Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Zbraňou proti salmonele je dlhšia tepelná úprava a var

Považská Bystrica – S horúcim letom narastá i nebezpečie žalúdočno-črevnej nákazy, spôsobenej baktériou salmonela enteritidis. Potraviny rýchlejšie podliehajú skaze a tepelne nedostatočne upravené nám môžu znepríjemniť život na niekoľko dní. Za najnebezpe

čnejšie sa považuje hydina, čerstvá i mrazená, vajíčka a výrobky, v ktorých sa používajú. Rizikové sú aj údeniny, mleté mäsá, ryby a mliečne výrobky. Známe sú prípady, že sa baktérie salmonely objavili v čiernom korení a mletej paprike.

Oddelenie hygieny výživy regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) zameriava kontroly na epidemiologicky rizikové požívatiny, ako sú zmrzlina, lahôdkárske a cukrárenské výrobky. „Pri odbere vzoriek súčasne sledujeme aj dodržiavanie hygieny v prevádzke. Naši pracovníci doteraz skontrolovali 69 prevádzok a ich počet sa úmerne zvyšuje s nárastom nových prevádzok. Nezistili sme však žiadny výskyt salmonely,“ vyjadrila sa vedúca oddelenia Marta Benková.

Skryť Vypnúť reklamu

Salmonelu ničia vyššie teploty
Baktérie salmonely sú odolné voči teplotám od päť do 60 stupňov Celzia. Pre ich schopnosť množiť sa stačí izbová teplota. Ak spracovanie potravín neprejde teplotou vyššou ako 70 stupňov, je riziko, že sa môžeme nakaziť. Odporúča sa vajíčko variť najmenej dvanásť minút, so surovými vajciami zaobchádzať ako s infikovanými a umyť si ruky, aj keď ho rozbíjame, lebo môže byť napadnutá baktériou jeho škrupina. Posledné prísady do varenia by sme mali dať najmenej dvadsať minút pred dovarením, aby prešli varom. Treba sa vyhýbať konzumácii jedla len ohriatemu v rúre, krátkemu prevareniu, bez zovretia vody alebo mäsovým minútkam. Či baktéria prežije, závisí teda od teploty pri spracovávaní potravín. Po rozmrazení potravín na bežnú teplotu salmonela získa svoju rozmnožovaciu schopnosť. Teda znáša chlad, a preto prežije aj v zmrzline.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď vypukne ochorenie
Zdrojom baktérií salmonely sú hlodavce, hydina a dobytok. Nakaziť sa môžeme, ak sa dostaneme do kontaktu s bacilonosičom, ktorým môže byť človek alebo zviera a neumyjeme si ruky alebo zjeme infikovanú potravinu. Baktérie sa prenášajú nesprávnou a nedostatočnou hygienou. Na tú treba dbať najmä v tomto období.

Baktéria nie vždy vyvolá v tráviacom trakte ochorenie. V tomto prípade sa vylučuje stolicou niekoľko týždňov a človek je potenciálnym nebezpečím pre okolie ako bacilonosič. Ak choroba prepukne, zvyčajne po šiestich až 36 hodinách, baktéria salmonely môže putovať na ktorékoľvek miesto v tele. Aké problémy spôsobí, závisí to od odolnosti organizmu. Ak sa usadí v niektorom z vnútorných orgánov, môžu vzniknúť ďalšie komplikácie - zápal žlčníka, močového traktu, srdcových chlopní, mozgových blán. Nebezpečná je najmä pre deti, starších a ľudí s oslabeným imunitným systémom. Infekcia sa prejavuje vysokou teplotou, nevoľnosťou, vracaním, bolesťami brucha a hnačkou. Treba ihneď zmeniť spôsob stravovania, zaviesť diétu, zavodniť organizmus a zraziť teploty bežnými liekmi. Užívanie liekov proti hnačke len umožní baktériám sa usadiť na stenách čriev a oslabí ich pohyb. Antibiotiká vyvolávajú zas nežiadúci účinok na črevnú flóru. Pri ľahšej forme salmonelózy zvyčajne stačí šetriaca diéta a podávanie dostatku tekutín.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako sa chrániť?
Dodržiavaním osobnej hygieny po každom použití WC a pred každým jedlom si treba dôkladne umyť ruky mydlom a teplou vodou. Hygienu dodržujte aj v kuchyni, aby sa baktérie nešírili prenosom z jedného kuchynského nástroja na iný. Stačí ich umývať bežnými prostriedkami.
Zatiaľ jeden rodinný výskyt

Podľa vyjadrenia epidemiologičky Martiny Mutalovej z RÚVZ, zachytili od januára v regióne štyri epidemické výskyty alimentárneho ochorenia, ktoré im hlásili lekári prvého kontaktu. Faktor prenosu nákazy bol objasnený v dvoch prípadoch, ktorou bola zmiešaná strava. V jednom prípade rodinnej epidémie išlo o epidemický výskyt ochorenia na salmonelu enteritidis. V ostatných prípadoch mal pôvodca nákazy pravdepodobne vírusovú etiológiu. V jednej epidémii sa potvrdila prítomnosť podmienene patogénnych mikroorganizmov, ktoré môžu spôsobovať hnačkovité ochorenia, ak sa vo zvýšenej miere nachádzajú v potrave tepelne nedostatočne upravenej. Nešlo však o salmonelu enteritidis,“ povedala M. Mutalová. V tomto období majú hlásené alimentárne ochorenia sporadický charakter, ale hlásené sú aj menšie rodinné výskyty. Ako ďalej uviedla, výskyt alimentárnych ochorení má v súčasnosti klesajúcu tendenciu. „Je to aj tým, že sa vykonáva preventívne štátny zdravotný a potravinový dozor v prevádzkach, kde sa vyrába alebo pripravuje strava a ľudia viac dbajú o hygienu.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  4. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  8. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  2. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  3. Magazín SME Ženy už v predaji
  4. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  5. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  6. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  7. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  8. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  9. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 36 264
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 24 486
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 18 368
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 162
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 17 111
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 14 684
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 367
  8. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 11 681
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 356
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 299
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Odberné miesta v Ilave

Celoplošné testovanie prebehne aj v meste Ilava. Vyčlenili päť odberných miest.

ilustračné foto

Zoznam odberných miest v Púchove

Už tento víkend prebehne celoplošné testovanie. V Púchove je trinásť odberných miest, kde sa môžete dať otestovať.

Zoznam odberných miest v meste Púchov

AKTUALIZOVANÉ: Zoznam odberných miest v Považskej Bystrici

Vojaci preverovali podmienky, jedna miestosť nevyhovovala. Občania však môžu prísť na plošné testovanie na Covid-19 do okolitých odberných miest.

Zoznam odberných miest na celoplošné testovanie

Dôležité informácie o testovaní v regióne poskytol okres

Spoločný krízový štáb pre okresy Považská a Púchov zvolal všetkých starostov a primátorov. Tí potrebovali vyriešiť mnoho otázok o plošnom testovaní.Prednosta tiež informoval o priebehu.

Krízový štáb pomáhal obciam s nejasnosťami ohľadne testovania

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce, niektoré však dostali informáciu o pričlenení ich odberových miest k susedným obciam.

Vodič autobusu náraz neprežil. Cesta je neprejazdná

Dôvody, pre ktoré vodič náhle zmenil smer jazdy, polícia preveruje.

Situácia na Liptove sa zhoršuje, oba okresy zaznamenali rekord v počte pozitívne testovaných

Za jediný deň pribudlo na Liptove 254 ľudí, ktorým potvrdili nákazu koronavírusom.

Primátor Hattas: Situácia je v Nitre veľmi kritická, chýbajú lekári

V pätnástich dedinách budú testovať len jeden deň.

Už ste čítali?