Zbraňou proti salmonele je dlhšia tepelná úprava a var

Považská Bystrica – S horúcim letom narastá i nebezpečie žalúdočno-črevnej nákazy, spôsobenej baktériou salmonela enteritidis. Potraviny rýchlejšie podliehajú skaze a tepelne nedostatočne upravené nám môžu znepríjemniť život na niekoľko dní. Za najnebezpe

čnejšie sa považuje hydina, čerstvá i mrazená, vajíčka a výrobky, v ktorých sa používajú. Rizikové sú aj údeniny, mleté mäsá, ryby a mliečne výrobky. Známe sú prípady, že sa baktérie salmonely objavili v čiernom korení a mletej paprike.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Oddelenie hygieny výživy regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) zameriava kontroly na epidemiologicky rizikové požívatiny, ako sú zmrzlina, lahôdkárske a cukrárenské výrobky. „Pri odbere vzoriek súčasne sledujeme aj dodržiavanie hygieny v prevádzke. Naši pracovníci doteraz skontrolovali 69 prevádzok a ich počet sa úmerne zvyšuje s nárastom nových prevádzok. Nezistili sme však žiadny výskyt salmonely,“ vyjadrila sa vedúca oddelenia Marta Benková.

SkryťVypnúť reklamu

Salmonelu ničia vyššie teploty
Baktérie salmonely sú odolné voči teplotám od päť do 60 stupňov Celzia. Pre ich schopnosť množiť sa stačí izbová teplota. Ak spracovanie potravín neprejde teplotou vyššou ako 70 stupňov, je riziko, že sa môžeme nakaziť. Odporúča sa vajíčko variť najmenej dvanásť minút, so surovými vajciami zaobchádzať ako s infikovanými a umyť si ruky, aj keď ho rozbíjame, lebo môže byť napadnutá baktériou jeho škrupina. Posledné prísady do varenia by sme mali dať najmenej dvadsať minút pred dovarením, aby prešli varom. Treba sa vyhýbať konzumácii jedla len ohriatemu v rúre, krátkemu prevareniu, bez zovretia vody alebo mäsovým minútkam. Či baktéria prežije, závisí teda od teploty pri spracovávaní potravín. Po rozmrazení potravín na bežnú teplotu salmonela získa svoju rozmnožovaciu schopnosť. Teda znáša chlad, a preto prežije aj v zmrzline.

SkryťVypnúť reklamu

Keď vypukne ochorenie
Zdrojom baktérií salmonely sú hlodavce, hydina a dobytok. Nakaziť sa môžeme, ak sa dostaneme do kontaktu s bacilonosičom, ktorým môže byť človek alebo zviera a neumyjeme si ruky alebo zjeme infikovanú potravinu. Baktérie sa prenášajú nesprávnou a nedostatočnou hygienou. Na tú treba dbať najmä v tomto období.

Baktéria nie vždy vyvolá v tráviacom trakte ochorenie. V tomto prípade sa vylučuje stolicou niekoľko týždňov a človek je potenciálnym nebezpečím pre okolie ako bacilonosič. Ak choroba prepukne, zvyčajne po šiestich až 36 hodinách, baktéria salmonely môže putovať na ktorékoľvek miesto v tele. Aké problémy spôsobí, závisí to od odolnosti organizmu. Ak sa usadí v niektorom z vnútorných orgánov, môžu vzniknúť ďalšie komplikácie - zápal žlčníka, močového traktu, srdcových chlopní, mozgových blán. Nebezpečná je najmä pre deti, starších a ľudí s oslabeným imunitným systémom. Infekcia sa prejavuje vysokou teplotou, nevoľnosťou, vracaním, bolesťami brucha a hnačkou. Treba ihneď zmeniť spôsob stravovania, zaviesť diétu, zavodniť organizmus a zraziť teploty bežnými liekmi. Užívanie liekov proti hnačke len umožní baktériám sa usadiť na stenách čriev a oslabí ich pohyb. Antibiotiká vyvolávajú zas nežiadúci účinok na črevnú flóru. Pri ľahšej forme salmonelózy zvyčajne stačí šetriaca diéta a podávanie dostatku tekutín.

SkryťVypnúť reklamu

Ako sa chrániť?
Dodržiavaním osobnej hygieny po každom použití WC a pred každým jedlom si treba dôkladne umyť ruky mydlom a teplou vodou. Hygienu dodržujte aj v kuchyni, aby sa baktérie nešírili prenosom z jedného kuchynského nástroja na iný. Stačí ich umývať bežnými prostriedkami.
Zatiaľ jeden rodinný výskyt

Podľa vyjadrenia epidemiologičky Martiny Mutalovej z RÚVZ, zachytili od januára v regióne štyri epidemické výskyty alimentárneho ochorenia, ktoré im hlásili lekári prvého kontaktu. Faktor prenosu nákazy bol objasnený v dvoch prípadoch, ktorou bola zmiešaná strava. V jednom prípade rodinnej epidémie išlo o epidemický výskyt ochorenia na salmonelu enteritidis. V ostatných prípadoch mal pôvodca nákazy pravdepodobne vírusovú etiológiu. V jednej epidémii sa potvrdila prítomnosť podmienene patogénnych mikroorganizmov, ktoré môžu spôsobovať hnačkovité ochorenia, ak sa vo zvýšenej miere nachádzajú v potrave tepelne nedostatočne upravenej. Nešlo však o salmonelu enteritidis,“ povedala M. Mutalová. V tomto období majú hlásené alimentárne ochorenia sporadický charakter, ale hlásené sú aj menšie rodinné výskyty. Ako ďalej uviedla, výskyt alimentárnych ochorení má v súčasnosti klesajúcu tendenciu. „Je to aj tým, že sa vykonáva preventívne štátny zdravotný a potravinový dozor v prevádzkach, kde sa vyrába alebo pripravuje strava a ľudia viac dbajú o hygienu.“

Autor: zum

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  3. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  1. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  2. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  3. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  5. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  6. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  7. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  8. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 11 180
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 5 583
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 194
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 567
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 388
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 211
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 1 865
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 853
  1. Elena Antalová: Ane pred 20 rokmi oznámili, že jej dieťa pri pôrode zomrelo
  2. Štefan Šturdzík: Deficity a dlhy.
  3. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  4. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  5. Viktor Pamula: Branislav nemá Krála, má iba šaša
  6. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych
  7. Ivan Mlynár: Generálske šťastie Branislava Zuriana.
  8. Viktor Pamula: Prečo je revizionuzmus nebezpečný
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 30 344
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 23 091
  3. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 13 405
  4. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 10 144
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 069
  6. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 579
  7. Ján Valchár: O Otíkovi Rákosníkovi v Bielom dome a žuvačke vo Vatikáne 4 822
  8. Radko Mačuha: Bombic začal verbálne útočiť na Fica. ( pozor vulgarizmy) 4 160
  1. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  2. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  3. Věra Tepličková: Kvíz: Ako poznáte naše koaličné politické špičky (súčasné i bývalé)?
  4. Jiří Ščobák: Diverzifikovať môžeme podnety, aktivity, informácie, zručnosti, zážitky, prácu, identitu, investície, riziká, vedomosti a aj prácu na fyzičke
  5. Post Bellum SK: Mlčanie po výbuchu: Komunistická propaganda a Černobyľ
  6. Radko Mačuha: Bombic začal verbálne útočiť na Fica. ( pozor vulgarizmy)
  7. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu
  8. Věra Tepličková: Už aj ty... Kéry?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Elena Antalová: Ane pred 20 rokmi oznámili, že jej dieťa pri pôrode zomrelo
  2. Štefan Šturdzík: Deficity a dlhy.
  3. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  4. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  5. Viktor Pamula: Branislav nemá Krála, má iba šaša
  6. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych
  7. Ivan Mlynár: Generálske šťastie Branislava Zuriana.
  8. Viktor Pamula: Prečo je revizionuzmus nebezpečný
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 30 344
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 23 091
  3. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 13 405
  4. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 10 144
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 069
  6. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 579
  7. Ján Valchár: O Otíkovi Rákosníkovi v Bielom dome a žuvačke vo Vatikáne 4 822
  8. Radko Mačuha: Bombic začal verbálne útočiť na Fica. ( pozor vulgarizmy) 4 160
  1. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  2. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  3. Věra Tepličková: Kvíz: Ako poznáte naše koaličné politické špičky (súčasné i bývalé)?
  4. Jiří Ščobák: Diverzifikovať môžeme podnety, aktivity, informácie, zručnosti, zážitky, prácu, identitu, investície, riziká, vedomosti a aj prácu na fyzičke
  5. Post Bellum SK: Mlčanie po výbuchu: Komunistická propaganda a Černobyľ
  6. Radko Mačuha: Bombic začal verbálne útočiť na Fica. ( pozor vulgarizmy)
  7. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu
  8. Věra Tepličková: Už aj ty... Kéry?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu