšie - aj tie najlacnejšie dokážu pri správnom zaobchádzaní splniť svoju funkciu.
Príprava ohňa
Alobal - Na dno grilu položte alobal, ktorý tak bude odrážať teplo (zrýchli a zefektívni grilovanie) a naviac sa gril bude omnoho lepšie čistiť.
Zapálenie paliva - Pokiaľ máte klasický gril, odporúča sa použiť ako palivo drevené uhlie. Na zapálenie je dnes už množstvo druhov zapaľovačov - od tekutého po tuhé, až po také, ktoré sa zapaľujú bez pomoci zápaliek - škrtá sa s nimi a samé sa zapália.
Ďalšie pomôcky - dúchadlo pre ľahšie rozpálenie uhlia, malá lopatka a kliešte na uhlie - pre premiestňovanie uhlia.
Drevo - Pokiaľ sa rozhodnete pre palivo - drevo, potom zvoľte výhradne tvrdé drevo (dub, buk, čerešňa, jabloň atď.) - horia pomaly, neodletujú z nich iskry a nedymia.
Rozžeravenie - Vždy dbajte na správne rozohriatie grilov. Grily na drevené uhlie je nutné zapáliť 30 - 40 minút pred začiatkom grilovania. U plynových grilov sa prehrievajú lávové kamene 10 - 15 minút. Grily s vrchným vytápaním - el. grily potrebujú pred grilovaním 5 - 10 minút a plynové grily 3 - 5 minút. U liatinovej grilovacej panvice stačí 3 minúty pred grilovaním zahriať platničku. Pred samotným grilovaním nechajte oheň vyhasnúť. Žeravé uhlíky majú mať popolavo šedú farbu.
Spôsoby grilovania - Poznáme dva spôsoby grilovania - priamy a nepriamy, a to bez ohľadu na to, aký gril používame.
Pri priamom spôsobe sa griluje priamo nad zdrojom tepla a pokrm je priamo vystavený žiaru. V polovici doby prípravy je nutné jedlo obrátiť, aby sa opieklo i z druhej strany. Tento spôsob je vhodný pre: steaky, hamburgery, kotlety, a ďalšie jedlá, ktoré sa grilujú max. 30 minút.
Pri nepriamom spôsobe (veľmi podobnému pečeniu v rúre) sa dáva pokrm medzi zdroje tepla. Spodná časť grilu a veko odrážajú stúpajúci horúci vzduch, takže sa jedlo pečie zo všetkých strán ako v teplovzdušnej rúre. Tento spôsob je vhodný pre: hydinu, pečeň, veľké kusy mäsa, ktoré by sa mali piecť pomaly.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  2. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  5. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  6. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 15 846
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 226
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 919
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 489
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 927
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 530
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 279
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 136
  9. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 895
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 5 823
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

AKTUÁLNE: V Považskej Bystrici rokuje krízový štáb

Nové nariadenia vlády, ktoré vydali len v nedeľu večer, musí teraz okres urýchlene zapracovať. Kľúčové budú odberné miesta na antigénové testovanie.

ilustračná foto

PCR testy odhalili minulý týždeň v TSK 1574 osôb infikovaných koronavírusom

Na Slovensku malo v minulom týždni pozitívny PCR test 15 316 osôb. Najviac pozitívne testovaných (2888) bolo v Nitrianskom, najmenej (1057) v Banskobystrickom samosprávnom kraji.

ilustračné foto

FOTO: V Prejte horel rodinný dom

Po príchode hasičov na ohlásené miesto bolo zistené, že požiarom je zasiahnutá časť druhého podlažia a strecha dvojpodlažného rodinného domu. Majiteľ sa bez zranení nachádzal mimo postihnutého objektu.

ilustračné foto

Pribudlo 1 060 infikovaných a takmer sto pacientov v nemocniciach

Počet úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 sa zvýšil o 52 prípadov. V Trenčianskom kraji pribudlo 124 prípadov.

ilustračná foto

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vláda predĺžila zákaz vychádzania. Čaká nás testovanie, štátu majú pomôcť mestá a obce

Skríningové testovanie sa začne v pondelok 18. januára a potrvá do utorka 26. januára.

V druhom kole v Nitre otestovali takmer 41-tisíc ľudí

Väčšina ľudí využila novú aplikáciu, aj vďaka nej sa netvorili rady.

FOTO: Otužilci vysekali ľad a ponorili sa do rieky v Trenčíne

Pozrite sa na fotky pri ktorých behá po chrbte mráz.

Už ste čítali?