Publikovali ich v júli tohto roku v prestížnom časopise Nature Medicine a hlavná riešiteľka projektu, profesorka Žofia Žukovská z USA, o nich informovala aj na medzinárodnom vedeckom sympóziu o strese a hormónoch v júni 2007 v Smoleniciach neďaleko Bratislavy. „Podarilo sa nám dokázať, že stres zvyšuje obezitu pri zvýšenom príjme potravy, a to mechanizmom pôsobenia neuropeptidu Y (NPY) priamo na brušné tukové tkanivo,“ uviedol vedúci laboratória pre výskum stresu ÚEE SAV a hlavný riešiteľ projektu za slovenskú stranu Richard Kvetňanský na stretnutí s novinármi.
Ako ďalej Kvetňanský konštatoval, kým niektorí ľudia reagujú na stres chudnutím, iní počas stresu priberajú. Stresory vyplavujú vo zvýšenej miere NPY z nervových zakončení v rôznych orgánoch organizmu, vrátane tukového tkaniva. Neuropeptid Y potom realizuje svoj účinok cez receptor NPY-2, ktorý spôsobuje zvýšenú tvorbu tuku v brušnej oblasti, a to zložitým mechanizmom, ktorý vedie k zvýšenej tvorbe tukových buniek. V súčinnosti s prívodom potravy, ktorá má vyšší obsah tuku a cukru, čo je ďalší častý dôsledok stresu, NPY-2 spôsobuje namnoženie tukových buniek a ich ukladanie v oblasti brucha. Za veľmi dôležitý označil poznatok, že rast tuku počas stresu je možné spomaliť niekoľkými cestami - farmakologicky podávaním inhibítorov receptora NPY-2, resp. vyradením génu, ktorý tvorí uvedený receptor. Túto druhú možnosť vedci úspešne overovali zatiaľ len u myší. Ovplyvňovanie receptorov NPY-2 v tukovom tkanive pôsobením blokátorov receptorov neuropeptidu Y naznačuje novú cestu, ako zabrániť tvorbe tuku a liečiť obezitu podnietenú stresom i metabolický syndróm, t.j. zníženú citlivosť na inzulín.