Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Niekoľko rád a tipov ako grilovať

Predovšetkým k obdobiu leta patrí neodmysliteľne záhradné grilovanie - rýchly, jednoduchý a zdravý spôsob tepelnej úpravy. Naviac, pre mnohých ľudí je grilovanie určitý spôsob relaxácie či príjemné posedenie s priateľmi...

Čo všetko by ste mali o grilovaní vedieť? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov a rád, ktoré vám spríjemnia a zefektívnia celý proces grilovania.
Grily - Na našom trhu môžeme dostať mnoho druhov a typov záhradných grilov, ktoré je možné ľahko ovládať. Asi najznámejšie je grilovanie na drevenom uhlí alebo grilovanie na plynových griloch. Nie je nutné vždy kupovať tie najdrahšie - aj tie najlacnejšie dokážu pri správnom zaobchádzaní splniť svoju funkciu.
Príprava ohňa
Alobal - Na dno grilu položte alobal, ktorý tak bude odrážať teplo (zrýchli a zefektívni grilovanie) a naviac sa gril bude omnoho lepšie čistiť.
Zapálenie paliva - Pokiaľ máte klasický gril, odporúča sa použiť ako palivo drevené uhlie. Na zapálenie je dnes už množstvo druhov zapaľovačov - od tekutého po tuhé, až po také, ktoré sa zapaľujú bez pomoci zápaliek - škrtá sa s nimi a samé sa zapália.
Ďalšie pomôcky - dúchadlo pre ľahšie rozpálenie uhlia, malá lopatka a kliešte na uhlie - pre premiestňovanie uhlia.
Drevo - Pokiaľ sa rozhodnete pre palivo - drevo, potom zvoľte výhradne tvrdé drevo (dub, buk, čerešňa, jabloň atď.) - horia pomaly, neodletujú z nich iskry a nedymia.
Rozžeravenie - Vždy dbajte na správne rozohriatie grilov. Grily na drevené uhlie je nutné zapáliť 30 - 40 minút pred začiatkom grilovania. U plynových grilov sa prehrievajú lávové kamene 10 - 15 minút. Grily s vrchným vytápaním - el. grily potrebujú pred grilovaním 5 - 10 minút a plynové grily 3 - 5 minút. U liatinovej grilovacej panvice stačí 3 minúty pred grilovaním zahriať platničku. Pred samotným grilovaním nechajte oheň vyhasnúť. Žeravé uhlíky majú mať popolavo šedú farbu.
Spôsoby grilovania - Poznáme dva spôsoby grilovania - priamy a nepriamy, a to bez ohľadu na to, aký gril používame.
Pri priamom spôsobe sa griluje priamo nad zdrojom tepla a pokrm je priamo vystavený žiaru. V polovici doby prípravy je nutné jedlo obrátiť, aby sa opieklo i z druhej strany. Tento spôsob je vhodný pre: steaky, hamburgery, kotlety, a ďalšie jedlá, ktoré sa grilujú max. 30 minút.
Pri nepriamom spôsobe (veľmi podobnému pečeniu v rúre) sa dáva pokrm medzi zdroje tepla. Spodná časť grilu a veko odrážajú stúpajúci horúci vzduch, takže sa jedlo pečie zo všetkých strán ako v teplovzdušnej rúre. Tento spôsob je vhodný pre: hydinu, pečeň, veľké kusy mäsa, ktoré by sa mali piecť pomaly.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 750
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 665
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 272
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 455
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 11 345
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 130
  7. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 042
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 884
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 128
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 941
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Padol ďalší rekord. V Trenčianskom kraji odhalili takmer 400 prípadov nákazy

Ide o pozitívnych ľudí identifikovaných klasickou cestou pomocou PCR testov.

Ilustračná fotografia.

Plánované operácie len s negatívnym testom

Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici plánované operácie nezrušila. Pacient však musí mať pred nástupom na oddelenie negatívny test na Covid-19.

Hematologicko-transfúzne oddelenie v Považskej Bystrici

Mŕtvy muž otvoril rakvu a vrátil sa domov

Takmer 500 náhlych a najmä tragických úmrtí zachytil v Čiernej kronike 1770 – 1900 z Nového Mesta nad Váhom a okolia Jaroslav Kukuča z Bošáce.

Posledná cesta zosnulých v minulosti

GALÉRIA: Novorodenci zo stredného Považia

Pozrite si milé zábery našich najmenších.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Prípravy na Kysuciach v plnom prúde, testovať sa bude aj v reštaurácii či v kolkárni

Sme na jednej lodi, musíme sa zomknúť, hovorí starosta Čierneho.

Už ste čítali?