do programu začali zapájať v roku 1997, v minulom školskom roku program oslovil 780 škôl, v ktorých deti skonzumovali takmer 330 kg mlieka a mliečnych výrobkov. Rezort to stálo osem miliónov, ďalších 7,8 milióna korún doplatila Európska únia (EÚ).
Najvhodnejšími na konzumáciu sú mliečne výrobky s obsahom tuku 1,5 percenta. Preto majú školy na výber spomedzi bielych jogurtov, polotučných a plnotučných ochutených aj neochutených mliek. Kým vláda takto chce pomôcť pri zabezpečení zdravej výživy detí, EÚ tým mieni zabezpečiť stabilitu na trhu s mliekom a mliečnymi výrobkami. V spotrebe tekutého mlieka totiž štatistiky zaznamenali pokles, a to najmä v hlavných spotrebiteľských krajinách. Programy „školské mlieko“ fungujú okrem EÚ aj v ďalších takmer 50 krajinách sveta.
Najcennejšími zložkami mlieka sú bielkoviny, vápnik, fosfor, riboflavín, vitamín A a jeho provitamíny. Táto biela tekutina pomáha aj proti osteoporóze, zvyšuje odolnosť organizmu, svojím obsahom jódu pôsobí preventívne voči kretenizmu, vplýva tiež na vývoj mozgu a duševných schopností. Laktoferín a lyzozým, ktoré sú tiež súčasťou mlieka, sú nenahraditeľné pre rast kostí. Dôležité sú najmä pre deti žijúce v miestach s ovzduším s vysokou imisnou záťažou.