Niekoľko rád a tipov ako grilovať

Predovšetkým k obdobiu leta patrí neodmysliteľne záhradné grilovanie - rýchly, jednoduchý a zdravý spôsob tepelnej úpravy. Naviac, pre mnohých ľudí je grilovanie určitý spôsob relaxácie či príjemné posedenie s priateľmi...

Čo všetko by ste mali o grilovaní vedieť? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov a rád, ktoré vám spríjemnia a zefektívnia celý proces grilovania.
Grily - Na našom trhu môžeme dostať mnoho druhov a typov záhradných grilov, ktoré je možné ľahko ovládať. Asi najznámejšie je grilovanie na drevenom uhlí alebo grilovanie na plynových griloch. Nie je nutné vždy kupovať tie najdrahšie - aj tie najlacnejšie dokážu pri správnom zaobchádzaní splniť svoju funkciu.
Príprava ohňa
Alobal - Na dno grilu položte alobal, ktorý tak bude odrážať teplo (zrýchli a zefektívni grilovanie) a naviac sa gril bude omnoho lepšie čistiť.
Zapálenie paliva - Pokiaľ máte klasický gril, odporúča sa použiť ako palivo drevené uhlie. Na zapálenie je dnes už množstvo druhov zapaľovačov - od tekutého po tuhé, až po také, ktoré sa zapaľujú bez pomoci zápaliek - škrtá sa s nimi a samé sa zapália.
Ďalšie pomôcky - dúchadlo pre ľahšie rozpálenie uhlia, malá lopatka a kliešte na uhlie - pre premiestňovanie uhlia.
Drevo - Pokiaľ sa rozhodnete pre palivo - drevo, potom zvoľte výhradne tvrdé drevo (dub, buk, čerešňa, jabloň atď.) - horia pomaly, neodletujú z nich iskry a nedymia.
Rozžeravenie - Vždy dbajte na správne rozohriatie grilov. Grily na drevené uhlie je nutné zapáliť 30 - 40 minút pred začiatkom grilovania. U plynových grilov sa prehrievajú lávové kamene 10 - 15 minút. Grily s vrchným vytápaním - el. grily potrebujú pred grilovaním 5 - 10 minút a plynové grily 3 - 5 minút. U liatinovej grilovacej panvice stačí 3 minúty pred grilovaním zahriať platničku. Pred samotným grilovaním nechajte oheň vyhasnúť. Žeravé uhlíky majú mať popolavo šedú farbu.
Spôsoby grilovania - Poznáme dva spôsoby grilovania - priamy a nepriamy, a to bez ohľadu na to, aký gril používame.
Pri priamom spôsobe sa griluje priamo nad zdrojom tepla a pokrm je priamo vystavený žiaru. V polovici doby prípravy je nutné jedlo obrátiť, aby sa opieklo i z druhej strany. Tento spôsob je vhodný pre: steaky, hamburgery, kotlety, a ďalšie jedlá, ktoré sa grilujú max. 30 minút.
Pri nepriamom spôsobe (veľmi podobnému pečeniu v rúre) sa dáva pokrm medzi zdroje tepla. Spodná časť grilu a veko odrážajú stúpajúci horúci vzduch, takže sa jedlo pečie zo všetkých strán ako v teplovzdušnej rúre. Tento spôsob je vhodný pre: hydinu, pečeň, veľké kusy mäsa, ktoré by sa mali piecť pomaly.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 937
  2. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 493
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 455
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 5 381
  5. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 3 468
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 896
  7. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 607
  8. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 217
  1. Milan Buno: Čo keby ste si vybrali inak? Ako by potom vyzeral váš život? | 7 knižných tipov
  2. Radovan Čipka: Vnútený izolacionizmus alebo kam nás vedie vláda Róberta Tisa-Orbánsona
  3. Štefan Šturdzík: Pán Bartoška !!
  4. Martin Eštočák: Komentáre k petícii o MHD v Prešove: Ľudia hovoria jasne
  5. Patrik Benčík: Denník advokáta ŠPZ ADVOKÁT 2.0: Nie je ešpézetka ADVOKAT ako ADV0KAT
  6. Eva Gallova: Hrob neznámeho vojaka
  7. Viktor Pamula: Obraz časti Slovenska
  8. Martin Fronk: Strašidelné hradné podzemie, kde ozveny minulosti ešte stále šepkajú...
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 441
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 909
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 552
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 250
  5. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 12 591
  6. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 037
  7. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 983
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 455
  1. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  2. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  6. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  7. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

  1. Milan Buno: Čo keby ste si vybrali inak? Ako by potom vyzeral váš život? | 7 knižných tipov
  2. Radovan Čipka: Vnútený izolacionizmus alebo kam nás vedie vláda Róberta Tisa-Orbánsona
  3. Štefan Šturdzík: Pán Bartoška !!
  4. Martin Eštočák: Komentáre k petícii o MHD v Prešove: Ľudia hovoria jasne
  5. Patrik Benčík: Denník advokáta ŠPZ ADVOKÁT 2.0: Nie je ešpézetka ADVOKAT ako ADV0KAT
  6. Eva Gallova: Hrob neznámeho vojaka
  7. Viktor Pamula: Obraz časti Slovenska
  8. Martin Fronk: Strašidelné hradné podzemie, kde ozveny minulosti ešte stále šepkajú...
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 441
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 909
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 552
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 250
  5. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 12 591
  6. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 037
  7. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 983
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 455
  1. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  2. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  6. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  7. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu